Technische Bedrijfskunde

Avans Hogeschool

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Technische Bedrijfskunde staat garant voor uitdaging. Je leert de organisatorische, financiële en technische aspecten van een bedrijf. Over mogelijke verbeteringen leer je te adviseren.

open_in_newwebsite

locatie's-Hertogenbosch
diplomaBSc
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code34421
De technische uitleg van procesverbeteringen. Bedrijven moeten concurrerend werken. Ze moeten nadenken hoe het sneller, efficiënter en goedkoper kan. Zij hebben jou nodig. Jij zoekt knelpunten op. Bedenkt toekomstbestendige oplossingen. En begeleidt de invoering daarvan. Jij bent technisch aangelegd. En goed in analyseren en organiseren. Je doorziet hoe productieprocessen werken. Je lost graag problemen op. En bloeit op bij uitdagingen. Je bent een puzzelaar die graag slimme oplossingen bedenkt. Overal waar verbeteringen mogelijk zijn. Je praat makkelijk met iedereen. Je combineert techniek met economie. Je leert processen te sturen. Je verdiept je in logistiek, inkoop en productiebeheersing. Procesoptimalisatie, supply chain management en veranderkunde. En ook in innovatie en marketing. Je houdt daarbij rekening met het bedrijf, de concurrenten én de klant. Je leert passende - en soms verrassende - oplossingen te verzinnen voor zwakke plekken in organisaties. Je sluit de opleiding af met een afstudeeropdracht. En behaalt je Bachelor of Engineering.

Deze opleiding heeft meerdere vormen :
de studiekeuzecheck

Waarom aan de Avans?

Je werkt vanaf je eerste dag aan bedrijfsproblemen. In groepsverband spoor je problemen op en bedenk je slimme oplossingen. Je ontwikkelt je tot een bedreven adviseur voor bedrijfsproblemen.

Technische Bedrijfskunde scoort al jaren goed in de Nationale Studenten Enquête. Onze studenten zijn tevreden.

Deze opleiding is gekozen tot beste opleiding Technische Bedrijfskunde, door Keuzegids Hbo 2020.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
1e jaar In jaar 1 maak je kennis met het vakgebied en krijg je een goed beeld van je toekomstige werk. Je bouwt aan je netwerk, dat je later kunt inzetten voor stages. Samen met medestudenten werk je aan projecten voor bedrijven. Je gaat op bezoek bij bedrijven, zoals Hyster-Yale, Berco en Coca-Cola. Je verdiept je in het bedrijf en het product, om daarna aan de opdracht te werken. Elk studiejaar kun je 60 studiepunten halen. In jaar 1 moet je minimaal 52 studiepunten halen om naar jaar 2 te gaan.
periode
1234
De TBK-ingenieur
De omgeving
Het primaire proces
Productontwerp
2e jaar Ook in jaar 2 werk je aan praktijkprojecten en bezoek je verschillende bedrijven. Je volgt gastcolleges en vakken als projectmanagement. En je ontwikkelt je commerciële en onderzoeksvaardigheden. Tijdens een 'speedmeet' maak je kennis met bedrijven waar je in jaar 3 op stage zou kunnen. De tweede helft van het derde jaar volg je onderwijs op school. In jaar 4 verbreed of verdiep je je kennis en vaardigheden met een minor naar keuze. In het laatste halfjaar studeer je in een duo af.
periode
1234
Business marketing
Productieplanning en -beheersing
Productielogistiek
Verandermanagement
3e jaar
periode
1234
Stage stage
Keten- en netwerkmanagement
4e jaar
periode
1234
Minor Continu Verbeteren of externe minor
Afstuderen afstuderen

minors

minor Continu Verbeteren

Deze minor kun je kiezen in jaar 4. De minor Continu Verbeteren bestaat uit verschillende methodes om productie- en bedrijfsprocessen te verbeteren.

Voorbeelden zijn Total Productive Management, TPM. Lean Manufacturing, Toyota Productie Systeem. En Six Sigma en de bottlenecktheorie, TOC.

Bij Continu Verbeteren staat gestructureerd werken centraal. Zo voorkom je verspilling en ga je efficiënt met kosten om. Grote bedrijven in de Brabantse maak- en foodindustrie zoals Heineken, Unilever, FrieslandCampina en Mars zijn succesvol geworden door het invoeren van deze methodes. Vanuit deze ondernemingen en ook vanuit het midden- en kleinbedrijf is er een toenemende vraag naar deskundigen die deze vaardigheden beheersen. Daarom zijn wij een partnership met Brabantse bedrijven aangegaan op het gebied van continu verbeteren.

Tijdens deze minor voer je opdrachten uit in de praktijk en past deze ervaring toe bij het afstuderen in het MKB.

minor HBO-TOP-programma

Je wilt na je opleiding doorstuderen aan de Technische Universiteit Eindhoven, Tilburg University of de Jheronimus Academy for Data Science. Volg dan als minor het HBO-TOP-programma.

Avans ontwikkelde samen met de TU/e, Tilburg University en JADS een programma waarmee je direct na je afstuderen kunt beginnen aan een pre-master. Dat scheelt je 6 tot 12 maanden extra studeren.

Je volgt het programma bij de TU/e, Tilburg University of JADS gedurende je minorperiode. Avans bepaalt welke studenten mogen deelnemen aan het programma. Het programma is namelijk niet voor iedereen toegankelijk. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zo moet je in het tweede en derde jaar van je opleiding over al je vakken een gemiddelde van 7,5 hebben. Daarnaast volg je een avondcursus basiswiskunde. Voor het programma aan Tilburg University is dit niet nodig. Voor de afsluitende toets moet je een voldoende halen. Dan schrijf je nog een motivatiebrief, die je toelicht in een gesprek. Als Avans hierna een positief advies geeft, mag je deelnemen aan het programma.

Dit programma is ontwikkeld voor studenten die bij Avans in 's-Hertogenbosch een van deze opleidingen volgen: Communication & Multimedia Design, Elektrotechniek, Informatica, Technische Informatica, Technische Bedrijfskunde of Werktuigbouwkunde.

minor Improving Innovation

In de minor Improving Innovation ga je aan de slag bij bedrijven in de maakindustrie. Je bekijkt hoe innovatieprocessen en duurzame transities verlopen en hoe je deze kunt versnellen.

Het onderwijs in deze minor is vernieuwend. De eerste 5 weken ben je 3 dagen op school en volg je gezamenlijk workshops. Deze sluit je af met verwerkingsopdrachten. In deze periode ga je samen met een andere student op zoek naar een bedrijf waar je je project kunt gaan uitvoeren. Daarvoor stel je een Plan van Aanpak op, zodat het echte werk bij het bedrijf kan starten!

Samen met medewerkers uit het bedrijf verbeteringen bedenken en doorvoeren staat centraal. De minor is opgesplitst in 4 thema's waarbij ieder thema een aantal verdiepende workshops heeft.

De thema's zijn:

 • Innovatie: Power of innovation en Duurzame transitie
 • Technologie: Duuzame technologie en Digitale transformatie
 • Tools: Tools for innovation
 • Skills: Leadership, Project management en Actieonderzoek

minor Emerging Technologies Playground

In de multidisciplinaire minor Emerging Technologies Playground ga je aan de slag met een echte vraag van een bedrijf.

Samen met studenten van verschillende opleidingen werk je aan een project op het gebied van bijvoorbeeld het Internet of Things, de Smart City, robotica of VR. Met een Proof of Concept, laten jullie zien of een idee succesvol kan zijn. Of jullie maken een Minimum Viable Product, waarbij je een product precies genoeg functionaliteiten geeft om het te testen onder klanten. Jullie resultaten kan het bedrijf gebruiken om het product verder te ontwikkelen.

Voor je project leg je contact met het bedrijfsleven en de overheid. Je kunt een deel van de contacten van de opdrachtgever gebruiken en je zoekt samen met je team naar nieuwe ingangen. Met deze minor werk je dus ook aan je profilering, je netwerk en je cv.

Je volgt geen verplichte lessen. Je besteedt samen met je team zo'n 40 uur per week aan de opdracht. Daarin verwachten we een professionele houding van je. Tussendoor volg je workshops. Daarnaast kun je gebruikmaken van de expertise van docenten en vakprofessionals en van professionele coaching.

Omdat je in een multidisciplinair team werkt, kun je echt de expert op jouw vakgebied zijn. Daarnaast krijg je de kans om over de grenzen van je opleiding heen te kijken.

minorYou will be working on real business cases provided by external organizations. The projects will focus on the agrifood business environment. Working on these projects will go hand in hand with the development of your knowledge and skills in the field of data science.

The minor Data Science in Agrifood will consist of the following modules:

 • Data analysis / Data visualization / Storytelling
 • Project management workshops
 • Data science
 • Python for data science
 • Data governance / Master data management / Privacy / Ethics
 • Architecture technology
 • Domain knowledge of the agrifood
 • Project

minor Factory of the Future

In deze minor werk je samen met de hightech-maakindustrie aan innovatieve smart industry-oplossingen op het gebied van logistiek, productietechniek en industriële automatisering.

Omdat je in deze minor samenwerkt met topbedrijven als Siemens en KMWE, wordt de minor op locatie uitgevoerd: Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven De BIC-campus is een tot de verbeelding sprekende thuisbasis voor de nieuwe generatie professionals in de hightech maakindustrie.
Studenten van diverse opleidingen zoals Technische Bedrijfskunde, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Industriële Automatisering, Mechatronica en (Technische) Informatica werken samen met industriële hightech-bedrijven in een inspirerende omgeving. De projecten waaraan je werkt, vanuit je expertise en je persoonlijke leervraag, zijn opdrachten vanuit de bedrijven.
Soms werk je daarbij in multidisciplinaire teams, soms op je eigen specialisme, mede afhankelijk van je voorkeur. Op de BIC-campus ben je een onderdeel van een geheel; bedrijfsleven, onderzoek en onderwijs. Je ontmoet elkaar, werkt samen en bent aan het innoveren in een inspirerende omgeving die je uitdaagt.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet30% zelfstudie
30% theorie
40% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
De opleiding Technische Bedrijfskunde duurt 4 jaar. Je volgt vakken en werkt aan projecten uit de praktijk. Ook bezoek je veel bedrijven. Zo combineer je theorie en praktijk.
studeren in het buitenland
Je wilt graag een deel van je opleiding in het buitenland doorbrengen. Volg dan een minor in het buitenland. Loop stage buiten Nederland. Of neem deel aan het European Project Semester. En werk samen met buitenlandse studenten aan een internationaal georiënteerd project. In 's-Hertogenbosch of in andere Europese steden. Je maakt kennis met een andere cultuur. Je verbetert je talenkennis. En je carrièreperspectieven.
bindend studieadvies
 • minimaal 52 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2021

aanmelding deadline : 1 mei 2021
wettelijk tarief : € 2168 (€1084 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 8296

1 september 2022

aanmelding deadline : 1 mei 2022
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
havo N&Ttoelaatbaar
havo N&Gtoelaatbaar
havo E&Mtoelaatbaar
havo C&Mwiskunde A of wiskunde B
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo C&Mwiskunde A of wiskunde B
MBO niveau 4toelaatbaar
studie kosten
bron: Avans Hogeschool
bedrag kostenpost
€ 200studiematerialenper jaar

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
293kamerhuur in 's-Hertogenboschrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1161totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

980 studenten volgen deze opleiding
12% daarvan is vrouw
257 eerstejaars gestart in 2017
14% daarvan is vrouw
29703 studenten aan de Avans Hogeschool
42% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Studievereniging Optimum
Studenten van de opleiding Technische Bedrijfskunde van Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch zijn aangesloten bij studievereniging Optimum.
De activiteiten van de vereniging richten zich op het behartigen van de belangen van de studenten. Er worden inhoudelijke activiteiten georganiseerd, zoals gastcolleges, excursies en workshops. Daarnaast organiseert de studievereniging verbindende activiteiten. Denk aan bijlessen, borrels en dagtrips.

Lees meer op de website of op Facebook: https://www.facebook.com/StudieverenigingOptimum.

Op kamers in 's-Hertogenbosch

16438studenten studerend
4627studenten woonachtig   
€ 293gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
20 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/19 Avans
Technische Bedrijfskunde
€ 293 gemiddelde kamerhuur
257 eerstejaars
14% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/19 Avans
Technische Bedrijfskunde
€ 253 gemiddelde kamerhuur
257 eerstejaars
14% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/19 Avans
Industrial Engineering & Management
€ 326 gemiddelde kamerhuur
257 eerstejaars
14% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
4/19 Fontys
Automotive Management
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/19 Fontys
Technische Bedrijfskunde
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
99% Engelstalig
6/19 Fontys
Automotive Management
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/19 Fontys
Bedrijfsmanagement MKB
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/19 Fontys
Industrial Engineering and Management (English)
€ 280 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
9/19 Fontys
Bedrijfsmanagement MKB
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
10/19 HAN
Technische Bedrijfskunde
€ 323 gemiddelde kamerhuur
54 eerstejaars
5% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
11/19 Hanze
Technische Bedrijfskunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
158 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
90% Nederlandstalig
10% Engelstalig
12/19 HHS
Technische Bedrijfskunde
€ 312 gemiddelde kamerhuur
84 eerstejaars
13% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
13/19 HR
Technische Bedrijfskunde
€ 342 gemiddelde kamerhuur
128 eerstejaars
12% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
14/19 HU
Technische Bedrijfskunde
€ 336 gemiddelde kamerhuur
147 eerstejaars
14% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
15/19 Inholland
Technische Bedrijfskunde
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
16/19 NHL
Technische Bedrijfskunde
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
17/19 NHL Stenden
Technische Bedrijfskunde
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
18/19 Saxion
Technische Bedrijfskunde
€ 250 gemiddelde kamerhuur
111 eerstejaars
12% vrouw
? uur contacttijd/week
19/19 Windesheim
Technische Bedrijfskunde
€ 307 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.3
inhoud3.9
docenten3.9
studiefaciliteiten3.9
studielast3.9
studiebegeleiding3.9
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2015 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Technische Bedrijfskunde aan de Avans Hogeschool is beoordeeld door 108 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.3 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Je bent breed inzetbaar. Je vormt de spil tussen de verschillende onderdelen van het bedrijf. Je kiest zelf in welk bedrijf je wilt werken. Of op welke afdeling. Bij inkoop, sale of marketing. Bij logistiek of werkvoorbereiding. Of tussen het bedrijf en de klant. Je vervult je rol als technisch bedrijfskundige in een technische omgeving of binnen de financiële dienstverlening. Bij een adviesbureau, een bedrijf in de technische industrie of de grafische industrie. Of je start je eigen bedrijf. Dat kan al tijdens je afstuderen.


huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2547gemiddeld bruto maandloon
46%kans op een vaste baan
95%kans op een voltijd baan
68%kans op een baan op niveau
69%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
87%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit TwenteApplied Mathematics+ 30 EC pre-master
Wageningen UniversityBiobased Sciences+ aanv. eisen
Universiteit TwenteBusiness Administration+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteBusiness Information Technology+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteCivil Engineering & Management+ 30 EC pre-master
TU DelftComplex Systems Engineering & Management+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteConstruction Management & Engineering+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteEnvironmental & Energy Management full-time,part-time+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteEuropean Studies+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteHealth Sciences+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteIndustrial Engineering & Management+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityInformation Management+ 30 EC pre-master
TU EindhovenInnovation Management+ 30 EC pre-master
Wageningen UniversityManagement, Economics and Consumer Studies+ 30 EC pre-master
HRMaster in Consultancy and Entrepreneurshipgeen aanvullende eisen
TU EindhovenOperations Management & Logistics+ 30 EC pre-master
Universiteit TwentePhilosophy of Science, Technology & Society full-time,part-time+ aanv. eisen
TU EindhovenLeraar VHO Informatica educational+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversitySupply Chain Management+ 30 EC pre-master
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

(technisch) accountmanager
kwaliteitsmanager
logistiek adviseur
marketeer
productieplanner
projectleider
technisch inkoper
bron: StudieData

Contact

Studenten Informatie Balie
E: studentinfo@avans.nl
T: 088-5257550
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite