Wijsbegeerte van een bepaald wetenschapsgebied

Rijksuniversiteit Groningen

Doe je al een bachelor en zoek je verdieping? Hou je van kritisch redeneren en verschillende denkwijzen? Als wijsgeer van een bepaald wetenschapsgebied combineer je je hoofdstudie met Filosofie.

Met de bachelor Wijsbegeerte van een Bepaald Wetenschapsgebied geef je je huidige opleiding een filosofische verdieping. Je combineert twee studies, namelijk de volledige bachelor van een specifiek wetenschapsgebied en een verkorte bachelor Wijsbegeerte. De eerste hiervan is je hoofdstudie en kan bijna elke studie zijn. De filosofische kennis die je opdoet, pas je toe op je hoofdstudie.

In het eerste jaar doe je de propedeuse van je hoofdstudie. In het tweede en derde jaar rond je de bachelor van je hoofdstudie af en begin je met het programma van Filosofie. Dit is een programma van één jaar, maar kun je over twee jaren uitsmeren.

Daarna kun je doorstromen naar de tweejarige master Filosofie (120 EC), waarin je twee masterdiploma's haalt, die van Filosofie en die van je hoofdstudie. Ook kun je verder gaan met een andere master van Filosofie of een master van je eigen wetenschapsgebied.

printprint

locatieGroningen
diplomaBA Wijsbegeerte van een Bepaald Wetenschapsgebied
opleidingsduur3 jaar deeltijd
heeft geen numerus fixus
geen honoursprogramma

Waarom aan de Rijksuniversiteit?

Deze opleiding kreeg het Kwaliteitszegel Topopleiding toegekend door de Keuzegids Universiteiten!
De opleidingen wijsbegeerte in NL worden vaak beoordeeld en onze faculteit komt altijd als een van de besten -vaak als dé beste- uit de bus. Het onderwijsprogramma, de docenten en de faciliteiten worden zowel door studenten als onafhankelijke beoordelaars hoog gewaardeerd. Qua onderzoek is de faculteit ook sterk. Een recente beoordeling gaf het onderzoek aan de faculteit het predicaat 'Excellent'.
De Bachelor Wijsbegeerte van een Bepaald Wetenschapsgebied kun je alleen in Groningen en Rotterdam doen.

Open dag Groningen
Welke studie sluit het best aan bij jouw interesses en toekomstplannen? In welke stad zie je jezelf wel minstens vier jaar wonen? Welke masteropleidingen kun je gaan volgen na de bachelor van je keuze? En op wat voor soort banen bereidt de opleiding voor?
Open Dag Groningen

onderwijsopzet60% zelfstudie
40% theorie
Als je vragen hebt of advies wilt over je studie en aanverwante zaken, of als je problemen hebt die het studeren in de weg staan, dan kun je een gesprek aanvragen met de studieadviseur. Wat je met haar bespreekt, wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld. Verder worden bachelorstudenten begeleid door een tutor, die met elke student vast contact onderhoudt over zijn of haar studieverloop. Eerstejaars krijgen daarnaast in groepjes van ongeveer zes personen een ouderejaars als studentmentor.

Toelating en studiekosten

WO propedeusetoelaatbaar

303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
167collegegeldop basis van € 2006 per jaar

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in 2012
?% daarvan is vrouw
28510 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen
bron: HBO-raad/VSNU

STUFF
STUFF is de studievereniging van de Faculteit Wijsbegeerte. STUFF organiseert filosofische activiteiten, zoals lezingen en debatten en ook reizen naar buitenlandse universiteiten, maar ook veel gezellige bijeenkomsten zoals een maandelijkse borrel in het stamcafé, (thema-)feesten, wedstrijden, enz
Contact via: fil-stuff@rug.nl

Op kamers in Groningen

31914studenten woonachtig

bron: Nationale Studenten Enquete 2015
algemeen oordeel4.5
inhoud4.5
docenten4.8
studiefaciliteiten0.0
studielast4.6
studiebegeleiding4.3

Studentoordelen

In 2015 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Wijsbegeerte van een bepaald wetenschapsgebied aan de Rijksuniversiteit Groningen is beoordeeld door 1 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met uit 5.
bron: Rijksuniversiteit Groningen
student tevredenheid 4.2 4
aantal eerstejaars 85 145
ervaren contacttijd per week 6-12 6-12
doorstroom naar tweede jaar
diploma binnen 4 jaar

Na het afronden van deze opleiding heb je de mogelijkheden van je eigen wetenschapsgebied. Daarbij heb je een stapje voor door de kritische blik die je tijdens je studie Filosofie hebt ontwikkeld. Bovendien heb je de mogelijkheden van Filosofie zelf.

Filosofen vinden onder andere werk in het onderwijs. Daarnaast gaan ze regelmatig aan de slag als journalist, redactioneel medewerker of beleidsmedewerker bij bedrijven of de overheid. Je kunt ook het onderzoek in gaan.
huidige arbeidsmarkt

vergeleken met andere studies

zoektijd baangemiddeld
salaris na 1,5 jaar zeer slecht