Biologie

Wageningen University & Research

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Van moleculen tot het hele ecosysteem aarde: biologie studeren in Wageningen past bij jou als je een brede belangstelling hebt voor het hoe en waarom van het leven.

open_in_newwebsite

locatieWageningen
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvooral Nederlands
deels Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56860
numerus fixusnee
honoursheeft honours track
Je leert het leven begrijpen over de totale breedte van de biologie. Dat doe je door te kijken naar zaken als groei, ontwikkeling, ecologie en evolutie. Je onderzoekt hoe-en-waarom-vragen op verschillende niveaus, met betrekking tot cellen, organismen, ecosystemen en hun onderlinge relaties. Ook leer je welke wisselwerking tussen deze verschillende niveaus bestaan. Biologie overlapt met bijna alle wetenschapsgebieden en deze kennis is dan ook overal in de maatschappij inzetbaar en wereldwijd toepasbaar. Je kunt jezelf ontwikkelen tot een deskundige op het gebied van moleculen of organismen. Of je specialiseren in thema's als biologie en gezondheid, ontwikkelingsbiologie, of de biologie van het ecosysteem.

Waarom aan de Wageningen University?

awardKeuzegids topopleiding
2019 : score 84

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
1e jaar De eerste anderhalf jaar bestaan uit vakken uit het basisprogramma.
periode
2e jaar Na afronding van het basisprogramma kies je voor één van de vier majors: Molecular and Cell Biology, Organismal and Developmental Biology, Human and Animal Health Biology of Ecology and Biodiversity.
3e jaar In het derde jaar volg je nog enkele majorvakken en is de rest vrije keuze.

specialisaties

specialisatie Molecular and Cell Biology

Bij deze major kijk je naar de kleinste eenheden van het leven. Je houdt je bezig met biologische eigenschappen van cellen en processen binnen de cel.

Deze processen zijn niet met het blote oog waar te nemen. Voor cel- en moleculair biologisch onderzoek zijn dan ook speciale technieken ontwikkeld, om deze processen zichtbaar te maken. Tijdens je major leer je met deze technieken werken.

specialisatie Organismal and Developmental Biology

Bij de major organismal and developmental biology gaat het in eerste instantie om het zelfstandige organisme.

specialisatie Human and Animal Health Biology

De specialisatie is gericht op het immuunsysteem, infectie ziektes, vectoren, voedingsfysiologie, gedrag en endocrinologie.

specialisatie Ecology and Biodiversity

Ecologie gaat over systemen, waarin dieren, planten, micro-organismen en de omgeving elkaar beïnvloeden. Je probeert om een dergelijk complex netwerk in kaart te brengen en te begrijpen.

Daarbij is kennis van de biodiversiteit van het systeem waaraan je werkt essentieel.

Onderwijs

taal van onderwijs60% nl
40% en
onderwijsopzet25% zelfstudie
30% theorie
45% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
literatuurstudie, mondelinge presentatie, computer opdrachten, onderzoek, onderzoeksproject, excursie, onderzoeksvoorstel, werkcollege, hoorcollege, werkgroep, groepsopdracht, individuele opdracht, practicum, zelfstudie, project, laboratoriumwerk
bindend studieadvies
  • minimaal 36 EC in de eerste 12 maanden
honours-/excellence program Honours programma

Het Honours Programme is bedoeld voor WUR bachelor studenten die zich niet alleen in hun eigen opleiding willen verdiepen, maar ook nieuwsgierig zijn naar andere takken van de wetenschap.

Er is één bachelor Honours Programme voor de hele universiteit waardoor je samenwerkt met studenten uit andere studierichtingen. Het wordt zo vanzelf multidisciplinair. Je vult zelf grotendeels je programma in en je wordt in je ontwikkeling begeleid door een persoonlijke tutor. Je leert onder andere discussiëren, debatteren en onderhandelen. Je ontmoet interessante mensen uit de wetenschap, het bedrijfsleven en jouw latere werkomgeving. Het Honours Programme wordt gegeven in het Engels. Het Honours Programme is dé kans voor een gemotiveerde student om net iets verder te gaan.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 mei 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 12500
niet-EU/EER studenten : € 13250

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 mei 2020
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 12500
niet-EU/EER studenten : € 15700

toelaatbare profielen
vwo N&Gnatuurkunde
vwo N&Tbiologie

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
282kamerhuur in Wageningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1150totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

565 studenten volgen deze opleiding
45% daarvan is vrouw
136 eerstejaars gestart in 2017
46% daarvan is vrouw
11446 studenten aan de Wageningen University & Research
56% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Biologica
Biologie

Op kamers in Wageningen

10387studenten studerend
5477studenten woonachtig   
€ 282gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
20 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Joris Geurts
Ik wil me specialiseren in ecologie.

Voordat Joris besloten heeft om de opleiding Biologie aan Wageningen University te gaan doen, heeft hij eerst getwijfeld. “Ik heb onder andere gekeken naar Scheikundige Technologie en Farmacie, maar deze opleidingen waren het toch net niet.” Daarna heeft hij gekeken naar de opleiding Biologie aan Wageningen University.

...
“De eerste periodes kregen we vooral abstracte vakken en genetica, vakken die buiten mijn interessegebied vallen. De echte biologie-vakken kregen we pas aan het einde van het jaar, maar toen die eenmaal kwamen was ik weer helemaal gelukkig! De leukste vakken vond ik 'Flora en Fauna van Nederland' en 'Mens- en Dierkunde'. Bij deze vakken ben je heel veel bezig met dingen die je kunt zien en aanraken, dat is toch echt wat ik het mooiste vind aan biologie. Daarom wil ik me ook specialiseren in ecologie.”

Joris heeft nog geen idee wat hij na zijn opleiding Biologie wil gaan doen. “Misschien ga ik er een lerarenopleiding achteraan doen, misschien ga ik wel naar het buitenland. Allemaal wilde ideeën, maar nog niks concreets. Ik denk dat ik dat tegen die tijd wel ga bekijken.”

Naast zijn studie is Joris actief bij de studievereniging Biologica. “Ik zit in een commissie, de BIKcie. Wij organiseren het introductiekamp voor eerstejaars biologen. Dit is een superleuk weekend waarin je leuke spelletjes gaat doen met elkaar, lekker gaat feesten en als afsluiter met z'n allen de bioloog gaat uithangen in de dierentuin! Verder zit ik ook in een commissie bij mijn sportvereniging SZV Aquifer, de studenten zwem vereniging in Wageningen. We hebben de eer gekregen om één van de vier Nationale Studenten Zwem Kampioenschappen te organiseren. Volgend jaar ga ik in het bestuur. Al met al ben ik dus lekker druk bezig naast mijn opleiding.


lees verder ...
Alice Blok
Ik heb nog geen toekomstplannen, maar zou wel graag een tijdje in het buitenland werken.

Na de middelbare school had Alice Blok totaal geen idee wat ze wilde doen. “Ik heb nagedacht over modeacademie, conservatorium, psychologie en nog veel meer, maar dat was het allemaal net niet. Toen bedacht ik me dat ik dieren ook altijd superleuk vind. Dus ik besloot de open dag voor de opleiding Dierwetenschappen aan Wageningen University te bezoeken. Daar zei iemand, dat ik misschien beter de opleiding Biologie kon gaan doen.

Ik heb nog heel lang getwijfeld en nagedacht, maar uiteindelijk toch voor Biologie gekozen...
“In de eerste paar periodes waren er wat mindere vakken, zoals Wiskunde en Organische Chemie. Maar de periodes daarna waren echt leuk! Vooral Flora en Fauna was een leuk vak. Bij dit vak moesten we planten en insecten gaan determineren. Het is echt leuk als je alles herkent. Ook de excursies van Flora zijn supergezellig. Daarnaast was ook Mens en Dierkunde heel gaaf om te doen, vooral het haaienpracticum. Dan zie je echt hoe alles in de haai in elkaar zit, en hoe het er in het echt uitziet.

Toekomstplannen heeft Alice nog niet. “Ik leef eigenlijk meer met de dag, ik denk nooit heel erg na over de toekomst. Het lijkt me wel erg leuk om een jaar in het buitenland te gaan werken.” Binnen de opleiding Biologie neigt Alice op dit moment naar de specialisatie Ecologie en Biodiversiteit. “Het lijkt me gaaf om de interactie tussen dieren en planten en hun omgeving te bekijken. Maar ik weet het nog niet precies, dat komt allemaal nog wel!”

Naast haar studie heeft Alice nog tijd genoeg voor al haar hobbies. “In Wageningen doe ik niet zo veel, omdat ik hier nog niet woon. Ik doe aan basketbal en probeer af en toe ook te gaan hardlopen, dat vind ik soms wel moeilijk om vol te houden! Verder speel ik piano en vind ik het leuk om te schilderen, kleding te maken en te bakken. En ik spreek natuurlijk graag heel veel af met vrienden!”


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/7 Wageningen University
Biologie
star Keuzegids topopleiding 2019  84
€ 282 gemiddelde kamerhuur
136 eerstejaars
46% vrouw
? uur contacttijd/week
60% Nederlandstalig
40% Engelstalig
2/7 Universiteit Leiden
Biologie
€ 350 gemiddelde kamerhuur
101 eerstejaars
50% vrouw
? uur contacttijd/week
50% Nederlandstalig
50% Engelstalig
3/7 RUG
Biologie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
141 eerstejaars
56% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
4/7 UU
Biologie
€ 336 gemiddelde kamerhuur
245 eerstejaars
54% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/7 UU
Molecular Life Sciences
€ 336 gemiddelde kamerhuur
245 eerstejaars
54% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/7 Amsterdam UVA
Biologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
42 eerstejaars
47% vrouw
? uur contacttijd/week
65% Nederlandstalig
35% Engelstalig
7/7 Amsterdam VU
Biologie
star Keuzegids topopleiding 2018
€ 424 gemiddelde kamerhuur
25 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.44.2
inhoud4.14.0
docenten4.13.9
studiefaciliteiten4.03.9
studielast4.03.7
studiebegeleiding3.93.6
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Biologie aan de Wageningen University & Research is beoordeeld door 249 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.4 uit 5.
bron: Wageningen University & Research 2019
deze
opleiding
landelijk
studenttevredenheid 4.3 4.2
aantal eerstejaars 170 153
ervaren contacttijd per week 24-30 18-24
doorstroom naar tweede jaar 85% 77%
diploma binnen 4 jaar 60% 53%
werk op niveau in 1,5 jaar

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.


Na de studie

Unsplashed background img 2
Na de driejarige bacheloropleiding biologie vervolg je (normaal gesproken) je studie met een tweejarige masteropleiding. Aan Wageningen University & Research kun je verschillende masteropleidingen volgen. De meeste studenten kiezen voor de master Biology.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Biologen zijn op veel verschillende terreinen inzetbaar. Vlak na het afstuderen, dus na een bachelor èn master, vindt bijna tweederde van de Wageningse biologen een functie binnen het onderzoek. Het aantal biologen dat werkzaam blijft binnen het onderzoek neemt in de 15 jaar na afstuderen af tot ongeveer 25%. Het aantal mensen dat een functie vindt binnen het bedrijfsleven neemt dan toe.
Je kunt ook in het onderwijs gaan werken of als deskundige bij (buitenlandse) overheden of particuliere organisaties.

huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2161gemiddeld bruto maandloon
40%kans op een vaste baan
7%kans op een voltijd baan
55%kans op een baan op niveau
59%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
79%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Wageningen UniversityAnimal Sciencesgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityAquaculture and Marine Resource Management+ aanv. eisen
Amsterdam VUArtificial Intelligence+ aanv. eisen
RUGBehavioural and Cognitive Neurosciences research+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitBehavioural Science research+ aanv. eisen
UUBio Inspired Innovation researchgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityBioinformatics+ aanv. eisen
Amsterdam VUBioinformatics and Systems Biologygeen aanvullende eisen
Amsterdam UVABioinformatics and Systems Biology (joint degree)+ aanv. eisen
Amsterdam UVAEcology and Evolution+ aanv. eisen
RUGEcology and Evolution+ basiskennis
+ motivatiebrief
Amsterdam UVAFreshwater & Marine Biology+ aanv. eisen
Amsterdam UVAGeneral Biology+ aanv. eisen
Amsterdam UVAGreen Life Sciences+ aanv. eisen
Wageningen UniversityBiologygeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitBiologygeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenBiology+ aanv. eisen
RUGBiologygeen aanvullende eisen
UUBiology of Disease researchgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenBiology and Business Studies+ aanv. eisen
Universiteit LeidenBiology and Science Communication and Society+ aanv. eisen
Universiteit LeidenEvolutionary Biology+ aanv. eisen
Universiteit LeidenMicrobial Biotechnology and Health+ aanv. eisen
Maastricht UniversityBiomedical Sciencesgeen aanvullende eisen
RUGBiomolecular Sciences+ aanv. eisen
Amsterdam VUBiomolecular Sciencesgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityBiotechnology+ aanv. eisen
UUCancer, Stem Cells and Developmental Biology researchgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityClimate Studies+ aanv. eisen
RUGClinical and Psychosocial Epidemiology research+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitCognitive Neuroscience research+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
Amsterdam UVAComputational Science+ aanv. eisen
RUGCPE Track Health Systems and Prevention researchgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityDevelopment and Rural Innovation+ aanv. eisen
UUDrug Innovation researchgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityEarth and Environment+ basiskennis
+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
+ cijfergemiddelde
Amsterdam UVAEnvironmental Management+ aanv. eisen
Amsterdam UVAGeo-ecological Dynamics+ aanv. eisen
Amsterdam VUEcologygeen aanvullende eisen
RUGEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time,dual+ aanv. eisen
RUGEnergy and Environmental Sciencesgeen aanvullende eisen
UUEnergy Science researchgeen aanvullende eisen
TU DelftEngineering & Policy Analysis+ aanv. eisen
UUEnvironmental Biology researchgeen aanvullende eisen
UUEpidemiology researchgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitFilosofie van een bepaald wetenschapsgebiedgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityForest and Nature Conservation+ aanv. eisen
Wageningen UniversityGeo-information Science+ aanv. eisen
Maastricht UniversityGlobal Healthgeen aanvullende eisen
Maastricht UniversityGovernance and Leadership in European Public Healthgeen aanvullende eisen
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
Maastricht UniversityHuman Movement Sciencesgeen aanvullende eisen
RUGHuman Movement Sciences+ 30 EC pre-master
TU DelftIndustrial Ecology - TU Delft en Universiteit Leiden+ aanv. eisen
UUInfection and Immunity research+ aanv. eisen
UUInnovation Sciences research+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitLeraar Biologie educational+ 60 EC pre-master
UULeraar VHO biologie full-time,part-time educational+ 60 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in Biologie educational+ 60 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in Biologie part-time educational+ 60 EC pre-master
UULeraar VHO scheikunde full-time,part-time educational+ 90 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Biologie educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Biologie part-time educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Scheikunde educational+ aanv. eisen
Amsterdam VUManagement, Policy-Analysis and Entrepreneurship in Health and Life Sciences+ aanv. eisen
RUGMarine Biology+ aanv. eisen
RUGMedical and Pharmaceutical Drug Innovation+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitMedical Biology+ aanv. eisen
RUGMedical Pharmaceutical Sciences+ aanv. eisen
UUMolecular and Cellular Life Sciences researchgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityMolecular Life Sciences+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitMolecular Mechanisms of Disease research+ cijfergemiddelde
+ toelatingsgesprek
+ motivatiebrief
Amsterdam VUNeurosciencesgeen aanvullende eisen
UUOne Healthgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityOrganic Agriculture+ aanv. eisen
Wageningen UniversityPlant Biotechnologygeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityPlant Sciencesgeen aanvullende eisen
Maastricht UniversityResearch Master in Health Sciences researchgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityIndividual Differences and Assessment+ aanv. eisen
UUScience and Business Management researchgeen aanvullende eisen
TU DelftScience Communication+ toelatingsgesprek
UUScience Education and Communication researchgeen aanvullende eisen
TU EindhovenLeraar VHO Scheikunde educational+ aanv. eisen
TU DelftLeraar VHO Scheikunde educational+ aanv. eisen
UUSustainable Business and Innovation+ aanv. eisen
UUToxicology and Environmental Health researchgeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

beleid of beheer

e houdt je bezig met het beheer of het beleid van (natuur)gebieden, vaak werk je dan voor een gemeente of de overheid.

onderzoeker
specialist of adviseur

Je geeft adviezen aan bijvoorbeeld gemeentes of bedrijven.

bron: StudieData

Contact

Studievoorlichting
E: study@wur.nl
T: 0317-48 48 48
Vera van Berlo

Studieadviseur

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite