Artificial Intelligence

Vrije Universiteit Amsterdam

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Artificial Intelligence is de bachelor waarin je leert om kunstmatige intelligentie in te zetten om het dagelijks leven van mensen te verbeteren.

open_in_newwebsite

locatieAmsterdam
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56945
numerus fixusnee
honoursnee
Artificial intelligence, kunstmatige intelligentie, is nu overal. Het belang ervan zal alleen maar toenemen. De media staan er bol van: Alpha Go, robots, zelfsturende auto's, etc. We gebruiken allemaal elke dag AI-technologie. Zoeken met Google, aanbevelingen op Netflix en Amazon, taalherkenning met Siri, automatisch vertalen, spam filters – het is een vast onderdeel van ons dagelijks leven. Ook uit bijvoorbeeld de wetenschap en de zorg is artificial intelligence niet meer weg te denken. Beeldherkenning, ondersteuning bij het stellen van diagnoses, predictive models en andere innovaties uit de artificiële intelligentie zijn cruciaal in alle maatschappelijke domeinen. Artificial intelligence is het vakgebied van de toekomst. Maak jij er ook jouw vak van de toekomst van? Met AI aan de Vrije Universiteit Amsterdam ben jij erbij! De bachelor Artificial intelligence aan de VU heeft twee varianten: Intelligent Systems en Socially Aware Computing. Je kunt zelf kiezen wat het best bij jou past. Het eerste jaar is voor beide richtingen gelijk, daarna is er tussen beide richtingen 40% overlap. Je kunt dus nog heel makkelijk overstappen.

Waarom aan de Amsterdam VU?

Maatschappelijke ontwikkelingen als vergrijzing, ongezond eten en toenemende werkdruk hebben een grote impact op ons zorgstelsel. Om dergelijke complexe gezondheidsvraagstukken op te lossen, ontwikkel je vanuit het VU-thema Human Health & Life Sciences multidisciplinaire skills. Tijdens je opleiding werk je samen met onder andere medici, biologen en artificial intelligence professionals aan de hand van praktijkopdrachten
De bachelor Artificial Intelligence aan de VU kent twee varianten: Intelligent Systems en Socially Aware Computing. Bij Intelligent Systems ligt de focus op het ontwikkelen, toepassen en evalueren van nieuwe intelligente systemen. De Socially Aware Computing variant kun je alleen aan de VU studeren en focust op het helpen van mensen door middel van kunstmatige intelligentie.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwArtificial Intelligence is een multidisciplinaire opleiding. Dit houdt in dat je bij verschillende opleidingen vakken volgt. Een gevarieerd programma dus! De ene keer zit je in de collegebanken bij Psychologie, de andere keer bij Informatica of Gezondheidswetenschappen.
1e jaar Het eerste jaar bevat een verplicht deel van 42 studiepunten en een keuzedeel van 18 studiepunten. Voorbeelden van vakken: Computational thinking, Gedrag en gezondheid en History of Science.
periode
123456
Introduction Lifestyle Informatics
6 EC
Introduction to Psychology and its Methods
6 EC
Inleiding modelleren en simuleren
6 EC
Inleiding programmeren (Python)
6 EC
Logic and Sets
6 EC
Pervasive Computing
6 EC
Project Lifestyle Informatics
6 EC
Gedrag en gezondheid
6 EC
2e jaar Het tweede jaar bevat 10 verplichte vakken. Denk aan: Cognitieve Psychologie, Databases, Intelligent Systems en Linear Algebra.
3e jaar In de eerste helft van het derde jaar volgen studenten een minor: een geheel aan vakken over hetzelfde onderwerp. Studenten kunnen bijvoorbeeld de minor Deep Programming volgen maar ook de minor Bioinformatics and Systems Biology. Daarnaast kunnen studenten ook kiezen voor een minor aan een andere faculteit. Aan het einde van het jaar zijn er nog drie verplichte vakken en volgen studenten een individueel Bachelor Project.

minors

specialisatie Socially Aware Computing variant

De Socially Aware Computing variant is uniek in Nederland. De focus is hier: mensen helpen met artificial intelligence.

Je leert tools en programma's te ontwikkelen om het dagelijks leven van mensen prettiger, veiliger en gezonder te maken. Je ontwikkelt bijvoorbeeld een intelligente leefomgeving voor ouderen, slimme trainingsprogramma's voor sporters, of intelligente sensoren en hulpmiddelen tegen stress. We zien steeds meer toepassingen van artificial intelligence terug in ons dagelijks leven.

Socially Aware Computing is een sterk multidisciplinaire richting. Naast basiskennis van informatica en artificial intelligence doe je kennis op uit andere vakgebieden zoals psychologie en gezondheidswetenschappen. Je leert kijken naar hoe mensen leven en hoe je techniek kunt inzetten om de kwaliteit van dit leven te verhogen. Daarom leer je ook hoe nieuwe technieken werken, zodat je kennis van het medische en psychologische domein én kunstmatige intelligentie & informatica bundelt tot theoretische en praktische vaardigheden waarmee je straks het verschil maakt. En soms al tijdens je studie, zoals student Fabian Dophemont, die voor zijn bachelorscriptie onderzocht hoe smartphonegebruik tijdens het fietsen verminderd kan worden.

minor Minor Artificial Intelligence

Met de minor Artificial Intelligence krijg je de kans dieper op de materie van Artificial Intelligence in te gaan.

Zo ga je aan de slag met onzekere kennis en maak je het mogelijk kennis beter te representeren. Aan de hand van web data leer je hoe algoritmes data classificeren en probeer je een optimaal algoritme te vinden voor bepaalde dagelijkse vraagstukken.

minor Minor Bioinformatics and Systems Biology

In deze minor maak je kennis met Bioinformatica en Systeem Biologie aan de hand van voorbeelden uit het wetenschappelijk onderzoek.

Daarnaast geeft de minor je de kans essentiële vaardigheden aan te leren, bijvoorbeeld programmeren voor studenten van een bachelor in Biologie, Biologie voor studenten met een achtergrond in Informatica en Wiskunde voor studenten van een HBO Bioinformatica opleiding. Het succesvol afronden van de minor geeft je toegang tot de MSc Bioinformatics and Systems Biology.

minor Minor Deep Programming

De minor Deep Programming gaat in op belangrijke principes, verschillende paradigma's en moderne ontwikkelingen in de computerprogrammering.

minor Minor Web Services and Data

Bestudeer bij de minor Web Services and Data hoe je slim het web kunt onderzoeken en hoe intelligente systemen op het web werken.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet20% zelfstudie
60% theorie
20% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, computer opdrachten, excursie, groepsdiscussie, groepsopdracht, hoorcollege, individuele opdracht, laboratoriumwerk, literatuurstudie, mondelinge presentatie, onderzoek, portfolio, practicum, project, seminar, werkcollege, werkgroep, workshop, zelfstudie
doelstelling
De doelstelling van de opleiding Bachelor Artificial Intelligence is dat studenten zodanige (theoretische en praktische) basiskennis en vaardigheden verwerven op het gebied van Lifestyle Informatics en eventuele aanverwante bètadisciplines, dat zij in staat zijn een masteropleiding in de Artificial Intelligence of aanverwante discipline te volgen, of eventueel toe te treden tot de arbeidsmarkt.
De opleiding beoogt tevens studenten kennis te laten maken met het belang van de discipline in een brede wetenschappelijke, wijsgerige en maatschappelijke context.
De bacheloropleiding bereidt de student in eerste instantie voor op de masteropleiding Artificial Intelligence van de VU, maar een afgestudeerde bachelor zal tevens kunnen instromen in iedere masteropleiding Artificial Intelligence van een andere Nederlandse universiteit.

bindend studieadvies
  • minimaal 42 EC in de eerste 12 maanden


De meeste bacheloropleidingen aan de VU hanteren het Bindend Studie Advies (BSA). Het BSA betekent dat je in het eerste jaar van je bachelor 42 EC moet halen. Lukt het je niet om aan de norm te voldoen in het eerste jaar, dan mag je deze opleiding aan de VU niet voortzetten en je gedurende drie opeenvolgende jaren niet opnieuw inschrijven voor deze opleiding. Dit geldt ook voor een andere opleiding aan de VU die het eerste jaar met deze opleiding gemeen heeft.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 mei 2020
wettelijk tarief : € 2143 (€1072 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 8796
niet-EU/EER studenten : € 8796

1 september 2021

aanmelding deadline : 1 mei 2021
collegegeld nog niet bekend

Na het maken van je studiekeuze biedt VU Matching je de mogelijkheid om te bepalen of de studie overeen komt met het beeld en de verwachtingen die je hebt en of de studie bij jou past. VU Matching is een onderdeel van de aanmeldprocedure voor alle bacheloropleidingen van de VU en bestaat uit twee onderdelen. Na het inloggen op VUnet doe je het eerste onderdeel: de digitale vragenlijst. Het tweede onderdeel is de activiteit van de opleiding op de VU Campus.
toelaatbare profielen
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo C&Mwiskunde A of wiskunde B
hbo-pToelating is alleen mogelijk als je geen deficientie hebt, of als je deze voor aanvang van de studie hebt weggewerkt. Neem contact op met de opleiding om te kijken wat jouw mogelijkheden zijn.
inbegrepen in collegegeld
registration fee
examination

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
424kamerhuur in Amsterdamboven landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1292totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in
?% daarvan is vrouw
22864 studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam
58% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

studievereniging

Storm


Op kamers in Amsterdam

115129studenten studerend
47168studenten woonachtig   
€ 424gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/2 Amsterdam VU
Artificial Intelligence
€ 424 gemiddelde kamerhuur
41 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
2/2 Radboud Universiteit
Artificial Intelligence
€ 315 gemiddelde kamerhuur
126 eerstejaars
36% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Je bachelordiploma Artificial Intelligence geeft je onder meer rechtstreeks toegang tot onze tweejarige master Artificial Intelligence: een interessant programma met verschillende afstudeerrichtingen. Kies je voor de minor Bioinformatics and Systems Biology in je derde jaar, dan kun je na je bachelor AI ook doorstromen naar de topmaster Bioinformatics & Systems Biology. Voor een overzicht van alle masters ga je naar www.vu.nl/masters.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Bijna alle afgestudeerden vinden snel een baan. Denk aan het ontwikkelen van nieuwe hulpmiddelen in het onderwijs of de zorg, zoals zorgrobot Alice, ondersteuning bij depressiviteit, e-learning applicaties of een carrière als Applicatieontwikkelaar van een technologische start-up. Je kunt ook verder in de wetenschap, bijvoorbeeld met een promotieplaats binnen onze onderzoeksafdeling. Je bachelordiploma geeft je rechtstreeks toegang tot onze tweejarige master Artificial Intelligence.
beroepen:

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Radboud UniversiteitArtificial Intelligencegeen aanvullende eisen
TU DelftEngineering & Policy Analysis+ aanv. eisen
Amsterdam UVAForensic Science+ aanv. eisen
TU DelftScience Communication+ toelatingsgesprek
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

bron: StudieData

Contact

studievoorlichting
E: contact@vu.nl
T: (020) 598 5000
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite