Economie en Bedrijfseconomie

Maastricht University

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Economie en Bedrijfskunde: een dynamische combinatie! Economics and Business Economics is de wetenschap van keuzes. Je analyseert keuzes en handelingen van bedrijven, consumenten en overheden.

open_in_newwebsite

locatieMaastricht
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesAACSB, AMBA, EQUIS, NVAO
croho-code50950
numerus fixusnee
honoursheeft honours track
Economen zijn onmisbaar in alle regeringen, grote bedrijven en universiteiten over de hele wereld, zeker in de huidige dynamische globale context. Waarom kopen consumenten bepaalde producten of merken? Hoe worden prijzen vastgesteld? Hoe gaan we om met werkloosheid? Waarom maakt innovatie meer kans in een vrije markteconomie dan in een planeconomie? Waardoor ontstaan inkomensverschillen tussen verschillende etnische groepen? Met deze en andere vragen houden economen zich bezig. Bij Economics and Business Economics ligt de focus op twee hoofdgebieden: * Economie: de brede problemen waar regeringen, nationale en internationale economieën mee te maken hebben. Bijvoorbeeld: op welke manier beïnvloeden veranderingen in de wetgeving de publieke belangen zoals welzijn en werkgelegenheid? * Bedrijfskunde: de problemen en mogelijke oplossingen binnen bedrijven. Je leert hoe je economische inzichten kunt toepassen om bedrijven zo effectief mogelijk te managen. Er zijn vier specialisaties binnen dit unieke bachelor programma Economics and Business Economics: 1) Economics, 2) Economics and Management of Information, 3) International Business Economics en 4) Emerging Markets
A very Dutch weekend
de studiekeuzecheck

Waarom aan de Maastricht University?

awardKeuzegids topopleiding
2016
Kennis alleen is in een werkomgeving vaak niet genoeg. Je zult ook zelfstandig moeten werken, assertief moeten zijn en problemen kunnen aanpakken. Daarom hanteert de Universiteit Maastricht het Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO). In kleine tutorgroepen van maximaal 15 personen zoeken studenten actief naar oplossingen voor 'real life' problemen, aan de hand van de theorie. Hierdoor ontwikkelt de student een academisch denkniveau en leert tegelijkertijd zelfstandig te werken aan reële vraagstukken
Deze onderwijs- en studiemethode voor de bacheloropleiding Economics and Business Economics bestaat uit een mix van onderwijsgroepen, gastcolleges, presentaties, zelfstudie, taken en scripties. Alumni van de Universiteit Maastricht hebben nog dagelijks profijt van PGO in hun carriere. Maar niet alleen de onderwijsmethode is anders, ook zullen studenten Economics and Business Economics aan de Universiteit Maastricht verplicht een half jaar in het buitenland studeren. Afgestudeerden van deze bachelor opleiding zijn dan ook internationaal georiënteerd en zeer geschikt voor carrieres in een multi-nationale omgeving. Dankzij de praktische, hands-on en discussiegerichte onderwijsmethode zijn deze afgestudeerden de managers van de toekomst. Tevens vormt een bachelor diploma in Economics and Business Economics aan de Universiteit Maastricht een goede basis voor de meeste economiegerelateerde master programma's. Daarnaast studeer je tijdens dit bachelor programma aan een Triple Crown geaccrediteerde organisatie, de Maastricht University School of Business and Economics. Slechts een klein percentage van alle business schools ter wereld zijn Triple Crown geaccrediteerd. Een top opleiding!

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwIn het eerste jaar volg je een aantal verplichte vakken, onder andere op het gebied van financiën, financiële administratie, internationale economische relaties, micro- en macro-economie en marketing. Vanuit deze brede basis kies je één van de vier aangeboden specialisaties voor het tweede en derde jaar. In alle gevallen krijg je de kans om in het buitenland te studeren of om stage te lopen in het derde jaar.
1e jaar 8 Verplichte vakken: Management of Organisations and Marketing, Quantitative Methods I, Accounting, Microeconomics, Macroeconomics, Quantitative Methods II, Finance en International Economic Relations
2 Verplichte vaardigheden: Reflections on Academic Discourse en Economy Game
periode
Accounting
Economy Game Skills
Finance
International Economic Relations
Macroeconomics
Management of Organisations and Marketing
Microeconomics
Philosophy of Science Skills
Quantitative Methods I
Quantitative Methods II
Elective International Business Economics
Elective Quantitative Economics
stage ontraden vak stage
Systems Analysis and Design
2e jaar Vanuit de brede basis van het eerste jaar, kies je een specialisatie voor het tweede en derde jaar. Er zijn 4 specialisaties:

  1. Economics
  2. Economics and Management of Information
  3. International Business Economics
  4. Emerging Markets

De vakken die je volgt in het tweede jaar zijn dus afhankelijk van je keuze voor een specifieke specialisatie binnen Economics and Business Economics aan de Maastricht University School of Business and Economics. Daarnaast volg je keuze vaardigheden (skills).
periode
Accounting
Banking
Financial Markets
Industrial Organisation
Information Management
Information Management
International Business Strategy
International Economics
Introduction into the Information Society
Macroeconomics and Economic Policy
Managerial Economics
Marketing and Supply Chain Management
Microeconomics: Choices, Markets and Welfare
Public Economics
Quantitative Business
3e jaar Vanuit de brede basis van het eerste jaar, kies je een specialisatie voor het tweede en derde jaar. Er zijn 4 specialisaties:

  1. Economics
  2. Economics and Management of Information
  3. International Business Economics
  4. Emerging Markets

De vakken die je volgt in het derde jaar zijn dus afhankelijk van je keuze voor een specifieke specialisatie binnen Economics and Business Economics aan de Maastricht University School of Business and Economics. Daarnaast volg je keuze vaardigheden (skills).
periode
Bachelor's Thesis afstuderen
ERP and Business Intelligence Systems
Information, Justice and the Political Process
Productivity

specialisaties

specialisatie Economics

Economics is een van de vier specialisaties binnen de bachelor opleiding Economics and Business Economics. Je kiest een specialisatie voor het tweede en derde jaar van deze bachelor studie.

Economics is one of the four specialisations within Economics and Business Economics. You choose a specialisation for the second and third year of this bachelor's programme.

specialisatie Economics and Management of Information

Economics and Management of Information is een van de vier specialisaties binnen de bachelor opleiding Economics and Business Economics. Je kiest een specialisatie voor het tweede en derde jaar.

Economics and Management of Information is one of the 4 specialisations within Economics and Business Economics. You choose a specialisation for the second and third year of this bachelor's programme.

specialisatie International Business Economics

International Business Economics is een van de vier specialisaties binnen de bachelor opleiding Economics and Business Economics. Je kiest een specialisatie voor het tweede en derde jaar van de studie

International Business Economics is one of the four specialisations within Economics and Business Economics. You choose a specialisation for the second and third year of this bachelor's programme.

specialisatie Emerging Markets

Emerging Markets is een van de vier specialisaties binnen de bachelor opleiding Economics and Business Economics. Je kiest een specialisatie voor het tweede en derde jaar van deze bachelor studie.

Emerging Markets is one of the four specialisations within Economics and Business Economics. You choose a specialisation for the second and third year of this bachelor's programme.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet50% zelfstudie
20% theorie
30% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, computer opdrachten, CAD/CAM, groepsopdracht, groepsdiscussie, individuele opdracht, stage, hoorcollege, literatuurstudie, mondelinge presentatie, project, onderzoek, onderzoeksproject, zelf-evaluatie, zelfstudie, seminar, werkcollege, werkgroep
onderwijsvormen
Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO), onderwijsgroepen, gastcolleges, presentaties, zelfstudie, taken en scripties
bindend studieadvies
  • minimaal 47 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2023

aanmelding deadline : 1 maart 2023
collegegeld nog niet bekend

Een matching procedure is een verplicht onderdeel van het aanmeldingsproces. Deze matching procedure bestaat uit het completeren van een online vragenlijst. Daarnaast dien je te voldoen aan de International Classroom eis. Aan de hand van de uitkomst van deze matching procedure en de International Classroom vereiste ontvangt de student een positief danwel negatief advies.
toelaatbare profielen
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo C&Mwiskunde A of wiskunde B
hbo-pIn overleg
toelatingseisen

cijferlijst

taaltoets

vooropleiding

motivatiebrief

inbegrepen in collegegeld
examination
study materials

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
308kamerhuur in Maastrichtrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1176totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

1058 studenten volgen deze opleiding
34% daarvan is vrouw
614 eerstejaars gestart in 2019
36% daarvan is vrouw
16600 studenten aan de Maastricht University
60% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Maastricht

20231studenten studerend
9323studenten woonachtig   
€ 308gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
24 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/10 Maastricht University
Economie en Bedrijfseconomie
star Keuzegids topopleiding 2016
€ 308 gemiddelde kamerhuur
614 eerstejaars
35% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
2/10 Erasmus
International Bachelor Economics and Business Economics
€ 342 gemiddelde kamerhuur
695 eerstejaars
32% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
3/10 Erasmus
Economie en Bedrijfseconomie
€ 342 gemiddelde kamerhuur
695 eerstejaars
32% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/10 RUG
Economie en Bedrijfseconomie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
5/10 Radboud Universiteit
Economics and Business Economics
€ 315 gemiddelde kamerhuur
166 eerstejaars
29% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
6/10 Radboud Universiteit
Economie en Bedrijfseconomie
€ 315 gemiddelde kamerhuur
166 eerstejaars
29% vrouw
? uur contacttijd/week
60% Nederlandstalig
40% Engelstalig
7/10 UU
Economics and Business Economics
€ 336 gemiddelde kamerhuur
242 eerstejaars
30% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
8/10 Tilburg University
Economie en Bedrijfseconomie
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/10 Amsterdam VU
Economie en Bedrijfseconomie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
104 eerstejaars
29% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
10/10 Amsterdam VU
Economics and Business Economics
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.24.0
inhoud4.03.7
docenten3.83.6
studiefaciliteiten4.03.6
studielast3.83.8
studiebegeleiding3.63.5
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Economie en Bedrijfseconomie aan de Maastricht University is beoordeeld door 323 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.2 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Als je een uitdagende baan ambieert of een academische onderzoekscarriere, is het een goed idee om na je bachelor Economics and Business Economics verder te studeren op het gebied van bedrijfskunde of economie. De Maastricht University School of Business and Economics heeft een uitgebreid aanbod van top masteropleidingen die goed aansluiten op de bachelor opleiding Economics and Business Economics.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Economen zijn onmisbaar in alle regeringen, grote bedrijven en universiteiten over de hele wereld, zeker in de huidige dynamische globale context.
Afgestudeerden in de specialisatie Economics werken momenteel bij: * internationale instellingen, zoals de OECD, de Europese Unie en andere overheidsinstellingen, zoals centrale banken en kartelautoriteiten: * privaatbedrijven, zoals bijvoorbeeld in de telecommunicatie: * de financiële sector, zoals bijvoorbeeld banken en verzekeraars. Afgestudeerden van de specialisatie Economics and Management of Information werken momenteel bij: * IT-consultancy bedrijven * bedrijven gespecialiseerd in IT-planning en -beleidsvorming * de Europese Unie en andere overheidsinstellingen * IT-projectmanagement bureaus, uiteindelijk leidend naar functies zoals IT-manager of Chief Information Officer. Afgestudeerden in de specialisatie International Business Economics werken momenteel bij: * multinationals, consultancybedrijven en onderzoeksbureaus * accountantskantoren en financiële instellingen * non-profit organisaties. Afgestudeerden van de specialisatie Emerging Markets kunnen gaan werken bij: * internationale instellingen (VN, Wereldbank) * multinationals * consultancybedrijven * non-profit organisaties


huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2538gemiddeld bruto maandloon
76%kans op een vaste baan
7%kans op een voltijd baan
75%kans op een baan op niveau
58%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
76%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Amsterdam VUAccounting and Control+ motivatiebrief
UUBanking and Financegeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityBestuurskunde+ aanv. eisen
UvHBurgerschap & Kwaliteit van Samenlevengeen aanvullende eisen
Amsterdam VUFinancial Management+ motivatiebrief
UUFinancial Managementgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUHuman Resource Management+ motivatiebrief
ErasmusHuman Resource Management+ basiskennis
Amsterdam VUManagement Consulting+ motivatiebrief
Amsterdam VUStrategy and Organization+ motivatiebrief
UUBusiness Development and Entrepreneurshipgeen aanvullende eisen
ErasmusBusiness Information Management+ basiskennis
Wageningen UniversityClimate Studies+ aanv. eisen
Tilburg UniversityData Science and Society+ aanv. eisen
Amsterdam VUDigital Business and Innovation+ motivatiebrief
RUGRegional Competitiveness and Trade+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitEconomics+ aanv. eisen
Amsterdam VUEconomics+ motivatiebrief
Amsterdam UVABehavioural Economics and Game Theory+ aanv. eisen
Amsterdam UVADevelopment Economics+ aanv. eisen
Amsterdam UVAInternational Economics and Globalisation+ aanv. eisen
Amsterdam UVAMarkets & Regulation+ aanv. eisen
Amsterdam UVAMonetary Policy & Banking+ aanv. eisen
Amsterdam UVAPublic Policy+ aanv. eisen
Amsterdam VUTinbergen Institute (Research)+ aanvullende vakeisen
Amsterdam VUEducatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen educationalgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitFilosofie van de bedrijfswetenschappengeen aanvullende eisen
Amsterdam VUFinance+ motivatiebrief
Tilburg UniversityFinance+ aanvullende vakeisen
ErasmusFinance & Investments+ basiskennis
ErasmusGlobal Business & Sustainability+ basiskennis
TU EindhovenInnovation Management+ 30 EC pre-master
Wageningen UniversityInternational Development Studies+ aanv. eisen
Tilburg UniversityInternational Management+ cijfergemiddelde
+ instaptoets
+ motivatiebrief
UUInternational Managementgeen aanvullende eisen
UULaw and Economicsgeen aanvullende eisen
UULeraar VHO algemene economie full-time,part-time educational+ 60 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in Algemene economie educational+ 60 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in Bedrijfseconomie educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Algemene economie educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Algemene economie part-time educational+ 60 EC pre-master
ErasmusManagement of Innovation+ basiskennis
Wageningen UniversityManagement, Economics and Consumer Studies+ aanv. eisen
Amsterdam VUMarketing+ motivatiebrief
Tilburg UniversityMarketing Management+ aanv. eisen
ErasmusMarketing Management+ basiskennis
UvHMaster Humanistiekgeen aanvullende eisen
UvHMaster Zorgethiek en Beleidgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityOrganization and Management Studies+ aanv. eisen
RUGReal Estate Studies+ aanv. eisen
Amsterdam VUSpatial, Transport and Environmental Economics (STREEM)+ motivatiebrief
ErasmusStrategic Entrepreneurship+ basiskennis
ErasmusStrategic Management+ basiskennis
Tilburg UniversitySupply Chain Managementgeen aanvullende eisen
ErasmusSupply Chain Management+ basiskennis
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

analist, econoom, consultant, onderzoeker, beleidsadviseur
analyst, economist, consultant, researcher, policy advisor
bron: StudieData

Contact

Julie Goodfellow

Adviser Student Recruitment

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite