Bedrijfskunde

Vrije Universiteit Amsterdam

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Ben je geïnteresseerd in een carrière waarbij je je bezighoudt met het vormgeven van bedrijfsprocessen in dynamische en onvoorspelbare omstandigheden? Kom dan Bedrijfskunde aan de VU studeren!

open_in_newwebsite

locatieAmsterdam
diplomaBSc Bedrijfskunde
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code50645
numerus fixusnee
honoursheeft honours track
Tijdens bacheloropleiding Bedrijfskunde leer je wat er nodig is om als organisatie succesvol te zijn in een dynamische omgeving. Het moderne bedrijfsleven opereert namelijk in een omgeving die gekenmerkt wordt door snel opvolgende technologische, economische, sociale en politieke ontwikkelingen. Ontwikkelingen die enerzijds kansen bieden, maar anderzijds bedreigend kunnen zijn.
Bedrijfskunde is dé academische opleiding bij uitstek die je alle ingrediënten biedt om succesvol een complexe organisatie te managen, zelf te ondernemen of organisaties van advies te voorzien. Je bekwaamt je in de 'harde' en analytische kant van organisaties, zoals de structuur, de processen en de financiën. We verliezen ook de 'zachte' kant niet uit het oog: de mensen en de cultuur. Om die reden analyseer je tijdens de opleiding bedrijfskundige vraagstukken vanuit acht kerndisciplines: Strategie, Marketing, Finance, Management Accounting, Organisatiekunde, HRM, Logistiek en Technologie. Bedrijfskunde aan de VU is dan ook een veeleisende studie waarvoor je hard moet werken, vanuit de wetenschap dat dat je kansen op de arbeidsmarkt vergroot.

Waarom aan de Amsterdam VU?

  • Het bachelor Bedrijfskunde biedt je een uitstekende bedrijfskundige basis, alsook volop ruimte om jezelf als professional te specialiseren en profileren.
  • De opbouw van het onderwijsprogramma geeft je de ruimte om bepaalde kennisgebieden eerst te verkennen, voordat je een definitieve specialisatie kiest.
  • De opleiding legt sterk de nadruk op het 'oplossen' van praktijkgerichte organisatievraagstukken.

Open dagen en meeloopdagen

VU Bachelordag Amsterdam
Bezoek tijdens de open dag van de Vrije Universiteit Amsterdam onze campus en maak kennis met verschillende bacheloropleidingen. Stel je vragen aan studenten en docenten op de informatiemarkt. Door het jaar heen kun je ook komen Proefstuderen bij een opleiding van jouw keuze.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouw
In het eerste anderhalf jaar bekwaam je je in alle relevante en veelzijdige gebieden van bedrijfskunde. Je volgt ondermeer vakken op het vlak van strategie, accounting, finance, marketing, logistics, bedrijfsprocessen, en economie. Je bouwt hiermee aan een gedegen basis in de bedrijfskunde.

Met deze brede basis vervolg je de opleiding door eerst bepaalde interessegebieden (vrijblijvend) te verkennen, alvorens tot een definitieve specialisatie te komen in het derde studiejaar.
Zie Studiegids: https://www.vu.nl/nl/studiegids/2017-2018/bachelor/a-b/bedrijfskunde/index.aspx

1e jaar Na het leggen van de fundamenten in het eerste anderhalf jaar zoek je de verdieping op in je interessegebieden in de tweede helft van het tweede jaar.
periode
123456
Business Mathematics
6 EC
Business Processes
6 EC
Research Participation I
Economics
6 EC
Organization Theory
6 EC
Academic Skills
6 EC
Business Statistics
6 EC
Marketing
6 EC
Human Resource Management and Organizational Behaviour
6 EC
Supply Chain Management
6 EC
Integration Project
6 EC
2e jaar In het 1e anderhalf jaar worden de fundamenten gelegd. Daarna krijg je meteen de kans om jouw studietraject persoonlijk vorm te geven.

Je krijgt verschillende keuzemogelijkheden om je te ontwikkelen op een manier die bij je past. Zo zorgen we ervoor dat je al gaat nadenken over jouw toekomst. Echter, jouw keuzes in het 2ejaar zijn niet bindend. Je kunt bijvoorbeeld Supply Chain Management II volgen in jaar 2, maar je verder in de opleiding in Marketing specialiseren (en andersom).
periode
123456
Accounting
6 EC
Business Information Technology
6 EC
Finance
6 EC
Strategy
6 EC
Research Participation II
Business Law
6 EC
Business Research Methods I
6 EC
Accounting II keuzevak
6 EC
Supply Chain Management II keuzevak
6 EC
Technology Innovation Management keuzevak
6 EC
Business Research Methods II
6 EC
Corporate Entrepreneurship keuzevak
6 EC
Finance II keuzevak
6 EC
Marketing II keuzevak
6 EC
Research Project
6 EC
3e jaar In de 1e helft van het 3e jaar heb je de mogelijkheid om een minor te volgen. Dit kan een universiteitsminor zijn waarmee je je kennis verbreedt, maar ook een verdiepende minor die je achtergronden geeft bij jouw opgedane kennis. Wil je ervaring opdoen in het bedrijfsleven? Dan is er ruimte voor een wetenschappelijke stage. In de 2e helft van het 3e jaar volg je keuzevakken ter voorbereiding op je specialisatie in de matefase. Je sluit je bacheloropleiding af met een scriptie.
periode
123456
Accounting keuzevak
Economics keuzevak
Entrepreneurship keuzevak
Finance keuzevak
Financial Management keuzevak
Human Resource Management keuzevak
Information Knowledge Management keuzevak
Management Consulting keuzevak
Marketing keuzevak
Strategy and Organization keuzevak
Transport and Supply Chain Management keuzevak
Thesis
12 EC
Ethics
6 EC

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, literatuurstudie, mondelinge presentatie, stage, computer opdrachten, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, werkcollege, hoorcollege, ontwerpproject, werkgroep, groepsopdracht, poster presentatie, individuele opdracht, practicum, zelfstudie, integratie module
doelstelling
Je leert bedrijfskundige problemen analyseren vanuit acht kerndisciplines: strategie, marketing, financiering, management accounting, organisatiekunde, personeelsbeleid, logistiek en informatietechnologie. Bedrijfskunde is daarom een intensieve studie. Een groot deel van het onderwijs vindt plaats in interactieve vorm waarvoor je onder andere cases uitwerkt, papers inlevert en de kans krijgt je werk te presenteren.
studeren in het buitenland
Studeren in het buitenland is niet verplicht, maar je wordt wel de mogelijkheid geboden dit te doen. Zie http://www.feweb.vu.nl/nl/opleidingen/uitwisselingsprogrammas/buitenland/index.asp
bindend studieadvies
  • minimaal 42 EC in de eerste 12 maanden


plus kwalitatieve eis
honours-/excellence program VU Honoursprogramme

Only a select group of motivated, talented students can participate in the programme.

Students participating in the VU Honours programme come from different faculties, thus broadening your academic horizon through interdisciplinary class discussions and team work. The programme draws upon the expertise of our top faculty members. Special courses are developed, that are only accessible to Honours students. These courses are characterized by small classes (not more than 20 students) and a high degree of teacher/student interaction.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2018

aanmelding deadline : 1 mei 2018
wettelijk tarief : € 2060 (€1030 in het eerste jaar)

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 mei 2019
collegegeld nog niet bekend

http://bachelors.vu.nl/nl/opleidingen/bedrijfskunde/index.aspx


toelaatbare profielen
vwo C&Mwiskunde A of wiskunde B
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
toelatingseisen

vooropleiding

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
424kamerhuur in Amsterdamboven landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1292totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

772 studenten volgen deze opleiding
35% daarvan is vrouw
163 eerstejaars gestart in 2017
32% daarvan is vrouw
22357 studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam
57% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Aureus
algemene studievereniging

Op kamers in Amsterdam

115129studenten studerend
47168studenten woonachtig   
€ 424gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Semra Çatalgöl
Semra Çatalgöl Studente bacheloropleiding Bedrijfskunde

Wat me vooral aan de Bedrijfskunde aantrekt is dat het een brede studie is, die heel veel mogelijkheden biedt tot verschillende Masterstudies en beroepen. Daarnaast ontwikkel je als bedrijfskundestudent een soort 'helicopter view', waardoor je een probleem van meerdere kanten leert bekijken.

Tijdens de drie jaren bachelor volg je namelijk vakken van Accounting tot Human resources en van Logistiek tot Finance. Alle aspecten van een organisatie komen aan bod en dat maakt het onderwijsaanbod heel afwisselend...
Bijvoorbeeld dat we naast de gewone hoorcolleges ook (vaak verplichte) werkcolleges hebben, waarin je actiever met de lesstof bezig bent. Zo maak opdrachten, waarin je theorie op een praktijksituatie moet toepassen. Voor mij zijn deze werkvormen een goede stimulans om actief bezig te zijn met de stof en niet alleen theorieën uit een boek te leren. Meestal volg je in een periode twee vakken, waarvan je in totaal tussen de 12 en 16 uur contacturen volgt (hoorcolleges en werkcolleges). Dat houdt in dat je vaak een of twee dagen in de week 'vrij' bent. 'Vrij', omdat er wel wat tijd gestoken moet worden in het maken van de cases of voorbereiden van hoorcolleges. Maar al met al is er ook nog genoeg tijd om te genieten van je studentenleven in de stad Amsterdam.

Je vrije tijd kan je op veel verschillende manieren invullen. Amsterdam heeft natuurlijk als stad heel veel te bieden, maar je kunt ook bij een vereniging lid worden (waarvan er echt ontelbaar veel zijn). Door lid te worden van een studenten-, sport- of studievereniging leer je in korte tijd heel veel mensen kennen, die zorgen voor de nodige gezelligheid naast het studeren. Bovendien kunnen die je helpen met het vinden van een kamer, wat in Amsterdam lang niet altijd gemakkelijk is. Wat mij betreft dus echt een aanrader! Zelf ben ik lid geworden van faculteitsvereniging Aureus, die voor mij een leuke combinatie biedt van inhoudelijk commissiewerk en een heleboel gezelligheid. Op het moment ben ik actief in twee commissies: als voorzitter van Internal Events (de borrelcommissie!) en als acquisiteur bij de Amsterdamse Carrière Dagen (ACD) van 2011.

Kortom; als studente Bedrijfskunde ben ik volop bezig met het vergaren van de nodige kennis, maar heb ik ook genoeg mogelijkheden om te genieten van deze mooie studenten jaren.


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/6 Amsterdam VU
Bedrijfskunde
€ 424 gemiddelde kamerhuur
3.9/5 studenttevredenheid
163 eerstejaars
31% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/6 Erasmus
Bedrijfskunde
€ 342 gemiddelde kamerhuur
4.0/5 studenttevredenheid
713 eerstejaars
31% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/6 Erasmus
Double Degree in Recht & Bedrijfskunde
€ 342 gemiddelde kamerhuur
4.0/5 studenttevredenheid
713 eerstejaars
31% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/6 Rijksuniversiteit
Bedrijfskunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.0/5 studenttevredenheid
327 eerstejaars
36% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
50% Nederlandstalig
50% Engelstalig
5/6 Radboud Universiteit
Bedrijfskunde
€ 315 gemiddelde kamerhuur
3.9/5 studenttevredenheid
338 eerstejaars
39% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
60% Nederlandstalig
40% Engelstalig
6/6 Radboud Universiteit
Business Administration
€ 315 gemiddelde kamerhuur
3.9/5 studenttevredenheid
338 eerstejaars
39% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete 2017
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.94.0
inhoud3.73.7
docenten3.53.5
studiefaciliteiten3.53.6
studielast3.73.7
studiebegeleiding3.33.5
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam is beoordeeld door 208 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.9 uit 5.
bron: Vrije Universiteit Amsterdam
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid 3.9 4.0
aantal eerstejaars 281 460
ervaren contacttijd per week 12-18 12-18
doorstroom naar tweede jaar 65% 74%
diploma binnen 4 jaar 50% 79%
werk op niveau in 1,5 jaar

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.


Na de studie

Unsplashed background img 2
Met de bachelor Bedrijfskunde heb je toegang tot de masteropleidingen binnen Business Administration. Toelating is deels afhankelijk van de gekozen specialisatievakken in je derde jaar. Doorstromen naar een andere master op het gebied van Economie en Bedrijfskunde is ook mogelijk. Bijvoorbeeld: Economics, Finance, Marketing en Accounting and Control.

Tevens heb je toegang tot de beroepsopleidingen Certified Management Accountant, Certified Financial Manager en Chartered Financial Analyst.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Als afgestudeerd bedrijfskundige heb je professionele vaardigheden verworven die nodig zijn om in verschillende bedrijfstakken te werken. Je bent in staat te werken in nationale en internationale omgevingen waarbij je gebruikmaakt van inzichten uit elk van de acht kerndisciplines van bedrijfskunde.
Bedrijfskunde aan de VU vormt een uitstekende basis voor een loopbaan als manager, adviseur, of ondernemer.
huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2574gemiddeld bruto maandloon
76%kans op een vaste baan
6%kans op een voltijd baan
48%kans op een baan op niveau
47%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
73%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Amsterdam VUAccounting & Control+ motivatiebrief
UvABedrijfskunde in deeltijd part-timegeen aanvullende eisen
Amsterdam VUBeleid, communicatie en organisatiegeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitBusiness administrationgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUDigital Business Innovation+ motivatiebrief
Amsterdam VUBusiness Administration: Specialization in Financial Management+ motivatiebrief
Amsterdam VUBusiness Administration: Specialization in Human Resource Management+ motivatiebrief
Amsterdam VUBusiness Administration: Specialization in Management Consulting+ motivatiebrief
Amsterdam VUBusiness Administration: Specialization in Strategy & Organization+ motivatiebrief
Amsterdam VUBusiness Administration: Specialization in Transport & Supply Chain Management+ motivatiebrief
Tilburg UniversityCognitive Science and Artificial Intelligence+ aanv. eisen
Tilburg UniversityBusiness and Governance+ aanv. eisen
Amsterdam VUEconomics+ aanvullende vakeisen
Amsterdam VUEconomics (MPhil)+ aanvullende vakeisen
UvAEntrepreneurshipgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityEthiek van Bedrijf en Organisatie+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityFilosofie part-time+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityFinancegeen aanvullende eisen
Amsterdam VUFinance+ motivatiebrief
ErasmusFinancieel Recht+ aanvullende vakeisen
Wageningen UniversityFood Quality Management+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitGender Equality, Diversity and Inclusion in Managementgeen aanvullende eisen
ErasmusHealth Economics, Policy & Lawgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitHuman Resource Managementgeen aanvullende eisen
TU DelftIndustrial Ecology - TU Delft en Universiteit Leiden+ aanv. eisen
TUeInnovation Management+ 30 EC pre-master
RijksuniversiteitInternational Business and Managementgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityInternational Development Studies+ aanv. eisen
RijksuniversiteitInternational Financial Managementgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityInternational Management+ aanv. eisen
ErasmusInternational Management+ basiskennis
Tilburg UniversityInternational Master in Management of Information Technology (IMMIT)geen aanvullende eisen
UULeraar VHO algemene economie full-time,part-time educational+ 90 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in Algemene economie educational+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Bedrijfseconomie part-time educational+ 60 EC pre-master
UvALerarenopleiding Algemene economie part-time educational+ aanv. eisen
UvALerarenopleiding Management en organisatie part-time educational+ 60 EC pre-master
Wageningen UniversityManagement, Economics and Consumer Studies+ aanv. eisen
RijksuniversiteitMarketinggeen aanvullende eisen
Amsterdam VUMarketing+ motivatiebrief
Amsterdam VUMaster Educatie in de mens- en maatschappijwetenschappengeen aanvullende eisen
NyenrodeMaster of Science in Accountancy (RA) part-timegeen aanvullende eisen
NyenrodeMaster of Science in Controlling part-time+ aanv. eisen
Tilburg UniversityOrganization Studies+ aanv. eisen
Amsterdam VUWork and Organizational Psychologygeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitReal Estate Studies+ aanv. eisen
RijksuniversiteitResearch Master in Economics and Business researchgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUSpatial, Transport and Environmental Economics (STREEM)+ aanvullende vakeisen
Tilburg UniversityStrategic Managementgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitSupply Chain Managementgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversitySupply Chain Managementgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitSustainable Entrepreneurshipgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitTechnology and Operations Managementgeen aanvullende eisen
ErasmusZorgmanagement part-timegeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

adviseur
manager
ondernemer
bron: StudieData

Contact

studievoorlichting
E: contact@vu.nl
T: (020) 598 5000
Selectieprocedure
Toelating Sbe
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite