Mathematics (Wiskunde)

Vrije Universiteit Amsterdam

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

De internationale bachelor Mathematics is een brede, uitdagende opleiding. In het eerste jaar leg je een stevige wiskundige basis. Daarna kies je voor de major zuivere wiskunde of toegepaste wiskunde.

open_in_newwebsite

locatieAmsterdam
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur3 jaar deeltijd
accreditatiesNVAO
croho-code59322
numerus fixusnee
honoursheeft honours track
De internationale bachelor Mathematics (wiskunde) aan de Vrije Universiteit Amsterdam biedt een brede en uitdagende opleiding voor studenten die houden van logisch nadenken, en niet bang zijn voor abstractie en complexe berekeningen. In het eerste jaar van de studie leg je een stevige wiskundige basis. Daarna kies je voor de major zuivere wiskunde of de major toegepaste wiskunde. Binnen de major heb je veel keuzevrijheid en specialiseer je je in de richting van Algebra en Meetkunde, Analyse en Dynamische systemen, Kansrekening en Statistiek, Educatie, Biomedische wiskunde, Theoretische informatica, Econometrie of Data science. Ook kun je een semester in het buitenland studeren. Onze afgestudeerden zijn kwantitatieve allrounders, die zeer gewild zijn op de arbeidsmarkt, en welkom bij een breed scala aan Masteropleidingen. Deze opleiding is vanaf 1 september 2018 Engelstalig.

Je kunt deze opleiding in deeltijd volgen. Je volgt dan onderwijs samen met de voltijdsstudenten, maar doet minder vakken per periode. Bijvoorbeeld: bij gemiddeld 50% deeltijd, zul je 6 jaar over de studie doen.
Deze opleiding heeft meerdere vormen :

Waarom aan de Amsterdam VU?

Wetenschappers van de VU werken samen met collega's uit verschillende andere disciplines, bijvoorbeeld binnen de VU-thema's Connected World en Human Health & Life Sciences. Als wiskunde-expert in opleiding krijg je dus de mogelijkheid om over de grenzen van je discipline heen te kijken en, door theoretisch en praktisch onderzoek te doen, bij te dragen aan complexe technologische, sociale en economische vragen.

Open dagen en meeloopdagen

VU Bachelordag Amsterdam
Bezoek tijdens de open dag van de Vrije Universiteit Amsterdam onze campus en maak kennis met verschillende bacheloropleidingen. Stel je vragen aan studenten en docenten op de informatiemarkt. Door het jaar heen kun je ook komen Proefstuderen bij een opleiding van jouw keuze.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwHet is eerste jaar bestaat uit een evenwichtig programma. Dit geeft je een stevige wiskundige basis voor de rest van je studie. In jaar twee besluit je om door te gaan met een major in zowel pure als toegepaste wiskunde. Verschillende studietrajecten en tal van optionele cursussen zorgen ervoor dat je jouw persoonlijke interesses kunt volgen. Tijdens je minor in de eerste helft van jaar drie, richt je je volledig op je favoriete onderwerp. Het programma wordt afgesloten met een onderzoeksproject
1e jaar Het eerste jaar bestaat uit een evenwichtig programma dat je samen met al je mede-studenten volgt. Dit geeft je een stevige wiskundige basis voor de rest van je studie. Je leert alles over de wiskundige grondslagen, zoals algebra, calculus, waarschijnlijkheid, en je ontwikkelt academische vaardigheden.
periode
12345
Basic concepts of mathematics
6 EC
Linear algebra
6 EC
Single variable calculus
6 EC
Discrete mathematics
6 EC
Introduction to mathematical modelling, Latex and Mathematica
3 EC
Introduction to programming (Python)
3 EC
Analysis
6 EC
Multivariable calculus
6 EC
2e jaar In jaar twee besluit je om door te gaan met een major in ofwel Pure Mathemathics of Applied mathematics. Verschillende studietrajecten en tal van optionele cursussen zorgen ervoor dat u uw persoonlijke interesses kunt nastreven.
3e jaar In het derde jaar volg je een minor die volledig is gericht op je favoriete onderwerp. Het programma wordt afgesloten met een onderzoeksproject waarin alles wat je hebt geleerd wordt gecombineerd. Bij beide majors kun je kiezen voor het onderdeel Educatie, waarvan vakken in het Nederlands gegeven worden. Na het volgen van het onderwijstraject ontvangt u een kwalificatie voor het lesgeven in wiskunde op Nederlandse middelbare scholen.

tracks

minor Advanced Minor Mathematics (Verdiepende minor Wiskunde)

Om je optimaal voor te bereiden op de Mathematics Master, kun je kiezen voor de minor Advanced Mathematics.

Deze minor biedt cursussen die je meer diepgaande kennis geven op verschillende gebieden van de wiskunde. Twee delen (12 EC) van deze minor zijn verplicht. Voor de andere 18 EC kun je je eigen keuzes maken.

major Applied Mathematics

Binnen de major Applied Mathematics, kun je kiezen tussen de volgende tracks: biomedische wetenschappen, informatica, econometrie en data science.

major Pure Mathematics

Binnen de major Pure Mathematics kun je kiezen tussen de volgende tracks: Algebra and Geometry, Analysis and Dynamical Systems, en Probability and Statistics.

minor Educatieve minor Wiskunde

Als je het beroep van leraar in het voortgezet onderwijs serieus overweegt is het een goede keuze om je minorruimte te gebruiken voor de educatieve minor.

Je kunt dan gekoppeld aan je bachelordiploma een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid behalen waarmee je aan de slag kunt als docent in de onderbouw van havo/vwo en in het vmbo-t. Bovendien heb je dan de mogelijkheid om straks naast je master een bijbaan als bevoegd docent in het onderwijs te hebben. Als je na het behalen van je masterdiploma dan ook nog de eerstegraads lesbevoegdheid wilt behalen, kun je hiervoor bovendien een verkort traject volgen.

track Pure Mathematics: Algebra and Geometry

Als je van abstracte algebraïsche structuren of geometrische constructies houdt, is dit de juiste track voor jou.

Hier volg je vakken zoals Number Theory, Galois Theory, Differential Geometry, and Representation Theory.

track Pure Mathematics: Analysis and Dynamical Systems

Deze track evolueert rond wiskundige modellen voor veel fysieke en maatschappelijke processen.

Deze modellen zijn nodig om bijvoorbeeld het weer, het uitbreken van ziekten en de verspreiding van informatie via internet te voorspellen. Hier ga je vakken volgen zoals Chaotic Dynamical Systems, Partial Differential Equations en Functional Analysis.

track Pure Mathematics: Probability and Statistics

In deze track bestudeer je de fundamenten van de kansrekeningtheorie en wiskundige statistiek.

Je leert over krachtige statistische methoden en verrassende probabilistische paradoxen in vakken zoals Statistical Data Analysis, Measure Theory, Markov Chains en Bayesian Statistics.

track Applied Mathematics: Biomedical science

In deze track, die uniek is in Nederland, volg je vakken in wiskunde, biologie en geneeskunde.

Ook verkrijg je alle noodzakelijke hulpmiddelen voor het oplossen van kwantitatieve problemen in de levenswetenschappen.

track Applied Mathematics: Computer science

Dit is het juiste track voor jou als je een deskundige wiskundige programmeur of theoretische computerwetenschapper wilt worden.

Je zult vakken volgens zoals Programming in Java, Data Structures and Algorithms, en Advanced Programming.

track Applied Mathematics: Econometrics

Deze track bereidt je voor op kwantitatieve banen in het bedrijfsleven, de economie en in financieel bankieren.

Wiskundigen die deze track deden vinden banen als risicoanalist, financieel analist, archiefmedewerker, en zelfs als trader. Je zult vakken volgen zoals Mathematical Economics, Operations Research, en Financial Mathematics.

track Applied Mathematics: Data science

Maak deel uit van de datarevolutie en volg cursussen zoals Statistical Data Analysis, Databases, etc. Er wordt momenteel nog aan deze track gewerkt.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet30% zelfstudie
60% theorie
10% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, computer opdrachten, excursie, groepsdiscussie, groepsopdracht, hoorcollege, individuele opdracht, laboratoriumwerk, literatuurstudie, mondelinge presentatie, onderzoek, onderzoeksproject, poster presentatie, practicum, project, stage, werkcollege, werkgroep, zelfstudie
doelstelling
De doelstelling van de opleiding is dat studenten zodanige theoretische en praktische basiskennis en vaardigheden verwerven op het gebied van de wiskunde en eventuele aanverwante bètadisciplines, dat zij in staat zijn een masteropleiding in de wiskunde of aanverwante discipline te volgen, of toe te treden tot de arbeidsmarkt. De opleiding beoogt tevens studenten kennis te laten maken met het belang van de discipline in een brede wetenschappelijke, wijsgerige en maatschappelijke context.
honours-/excellence program VU Honours Programme

Het Honours Programme is voor studenten die: 1) gemotiveerd en getalenteerd zijn 2) meer uit hun studie willen halen.

De VU heeft een Bachelor Honours Programma voor excellente studenten, waarin ook de Faculteit der Bètawetenschappen meedoet. Het Honours Programma heeft als doelstelling dat talentvolle studenten zich onder intensieve begeleiding kunnen verdiepen en verbreden. Het VU Honours traject beslaat 30 studiepunten (EC) verdeeld over 2,5 jaar. Het heeft een faculteitsdeel van 12-18 EC. en een faculteit overstijgend deel van 12-18 EC. Het honourstraject komt bovenop het reguliere programma en is alleen toegankelijk voor studenten die meer willen en kunnen dan het reguliere programma biedt.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 mei 2019
collegegeld nog niet bekend

Na het maken van je studiekeuze biedt VU Matching je de mogelijkheid om te bepalen of de studie overeen komt met het beeld en de verwachtingen die je hebt en of de studie bij jou past. VU Matching is een onderdeel van de aanmeldprocedure voor alle bacheloropleidingen van de VU en bestaat uit twee onderdelen. Na het inloggen op VUnet doe je het eerste onderdeel: de digitale vragenlijst. Het tweede onderdeel is de activiteit van de opleiding op de VU Campus.
Kijk hier voor meer informatie: https://bachelors.vu.nl/nl/toelating-inschrijven/matching/index.aspx


toelaatbare profielen
vwo C&Mwiskunde B
vwo E&Mwiskunde B
vwo N&Gwiskunde B
vwo N&Ttoelaatbaar
hbo-pAls je in wilt stromen in de bachelor Wiskunde op basis van een hbo-propedeuse diploma (zonder vwo-diploma) dien je te voldoen aantwee extra eisen: Engels en Wiskunde B op 6 VWO niveau
inbegrepen in collegegeld
registration fee
examination

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
424kamerhuur in Amsterdamboven landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1292totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in 2017
?% daarvan is vrouw
22357 studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam
57% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

Op kamers in Amsterdam

115129studenten studerend
47168studenten woonachtig   
€ 424gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Mathematics (Wiskunde) aan de Vrije Universiteit Amsterdam is beoordeeld door respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met uit 5.
bron: Vrije Universiteit Amsterdam
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid
aantal eerstejaars 64
ervaren contacttijd per week
doorstroom naar tweede jaar
diploma binnen 4 jaar
werk op niveau in 1,5 jaar

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.

Totaal aantal studenten in 2018: 113. (Aantal eerstejaars in 2018: 64)

Na de studie

Unsplashed background img 2
Jouw VU-bachelordiploma kwalificeert je meteen voor de VU-masteropleidingen Mathematics en Stochastic and Financial Mathematics. Afhankelijk van de gekozen vakken zijn er verschillende andere masterprogramma's waar je je voor aan kunt melden, inclusief Business Analytics, Econometrics and Operations Research, en Bioinformatics and Systems Biology.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Werkeloosheid is zeldzaam onder wiskundigen. Je kunt aan de slag bij technologiebedrijven, banken, ministeries, ziekenhuizen, consultancy, IT, of in het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. De kennis die je hebt opgedaan van de fundamentele en toegepaste wiskunde kan je goed inzetten bij verschillende functies. Banen in de biomedische wiskunde zullen vooral aantrekkelijk zijn indien je wilt werken in de farmaceutische industrie.
Afgezien van je specifieke wiskundige kennis, zijn de meeste bedrijven en instellingen ook zeer geïnteresseerd in de algemene analytische en probleemoplossende vaardigheden die je in de loop van het wiskundeprogramma zult ontwikkelen. Dit betekent dat wiskundigen in een enorme diversiteit aan banen terechtkomen.

Contact

studievoorlichting
E: contact@vu.nl
T: (020) 598 5000
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite