Bioinformatica

Universiteit Leiden

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Onderzoek naar erfelijkheid en ziektes kan niet meer zonder programmeurs. Bij deze opleiding leer je vaardigheden van informatica en biologie toe te passen op problemen in ziekte en gezondheid.

open_in_newwebsite

locatieLeiden
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56978
numerus fixusnee
honoursheeft honours track
Tijdens de studie Bioinformatica leg je de verbinding tussen informatica en biologie. Je houdt je bezig met het gebruiken van biologische data om inzichten te verkrijgen in bijvoorbeeld het ontstaan van ziektebeelden.

De technologische vooruitgang van de laatste jaren maakt het mogelijk om complexe informatie uit bijvoorbeeld DNA en levende cellen te verkrijgen. Daarvoor gebruik én ontwerp je bij Bioinformatica (geautomatiseerde) systemen om deze stroom aan gegevens en informatie begrijpelijk te maken. Hiermee help je ziekenhuizen en universiteiten bij bijvoorbeeld de ontwikkeling van medicijnen, voedingsmiddelen of het kiezen van de meest geschikte behandelmethode.

De bachelor Bioinformatica past bij jou als
  • je een studie zoekt die aansluit bij de snelle ontwikkeling van internet en big data;
  • je houdt van het oplossen van complexe en abstracte vraagstukken;
  • je het leuk vindt praktisch aan de slag te gaan en te leren programmeren;
  • je een doorzetter bent en aanleg hebt voor wiskunde en exacte vakken;
  • het je interessant lijkt inzichten uit de biologie te gebruiken om betere en intelligentere software te bouwen.

Waarom aan de Universiteit Leiden?

Waarom Bioinformatica studeren aan de Universiteit Leiden?
  • Unieke specialisatie
  • De opleiding doet veel onderzoeksprojecten samen met bedrijven en onderzoeksgroepen van verschillende disciplines werken nauw samen.
  • Leiden is sterk in Data Science, een combinatie van statistiek, informatica en ieder ander vakgebied zoals biologie.
  • Goede mix van fundamentele kennis én toepassingen: eerst krijg je de fundamentele kennis aangeleerd, daarna ga je die zelf toepassen.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet60% zelfstudie
20% theorie
20% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
hoorcollege, practicum, werkcollege, zelfstudie
doelstelling
Je wordt breed opgeleid zodat je over fundamentele kennis van beide disciplines beschikt. Je leert te denken in het vinden van verbanden en het bouwen van bruggen, en doet daarnaast voldoende kennis en vaardigheden op om met alle gesprekspartners de diepte in te kunnen gaan.
studeren in het buitenland
Een studieperiode in het buitenland is de kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.
bindend studieadvies
  • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden
onderwijsvormen
De bachelor is een relatief kleine studie, je leert je studiegenoten snel kennen. Dat is niet alleen leuk maar ook belangrijk. Als informatiespecialist werk je namelijk veel in teamverband. Tijdens je studie start je daar al mee en werk je veel samen aan opdrachten. Voor vragen over de studie of andere zaken ben je altijd welkom bij de studieadviseur. Bovendien krijg je persoonlijke begeleiding van een ouderejaarsstudent in een mentorgroep die je helpt om meer uit je studie te halen.
Hoorcolleges: een docent geeft uitleg over de stof en de literatuur die je ter voorbereiding bestudeerd hebt.
Werkgroepen: samen met andere studenten werk je aan opgaven of projectopdrachten. De werkgroepen worden in kleine groepen gegeven waardoor je veel ruimte hebt voor het stellen van vragen en het discussiëren met medestudenten en de docent.

Computerpractica: regelmatig ga je alleen of met een medestudent aan de slag achter een PC of je eigen laptop. Hierbij leer je de theorie toe te passen in de praktijk. Leren samenwerken met anderen is hierbij van groot belang. Dit zal je later binnen je werk ook veel moeten doen.

Laboratoriumpractica: binnen de biologie is het van groot belang om te kunnen werken met biologisch materiaal in een hoogwaardige onderzoeksomgeving. Je maakt hier direct kennis mee door de verschillende lab-practica die je met medestudenten doet. Zo leer je omgaan met de praktische zaken waar je in de beroepspraktijk tegenaan loopt.

Praktijk: je zal vanaf het begin van de studie in aanraking komen met de beroepspraktijk doordat we je kennis laten maken met bedrijven en onderzoeksinstituten die opereren op het gebied van de informatica en biologie.

honours-/excellence program Honours College Bèta & Life Science

Als student kun je aan het Honours College Bèta & Life Science meedoen, maar je mag ook deelnemen aan de trajecten van andere faculteiten.

Kun en wil jij meer naast je bachelorstudie doen? En lijkt het je wel wat om al je talenten te ontwikkelen? Dat kan in het Honours College van de Universiteit Leiden. Met het Honours College biedt de Universiteit Leiden jou als bachelorstudent een extra mogelijkheid om meer uit jezelf te halen. Het stimulerende en vernieuwende onderwijsprogramma van 30 EC is dan ook speciaal ontwikkeld voor enthousiaste en nieuwsgierige studenten. Zo halen de docenten je uit je comfortzone en leer je over de grenzen van je eigen studie heen kijken. Je krijgt college in kleine groepen met veel persoonlijke aandacht en komt in contact met studenten van andere studies. Hierdoor bouw je een schat aan vaardigheden op en groei je op zowel persoonlijk als academisch vlak

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 mei 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 mei 2020
collegegeld nog niet bekend

https://www.universiteitleiden.nl/onderwijs/opleidingen/bachelor/informatica/bioinformatica/toelating-en-aanmelding/aanmeldprocedure
toelaatbare profielen
vwo C&Mwiskunde B
vwo E&Mwiskunde B
vwo N&Gwiskunde B
vwo N&Ttoelaatbaar

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
350kamerhuur in Leidenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1218totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

372 studenten volgen deze opleiding
11% daarvan is vrouw
80 eerstejaars gestart in 2017
16% daarvan is vrouw
27713 studenten aan de Universiteit Leiden
59% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

De Leidsche Flesch
De Leidsche Flesch is de studievereniging voor Natuurkunde, Sterrenkunde, Wiskunde en Informatica. De voornaamste doelen van De Leidsche Flesch zijn het bijdragen aan het contact tussen haar leden en de wetenschap en het bijdragen aan het contact tussen de leden onderling.
Deze dingen probeert ze te realiseren door een breed scala aan activiteiten te organiseren, zoals (lunch)lezingen, excursies, studiereizen, maar ook borrels, feesten, pubquizzen en allerlei andere dingen. Verder laten we de studenten alvast kennismaken met wat er allemaal mogelijk is na hun studie: behalve oriëntatie op mogelijkheden om door te gaan in het onderzoek laten we de leden ook kennismaken met het bedrijfsleven, d.m.v. bijvoorbeeld bedrijfslezingen of inhousedagen.

Voor de eerstejaars organiseert De Leidsche Flesch elk begin van het collegejaar het eerstejaarsweekend. Dit weekend biedt eerstejaars de mogelijkheid om kennis te maken met elkaar en met de vereniging. Het eerstejaarsweekend vindt plaats in het weekend na de eerste twee collegeweken.

Verder is er bij De Leidsche Flesch de mogelijkheid om zelf dingen te organiseren door in een commissie te gaan, of je kan je aansluiten bij een gilde.

Een ander belangrijk aspect - en tevens voor velen een reden om lid te worden - van De Leidsche Flesch waar elk lid van profiteert is de boekenactie. Twee keer per jaar organiseert De Leidsche Flesch een boekenactie, waarbij alle leden hun boeken gemakkelijk en met korting via internet bij ons kunnen bestellen.

Op kamers in Leiden

31058studenten studerend
12630studenten woonachtig   
€ 350gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
20 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Rutger
Student

Wat ik erg leuk vind aan de studie is dat het heel relevant is. Er zijn veel ontwikkelingen op dit gebied en het is leuk om die in colleges te bespreken. Een ontwikkeling van de laatste tijd is CRISPR/Cas9, waarmee DNA gemodificeerd kan worden. 'Oriëntatie informatica & biologie' is mijn favoriete vak. In dit vak kijken we naar DNA sequenties en schrijven we stukjes code. Met behulp van deze code kunnen we de DNA sequenties analyseren, en komen we meer te weten over deze sequentie.
Katy Wolstencroft
Docent

Door verschillende modelleertechnieken uit de informatica kun je nieuwe dingen ontdekken over data uit de biologie en zo worden beide vakgebieden gecombineerd. We hergebruiken en combineren bijvoorbeeld bestaande data en technieken om tot nieuwe inzichten over de mechanismes van ziektes te komen.

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/7 Universiteit Leiden
Bioinformatica
€ 350 gemiddelde kamerhuur
80 eerstejaars
16% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/7 Universiteit Leiden
Informatica & Economie
€ 326 gemiddelde kamerhuur
80 eerstejaars
16% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/7 Universiteit Leiden
Informatica
star Keuzegids topopleiding 2016  76
€ 350 gemiddelde kamerhuur
80 eerstejaars
16% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/7 RUG
Informatica
€ 303 gemiddelde kamerhuur
80 eerstejaars
12% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
5/7 UU
Informatica
€ 336 gemiddelde kamerhuur
110 eerstejaars
9% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/7 UU
Gametechnologie
€ 336 gemiddelde kamerhuur
110 eerstejaars
9% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/7 Amsterdam UVA
Informatica
€ 424 gemiddelde kamerhuur
62 eerstejaars
8% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.14.0
inhoud3.83.8
docenten3.93.8
studiefaciliteiten3.63.7
studielast3.83.7
studiebegeleiding3.83.7
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Bioinformatica aan de Universiteit Leiden is beoordeeld door 128 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.1 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2
De bachelor kun je aanvullen met een masteropleiding. Als bioinformaticus gebruik je kennis en vaardigheden uit de informatica om vraagstukken uit de (medische en moleculaire) biologie op te lossen. Dit is niet alleen in de non-profitsector zoals bij ziekenhuizen een gewenste skill, maar is ook voor het bedrijfsleven van meerwaarde. Je beschikt over vaardigheden om betekenis te geven aan complexe biologische data en kunt informatie op een systematische manier structureren.
De Universiteit Leiden biedt verschillende masters aan die aansluiten op de afstudeerrichting Informatica & Biologie. Zo kan je je verder specialiseren in de informatica met de masteropleiding Computer Science of Bioinformatics. Ook kan je je meer specialiseren met een masterprogramma bij Biologie. Omdat je je tijdens de studie vooral gericht hebt op de cel-chemie en celbiologie ligt het voor de hand dat je verder gaat in de richting Molecular Biosciences.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Het ligt voor de hand om na je opleiding aan de slag te gaan op het snijvlak van de informatica en biologie. Hiervoor zijn behoorlijk wat opties.
Over het algemeen zal je binnen een onderzoekssetting aan de slag gaan als de bruggenbouwer tussen twee werelden. Promoveren is een regelmatig voorkomende vervolgstap. In vier jaar tijd werk je met collega's aan onderzoek binnen één van beide vakgebieden of juist de combinatie daarvan en werk je aan het schrijven van een proefschrift.

Voorbeelden van werkgevers zijn bijvoorbeeld de onderzoeksafdeling van een ziekenhuis, een biomedisch onderzoeksbedrijf of eigen onderzoek verrichten op een universiteit. Ook kun je terecht in de farmaceutische industrie, de landbouw- of voedingsmiddelenindustrie. Daarnaast kun je afhankelijk van je keuzes natuurlijk ook aan de slag als bioloog of informaticus. Zeker naar de informatici is de laatste jaren een enorme vraag, waardoor een baan vinden niet moeilijk zal zijn.

huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2564gemiddeld bruto maandloon
71%kans op een vaste baan
26%kans op een voltijd baan
68%kans op een baan op niveau
84%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
85%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Amsterdam VUArtificial Intelligence+ aanv. eisen
Amsterdam UVAArtificial Intelligencegeen aanvullende eisen
Amsterdam VUBioinformatics and Systems Biologygeen aanvullende eisen
Amsterdam UVABioinformatics and Systems Biology (joint degree)+ aanv. eisen
Amsterdam UVABrain and Cognitive Sciences (research MSc) research+ aanv. eisen
UUBusiness Informatics researchgeen aanvullende eisen
Amsterdam UVAComputational Science+ aanv. eisen
Universiteit TwenteComputer Sciencegeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenComputer Science+ aanv. eisen
TU DelftComputer Sciencegeen aanvullende eisen
TU EindhovenComputer Science and Engineeringgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenBioinformatics+ aanv. eisen
Universiteit LeidenComputer Science and Advanced Data Analytics+ aanv. eisen
Universiteit LeidenComputer Science and Science Communication and Society+ aanv. eisen
UUComputing Science researchgeen aanvullende eisen
RUGComputing Science+ 30 EC pre-master
Radboud UniversiteitComputing Sciencegeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitCyber Securitygeen aanvullende eisen
TU EindhovenData Science in Engineeringgeen aanvullende eisen
Amsterdam UVAEnvironmental Management+ aanv. eisen
Amsterdam UVAGeo-ecological Dynamics+ aanv. eisen
RUGEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time,dual+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitEenjarige Educatieve Master Biologie educational+ aanv. eisen
TU EindhovenEIT Data Science+ aanv. eisen
TU EindhovenEIT ICT Embedded Systems+ erkende certificaten
+ motivatiebrief
TU EindhovenEIT ICT Service Design and Engineering+ erkende certificaten
+ motivatiebrief
TU EindhovenEmbedded Systemsgeen aanvullende eisen
TU DelftEmbedded Systems - 4TUgeen aanvullende eisen
UUGame and Media Technology researchgeen aanvullende eisen
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenICT in Business and the Public Sector+ aanv. eisen
RUGInformatiekundegeen aanvullende eisen
Amsterdam VUInformation Sciencesgeen aanvullende eisen
TU EindhovenInformation Security Technologygeen aanvullende eisen
Amsterdam UVAData Science+ aanv. eisen
Amsterdam UVAInformation Systems+ aanv. eisen
Tilburg UniversityInternational Master in Management of Information Technology (IMMIT)geen aanvullende eisen
Universiteit TwenteInternet Science & Technology+ aanv. eisen
UULeraar VHO biologie full-time,part-time educational+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Biologie educational+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Biologie part-time educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Biologie educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Biologie part-time educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALogic+ aanv. eisen
UUMathematical Sciences researchgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenMedia Technology+ aanv. eisen
UUScience and Business Management researchgeen aanvullende eisen
TU DelftScience Communication+ toelatingsgesprek
UUScience Education and Communication researchgeen aanvullende eisen
TU EindhovenLeraar VHO Informatica educationalgeen aanvullende eisen
TU DelftLeraar VHO Informatica educationalgeen aanvullende eisen
TU EindhovenLeraar VHO O&O educational+ aanv. eisen
TU DelftLeraar VHO O&O educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVASecurity and Network Engineering+ aanv. eisen
Amsterdam UVASoftware Engineering+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitSoftware Sciencegeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

adviseur interne controle en beveiliging informatievoorziening
applicatiebeheerder
beleidsmedewerker ict
chief information officer
databasebeheerder
embedded software engineer
functioneel beheerder
functioneel ontwerper ict
hoofd beheer ict
hoofd systeemontwikkeling ict
ict-consultant
informatieanalist
manager servicedesk ict
netwerkbeheerder
programmeur c (hoger)
programmeur cobol (hoger)
programmeur dot.net
programmeur java (hoger)
programmeur pascal (hoger)
programmeur progress
programmeur scripttalen (hoger)
programmeur visual basic (hoger)
projectleider ict
security specialist ict
servicemanager ict
specialist technische infrastructuur ict
systeemanalist
systeembeheerder (hoger)
systeemontwerper
systeemontwikkelaar
systeemprogrammeur
tester ict
testmanager ict
validatie engineer
bron: UWV

Contact

Studielijn Universiteit Leiden
E: studielijn@leidenuniv.nl
T: +31 (071)5271111
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite