Farmacie

Rijksuniversiteit Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Veel ziekten kunnen we effectief behandelen met medicijnen. De bacheloropleiding Farmacie is de eerste stap om een veelzijdig geneesmiddeldeskundige te worden.

Bij Farmacie komen scheikunde, biologie en geneeskunde samen. Je leert hoe medicijnen werken, hoe ze ontwikkeld en verbeterd worden en hoe je later zowel patiënten als artsen kunt adviseren over het veilige en effectieve gebruik ervan. De opleiding is nauw verbonden met het wetenschappelijke onderzoek dat in Groningen gedaan wordt en biedt een solide basis voor jouw loopbaan als geneesmiddeldeskundige.

Ben je vooral geïnteresseerd in de gezondheidszorg? We bieden vakken aan die voorbereiden op de onmisbare rol van de apotheker in de patiëntenzorg. Heeft wetenschappelijk onderzoek meer je interesse, dan opent het programma deuren voor je naar de wetenschappelijke wereld van het geneesmiddelonderzoek. Wat Farmacie zo boeiend maakt, is dat je multidisciplinaire kennis gebruikt om uiteindelijk zieke mensen te helpen.

Onze bacheloropleiding geeft je de wetenschappelijke basis voor een toekomstige carrière als veelzijdige zorgverlener en geneesmiddeldeskundige. Je doet kennis en vaardigheden op die onmisbaar zijn voor het leveren van optimale farmaceutische zorg en je raakt bekend met behandeling-op-maat ook wel Personalized Medicine  genoemd.

Let op: deze opleiding wordt per september 2018 Engelstalig!

open_in_newwebsite

printprint

locatieGroningen
diplomaBSc Farmacie
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56157
heeft geen numerus fixus
geen honoursprogramma
Zwaarder door anti-psychotica
Groeifactoren: de weg naar longreparatie

Waarom aan de Rijksuniversiteit?

  • De opleiding Farmacie in Groningen, als onderdeel van de bètafaculteit, is verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dat zie je niet alleen terug in onze faciliteiten en leeromgeving, maar ook in ons wetenschappelijk onderzoek. Deze nauwe samenwerking tussen farmaceutische en klinische onderzoekers is uniek voor Nederland en in de wereld.
  • We bereiden onze studenten voor op brede, internationale carrièremogelijkheden door onze opleiding in het Engels aan te bieden.
  • Groningen is een kenniscentrum waar je onderwijs krijgt van ervaren docenten en praktiserend apothekers. Daarnaast word je begeleid door wetenschappelijke onderzoekers, die wereldwijd erkend zijn als toonaangevende experts in hun vakgebied.
  • In de jaarlijkse Elsevieranalyse naar beste studies en Keuzegids Universiteiten 2018 staat Farmacie in Groningen op nummer 1.
  • Onze faculteit kent twee Nobelprijswinnaars: de Nobelprijs voor Scheikunde voor Ben Feringa in 2016 en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Frits Zernike.


Open dagen en meeloopdagen

Campus Tour Groningen
Are you interested in visiting our Zernike Campus? Sign up for a Campus Tour!
Open dag
Open dag voor studiekiezers die informatie willen over maximaal drie bacheloropleidingen.
Open Dag
Breng een bezoek aan de bacheloropleidingen van de RUG
Open dag Groningen
Breng een bezoek aan de bacheloropleidingen van de RUG.
Open dag Groningen
Breng een bezoek aan de bacheloropleidingen van de RUG

Studieprogramma

Unsplashed background img 2

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet10% zelfstudie
30% theorie
60% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
bindend studieadvies
  • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden


Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je minimaal 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS; de meeste vakken zijn 5 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding.
Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur.

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2018
aanmelding deadline : 1 mei 2018
wettelijk tarief : € 2060
instellingstarief : € 2060
niet-EU/EER studenten : € 10900
1 september 2019
aanmelding deadline : 1 mei 2019
collegegeld nog niet bekend
Als je in september met deze bacheloropleiding wil starten, moet je je vóór 1 MEI aanmelden in Studielink. In maart of april ontvang je vervolgens op je e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven, een URL naar een online vragenlijst. Deze vragenlijst moet je invullen, liefst binnen één week en uiterlijk 1 MEI. Daarna word je mogelijk uitgenodigd voor een gesprek bij de opleiding in juni. Als je een uitnodiging krijgt, ontvang je die zo snel mogelijk na 1 mei. Dit gesprek is verplicht.
toelaatbare profielen
VWO C&Maangevuld met (wiskunde A of wiskunde B) + natuurkunde + scheikunde
VWO E&Maangevuld met natuurkunde + scheikunde
VWO N&Gaangevuld met natuurkunde
VWO N&Taangevuld met

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

422 studenten volgen deze opleiding
57% daarvan is vrouw
142 eerstejaars gestart in 2017
63% daarvan is vrouw
28510 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen
51% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Pharmaciae Sacrum
G.F.S.V. ''Pharmaciae Sacrum'' is de studievereniging voor studenten Farmacie in Groningen.
Pharmaciae Sacrum, Latijn voor 'het heilige van de farmacie', is opgericht op 12 december 1881 en is daarmee de oudste studievereniging van Groningen en de op één na oudste van Nederland. G.F.S.V. “Pharmaciae Sacrum” organiseert activiteiten zoals lezingen, sportdagen, excursies en borrels. Ook brengt de vereniging een blad uit, genaamd Foliolum.

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Quincy de Hoog
Bijbanen die iets met Farmacie te maken hebben

'Toen ik begon met studeren ben ik gelijk op kamers gegaan. In het eerste jaar heb ik me vooral op de studie gefocust.. Daarna ben ik begonnen met commissiewerk bij de studievereniging G.F.S.V. “Pharmaciae Sacrum”.

Dat vond ik zo leuk dat ik een jaar lang de vereniging heb mogen leiden als voorzitter. Hiervoor heb ik mijn studie tijdelijk stopgezet, maar ik heb er zoveel ervaringen uitgehaald dat ik het zo weer zou doen. Met een groep medestudenten heb ik ook het Gronings Farmaceutisch Herendispuut “Snoeihard” opgericht...
Zo heb ik door het hele land voorraden geteld van apotheken en werk ik momenteel in de ziekenhuisapotheek van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Op deze manier heb ik al meerdere apotheken gezien, voordat ik op stage ben geweest. Naar mijn mening echt een aanrader, al moet ik door de vele practica wel vooral in het weekend aan de slag.'


lees verder ...
Henrieke Westerhuis
Practicals give a better idea of what your work will look like

'I knew that I wanted to do something in healthcare from an early age, but I wasn't interested in treating patients directly, so Pharmacy was a logical choice. This programme offers plenty of specializations and the career opportunities in healthcare appealed to me as well.

Each course unit takes three weeks, after which you sit an exam. I like the fact that you focus on only one course unit at a time. I also enjoy the practicals; they give you a better idea of what your work will look like.
I have been living at home, because I wanted to know if this was the right programme for me first...


lees verder ...
studenten
Join the researchers in the lab

Marjolein Kroonen
werkzaam als Project researcher - clinical researcher bij PRA Health Sciences
Gelukkig in het klinisch geneesmiddelenonderzoek terecht gekomen!

'Sinds anderhalf jaar werk ik voor PRA Health Sciences in Groningen. Dat is een internationaal bedrijf in het klinisch geneesmiddelenonderzoek. Het is een wereld op zich. Als bedrijven uit de farmaceutische industrie een nieuwe stof hebben ontwikkeld, is het vooral belangrijk te weten hoe mensen hierop reageren. Dit is heel specifiek onderzoek, dat ze uitbesteden aan bedrijven zoals PRA.

Vanaf het moment dat een studie binnenkomt bij PRA, moeten heel veel verschillende afdelingen aan de slag...
Speciale programmeurs gaan met de data aan de slag en onder andere onze biostatistici en medical writers werken de resultaten uit. Een heel traject. Als project manager zet je alles uit en houd je gedurende het hele project contact met de internationale opdrachtgever.
Inmiddels werk ik op de afdeling proposals. Hier komen alle aanvragen voor nieuwe onderzoeken binnen. Met een dagelijkse call wordt bekeken of we de studie kunnen en willen uitvoeren in onze kliniek. Als dat zo is, gaan we binnen onze afdeling aan de slag om een proposal voor de klant te bouwen.
Erg leuk aan mijn werk vind ik dat je een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. In de opleiding is er helaas nog niet zo veel aandacht voor klinisch geneesmiddelenonderzoek. Ik heb er via mijn masteronderzoek voor de afdeling klinische farmacologie ervaring in opgedaan. Gelukkig maar, want ik vind klinisch geneesmiddelenonderzoek waanzinnig gaaf!’
Marjolein Kroonen


lees verder ...
René van Hulst
afgestudeerd in 2003 werkzaam als Ziekenhuisapotheker bij Martiniziekenhuis
Een beroep vol afwisseling en dynamiek

René van Hulst studeerde farmacie en is nu ziekenhuisapotheker: "Ik zorg ervoor dat de patiënt het juiste geneesmiddel krijgt en het op de juiste manier wordt gebruikt. Ik werk samen met specialisten, artsen en verpleegkundigen en maak zelf geneesmiddelen voor patiënten. Ook onderzoeken wij het bloed van de patiënt. Dit is een beroep vol afwisseling en dynamiek!"

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/3 Rijksuniversiteit
Farmacie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
2/3 UU
College of Pharmaceutical Sciences
€ 336 gemiddelde kamerhuur
3.8/5 studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Engelstalig
3/3 UU
Farmacie
€ 336 gemiddelde kamerhuur
3.8/5 studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2015
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.14.0
inhoud3.93.8
docenten3.93.6
studiefaciliteiten43.8
studielast3.43.4
studiebegeleiding3.63.4

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2015 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen is beoordeeld door 175 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.1 uit 5.
bron: Rijksuniversiteit Groningen
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid
aantal eerstejaars
ervaren contacttijd per week
doorstroom naar tweede jaar
diploma binnen 4 jaar
werk op niveau in 1,5 jaar

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.


Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Patiëntenzorg, ontwikkeling van geneesmiddelen of wetenschappelijk onderzoek? Je hebt veel mogelijkheden na Farmacie, afhankelijk van de vervolgopleiding die je kiest. Je kunt kiezen voor de driejarige masteropleiding Farmacie, die de nadruk legt op gezondheidszorg en opleidt tot zowel basisapotheker als farmaceutisch wetenschapper. De masters Medical Pharmaceutical Sciences (MPS) en Medical Pharmaceutical Drug Innovation (MPDI) bereiden je voor op een carrière in het farmaceutisch onderzoek.

Na je afstuderen heb je uitgebreide kennis van de farmaceutische en biomedische wetenschappen. Hierdoor ben je breed inzetbaar op de arbeidsmarkt en farmaceuten vind je dan ook op veel plaatsen.

Apotheker

Na de masteropleiding kun je je specialiseren tot openbaar apotheker of ziekenhuisapotheker. Als openbaar apotheker werk je nauw samen met huisartsen en heb je veel persoonlijk contact met patiënten. Ziekenhuisapothekers richten zich vaak meer op specialistische geneesmiddelen, werken samen met andere medische specialisten en voeren praktijkgericht onderzoek uit. Als apotheker draag je bij aan de beste zorg voor elk individu.

Onderzoeker

Welke genetische en/of omgevingsfactoren zijn de onderliggende oorzaak van een ziekte? Waarom reageren sommige patiënten goed op nieuwe geneesmiddelen, terwijl je bij anderen nauwelijks effect ziet? Dat zijn vragen waar wetenschappers een antwoord op zoeken. Kies één van de reeds genoemde masters en word farmaceutisch onderzoeker.

Consultant of beleidsmedewerker

Zorgverzekeraars en overheden hebben mensen nodig met kennis van geneesmiddelen. Hier kun je banen vinden als beleidsmedewerker, toezichthouder, inspecteur of adviseur.huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2890gemiddeld bruto maandloon
42%kans op een vaste baan
83%kans op een voltijd baan
92%kans op een baan op niveau
50%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
88%is tevreden over de studiekeuze

vergeleken met andere studies

zoektijd baanzeer goed
salaris na 1,5 jaar goed
kans op een vaste baan zeer slecht
bron: Elsevier beste banen 2015

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Maastricht UniversityArts - Klinisch Onderzoeker research+ aanv. eisen
UUBio Inspired Innovation researchgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenBio-Pharmaceutical Sciences+ aanv. eisen
UUBiology of Disease researchgeen aanvullende eisen
ErasmusBusiness Administration+ basiskennis
Amsterdam VUDrug Discovery and Safety+ 30 EC pre-master
UUDrug Innovation researchgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time,dualgeen aanvullende eisen
UUEpidemiology researchgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitFarmaciegeen aanvullende eisen
UUFarmacie+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
Wageningen UniversityFood Safetygeen aanvullende eisen
Amsterdam VUGlobal Health (Research Master) research+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
+ instaptoets
+ cijfergemiddelde
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitMedical and Pharmaceutical Drug Innovation+ aanv. eisen
RijksuniversiteitMedical Pharmaceutical Sciencesgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityMolecular Life Sciences+ aanv. eisen
UUOne Healthgeen aanvullende eisen
UUScience and Business Management researchgeen aanvullende eisen
TU DelftScience Communication+ toelatingsgesprek
UUScience Education and Communication researchgeen aanvullende eisen
TUeLeraar VHO Scheikunde educational+ 27 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Scheikunde educational+ 27 EC pre-master
UUToxicology and Environmental Health researchgeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

  • apotheker/pharmacist
  • beleidsadviseur/policy advisor
  • docent/lecturer
  • onderzoeker/researcher
bron: StudieData

Contact

Academic Advisor
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite