Natuurkunde

Universiteit Leiden

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Natuurkunde studeren is een spannende ontdekkingstocht door de fundamenten van de natuur: van het allerkleinste (deeltjesfysica) tot het allergrootste (kosmologie).

open_in_newwebsite

locatieLeiden
diplomaBSc Natuurkunde
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code50206
numerus fixusnee
honoursheeft honours track
Natuurkundigen zijn degenen die aan het begin staan van technologische veranderingen. Ze genereren waardevolle fundamentele kennis en bedenken nieuwe toepassingen zoals buigbare schermen, nauwkeurigere apparatuur voor in de zorg en krachtigere computers. Tijdens de bacheloropleiding Natuurkunde in Leiden doe je de kennis en vaardigheden op om antwoorden te vinden op vragen van nu. Bijvoorbeeld hoe we zonnecellen efficiënter maken, of hoe we supergeleiding krijgen bij kamertemperatuur.

De opleiding Natuurkunde is een multidisciplinaire studie. De opleiding bestrijkt naast natuurkundige onderwerpen ook elementen uit de informatica, sterrenkunde en wiskunde. Je volgt theoretische vakken en je voert experimenten uit. De studie Natuurkunde past bij jou wanneer:

 • Je nieuwsgierig bent naar hoe de wereld in elkaar steekt;
 • Je bereid bent om hard te studeren: de studie kost 40 uur per week;
 • Je beschikt over doorzettingsvermogen;
 • Je de vakken natuurkunde en wiskunde leuk vindt en goed aankunt.

Let op: Voor Natuurkunde is de matchingsactiviteit een verplicht onderdeel van de toelatingsprocedure voor studenten met een Nederlandse vooropleiding.
Afgestudeerd en dan? Alumna Ilse vertelt haar verhaal

Waarom aan de Universiteit Leiden?

 • In Leiden worden theorie en experiment gecombineerd. Zo leer je niet alleen abstracte vraagstukken te doorgronden, maar ook hoe je een theorie in het lab kunt testen.
 • Onderzoek is sterk ingebed in de bachelor. Je maakt vanaf het eerste jaar kennis met verschillende onderzoekstechnieken en raakt al snel betrokken bij onderzoek dat gerekend mag worden tot de internationale top.
 • Natuurkunde kan als dubbelstudie gecombineerd worden met Sterrenkunde, Wiskunde of (gedeeltelijk) Informatica.

Open dagen en meeloopdagen

Proefstuderen Natuurkunde
Heb je al een aardig beeld van de studie, en wil je je verder verdiepen? Of twijfel je nog over je studiekeuze? Kom dan Proefstuderen! Je bent welkom bij onze opleiding, zodat je kunt ervaren of de opleiding echt bij je past en of dit de plek is waar je wilt studeren.
Open Dag Leiden
Op de Open Dag maak je kennis met alle bacheloropleidingen van de Universiteit Leiden. Oriënteer je op één of meer bachelorstudies tijdens de presentaties en bezoek de Informatiemarkt. Je kunt al je vragen stellen aan studenten en studieadviseurs. En ontdek of Leiden jouw studentenstad is.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2

specialisaties

specialisatie verschillende specialisaties in de Master Physics

In Leiden heeft de opleiding Natuurkunde een fundamentele focus bij zowel het experimentele als het theoretische onderzoek.

Een belangrijk accent van je specialisatie leg je in het tweede en derde jaar. In het tweede jaar geef je zelf richting aan je studie door vakken te kiezen die aansluiten bij jouw interesses. In het derde jaar kun je voor verdieping van je kennis kiezen in allerlei natuurkundespecialisaties. Met een bachelordiploma in de Natuurkunde kun je vervolgens doorstromen naar een master bij de Universiteit Leiden of daarbuiten.

De Universiteit Leiden biedt verschillende specialisaties aan van de master Physics:

 • Quantum Matter & Optics
 • Biological & Soft Matter
 • Theoretical Physics
 • Cosmology
 • Physics & Science Based Business
 • Physics & Education
 • Physics & Science Communication and Society:
 • pre-PhD ('Casimir')

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet50% zelfstudie
40% theorie
10% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
hoorcollege, onderzoeksproject, practicum, werkgroep, zelfstudie
onderwijsvormen
In de opleiding Natuurkunde is er veel aandacht voor persoonlijke begeleiding. Je kunt rekenen op goede en intensieve begeleiding. In Leiden krijg je zowel studiebegeleiding van een mentor, als vakinhoudelijke ondersteuning van een tutor. Ook krijg je college van topwetenschappers en werk je met bijzondere apparatuur die in veel gevallen in Leiden zelf is ontwikkeld.
studeren in het buitenland
Een studieperiode in het buitenland is een mooie kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Bovendien leer je je te redden in een onbekende omgeving en verbeter je je talenkennis. Zo vergroot je later je kansen op de arbeidsmarkt.
bindend studieadvies
 • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden
honours-/excellence program Honours Academy

De Honours Academy biedt getalenteerde en gemotiveerde studenten (vwo, BA en MA) alle kansen om zich tijdens hun studie te ontwikkelen tot leiders voor de toekomst.

Leiders in de meest brede zin van het woord: als wetenschapper, binnen het bedrijfsleven of elders in de maatschappij. Deze studenten stimuleren hun kennis en vaardigheden om deze op een optimaal niveau te brengen, zodat ieder op zijn of haar eigen manier in de samenleving het verschil kan maken, dat is de doelstelling.

De Honours Academy biedt in elke fase van je studie een extra-curriculair programma aan waaraan je kunt deelnemen: voor vwo-scholieren in het Pre-University College, voor Bachelorstudenten in het Honours College en voor Masterstudenten met het Leiden Leadership Programme.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2018

aanmelding deadline : 1 mei 2018
wettelijk tarief : € 2060 (€1030 in het eerste jaar)
niet-EU/EER studenten : € 14500

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 mei 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)
niet-EU/EER studenten : € 15000

https://www.universiteitleiden.nl/onderwijs/opleidingen/bachelor/natuurkunde/toelating-en-aanmelding/aanmeldprocedure
toelaatbare profielen
vwo E&Mwiskunde B + natuurkunde
vwo N&Gwiskunde B + natuurkunde
vwo N&Ttoelaatbaar
toelatingseisen

math test
De matching bestaat uit een online studieactiviteit waar je een wiskundetoets maakt, een online college volgt en een zelfreflectieopdracht uitvoert. Na de online studieactiviteit ontvang je binnen 5 werkdagen een persoonlijke terugkoppeling. Het kan zijn dat naar aanleiding van de matchingsactiviteit we je uitnodigen voor een kennismakingsgesprek en college. In dat geval is het gesprek en college een verplicht onderdeel van de matching.

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
350kamerhuur in Leidenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1218totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

201 studenten volgen deze opleiding
17% daarvan is vrouw
66 eerstejaars gestart in 2017
21% daarvan is vrouw
26505 studenten aan de Universiteit Leiden
60% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

De Leidsche Flesch
De Leidsche Flesch is de studievereniging voor Natuurkunde, Sterrenkunde, Wiskunde en Informatica. De voornaamste doelen van De Leidsche Flesch zijn het bijdragen aan het contact tussen haar leden en de wetenschap en het bijdragen aan het contact tussen de leden onderling.
Deze dingen probeert ze te realiseren door een breed scala aan activiteiten te organiseren, zoals (lunch)lezingen, excursies, studiereizen, maar ook borrels, feesten, pubquizzen en allerlei andere dingen. Verder laten we de studenten alvast kennismaken met wat er allemaal mogelijk is na hun studie: behalve oriëntatie op mogelijkheden om door te gaan in het onderzoek laten we de leden ook kennismaken met het bedrijfsleven, d.m.v. bijvoorbeeld bedrijfslezingen of inhousedagen.

Voor de eerstejaars organiseert De Leidsche Flesch elk begin van het collegejaar het eerstejaarsweekend. Dit weekend biedt eerstejaars de mogelijkheid om kennis te maken met elkaar en met de vereniging. Het eerstejaarsweekend vindt plaats in het weekend na de eerste twee collegeweken.

Verder is er bij De Leidsche Flesch de mogelijkheid om zelf dingen te organiseren door in een commissie te gaan, of je kan je aansluiten bij een gilde.

Een ander belangrijk aspect - en tevens voor velen een reden om lid te worden - van De Leidsche Flesch waar elk lid van profiteert is de boekenactie. Twee keer per jaar organiseert De Leidsche Flesch een boekenactie, waarbij alle leden hun boeken gemakkelijk en met korting via internet bij ons kunnen bestellen.

Op kamers in Leiden

31058studenten studerend
12630studenten woonachtig   
€ 350gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
20 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Steven
Student

Ik vind het leuk aan natuurkunde dat je problemen leert op te lossen. Het gaat over diepgaande vragen zoals: hoe werkt tijd? Hoe werkt ruimte? Wat is quantum mechanica? Het is leuk om dit soort vraagstukken te leren begrijpen. In Leiden is het onderwijs is heel persoonlijk. Je kunt gemakkelijk bij de professoren binnenlopen met vragen.

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/3 Universiteit Leiden
Natuurkunde
€ 350 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
66 eerstejaars
21% vrouw
24-30 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/3 Universiteit Leiden
Physics
€ 350 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
66 eerstejaars
21% vrouw
24 uur contacttijd/week
100% Engelstalig
3/3 Rijksuniversiteit
Natuurkunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
3.9/5 studenttevredenheid
64 eerstejaars
25% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
100% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete 2017
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.14.1
inhoud4.03.9
docenten4.03.9
studiefaciliteiten3.93.9
studielast3.83.8
studiebegeleiding3.83.8
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Natuurkunde aan de Universiteit Leiden is beoordeeld door 97 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.1 uit 5.
bron: Universiteit Leiden
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid 4.1 4.0
aantal eerstejaars 109 82
ervaren contacttijd per week 24-30 18-24
doorstroom naar tweede jaar 63%
diploma binnen 4 jaar 37% 58%
werk op niveau in 1,5 jaar

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.

Van de studenten die beginnen aan de dubbelstudie Natuurkunde+Sterrenkunde of Natuurkunde+Wiskunde koest een aantal voor voorzetting van slechts 1 studie in het tweede jaar. Dit maakt de doorstroom naar het tweede jaar feitelijk 10%-punt hoger.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Het overgrote deel van de bachelorstudenten stroomt door naar een master.

Als natuurkundige heb je kennis van natuurverschijnselen en heb je geleerd complexe problemen systematisch te benaderen. Je weet altijd tot de kern van een vraagstuk door te dringen. Je bent breed onderlegd doordat je ook kennis hebt van informatica, wiskunde en sterrenkunde. Je kunt programmeren, je bent analytisch en sterk in het leggen van verbanden. Deze vaardigheden komen bij veel banen van pas.
Je diploma kan het begin zijn van een onderzoekscarrière. Zo kun je promoveren aan een universiteit of als onderzoeker werken in het bedrijfsleven. Bedrijven zoals Philips, ASML en Shell hebben laboratoria waar nieuwe producten worden ontwikkeld.

Natuurkundigen beschikken over kwaliteiten die ook gewenst zijn buiten het onderzoek. Denk maar aan functies als data-analist of voorlichter/journalist. Een kwart van de natuurkundigen is werkzaam bij de overheid, driekwart in het bedrijfsleven (veelal op afdelingen Research & Development). Ook banken en consultancybedrijven kunnen natuurkundigen goed gebruiken.

huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2200gemiddeld bruto maandloon
26%kans op een vaste baan
67%kans op een voltijd baan
93%kans op een baan op niveau
81%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
89%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
TU DelftAerospace Engineeringgeen aanvullende eisen
TUeApplied Physics+ aanv. eisen
RijksuniversiteitApplied Physics+ 15 EC pre-master
TU DelftApplied Physics+ aanv. eisen
RijksuniversiteitAstronomygeen aanvullende eisen
Amsterdam VUBioinformatics and Systems Biologygeen aanvullende eisen
UvABioinformatics and Systems Biology (joint degree)+ aanv. eisen
Universiteit LeidenBiology+ aanv. eisen
TUeBiomedical Engineering+ 30 EC pre-master
RijksuniversiteitBiomedical Engineering+ aanv. eisen
UUClimate Physics researchgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitCognitive Neuroscience research+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
TU DelftComplex Systems Engineering & Management+ aanv. eisen
UvAComputational Science+ aanv. eisen
Wageningen UniversityEarth and Environment+ basiskennis
+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
+ cijfergemiddelde
RijksuniversiteitEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time,dual+ aanv. eisen
RijksuniversiteitEnergy and Environmental Sciencesgeen aanvullende eisen
TU DelftEngineering & Policy Analysis+ aanv. eisen
Amsterdam VUEnvironment & Resource Managementgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitFilosofie van een bepaald wetenschapsgebiedgeen aanvullende eisen
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
TU DelftIndustrial Ecology - TU Delft en Universiteit Leiden+ aanv. eisen
UvAData Science+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in natuurkunde educational+ 60 EC pre-master
UULeraar VHO natuurkunde full-time,part-time educational+ 60 EC pre-master
UULeraar VHO wiskunde (1 jarig) educational+ 72 EC pre-master
UvALerarenopleiding Natuurkunde part-time educational+ 60 EC pre-master
UvALerarenopleiding Wiskunde educational+ 72 EC pre-master
UUMathematical Sciences researchgeen aanvullende eisen
TUeMedical Engineering+ 30 EC pre-master
UUNanomaterials Science researchgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenPhysics+ aanv. eisen
RijksuniversiteitPhysicsgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUPhysics & Astronomygeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitPhysics and Astronomygeen aanvullende eisen
UvAPhysics and Astronomy: Advanced Matter and Energy Physics+ aanv. eisen
UvAPhysics and Astronomy: Astronomy and Astrophysicsgeen aanvullende eisen
UvAPhysics and Astronomy: Biophysics and Biophotonics+ aanv. eisen
UvAPhysics and Astronomy: Gravitation, Astro- and Particle Physics Amsterdam+ aanv. eisen
UvAPhysics and Astronomy: Science for Energy and Sustainability+ aanv. eisen
UvAPhysics and Astronomy: Theoretical Physics+ aanv. eisen
Universiteit LeidenBusiness Studies+ aanv. eisen
Universiteit LeidenEducation (NL)+ aanv. eisen
Universiteit LeidenScience Communication and Society+ aanv. eisen
Universiteit LeidenResearch in , Biological and Soft Matter + aanv. eisen
Universiteit LeidenResearch in , Cosmology+ aanv. eisen
Universiteit LeidenResearch in , pre-PhD ('Casimir')+ aanv. eisen
Universiteit LeidenResearch in , Quantum Matter and Optics+ aanv. eisen
Universiteit LeidenResearch in , theoretical+ aanv. eisen
Universiteit LeidenInternational and European Governance+ aanv. eisen
TUeScience and Technology of Nuclear Fusiongeen aanvullende eisen
TU DelftScience Communication+ toelatingsgesprek
TUeLeraar VHO Natuurkunde educationalgeen aanvullende eisen
TU DelftLeraar VHO Natuurkunde educationalgeen aanvullende eisen
TUeLeraar VHO O&O educationalgeen aanvullende eisen
TU DelftLeraar VHO O&O educational+ aanv. eisen
TUeLeraar VHO Wiskunde educational+ 12 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Wiskunde educational+ 15 EC pre-master
TU DelftSustainable Energy Technology - 4TUgeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

analist
consultant
onderzoeker
productontwikkelaar bij een bedrijf als philips
technisch innovateur
bron: CBS

Contact

Studielijn Universiteit Leiden
E: studielijn@leidenuniv.nl
T: +31 (071)5271111
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite