Business Analytics

Vrije Universiteit Amsterdam

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Hoe zet jij de kracht van data science, big data, statistiek en machine learning in om organisaties te helpen bij strategische keuzen?

open_in_newwebsite

locatieAmsterdam
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56856
numerus fixusnee
honoursnee
Tijdens de Engelstalige bacheloropleiding Business Analytics aan de Vrije Universiteit Amsterdam bestudeer je de hele route van ruwe data tot optimale beslissing. Alles draait tegenwoordig om data. Om de juiste beslissingen te kunnen nemen, hebben organisaties behoefte aan deskundige mensen met een analytische blik. Met de bachelor Business Analytics zet je de kracht van data science, big data, statistiek en machine learning in om bedrijfsresultaten te optimaliseren. Je combineert wiskunde, informatica en bedrijfskunde om tot innovatieve oplossingen voor vraagstukken uit het bedrijfsleven te komen.    Business Analytics gaat verder dan het beheersen van statistische methoden en programmeertalen. Docenten confronteren je met uitdagende praktijkproblemen en aan jou de taak om de juiste analyse- en voorspelmethoden toe te passen en met creatieve oplossingen te komen. Met de verbindingen die jij legt en de oplossingen die jij bedenkt, maak jij optimaal gebruik van de beschikbare data in het bedrijfsleven. Zo word jij een gewilde professional voor iedere potentiele werkgever. Maak van Business Analytics jouw toegangspoort tot een (internationale) carrière.

Deze opleiding heeft meerdere vormen :

Waarom aan de Amsterdam VU?

Het programma biedt een unieke combinatie van wiskunde, informatica en bedrijfskunde. Naast de academische uitdaging en een stevige theoretische basis, is er een sterke nadruk op het ontwikkelen van je praktische, gezamenlijke en communicatieve vaardigheden.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwHet programma biedt een dynamische educatieve mix met een sterke nadruk op communicatie en teamwork. Naast lezingen en tutorials die worden gegeven door vooraanstaande academici en toponderzoekers, neem je elk jaar actief deel aan twee vierweekse projecten, waarbij je in een klein team werkt. Dit eindigt in je bachelorproject: jij en je team vormen je eigen bedrijf en werken als consultants om je meest complexe uitdaging tot nu toe aan te pakken.
1e jaar In het eerste jaar ligt de focus op wiskunde, maar volg je ook vakken over informatica en zakelijke economie. Je zult de basisprincipes leren van o.a. calculus, waarschijnlijkheidstheorie, programmeren, accounting en het maken van beslissingen op basis van wiskundig modeleren. Twee keer per jaar werk je aan een project met een klein groepje medestudenten zodat je theorie en praktijk aan elkaar verbindt.
periode
12345
Introductie Business Analytics
6 EC
Inleiding programmeren (Java)
6 EC
Sets and Combinatoriek
3 EC
Project Business Analytics 1
3 EC
Operationeel Onderzoek
6 EC
Lineare Algebra
6 EC
Accounting
6 EC
2e jaar In het tweede jaar volg je wederom vakken in de wiskunde, informatica en zakelijke economie. De vakken zijn diepgaander en daarom realistischer met het oog op gegevens gestuurde situaties. Ook werk je weer aan twee projecten met een kleine groep medestudenten, net als in het eerste jaar.
3e jaar In het derde jaar kies je een minor. Daarnaast volg je ook het business case project: in een klein team probeer je een daadwerkelijk probleem uit het bedrijfsleven aan te pakken. Je gaat op bezoek bij het bedrijf om informatie te verzamelen en uiteindelijke presenteren jullie de gevonden oplossing aan het management. Deze case study biedt een geweldig kijkje in het type problemen dat je later in je werk ook tegen zult komen.

minors

minor Minor Business Analytics

Om optimaal voorbereid te zijn op de Master Business Analytics kan je er voor kiezen om deze minor te volgen.

Deze minor biedt verdiepende vakken aan in de wiskunde, informatica en logica.

minor Educatieve minor Wiskunde

Als je het beroep van leraar in het voortgezet onderwijs serieus overweegt is het een goede keuze om je minorruimte te gebruiken voor de educatieve minor.

Je kunt dan gekoppeld aan je bachelordiploma een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid behalen waarmee je aan de slag kunt als docent in de onderbouw van havo/vwo en in het vmbo-t. Bovendien heb je dan de mogelijkheid om straks naast je master een bijbaan als bevoegd docent in het onderwijs te hebben. Als je na het behalen van je masterdiploma dan ook nog de eerstegraads lesbevoegdheid wilt behalen, kun je hiervoor bovendien een verkort traject volgen.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet20% zelfstudie
60% theorie
20% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, computer opdrachten, excursie, groepsdiscussie, groepsopdracht, hoorcollege, individuele opdracht, mondelinge presentatie, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, portfolio, poster presentatie, practicum, project, seminar, stage, werkcollege, werkgroep, workshop, zelfstudie
onderwijsvormen
Als bachelorstudent Business Analytics verdiep je je in de unieke combinatie van wiskunde, informatica en bedrijfskunde.
Theorie wordt afgewisseld met uitdagende gezamenlijk projecten in kleine groepen. Je werkt aan je communicatie- en adviesvaardigheden en geeft regelmatig presentaties. Je krijgt colleges van gastsprekers uit het bedrijfsleven en je gaat ook zelf regelmatig op bezoek bij bedrijven als IBM en Deloitte om met eigen ogen te zien wat de mogelijkheden zijn na je studie. 


doelstelling
Tijdens je studie heb je geleerd om data te gebruiken bij het oplossen van complexe vraagstukken. Je komt met sterke analyses en innovatieve oplossingen.
Je hebt gewerkt aan je advies- en communicatievaardigheden. Niet alleen heb jij de beste oplossing, ook weet je mensen hiervan als geen ander te overtuigen. Je bent een aanwinst voor organisaties die met data werken. Je vindt wiskunde leuk, houdt het hoofd koel bij grote hoeveelheden data en je weet modellen uit de wiskunde en informatica toe te passen. Aan de hand daarvan kom je tot nauwkeurige voorspellingen en kun je bijvoorbeeld een bank adviseren op basis van jouw innovatieve oplossingen.


bindend studieadvies
  • minimaal 42 EC in de eerste 12 maanden


De meeste bacheloropleidingen aan de VU hanteren het Bindend Studie Advies (BSA). Het BSA betekent dat je in het eerste jaar van je bachelor 42 EC moet halen. Lukt het je niet om aan de norm te voldoen in het eerste jaar, dan mag je deze opleiding aan de VU niet voortzetten en je gedurende drie opeenvolgende jaren niet opnieuw inschrijven voor deze opleiding.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2021

aanmelding deadline : 1 mei 2021
collegegeld nog niet bekend

1 september 2022

aanmelding deadline : 1 mei 2022
collegegeld nog niet bekend

Na het maken van je studiekeuze biedt VU Matching je de mogelijkheid om te bepalen of de studie overeen komt met het beeld en de verwachtingen die je hebt en of de studie bij jou past. VU Matching is een onderdeel van de aanmeldprocedure voor alle bacheloropleidingen van de VU en bestaat uit twee onderdelen. Na het inloggen op VUnet doe je het eerste onderdeel: de digitale vragenlijst. Het tweede onderdeel is de activiteit van de opleiding op de VU Campus.
toelaatbare profielen
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gwiskunde B
vwo E&Mwiskunde B
vwo C&Mwiskunde B
inbegrepen in collegegeld
registration fee
examination

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
424kamerhuur in Amsterdamboven landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1292totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

382 studenten volgen deze opleiding
32% daarvan is vrouw
1 eerstejaars gestart in 2019
0% daarvan is vrouw
22864 studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam
58% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Storm


Op kamers in Amsterdam

115129studenten studerend
47168studenten woonachtig   
€ 424gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.14.1
inhoud3.83.8
docenten3.63.6
studiefaciliteiten3.73.7
studielast3.63.6
studiebegeleiding3.63.6
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Business Analytics aan de Vrije Universiteit Amsterdam is beoordeeld door 109 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.1 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Indien je graag verder wilt studeren na het behalen van je bachelordiploma, biedt de VU je het tweejarige Masterprogramma Business Analytics aan. Je kunt natuurlijk ook de mogelijkheden bekijken om een andere Master te gaan volgen. Mogelijk stellen ze daar wel bepaalde toelatingseisen. Voor meer informatie kun je terecht op www.vu.nl/masters

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Na de bachelor Business Analytics kiezen de meeste studenten voor doorstuderen. Of je gaat direct als consultant of data scientist aan de slag.
Veel organisaties staan te springen om professionals met de unieke combinatie van academische kennis van wiskunde, informatica en bedrijfseconomie.Met een bachelor Business Analytics kun je in bijna alle sectoren en in diverse organisaties aan de slag. Want tegenwoordig beschikken allerlei organisaties in binnen- en buitenland over grote hoeveelheden data en hebben zij een grote behoefte aan talent met een scherpe analytische blik.  Je kunt als data scientist gaan werken bij overheidsinstellingen, kennisinstituten, internetbedrijven, vervoersbedrijven, de politie of een financiële instelling. Of je wordt bijvoorbeeld consultant bij een multinational als Deloitte of KLM.  Wil je verder specialiseren in Business Analytics? Dan kun je bij ons de gelijknamige master volgen. Je kunt ook kiezen voor een specialisatie in een verwante richting, bijvoorbeeld met de master: 
  • Artificial Intelligence
  • Information Sciences
  • Econometrics and Operations Research


aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Amsterdam VUBusiness Analyticsgeen aanvullende eisen
ErasmusBusiness Information Management+ basiskennis
Tilburg UniversityData Science and Society+ aanv. eisen
Amsterdam VUInformation Sciencesgeen aanvullende eisen
TU EindhovenInnovation Management+ 30 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in Wiskunde educational+ 72 EC pre-master
UULeraar VHO wiskunde (1 jarig) educational+ 72 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Wiskunde educational+ 72 EC pre-master
UvHMaster Humanistiekgeen aanvullende eisen
UvHMaster Zorgethiek en Beleidgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityOrganization Studies+ aanv. eisen
TU DelftScience Communication educational+ toelatingsgesprek
TU EindhovenLeraar VHO Wiskunde educational+ 12 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Wiskunde educational+ 12 EC pre-master
Amsterdam VUStochastics and Financial Mathematics+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

consultant
datamining specialist

In bijvoorbeeld de financiele sector

phd-student
risico manager
bron: StudieData

Contact

studievoorlichting
E: contact@vu.nl
T: (020) 598 5000
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite