Biologie

Universiteit Leiden

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Biologie is de studie van het leven. Wil jij het leven begrijpen van molecuul tot ecosysteem? Wil jij kennis van biologie inzetten voor mens en leefomgeving? Dan is Biologie de juiste studie voor jou.

open_in_newwebsite

locatieLeiden
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taaldeels Nederlands
deels Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56860
numerus fixusnee
honoursheeft honours track
Biologie is een breed en dynamisch vakgebied. Als bioloog kijk je het ene moment naar DNA en het volgende moment naar ecosystemen. Ook kun je pionieren op nieuwe onderzoeksgebieden zoals biotechnologie, moleculaire genetica of het duurzaam beheer van de aarde. De kennis die je tijdens deze studie opdoet levert een belangrijke bijdrage voor het oplossen van maatschappelijke problemen. Je kunt bijvoorbeeld je kennis over DNA en microbiologie gebruiken om nieuwe antibiotica te ontdekken en te ontwikkelen tot een nieuw medicijn.

Je kiest voor de opleiding Biologie wanneer:
 • je geïnteresseerd bent in de levende natuur en nieuwsgierig aangelegd bent;
 • je een doorzetter bent en gemotiveerd bent hard te werken;
 • je naast biologie geïnteresseerd bent in scheikunde, wiskunde en natuurkunde;
 • je graag opgeleid wilt worden tot een allround bioloog die in staat is om over uiteenlopende vraagstukken na te denken.
Leiden Studentenstad
Welke voorlichtingsactiviteit helpt jou bij je studiekeuze?
Biologie studeren in Leiden
Welkom aan de Universiteit Leiden

Waarom aan de Universiteit Leiden?

Waarom Biologie studeren aan de Universiteit Leiden?
 • Leiden is de stad van de levenswetenschappen, waarvan biologie de breedste is.
 • In Leiden vinden we het belangrijk dat je kritisch en zelfstandig leert nadenken en vragen stellen.
 • De opleiding werkt samen met verschillende internationale topinstituten, waaronder de Hortus Botanicus en het Naturalis Biodiversity Center.
 • De opleiding is relatief klein. Hierdoor leer je je medestudenten en docenten gemakkelijk kennen.
Binnen het Instituut Biologie Leiden zijn diverse specialismen ondergebracht: van moleculaire biotechnologie tot gedragsbiologie. Tevens zijn andere gerenommeerde instituten waar biologisch onderzoek wordt verricht betrokken bij het onderwijs, zoals Naturalis Biodiversity Center, het Centrum voor Milieuwetenschappen, het Leids Universitair Medisch Centrum en de Hortus botanicus Leiden. De opleiding is gevestigd in het Bio Science Park. Op dit terrein vind je voornamelijk biomedisch georiënteerde bedrijven. Bij deze bedrijven kun je stage lopen en misschien vind je er een baan na je studie.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouw
In het eerste jaar werk je aan de basisvaardigheden en theoretische basiskennis die je als toekomstig bioloog nodig hebt. Daarna is de keuze aan jou.
In het eerste jaar van de opleiding, de propedeuse, werk je aan een stevige wetenschappelijke basis van het vakgebied. Naast het volgen van biologische vakken besteed je in het eerste jaar ongeveer één tiende van je tijd aan vakken buiten de biologie zoals wiskunde, statistiek, natuurkunde en informatica. In het tweede en derde jaar sta je zelf aan het roer. Op een aantal verplichte vakken na, kun je in het tweede jaar kiezen uit twee keuze¬pakketten. In het derde jaar kies je een minor, een thematisch samenhangend vakkenpakket. Met een minor kan je je kennis, inzichten en vaardigheden verbreden. Aan het eind van de opleiding doe je een stageonderzoek bij een weten¬schappelijke onderzoeksgroep. Je kunt er voor kiezen om stage te lopen of te studeren in het buitenland. Als je alles hebt afgerond ben je Bachelor of Science (BSc).

https://studiegids.leidenuniv.nl/studies/show/5477/biologie

1e jaar In het eerste jaar volg je vakken uit zes deelgebieden:
 • Moleculaire biologie ('Fundamenten van het Leven')
 • Cel- en microbiologie ('De Cel')
 • Wetenschapscommunicatie '(Popularisering van Wetenschap')
 • Biodiversiteit en evolutie ('Tree of Life')
 • Organismen van plant en dier ('Het Organisme')
 • Ecologie, milieu- en gedragsbiologie ('Het Organisme en Omgeving')


Naast je biologievakken volg je ook vakken als wiskunde en statistiek. Biologie studeren kost je een volle werkweek van 42 uur, ge
periode
Biodiversiteit / Dier
Milieubiologie
Studieloopbaanoriëntatie
Basispracticum 1
Basispracticum 2
Basiswiskunde
Biodiversiteit / Plant en Fysiologie
Biologie van het Organisme / Dier
Biologie van het Organisme / Plant
Boekproject
Celbiologie
Celfysiologie
Chemie van het Leven
Ecologie
Excursies Flora en Fauna
Gedragsbiologie
Microbiologie
Moleculaire Genetica
Populair Wetenschappelijk Schrijven
Project Ecologie, Biodiversiteit en Gedrag
Project Moleculaire en Cellulaire Biologie
Statistiek
2e jaar Na de basisvakken in de eerste helft van het tweede jaar (o.a. Moleculaire technieken, Systeem Biologie en Bio-ethiek) staan verdieping en persoonlijke invulling van je vrijekeuzeruimte centraal in het tweede en derde jaar. Je vrijekeuzeruimte kun je gebruiken om je te verdiepen in je favoriete vakgebied. Voorbeelden van specialisaties zijn Moleculaire Biotechnologie, Gedragsbiologie, Moleculair Plantenonderzoek en Ecologisch onderzoek.
3e jaar In de eerste helft van het derde jaar heb je vrijekeuzeruimte van 30 studiepunten (EC). Je kunt deze grotendeels naar eigen voorkeur invullen met een minor of keuzevakken en je hebt de gelegenheid in het buitenland te gaan studeren. De bacheloropleiding sluit je af met het Bachelor Research Project, waarin je je verworven kennis en vaardigheden toepast.

specialisaties

specialisatie Specialisaties

Tijdens de opleiding Biologie komt de volle breedte van de levende natuur aan bod.

In het eerste jaar worden zes thema's behandeld.

 • Bij het eerste thema, Fundamenten van het Leven, staan de moleculen van het leven centraal.
 • Tijdens het thema De Cel bestudeer je het leven op celniveau.
 • In het Project Popularisering van Wetenschap leer je de wetenschappelijke kennis op een begrijpelijke manier over te brengen aan de samenleving.
 • Tree of Life gaat over de diver¬siteit van planten en diersoorten en hoe dit tot stand is gekomen.
 • Tijdens het onderdeel Het Organisme leer je over het functioneren van plant en dier
 • Bij het thema Het Organisme en Omgeving behandel je de complexe inter¬acties van organismen met hun omgeving.

Voorbeelden van specialisaties binnen de opleiding Biologie zijn; Moleculaire Biotechnologie, Gedragsbiologie en Moleculair Planten onderzoek. Sinds 2015 biedt de Universiteit Leiden ook de specialisatie Informatica & Biologie aan. Dit is een afstudeerrichting van de bachelor Informatica in samenwerking met de opleiding Biologie.

Onderwijs

taal van onderwijs50% nl
50% en
onderwijsopzet20% zelfstudie
40% theorie
40% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
computer opdrachten, excursie, hoorcollege, individuele opdracht, laboratoriumwerk, literatuurstudie, mondelinge presentatie, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, practicum, stage, werkcollege, zelfstudie
onderwijsvormen
In het eerste jaar is de voertaal van de colleges, met uitzondering van de Engelstalige minoren, Nederlands. De boeken zijn dan in het Engels. Vanaf jaar twee volg je grotendeels les in het Engels en het derde jaar is de studie volledig Engelstalig. De opleiding Biologie is theoretisch en praktisch: je voert al tijdens je bachelor zelf onderzoek uit op het gebied van moleculaire wetenschappen en biodiversiteit en evolutie.
studeren in het buitenland
Een studieperiode in het buitenland is de kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving en nieuwe mensen en culturen kennen. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.
bindend studieadvies
 • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden
honours-/excellence program Honours College Bèta & Life Science

Als student kun je aan het Honours College Bèta & Life Science meedoen, maar je mag ook deelnemen aan de trajecten van andere faculteiten.

Kun en wil jij meer naast je bachelorstudie doen? En lijkt het je wel wat om al je talenten te ontwikkelen? Dat kan in het Honours College van de Universiteit Leiden. Met het Honours College biedt de Universiteit Leiden jou als bachelorstudent een extra mogelijkheid om meer uit jezelf te halen. Het stimulerende en vernieuwende onderwijsprogramma van 30 EC is dan ook speciaal ontwikkeld voor enthousiaste en nieuwsgierige studenten. Zo halen de docenten je uit je comfortzone en leer je over de grenzen van je eigen studie heen kijken. Je krijgt college in kleine groepen met veel persoonlijke aandacht en komt in contact met studenten van andere studies. Hierdoor bouw je een schat aan vaardigheden op en groei je op zowel persoonlijk als academisch vlak.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 mei 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 mei 2020
collegegeld nog niet bekend

https://www.universiteitleiden.nl/onderwijs/opleidingen/bachelor/biologie/toelating-en-aanmelding/aanmeldprocedure
toelaatbare profielen
vwo N&Gnatuurkunde
vwo N&Tbiologie

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
350kamerhuur in Leidenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1218totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

401 studenten volgen deze opleiding
48% daarvan is vrouw
101 eerstejaars gestart in 2017
50% daarvan is vrouw
27713 studenten aan de Universiteit Leiden
59% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Leidse Biologen Club
De Leidse Biologen Club is sinds november 1923 de studievereniging voor biologiestudenten en Promovendi van de Universiteit Leiden. Al bijna 90 jaar organiseren wij, als actieve studievereniging, elke maand meerdere activiteiten voor onze 500 leden.

Op kamers in Leiden

31058studenten studerend
12630studenten woonachtig   
€ 350gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
20 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Mike
Het bevalt heel goed. Door alle practica ben je lekker actief bezig. Je gaat meteen aan de slag met wat je vlak daarvoor hebt geleerd. Zo leer je meer en ook beter. Ik onthoud de stof beter, doordat ik het meteen toepas. Doordat de studie zo breed is, kun je er gaandeweg achter komen wat je het leukst vindt. Ik ben heel erg geïnteresseerd in microbiologie en heb mijn studieprogramma daarop afgestemd.
Rosalie
Het programma is heel breed. Ik vind het prettig dat je niet meteen hoeft te specialiseren. Alle keuzes liggen nog open. Door het brede aanbod, kun je er gaandeweg achter komen wat je het leukste vindt.
Maurijn van der Zee
Biologen zijn heel goed in het oplossen van maatschappelijke problemen als de varkensgriep, een virus dat van dieren op mensen kan overspringen. Vaak komen biologen met de oplossing om verspreiding te voorkomen.

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/7 Universiteit Leiden
Biologie
€ 350 gemiddelde kamerhuur
101 eerstejaars
50% vrouw
? uur contacttijd/week
50% Nederlandstalig
50% Engelstalig
2/7 RUG
Biologie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
141 eerstejaars
56% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
3/7 UU
Molecular Life Sciences
€ 336 gemiddelde kamerhuur
245 eerstejaars
54% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/7 UU
Biologie
€ 336 gemiddelde kamerhuur
245 eerstejaars
54% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/7 Amsterdam UVA
Biologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
42 eerstejaars
47% vrouw
? uur contacttijd/week
65% Nederlandstalig
35% Engelstalig
6/7 Amsterdam VU
Biologie
star Keuzegids topopleiding 2018
€ 424 gemiddelde kamerhuur
25 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
7/7 Wageningen University
Biologie
star Keuzegids topopleiding 2019  84
€ 282 gemiddelde kamerhuur
136 eerstejaars
46% vrouw
? uur contacttijd/week
60% Nederlandstalig
40% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.14.2
inhoud3.94.0
docenten3.83.9
studiefaciliteiten3.73.9
studielast3.83.7
studiebegeleiding3.43.6
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Biologie aan de Universiteit Leiden is beoordeeld door 170 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.1 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

De combinatie van een brede vakkennis en sterke academische vaardigheden maakt biologen aantrekkelijk voor werkgevers. Na je afstuderen kun je zowel bij de universiteit of in het bedrijfsleven het onderzoek ingaan, docent worden, of aan de slag gaan als adviseur, beleidsmaker, voorlichter of projectmanager.
Na het afronden van de bachelor Biologie kun je de arbeidsmarkt opgaan, maar de meeste studenten gaan een master volgen. Een masterdiploma Biologie is een goed startpunt voor je toekomstige loopbaan. Je masterdiploma kan het begin van een onderzoek-carrière zijn. Zo kun je promoveren aan een universiteit. Je werkt dan vier jaar lang aan je eigen promotieonderzoek. Ook bij bedrijven kun je als bioloog onderzoek doen. Daar werk je bijvoorbeeld aan nieuwe medicijnen, kweek je algen die biobrandstoffen produceren of ga je op zoek naar nieuwe biologische bestrijders. Zo vinden veel biologen een onderzoeksfunctie bij één van de biomedisch georiënteerde bedrijven op het Bio Science Park.

Met een biologiemaster op zak ben je niet alleen geschikt voor onderzoeksfuncties. Veel biologen komen terecht bij de overheid, in het bedrijfsleven, bij musea of in het onderwijs en werken daar bijvoorbeeld als adviseur, beleidsmedewerker of voorlichter.

huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2161gemiddeld bruto maandloon
40%kans op een vaste baan
7%kans op een voltijd baan
55%kans op een baan op niveau
59%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
79%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Wageningen UniversityAnimal Sciences+ aanv. eisen
Wageningen UniversityAquaculture and Marine Resource Management+ aanv. eisen
Amsterdam VUArtificial Intelligence+ aanv. eisen
RUGBehavioural and Cognitive Neurosciences research+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitBehavioural Science research+ aanv. eisen
UUBio Inspired Innovation researchgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityBioinformatics+ aanv. eisen
Amsterdam VUBioinformatics and Systems Biologygeen aanvullende eisen
Amsterdam UVABioinformatics and Systems Biology (joint degree)+ aanv. eisen
Amsterdam UVAEcology and Evolution+ aanv. eisen
RUGEcology and Evolution+ basiskennis
+ motivatiebrief
Amsterdam UVAFreshwater & Marine Biology+ aanv. eisen
Amsterdam UVAGeneral Biology+ aanv. eisen
Amsterdam UVAGreen Life Sciences+ aanv. eisen
Wageningen UniversityBiologygeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitBiologygeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenBiology+ aanv. eisen
RUGBiologygeen aanvullende eisen
UUBiology of Disease researchgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenBiodiversity and Sustainabilitygeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenBiology and Business Studies+ aanv. eisen
Universiteit LeidenBiology and Education (NL)+ aanv. eisen
Universiteit LeidenBiology and Science Communication and Society+ aanv. eisen
Universiteit LeidenEvolutionary Biology+ aanv. eisen
Universiteit LeidenFrom Cells to Organismsgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenMicrobial Biotechnology and Health+ aanv. eisen
Universiteit LeidenMolecular Genetics and Biotechnologygeen aanvullende eisen
Amsterdam VUBiomolecular Sciencesgeen aanvullende eisen
RUGBiomolecular Sciences+ aanv. eisen
Wageningen UniversityBiotechnology+ aanv. eisen
UUCancer, Stem Cells and Developmental Biology researchgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityClimate Studies+ aanv. eisen
RUGClinical and Psychosocial Epidemiology research+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitCognitive Neuroscience research+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
Amsterdam UVAComputational Science+ aanv. eisen
RUGCPE Track Health Systems and Prevention researchgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityDevelopment and Rural Innovation+ aanv. eisen
UUDrug Innovation researchgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityEarth and Environment+ basiskennis
+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
+ cijfergemiddelde
Amsterdam UVAEnvironmental Management+ aanv. eisen
Amsterdam UVAGeo-ecological Dynamics+ aanv. eisen
Amsterdam VUEcologygeen aanvullende eisen
RUGEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time,dual+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitEenjarige Educatieve Master Biologie educational+ 60 EC pre-master
RUGEnergy and Environmental Sciencesgeen aanvullende eisen
UUEnergy Science researchgeen aanvullende eisen
UUEnvironmental Biology researchgeen aanvullende eisen
UUEpidemiology researchgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitFilosofie van een bepaald wetenschapsgebiedgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityForest and Nature Conservation+ aanv. eisen
Wageningen UniversityGeo-information Science+ aanv. eisen
Maastricht UniversityGlobal Healthgeen aanvullende eisen
Maastricht UniversityGovernance and Leadership in European Public Healthgeen aanvullende eisen
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
RUGHuman Movement Sciences+ 30 EC pre-master
Maastricht UniversityHuman Movement Sciencesgeen aanvullende eisen
TU DelftIndustrial Ecology - TU Delft en Universiteit Leiden+ aanv. eisen
UUInfection and Immunity research+ aanv. eisen
UUInnovation Sciences research+ aanv. eisen
UULeraar VHO biologie full-time,part-time educational+ 60 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in Biologie educational+ 60 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in Biologie part-time educational+ 60 EC pre-master
UULeraar VHO scheikunde full-time,part-time educational+ 90 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Biologie educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Biologie part-time educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Scheikunde educational+ aanv. eisen
Amsterdam VUManagement, Policy-Analysis and Entrepreneurship in Health and Life Sciences+ aanv. eisen
RUGMarine Biology+ aanv. eisen
RUGMedical and Pharmaceutical Drug Innovation+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitMedical Biology+ aanv. eisen
RUGMedical Pharmaceutical Sciences+ aanv. eisen
UUMolecular and Cellular Life Sciences researchgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitMolecular Mechanisms of Disease research+ cijfergemiddelde
+ toelatingsgesprek
+ motivatiebrief
ErasmusMolecular Medicine research+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
Amsterdam VUNeurosciencesgeen aanvullende eisen
UUOne Healthgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityOrganic Agriculture+ aanv. eisen
Wageningen UniversityPlant Biotechnology+ aanv. eisen
Wageningen UniversityPlant Sciences+ aanv. eisen
Maastricht UniversityResearch Master in Health Sciences researchgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityIndividual Differences and Assessment+ aanv. eisen
UUScience and Business Management researchgeen aanvullende eisen
TU DelftScience Communication+ toelatingsgesprek
UUScience Education and Communication researchgeen aanvullende eisen
TU EindhovenLeraar VHO Scheikunde educational+ aanv. eisen
TU DelftLeraar VHO Scheikunde educational+ aanv. eisen
UUSustainable Business and Innovation+ aanv. eisen
UUToxicology and Environmental Health researchgeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

beleidsmedewerker
manager kwaliteitszorg

in de biotechnishe industrie

marketing adviseur

in de farmaceutische industrie

milieuadviseur
onderzoeker
wetenschapsjournalist
bron: StudieData

Contact

Studielijn Universiteit Leiden
E: studielijn@leidenuniv.nl
T: +31 (071)5271111
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite