Life Science and Technology

Rijksuniversiteit Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Kun je uit cellen nieuwe organen maken? Hoe ontwerp je een hartklep? Hoe werken biologische moleculen zoals eiwitten en DNA?

open_in_newwebsite

locatieGroningen
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56286
numerus fixusnee
honoursnee

In de opleiding Life Science and Technology (LS&T) leer jij op zulke vragen het antwoord te vinden. De opleiding combineert elementen van verschillende studies, zoals biologie, natuurkunde, scheikunde en techniek. Je leert hoe je die kennis kunt gebruiken voor medische toepassingen om met die nieuwe inzichten mensen gezonder te maken of om de kwaliteit van hun leven te verbeteren.

Bij de opleiding LS&T ontwikkelen we bijvoorbeeld protheses die lichaamsfuncties overnemen. Of een bloedstollingstest om openhartoperaties veiliger te maken. Ook onderzoeken we of werken in ploegendiensten echt zo ongezond is als we denken, met welke stoffen in de hersenen dit te maken heeft en hoe biomoleculen op elkaar reageren.

Je ziet: LS&T is enorm gevarieerd. Je kunt je dan ook specialiseren in de richting die jou het beste ligt. Je kunt kiezen uit: gedrag en neurowetenschappen, moleculaire levenswetenschappen, biomedische wetenschappen en biomedische technologie.

Let op: de opleiding Life Science and Technology wordt vanaf september 2018 in het Engels aangeboden! De major Medische Farmaceutische wetenschappen die voorheen onderdeel uitmaakte van deze bachelor wordt nu aangeboden bij de opleiding Pharmacy.


Life Science and Technology
De zoektocht naar nieuwe antibiotica

Waarom aan de RUG?

  • Binnen de opleiding heb je de keuze uit een breed palet aan afstudeerrichtingen. In het eerste half jaar van de studie krijg je een brede basis om daarna een gefundeerde keuze voor een van deze richtingen te maken.
  • De biomedische studierichtingen werken nauw samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen. Als je voor een van deze richtingen kiest, dan zul je veel tijd in het UMCG doorbrengen voor oa practica.
  • De opleiding is de beste Life Science and Technology opleiding van Nederland volgens de Keuzegids Universiteiten 2018.
  • Onze faculteit kent twee Nobelprijswinnaars: de Nobelprijs voor Scheikunde voor Ben Feringa in 2016 en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Frits Zernike.


Studieprogramma

Unsplashed background img 2

majors

major Biomedische Technologie

Je kunt deze richting kiezen als je geïnteresseerd bent in zowel gezondheidszorg als techniek.

Een biomedisch technoloog ontwerpt en ontwikkelt nieuwe diagnose- en behandeltechnieken voor de gezondheidszorg. Je leert daarbij communiceren en samenwerken met artsen, biologen, biochemici en ingenieurs met een andere achtergrond.

major Biomedische Wetenschappen

De mens als biologisch wezen staat in deze major centraal.

Doel van de medische biologie is te begrijpen wat de biologisch basis is van het ontstaan van ziekte bij de mens, hoe het ziekteproces zich ontwikkelt en hoe je in samenwerking met andere wetenschappers werkt aan betere diagnostische en therapeutische mogelijkheden.

major Gedrag & Neurowetenschappen

Deze major richt zich op studenten met belangstelling voor de werking van de hersenen en het gedrag van dier en mens.

Het studieprogramma geeft inzicht in de invloed van allerlei factoren op gedrag, zoals opgroeidcondities, de omgeving en endogene processen.

major Moleculaire Levenswetenschappen

Deze major is bedoeld voor studenten met belangstelling voor bijvoorbeeld het functioneren van prokaryote en eukaryote cellen in hun milieu, onderzoek naar cellulaire functies en meer.

Studenten kunnen zich richten op het ontwikkelen van moleculaire technieken in het medisch werkveld, maar ook in de biotechnologie, waarin met veel andere disciplines wordt samengewerkt.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet50% zelfstudie
25% theorie
25% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
studeren in het buitenland
Er zijn mogelijkheden om tijdens de minor (1e semester van het 3e studiejaar) in het buitenland te studeren; major Biomedische Technologie uitgezonderd.
bindend studieadvies
  • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden


Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je minimaal 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS; de meeste vakken zijn 5 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding.
Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 mei 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 11100
niet-EU/EER studenten : € 12500

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 mei 2020
collegegeld nog niet bekend

Als je in september met deze bacheloropleiding wil starten, moet je je vóór 1 mei aanmelden in Studielink. In maart of april ontvang je vervolgens op je e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven, een URL naar een online vragenlijst. Deze vragenlijst moet je invullen, liefst binnen een week en uiterlijk 1 mei. Daarna word je mogelijk uitgenodigd voor een gesprek bij de opleiding in juni. Als je een uitnodiging krijgt, ontvang je die zo snel mogelijk na 1 mei. Dit gesprek is verplicht.
toelaatbare profielen
VWO C&Maangevuld met wiskunde B + natuurkunde + scheikunde
VWO E&Maangevuld met wiskunde B + natuurkunde + scheikunde
VWO N&Gaangevuld met wiskunde B + natuurkunde
VWO N&Ttoelaatbaar
toelatingseisen

taaltoets
Een voldoende voor je vwo-Engels is aan te bevelen omdat de opleiding Engelstalig is.

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

434 studenten volgen deze opleiding
58% daarvan is vrouw
125 eerstejaars gestart in 2017
68% daarvan is vrouw
29331 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen
51% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

GLV Idun
GLV Idun is de studievereniging voor studenten van de opleidingen Biologie en Life Science & Technology aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De vereniging telt meer dan 1500 leden en organiseert het hele jaar zowel studiegerelateerde als sociale activiteiten. Denk aan feesten en borrels, maar ook aan lunchlezingen en een jaarlijks congres. Daarnaast geeft Idun vier keer per jaar een blad uit met wetenschappelijke publicaties.

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Jurrian de Boer
Medisch onderzoek interesseert me!

'I started out studying Medicine, but only lasted two weeks. I'd spent a long time trying to choose between Medicine and LST, but there came a point when I had to concentrate on the decentralized selection procedure for Medicine.

I was offered a place and so I started, but I still had this nagging doubt. I was really more interested in medical research. I was hoping I could get into that with a degree in Medicine, but of course Medicine trains you to become a doctor, not a researcher. After many hours spent talking and weighing up my options, I switched to LST. And I’m very glad I did...


lees verder ...
Meintje de Vries
Meintje de Vries, student Life Science and Technology

Jocelyn Dröge
afgestudeerd in 2010 werkzaam als medisch biologe bij Clinical Research Associate
Als een spin in het web

Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik niet in het onderzoek wilde. Sinds kort ben ik CRA, Clinical Research Associate, bij een bedrijf dat contractonderzoek uitvoert voor grote farmaceutische bedrijven. Ik ben een spin in het web. Ik zorg ervoor dat de artsen en verpleegkundigen die het onderzoek uitvoeren precies weten wat ze moeten doen en hoe de regelgeving is. Wanneer ik met artsen praat, merk ik dat mijn medisch-biologische kennis goed van pas komt.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.14.1
inhoud3.93.9
docenten3.83.8
studiefaciliteiten3.83.8
studielast3.83.6
studiebegeleiding3.53.5
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Life Science and Technology aan de Rijksuniversiteit Groningen is beoordeeld door 175 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.1 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Bij Life Science and Technology ontwikkel je een wetenschappelijke manier van denken om problemen op te lossen. Deze analytische benadering kun je in veel soorten werk gebruiken, en dit maakt dat je met de studie veel kanten op kunt.

Onderzoeker worden?

Veel afgestudeerden worden onderzoeker - voor kortere of langere tijd. Welk type onderzoek dat is, hangt vooral af van de richting die je hebt gekozen en ook van de thema's die spelen in de werkomgeving waarin je op dat moment zit. Voor onderzoeksideeën tijdens de studie kun je terecht bij je docenten. Zij zijn gedreven en vinden het leuk als studenten interesse in hun vakgebied tonen. Het onderzoek dat je zult doen, hangt af van wat op dat moment actueel is en natuurlijk van wat jou interesseert.

Andere mogelijkheden

Naast het onderzoek zijn er veel andere mogelijkheden. Als je er talent voor hebt, naast je studie bestuurservaring opdoet en misschien enkele gerichte keuzevakken volgt, kun je heel goed manager of leidinggevende worden in een bedrijf of bij een projectgroep. Omdat je van veel vakgebieden iets af weet, kun je ook de diverse teamleden (technici, natuurkundigen, scheikundigen et cetera) beter begrijpen. Ook functies als beleidsadviseur, voorlichter, leraar, educatief medewerker of wetenschapsjournalist behoren tot de mogelijkheden.huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2477gemiddeld bruto maandloon
45%kans op een vaste baan
25%kans op een voltijd baan
75%kans op een baan op niveau
64%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
89%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Wageningen UniversityAnimal Sciences+ aanv. eisen
Wageningen UniversityAquaculture and Marine Resource Management+ aanv. eisen
RUGBehavioural and Cognitive Neurosciences research+ aanv. eisen
Wageningen UniversityBioinformatics+ aanv. eisen
RUGBiology+ aanv. eisen
TU DelftBiomedical Engineering+ 21 EC pre-master
TU EindhovenBiomedical Engineering+ 30 EC pre-master
RUGBiomedical Engineeringgeen aanvullende eisen
RUGBiomedical Sciences+ basiskennis
Maastricht UniversityBiomedical Sciencesgeen aanvullende eisen
RUGBiomolecular Sciences+ basiskennis
+ aanvullende vakeisen
Wageningen UniversityBiotechnology+ aanv. eisen
Amsterdam VUCardiovascular Research+ aanv. eisen
RUGChemistry+ aanv. eisen
Wageningen UniversityDevelopment and Rural Innovation+ aanv. eisen
Amsterdam VUDrug Discovery and Safety+ 12 EC pre-master
Universiteit TwenteEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time+ 30 EC pre-master
RUGEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time,dual+ aanv. eisen
RUGEnergy and Environmental Sciencesgeen aanvullende eisen
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
TU DelftIndustrial Ecology - TU Delft en Universiteit Leiden+ aanv. eisen
UUInnovation Sciences research+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitLeraar Biologie educational+ 72 EC pre-master
UULeraar VHO biologie full-time,part-time educational+ 72 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in Biologie educational+ 72 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in Biologie part-time educational+ 72 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in Scheikunde educational+ aanv. eisen
UULeraar VHO scheikunde full-time,part-time educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Biologie educational+ 72 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Biologie part-time educational+ 72 EC pre-master
Universiteit LeidenLife Science and Business Studies+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLife Science and Education (NL)+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLife Science and Science Communication and Society+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLife Science Research and Development+ aanv. eisen
RUGMedical and Pharmaceutical Drug Innovationgeen aanvullende eisen
TU EindhovenMedical Engineering+ 30 EC pre-master
RUGMedical Pharmaceutical Sciences+ basiskennis
Wageningen UniversityMolecular Life Sciences+ motivatiebrief
+ cijfergemiddelde
Radboud UniversiteitMolecular Life Sciences+ 30 EC pre-master
Universiteit TwentePhilosophy of Science, Technology and Society full-time,part-time+ aanv. eisen
Wageningen UniversityPlant Biotechnology+ aanv. eisen
Wageningen UniversityPlant Sciences+ aanv. eisen
TU DelftScience Communication+ toelatingsgesprek
TU EindhovenLeraar VHO Scheikunde educational+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

beleidsadviseur
bio(medisch) technoloog
docent biologie
gedragswetenschapper
gezondheidsadviseur
onderzoeker
productontwikkelaar
voorlichter
bron: StudieData

Contact

Academic Advisor
sciencebachelors@rug.nl

For international students who are interested in a Campus Tour or have other practical questions

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite