Farmacie

Rijksuniversiteit Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Veel ziektes voorkom of genees je met medicijnen. Deze opleiding maakt van jou een veelzijdig geneesmiddelendeskundige die mensen kan helpen door het juiste geneesmiddel in de juiste vorm te kiezen.

Geneesmiddelendeskundige

Bij Farmacie komen biologie, scheikunde en geneeskunde samen. Je leert er simpel gezegd wat geneesmiddelen zijn, hoe ze werken en hoe ze worden ontwikkeld. De studie gaat in op het ontstaan van een ziekte, de kenmerken er van en hoe de zoektocht naar stoffen verloopt om de ziekte te voorkomen, remmen of genezen.

Brede opleiding over medicijnen

Verder leer je hoe je een geneesmiddel het beste kunt toedienen en in welke dosering. Als het medicijn op de markt is, kun je patiënten, artsen en specialisten goed adviseren en begeleiden in het gebruik. Ten slotte moeten ook de resultaten en eventuele bijwerkingen worden geregistreerd. Voldoet een medicijn niet aan de strenge eisen? Dan start het hele proces weer opnieuw.

Mensen helpen met exacte wetenschap

Deze brede opleiding biedt je theoretische en praktische basiskennis van onder andere biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde en statistiek. Wat farmacie zo boeiend maakt, is dat je kennis van exacte vakken gebruikt om zieke mensen te helpen.

Let op: deze opleiding wordt per september 2018 Engelstalig. Houd de website in de gaten voor meer informatie (onderstaande brochure is van dit collegejaar; informatie over collegejaar 2018-2019 volgt zo snel mogelijk).

open_in_newwebsite

printprint

locatieGroningen
diplomaBSc Farmacie
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56157
heeft geen numerus fixus
geen honoursprogramma
Ruben van der Galiën (3e jaars student farmacie)
Zwaarder door anti-psychotica
Groeifactoren: de weg naar longreparatie

Waarom aan de Rijksuniversiteit?

  • De opleiding Farmacie in Groningen is verbonden met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dat merk je aan de faciliteiten, de sfeer en de projecten.
  • Groningen is een kenniscentrum waar je wordt begeleid door onderzoekers die tot de wereldtop in dit vakgebied horen.
  • In de jaarlijkse Elsevieranalyse naar beste studies en Keuzegids Universiteiten staat Farmacie in Groningen op nummer 1.
  • Onze faculteit kent twee Nobelprijswinnaars: de Nobelprijs voor Scheikunde voor Ben Feringa in 2016 en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Frits Zernike.


Open dagen en meeloopdagen

Open dag Groningen
Welke studie sluit het best aan bij jouw interesses en toekomstplannen? In welke stad zie je jezelf wel minstens vier jaar wonen? Welke masteropleidingen kun je gaan volgen na de bachelor van je keuze? En op wat voor soort banen bereidt de opleiding voor?
Student for a Day - Pharmacy Groningen
-
Open Dag Groningen
Welke studie sluit het best aan bij jouw interesses en toekomstplannen? In welke stad zie je jezelf wel minstens vier jaar wonen?

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
1e jaar
periode
Celbiologie 1 & 2
Farmaceutische Technologie en Biofarmacie
Humane Fysiologie
Moleculen & Reactiviteit
2e jaar
periode
Farmaceutische Microbiologie
Organische Chemie practicum
Receptorfarmacologie
Toxicologie
3e jaar
periode
Geneesmiddelen van het Centraal Zenuwstelsel
Farmaceutische Analyse C
Farmaco-epidemiologie
Geneesmiddelen bij Infecties en Tumoren

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet10% zelfstudie
30% theorie
60% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
bindend studieadvies
  • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden


Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je minimaal 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS; de meeste vakken zijn 5 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding.
Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur.

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2017
aanmelding deadline : 1 mei 2017
wettelijk tarief : € 2006
instellingstarief : € 2006
niet-EU/EER studenten : € 10800
1 september 2018
aanmelding deadline : 1 mei 2018
collegegeld nog niet bekend
Als je in september met deze bacheloropleiding wil starten, moet je je vóór 1 MEI aanmelden in Studielink. In maart of april ontvang je vervolgens op je e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven, een URL naar een online vragenlijst. Deze vragenlijst moet je invullen, liefst binnen één week en uiterlijk 1 MEI. Daarna word je mogelijk uitgenodigd voor een gesprek bij de opleiding in juni. Als je een uitnodiging krijgt, ontvang je die zo snel mogelijk na 1 mei. Dit gesprek is verplicht.
toelaatbare profielen
VWO C&Maangevuld met (wiskunde A of wiskunde B) + natuurkunde + scheikunde
VWO E&Maangevuld met natuurkunde + scheikunde
VWO N&Gaangevuld met natuurkunde
VWO N&Taangevuld met

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
167collegegeldop basis van € 2006 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in 2012
?% daarvan is vrouw
28510 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen
51% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

studievereniging

Pharmaciae Sacrum
G.F.S.V. ''Pharmaciae Sacrum'' is de studievereniging voor studenten Farmacie in Groningen.
Pharmaciae Sacrum, Latijn voor 'het heilige van de farmacie', is opgericht op 12 december 1881 en is daarmee de oudste studievereniging van Groningen en de op één na oudste van Nederland. G.F.S.V. “Pharmaciae Sacrum” organiseert activiteiten zoals lezingen, sportdagen, excursies en borrels. Ook brengt de vereniging een blad uit, genaamd Foliolum.

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Quincy de Hoog
Bijbanen die iets met Farmacie te maken hebben

'Toen ik begon met studeren ben ik gelijk op kamers gegaan. In het eerste jaar heb ik me vooral op de studie gefocust.. Daarna ben ik begonnen met commissiewerk bij de studievereniging G.F.S.V. “Pharmaciae Sacrum”.

Dat vond ik zo leuk dat ik een jaar lang de vereniging heb mogen leiden als voorzitter. Hiervoor heb ik mijn studie tijdelijk stopgezet, maar ik heb er zoveel ervaringen uitgehaald dat ik het zo weer zou doen. Met een groep medestudenten heb ik ook het Gronings Farmaceutisch Herendispuut “Snoeihard” opgericht...
Zo heb ik door het hele land voorraden geteld van apotheken en werk ik momenteel in de ziekenhuisapotheek van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Op deze manier heb ik al meerdere apotheken gezien, voordat ik op stage ben geweest. Naar mijn mening echt een aanrader, al moet ik door de vele practica wel vooral in het weekend aan de slag.'


lees verder ...
Henrieke Westerhuis
Practicals give a better idea of what your work will look like

'I knew that I wanted to do something in healthcare from an early age, but I wasn't interested in treating patients directly, so Pharmacy was a logical choice. This programme offers plenty of specializations and the career opportunities in healthcare appealed to me as well.

Each course unit takes three weeks, after which you sit an exam. I like the fact that you focus on only one course unit at a time. I also enjoy the practicals; they give you a better idea of what your work will look like.
I have been living at home, because I wanted to know if this was the right programme for me first...


lees verder ...
studenten
Marjolein Kroonen
werkzaam als Project researcher - clinical researcher bij PRA Health Sciences
Gelukkig in het klinisch geneesmiddelenonderzoek terecht gekomen!

'Sinds anderhalf jaar werk ik voor PRA Health Sciences in Groningen. Dat is een internationaal bedrijf in het klinisch geneesmiddelenonderzoek. Het is een wereld op zich. Als bedrijven uit de farmaceutische industrie een nieuwe stof hebben ontwikkeld, is het vooral belangrijk te weten hoe mensen hierop reageren. Dit is heel specifiek onderzoek, dat ze uitbesteden aan bedrijven zoals PRA.

Vanaf het moment dat een studie binnenkomt bij PRA, moeten heel veel verschillende afdelingen aan de slag...
Speciale programmeurs gaan met de data aan de slag en onder andere onze biostatistici en medical writers werken de resultaten uit. Een heel traject. Als project manager zet je alles uit en houd je gedurende het hele project contact met de internationale opdrachtgever.
Inmiddels werk ik op de afdeling proposals. Hier komen alle aanvragen voor nieuwe onderzoeken binnen. Met een dagelijkse call wordt bekeken of we de studie kunnen en willen uitvoeren in onze kliniek. Als dat zo is, gaan we binnen onze afdeling aan de slag om een proposal voor de klant te bouwen.
Erg leuk aan mijn werk vind ik dat je een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. In de opleiding is er helaas nog niet zo veel aandacht voor klinisch geneesmiddelenonderzoek. Ik heb er via mijn masteronderzoek voor de afdeling klinische farmacologie ervaring in opgedaan. Gelukkig maar, want ik vind klinisch geneesmiddelenonderzoek waanzinnig gaaf!’
Marjolein Kroonen


lees verder ...
René van Hulst
afgestudeerd in 2003 werkzaam als Ziekenhuisapotheker bij Martiniziekenhuis
Een beroep vol afwisseling en dynamiek

René van Hulst studeerde farmacie en is nu ziekenhuisapotheker: "Ik zorg ervoor dat de patiënt het juiste geneesmiddel krijgt en het op de juiste manier wordt gebruikt. Ik werk samen met specialisten, artsen en verpleegkundigen en maak zelf geneesmiddelen voor patiënten. Ook onderzoeken wij het bloed van de patiënt. Dit is een beroep vol afwisseling en dynamiek!"

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/3 Rijksuniversiteit
Farmacie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
2/3 UU
College of Pharmaceutical Sciences
€ 336 gemiddelde kamerhuur
3.8/5 studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Engelstalig
3/3 UU
Farmacie
€ 336 gemiddelde kamerhuur
3.8/5 studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2015
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.14.0
inhoud3.93.8
docenten3.93.6
studiefaciliteiten43.8
studielast3.43.4
studiebegeleiding3.63.4

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2015 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen is beoordeeld door 175 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.1 uit 5.
bron: Rijksuniversiteit Groningen
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid
aantal eerstejaars
ervaren contacttijd per week
doorstroom naar tweede jaar
diploma binnen 4 jaar
werk op niveau in 1,5 jaar

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.


Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Na de master Farmacie ben je een geneesmiddelendeskundige met een brede basiskennis. Vrijwel iedereen vindt na de master direct een baan, bijvoorbeeld als apotheker, onderzoeker of adviseur.

Welke richting kies jij?
Veel beroepen hebben met medicijnen te maken. Ze moeten worden ontwikkeld, getest, op een juiste manier toegediend en gebruikt, geëvalueerd en als het nodig is worden verbeterd. In al die stappen kun jij later een rol spelen.
Na deze studie weet je het nodige van geneeskunde, scheikunde en biologie. Je kunt daardoor veel kanten op en farmaceuten vind je dan ook overal.

Onderzoeker
Wil je onderzoek doen naar nieuwe medicijnen of manieren om medicatie toe te dienen? Dan kun je aan de slag bij een onderzoeksinstituut, een universiteit of een geneesmiddelenfabrikant.

Apotheker
Na de bachelor de master Farmacie kun je je nog verder specialiseren tot openbaar apotheker of tot ziekenhuisapotheker. Als openbaar apotheker werk je veel samen met huisartsen en heb je persoonlijk contact met patiënten. Word je ziekenhuisapotheker, dan heb je vaak te maken met complexere medicaties en werk je samen met medisch specialisten. Ook doe je vaak nog heel praktijkgericht onderzoek.

Adviseur of beleidsmedewerker
Je bent als afgestudeerde interessant voor zorgverzekeraars en de overheid. Zij hebben immers mensen nodig die verstand hebben van geneesmiddelen en je vindt er banen als beleidsmedewerker, toezichthouder, inspecteur of adviseur. Ten slotte kun je aan de slag als voorlichter, docent of - door je brede basiskennis van de levenswetenschappen- in de wetenschapscommunicatie.

huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2890gemiddeld bruto maandloon
42%kans op een vaste baan
83%kans op een voltijd baan
92%kans op een baan op niveau
50%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
88%is tevreden over de studiekeuze

vergeleken met andere studies

zoektijd baanzeer goed
salaris na 1,5 jaar goed
kans op een vaste baan zeer slecht
bron: Elsevier beste banen 2015

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Maastricht UniversityArts - Klinisch Onderzoeker research+ aanv. eisen
UUBio Inspired Innovation researchgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenBio-Pharmaceutical Sciences+ aanv. eisen
UUBiology of Disease researchgeen aanvullende eisen
ErasmusBusiness Administration+ basiskennis
Amsterdam VUDrug Discovery and Safety+ 30 EC pre-master
UUDrug Innovation researchgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitEducatie en Communicatie in de Wiskunde en Natuurwetenschappen full-time,part-time,dualgeen aanvullende eisen
UUEpidemiology researchgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitFarmaciegeen aanvullende eisen
UUFarmacie+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
Wageningen UniversityFood Safetygeen aanvullende eisen
Amsterdam VUGlobal Health (Research Master) research+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
+ instaptoets
+ cijfergemiddelde
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitMedical and Pharmaceutical Drug Innovationgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitMedical Pharmaceutical Sciencesgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityMolecular Life Sciences+ aanv. eisen
UUOne Healthgeen aanvullende eisen
UUScience and Business Management researchgeen aanvullende eisen
TU DelftScience Communication+ toelatingsgesprek
UUScience Education and Communication researchgeen aanvullende eisen
TUeLeraar VHO Scheikunde educational+ 27 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Scheikunde educational+ 27 EC pre-master
UUToxicology and Environmental Health researchgeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

  • apotheker/pharmacist
  • beleidsadviseur/policy advisor
  • docent/lecturer
  • onderzoeker/researcher
bron: StudieData

Contact

Study Advisor
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite