Informatica & Economie

Universiteit Leiden

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Informatica speelt een onmisbare rol in de economie en in bedrijfsprocessen. Bij deze opleiding leer je complexe bedrijfsvraagstukken met informatica op te lossen.

open_in_newwebsite

locatieDen Haag
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56978
numerus fixusnee
honoursheeft honours track
Zelfsturende auto's, slimme fabrieken, kunstmatige intelligentie: apparaten gaan in toenemende mate voor ons denken en werk van ons overnemen. Dit heeft een ongekende impact op de economie en maatschappij.

Er worden tegenwoordig enorme hoeveelheden data geproduceerd. Voor bedrijven is het van groot belang om die data in waardevolle informatie om te zetten. Denk bijvoorbeeld aan data-gedreven marketing of business intelligence.

Met deze studie kun jij bedrijven en organisaties adviseren over hoe ze meerwaarde uit data kunnen halen en leer je zelf systemen ontwikkelen.

  • Wil jij je ontwikkelen op het gebied van bedrijfskundige informatica?
  • Wil je leren complexe datasets inzichtelijk te maken om bedrijfsstrategieën te verbeteren?
  • Vind je het leuk om praktisch aan de slag te gaan en te leren programmeren?
  • Ben jij een doorzetter met een aanleg voor wiskunde?

Dan is Informatica & Economie zeker iets voor jou!

Waarom aan de Universiteit Leiden?

Waarom Informatica & Economie studeren aan de Universiteit Leiden?
  • Leiden is sterk in Data Science, een combinatie van statistiek, informatica en andere disciplines, zoals de medische wetenschap en economie.
  • Leiden is een onderzoeksintensieve universiteit. Al in het eerste jaar krijg je college van onderzoekers die veel praktijkvoorbeelden en recente inzichten uit hun onderzoek gebruiken.
  • Unieke samenwerking tussen Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwhttps://studiegids.leidenuniv.nl/studies/show/5419/_informatica_en_economie
1e jaar Het fundament voor een succesvol verloop van de bachelor wordt in het eerste jaar gelegd. De informaticavakken volg je samen met studenten van de Informaticabachelor. Aan het eind van het eerste jaar heb je genoeg kennis en vaardigheden om te programmeren of een algoritme te ontwerpen. Daarnaast krijg je via verschillende wiskundige methoden inzicht in de economische keuzes die bedrijven maken en leer je stapsgewijs een marketingplan opstellen.
periode
Fundamentele Informatica
Logica
Algoritmiek
Continue wiskunde
Continue Wiskunde 1
Databases
Lineaire Algebra voor Informatici 1
Marketing
Micro-economie
Organisatie & Strategie
Oriëntatie Informatica & Economie
Programmeermethoden
Studievaardigheden
2e jaar De opbouw van het tweede jaar is vergelijkbaar met die van het eerste jaar. Een aantal vakken uit het informatica-basispakket volg je in het tweede jaar. Verder volg je een aantal verdiepende integratievakken, zoals business-IT alignment en projectmanagement. Ook leer je hoe je wetenschappelijke publicaties moet analyseren en presenteren.
periode
Boekhouden en Cost Accounting
Computersystemen en Telematica
Datastructuren
Informatica en Economie Integratie 2
Kunstmatige Intelligentie
Macro-economie
Software Engineering
Studentenseminarium
Toegepaste Statistiek
3e jaar In het derde jaar volg je meer verdiepende vakken waarin de combinatie van beide wetenschapsgebieden, informatica en economie, nog meer centraal staat. Je sluit de bacheloropleiding af met een bachelorproject. Je doet je eigen onderzoek, waarbij je kunt kiezen uit alle expertisegebieden van Informatica in Leiden.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet60% zelfstudie
20% theorie
20% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
hoorcollege, onderzoeksproject, werkcollege, zelfstudie
onderwijsvormen
De bachelor is een relatief kleine studie, je leert je studiegenoten snel kennen. Dat is niet alleen leuk maar ook belangrijk. Als informatiespecialist werk je namelijk veel in teamverband. Tijdens je studie start je daar al mee en werk je veel samen aan opdrachten. Voor vragen over de studie of andere zaken ben je altijd welkom bij de studieadviseur. Bovendien krijg je persoonlijke begeleiding van een ouderejaarsstudent in een mentorgroep die je helpt om meer uit je studie te halen.
studeren in het buitenland
Een studieperiode in het buitenland is de kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Zo onderhoudt de opleiding nauwe contacten met universiteiten in de VS en China en zijn er jaarlijks speciaal voor studenten uit Leiden plaatsen beschikbaar bij summerschools.
bindend studieadvies
  • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden
honours-/excellence program Honours College Bèta & Life Science

Als student kun je aan het Honours College Bèta & Life Science meedoen, maar je mag ook deelnemen aan de trajecten van andere faculteiten.

Kun en wil jij meer naast je bachelorstudie doen? En lijkt het je wel wat om al je talenten te ontwikkelen? Dat kan in het Honours College van de Universiteit Leiden. Met het Honours College biedt de Universiteit Leiden jou als bachelorstudent een extra mogelijkheid om meer uit jezelf te halen.

Het stimulerende en vernieuwende onderwijsprogramma van 30 EC is dan ook speciaal ontwikkeld voor enthousiaste en nieuwsgierige studenten. Zo halen de docenten je uit je comfortzone en leer je over de grenzen van je eigen studie heen kijken. Je krijgt college in kleine groepen met veel persoonlijke aandacht en komt in contact met studenten van andere studies. Hierdoor bouw je een schat aan vaardigheden op en groei je op zowel persoonlijk als academisch vlak.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 mei 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)
niet-EU/EER studenten : € 15000

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 mei 2020
collegegeld nog niet bekend

https://www.universiteitleiden.nl/onderwijs/opleidingen/bachelor/informatica/informatica--economie/toelating-en-aanmelding/aanmeldprocedure
toelaatbare profielen
vwo C&Mwiskunde B
vwo E&Mwiskunde B
vwo N&Gwiskunde B
vwo N&Ttoelaatbaar

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
326kamerhuur in Den Haagrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1194totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

372 studenten volgen deze opleiding
11% daarvan is vrouw
80 eerstejaars gestart in 2017
16% daarvan is vrouw
27713 studenten aan de Universiteit Leiden
59% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

De Leidsche Flesch
De Leidsche Flesch is de studievereniging voor Natuurkunde, Sterrenkunde, Wiskunde en Informatica. De voornaamste doelen van De Leidsche Flesch zijn het bijdragen aan het contact tussen haar leden en de wetenschap en het bijdragen aan het contact tussen de leden onderling.
Deze dingen probeert ze te realiseren door een breed scala aan activiteiten te organiseren, zoals (lunch)lezingen, excursies, studiereizen, maar ook borrels, feesten, pubquizzen en allerlei andere dingen. Verder laten we de studenten alvast kennismaken met wat er allemaal mogelijk is na hun studie: behalve oriëntatie op mogelijkheden om door te gaan in het onderzoek laten we de leden ook kennismaken met het bedrijfsleven, d.m.v. bijvoorbeeld bedrijfslezingen of inhousedagen.

Voor de eerstejaars organiseert De Leidsche Flesch elk begin van het collegejaar het eerstejaarsweekend. Dit weekend biedt eerstejaars de mogelijkheid om kennis te maken met elkaar en met de vereniging. Het eerstejaarsweekend vindt plaats in het weekend na de eerste twee collegeweken.

Verder is er bij De Leidsche Flesch de mogelijkheid om zelf dingen te organiseren door in een commissie te gaan, of je kan je aansluiten bij een gilde.

Een ander belangrijk aspect - en tevens voor velen een reden om lid te worden - van De Leidsche Flesch waar elk lid van profiteert is de boekenactie. Twee keer per jaar organiseert De Leidsche Flesch een boekenactie, waarbij alle leden hun boeken gemakkelijk en met korting via internet bij ons kunnen bestellen.

Op kamers in Den Haag

31524studenten studerend
17582studenten woonachtig   
€ 326gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
24 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Lisanne
Student

Het leukste vind ik de vakken waarin informatica en economie elkaar overlappen. Bij de integratievakken praten we bijvoorbeeld over startup- stad Sillicon Valley, daar waar informatica en het bedrijfsleven samenkomen. We hebben ook gastcolleges gehad van bedrijven die bijvoorbeeld vertellen hoe de marketing is geregeld op hun kantoor. Doordat het concreet is, blijft de stof goed hangen. Ook via de studievereniging is het mogelijk om in contact te komen met bedrijven.

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/7 Universiteit Leiden
Informatica & Economie
€ 326 gemiddelde kamerhuur
80 eerstejaars
16% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/7 Universiteit Leiden
Informatica
star Keuzegids topopleiding 2016  76
€ 350 gemiddelde kamerhuur
80 eerstejaars
16% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/7 Universiteit Leiden
Bioinformatica
€ 350 gemiddelde kamerhuur
80 eerstejaars
16% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/7 RUG
Informatica
€ 303 gemiddelde kamerhuur
80 eerstejaars
12% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
5/7 UU
Gametechnologie
€ 336 gemiddelde kamerhuur
110 eerstejaars
9% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/7 UU
Informatica
€ 336 gemiddelde kamerhuur
110 eerstejaars
9% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/7 Amsterdam UVA
Informatica
€ 424 gemiddelde kamerhuur
62 eerstejaars
8% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.14.0
inhoud3.83.8
docenten3.93.8
studiefaciliteiten3.63.7
studielast3.83.7
studiebegeleiding3.83.7
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Informatica & Economie aan de Universiteit Leiden is beoordeeld door 128 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.1 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Het merendeel stroomt door naar een master. Met een I&E diploma kun jij de impact van ICT op bedrijven en organisaties doorzien. Ook heb je de technische vaardigheden om software en systemen te ontwikkelen en ben je in staat informatie uit grote hoeveelheden gegevens te halen en beslissingen te ondersteunen voor innovatieve toepassingen. Je kunt goed doorzien welke consequenties technologieën hebben voor de bedrijfsvoering en de organisatie als geheel.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Informatica & Economie studenten onderscheiden zich van informaticastudenten door hun bredere kennis en extra vaardigheden. Er is behoefte aan medewerkers die een grondige kennis van informatica koppelen aan economische deskundigheid, managementkennis en ondernemerschapsvaardigheden.
Wil je werken in de wetenschap, dan ligt het voor de hand dat je gaat promoveren. Met een masterdiploma kun je promoveren aan een universiteit in het binnen- of buitenland. Je voert dan in vier jaar een onderzoek uit dat je zelf hebt opgezet en je schrijft er een proefschrift over.

Ook kun je aan de slag in het bedrijfsleven of bij de overheid. Computers en IT-systemen staan centraal in zakelijke activiteiten en communicatieprocessen. Daarom is er voor academisch opgeleide informatiespecialisten veel werk. Denk hierbij aan functies als IT projectmanager, ICT-consultant en security & technology specialist. Tijdens je opleiding maak je al kennis met bedrijven door met ze samen te werken in verschillende projecten. Veel van onze studenten starten na hun studie een eigen bedrijf.

huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2564gemiddeld bruto maandloon
71%kans op een vaste baan
26%kans op een voltijd baan
68%kans op een baan op niveau
84%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
85%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Amsterdam UVAArtificial Intelligencegeen aanvullende eisen
Amsterdam VUArtificial Intelligence+ aanv. eisen
Amsterdam VUBioinformatics and Systems Biologygeen aanvullende eisen
Amsterdam UVABioinformatics and Systems Biology (joint degree)+ aanv. eisen
Amsterdam UVABrain and Cognitive Sciences (research MSc) research+ aanv. eisen
UUBusiness Informatics researchgeen aanvullende eisen
Amsterdam UVAComputational Science+ aanv. eisen
Universiteit TwenteComputer Sciencegeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenComputer Science+ aanv. eisen
TU DelftComputer Sciencegeen aanvullende eisen
TU EindhovenComputer Science and Engineeringgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenBioinformatics+ aanv. eisen
Universiteit LeidenComputer Science and Advanced Data Analytics+ aanv. eisen
Universiteit LeidenComputer Science and Science Communication and Society+ aanv. eisen
RUGComputing Science+ 30 EC pre-master
Radboud UniversiteitComputing Sciencegeen aanvullende eisen
UUComputing Science researchgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitCyber Securitygeen aanvullende eisen
TU EindhovenData Science in Engineeringgeen aanvullende eisen
Amsterdam UVAEnvironmental Management+ aanv. eisen
Amsterdam UVAGeo-ecological Dynamics+ aanv. eisen
RUGEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time,dual+ aanv. eisen
TU EindhovenEIT Data Science+ aanv. eisen
TU EindhovenEIT ICT Embedded Systems+ erkende certificaten
+ motivatiebrief
TU EindhovenEIT ICT Service Design and Engineering+ erkende certificaten
+ motivatiebrief
TU EindhovenEmbedded Systemsgeen aanvullende eisen
TU DelftEmbedded Systems - 4TUgeen aanvullende eisen
TU DelftEngineering & Policy Analysis+ aanv. eisen
UUGame and Media Technology researchgeen aanvullende eisen
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenICT in Business and the Public Sector+ aanv. eisen
Universiteit LeidenICT in Businessgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenICT in the Public Sectorgeen aanvullende eisen
RUGInformatiekundegeen aanvullende eisen
Amsterdam VUInformation Sciencesgeen aanvullende eisen
TU EindhovenInformation Security Technologygeen aanvullende eisen
Amsterdam UVAData Science+ aanv. eisen
Amsterdam UVAInformation Systems+ aanv. eisen
Tilburg UniversityInternational Master in Management of Information Technology (IMMIT)geen aanvullende eisen
Universiteit TwenteInternet Science & Technology+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitLeraar Biologie educational+ aanv. eisen
UULeraar VHO biologie full-time,part-time educational+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Biologie educational+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Biologie part-time educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Biologie educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Biologie part-time educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALogic+ aanv. eisen
UUMathematical Sciences researchgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenMedia Technology+ aanv. eisen
UUScience and Business Management researchgeen aanvullende eisen
TU DelftScience Communication+ toelatingsgesprek
UUScience Education and Communication researchgeen aanvullende eisen
TU EindhovenLeraar VHO Informatica educationalgeen aanvullende eisen
TU DelftLeraar VHO Informatica educationalgeen aanvullende eisen
TU EindhovenLeraar VHO O&O educational+ aanv. eisen
TU DelftLeraar VHO O&O educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVASecurity and Network Engineering+ aanv. eisen
Amsterdam UVASoftware Engineering+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitSoftware Sciencegeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

adviseur interne controle en beveiliging informatievoorziening
applicatiebeheerder
beleidsmedewerker ict
chief information officer
databasebeheerder
embedded software engineer
functioneel beheerder
functioneel ontwerper ict
hoofd beheer ict
hoofd systeemontwikkeling ict
ict-consultant
informatieanalist
manager servicedesk ict
netwerkbeheerder
programmeur c (hoger)
programmeur cobol (hoger)
programmeur dot.net
programmeur java (hoger)
programmeur pascal (hoger)
programmeur progress
programmeur scripttalen (hoger)
programmeur visual basic (hoger)
projectleider ict
security specialist ict
servicemanager ict
specialist technische infrastructuur ict
systeemanalist
systeembeheerder (hoger)
systeemontwerper
systeemontwikkelaar
systeemprogrammeur
tester ict
testmanager ict
validatie engineer
bron: UWV

Contact

Studielijn Universiteit Leiden
E: studielijn@leidenuniv.nl
T: +31 (071)5271111
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite