Bachelor of Science in Accountancy

Nyenrode Business Universiteit

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Wil jij studeren én carrière maken? Alleen op Nyenrode Business Universiteit kan je op wo-bachelor niveau accountancy studeren en tegelijk carrière maken.

open_in_newwebsite

locatieBreukelen
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur54 maanden deeltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56435
numerus fixus29plaatsen
honoursnee
De Bachelor Accountancy (4,5 jaar in deeltijd) is een slimme keuze als je interesse hebt in financiën én direct een start wil maken met jouw carrière in de financiële sector. Bovendien betaalt je werkgever je studie en ontvang je salaris. Vanaf het begin van je studie ga je vier dagen werken bij een accountantskantoor en volg je op vrijdag colleges, afwisselend en uitdagend. De theorie gaat leven, omdat je het direct toepast op je werk. Je volgt college op een locatie* bij jou in de buurt in een kleine groep van 15 tot maximaal 29 personen. Zo leer je jouw studiegenoten goed kennen en is er veel interactie.

Als accountant word je ingehuurd door ondernemingen. Deze ondernemingen zijn jouw klanten. In teamverband bezoek je de onderneming en duik je als het ware in de financiële administratie van de onderneming.

 • Je kan kiezen uit verschillende collegelocaties: Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Breda, Eindhoven, Arnhem, Zwolle en Breukelen. Een aantal keer per jaar volg je een centraal college in Breukelen.

(Start: eind augustus (jaarlijks)
Studenten over de opleiding
Bachelor of Science in Accountancy Sneak preview

Waarom aan de Nyenrode?

 • Universitaire deeltijd bachelor accountancy opleiding
 • 4 dagen werken en op vrijdag studeren
 • studeren én carrière maken
 • Werkgever betaalt opleiding en je ontvangt salaris
 • Titel Bachelor of Science (BSc) in 4,5 jaar
 • 9 collegelocaties in Nederland: altijd een bij jou in de buurt
 • Topdocenten uit theorie én praktijk
 • Kleinschalig en persoonlijk

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
1e jaar Bij de Bachelor of Science in Accountancy aan de Nyenrode Business Universiteit gaan beroep en studie hand in hand. Je begint met werken bij een accountantskantoor en daarnaast ben je één dag in de week student en volg je college. De Bachelor of Science in Accountancy is een brede accountancy opleiding in deeltijd en legt de basis voor de vervolgopleiding Master of Science in Accountancy en Post Master RA.
periode
Accounting
Auditing
Bestuurlijke Informatieverzorging
Introductiecasus
3e jaar
periode
Comptabele Aspecten Financiering

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
werkcollege, hoorcollege

Toelating en kosten

toelaatbare profielen
vwo C&Mtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
hbo-pHbo-propedeuse, aangevuld met wiskunde A op vwo-niveau.

Je kan instromen met een financieel economische Hbo-propedeuse. Je kan hierbij denken aan een propedeuse bedrijfseconomie, Hbo Accountancy of een andere economische Hbo-propedeuse. Als je instroomt met een hbo-propedeuse weet dan dat je ook een vwo-certificaat Wiskunde moet behalen. Voordat je begint met de opleiding bieden we je ook bij Nyenrode de mogelijkheid om je wiskunde bij te schaven naar Wiskunde A VWO-niveau. Het certificaat moet je behalen voordat je daadwerkelijk kan starten met de opleiding.
studie kosten
bron: Nyenrode Business Universiteit
bedrag kostenpost
€ 225inschrijvingsgeldvoor de gehele opleiding
€ 750studiematerialenper jaar

aan het woord: studenten en docenten

werkzaam als Supervisor bij KPMGOp Nyenrode zijn de collegegroepen klein, maximaal 25 studenten. Dit zorgt voor een persoonlijke aanpak. De kleine groepen zorgen er ook voor dat er voldoende ruimte is voor het voeren van een discussie en iedereen iets durft te zeggen.

Wie ben je en wat doe je nu?
Let me introduce myself, ik ben Sabrine Swart. Op 1 september 2004 ben ik begonnen aan de opleiding Bachelor of Science in Accountancy aan Nyenrode en tegelijkertijd gestart als junior trainee bij één van de big four kantoren namelijk KPMG in Amstelveen...
Ik ben nog steeds werkzaam bij KPMG en ben inmiddels gepromoveerd tot supervisor. Tevens heb ik een half jaar buitenland ervaring opgedaan op Curaçao, voor mij een onvergetelijke ervaring.

Waarom heb je voor de Bachelor Science in Accountancy aan Nyenrode gekozen?
Net zoals ieder klein meisje droomde ook ik er altijd van om stewardess te worden en iets van de wereld te zien. Naarmate ik echter ouder werd besefte ik dat ik alleen de bijkomstigheden van het werk leuk vond maar in het werk zelf zag ik niet voldoende uitdaging. Ik was op zoek naar iets met mensen, afwisseling, uitdaging en carrière mogelijkheden. Na menig beroepskeuzetest te hebben ingevuld wist ik het zeker, ik wilde iets doen met cijfers… ik word accountant! Echter ik voelde er niets voor om hele dagen in de collegebanken te zitten. En daar kwam Nyenrode om de hoek; dit opleidingsinstituut biedt haar studenten de mogelijkheid om 4 dagen per week te werken en 1 dag per week college te volgen. De combinatie van werken en studeren is voor mij ideaal, want als accountant zit je iedere week met een nieuw team bij een andere klant. Iedere week is anders, je leert veel nieuwe mensen kennen maar tevens doe je ook veel nieuwe kennis op. De ene week bevind ik mezelf in alle hectiek van een hotel en de andere week sta ik in een kluis tussen fonkelende diamanten bij één van Nederlands bekendste diamantairs. Op vrijdag volg ik colleges en klets ik bij met mijn studiegenoten over de afgelopen week. De afwisseling en de gemotiveerde collega's maken deze baan voor mij uniek.

Hoe kijk je terug op deze Bachelor?
Ik heb de Bachelor altijd als zeer leuk en erg leerzaam ervaren. Eén van de grote voordelen van Nyenrode ten opzichte van andere universiteiten is dat wij als studenten maar een paar keer per jaar hoorcolleges hoeven te volgen. Deze passieve manier van college volgen is naar mijn mening erg onpersoonlijk en niet effectief doordat studenten alleen maar informatie ontvangen. Op Nyenrode zijn de collegegroepen klein, maximaal 25 studenten. Dit zorgt voor een persoonlijke aanpak en voor een goede afwisseling tussen theorie ontvangen van de docent en het uitwerken en behandelen van casussen. De kleine groepen zorgen er ook voor dat er voldoende ruimte is voor het voeren van een discussie en iedereen iets durft te zeggen. Tevens komen alle docenten uit de praktijk waardoor zij de stof tot leven kunnen brengen door voorbeelden uit de praktijk aan te halen.

Wat vond je leuk en wat vond je lastig aan deze Bachelor?
Het leukste aan de Bachelor zijn de vakken die het meest aansluiten op de praktijk zoals BIV. De vraagstukken die tijdens college aan de orde worden gesteld kom je ook dagelijks in de praktijk tegen. Tevens heb ik via de studie en de Vereniging van Accountancy Studenten (VAS) ook heel veel nieuwe en leuke vrienden leren kennen. Hetgeen ik als moeilijkste heb ervaren tijdens de Bachelor is het vinden van de juiste balans tussen werk, privé en studie maar door voldoende discipline, jezelf harde deadlines te stellen en een goed agendabeheer is het me gelukt om de Bachelor nominaal af te ronden. Tevens helpt het om met een studiegenoot een keer per week af te spreken om samen de opdrachten te maken. Indien je nu echt tegen problemen aan loopt kan je de door Nyenrode aangestelde studiecoach inschakelen die je gaat helpen bij het zoeken naar een oplossing.

Heeft de Bachelor je voldoende voorbereid op je huidige studie?
De Bachelor heeft voor een goede basis gezorgd voor de Master. Tijdens de master wordt er dieper op vakken zoals BIV en Externe Verslaggeving ingegaan. Tevens leer je tijdens de bachelor al papers en een scriptie te schrijven welke een goede leerervaring zijn voor het schrijven van referaten en een masterscriptie tijdens de Master.

Zou je deze Bachelor aan anderen aanraden?
Ik zou deze Bachelor zeker aan anderen kunnen aanraden doordat Nyenrode de mogelijkheid biedt om naast je studie te werken, docenten uit de praktijk colleges laat geven en met haar persoonlijke aanpak studenten in kleine groepen college laat volgen. En wat is er nou leuker dan om van maandag tot en met donderdag je in een omgeving te bevinden die afwisselend is, voldoende uitdaging biedt, met een aansprekend klantenpakket, de hele dag omringd te worden door leergierige en gemotiveerde jonge collega's en op vrijdag college te volgen en de theorie die je daarbij leert op maandag alweer in de praktijk te kunnen toepassen?! Door de Bachelor bereid Nyenrode haar studenten niet alleen voor op de wereld van de cijfers maar ook op de wereld achter de cijfers.

Hoe zie je jezelf over vijf jaar?
Over 5 jaar hoop ik inmiddels die felbegeerde RA titel achter mijn naam te mogen schrijven. Verder hoop ik nog steeds werkzaam te zijn bij KPMG maar dan inmiddels als manager. Maar mijn ambities rijken verder. Ik geef momenteel cursussen aan eerstejaars bij KPMG en niets lijkt mij leuker dan om indien mijn studie is afgerond één van de docenten te zijn die de introductiedagen op Nyenrode verzorgt en om nieuwe studenten de beginselen van het boekhouden bij te mogen brengen.​


lees verder ...

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.1
inhoud3.8
docenten3.9
studiefaciliteiten3.8
studielast3.7
studiebegeleiding3.7
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2015 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Bachelor of Science in Accountancy aan de Nyenrode Business Universiteit is beoordeeld door 191 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.1 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Een logische vervolgstap na het afronden van de Bachelor of Science in Accountancy is de Master of Science in Accountancy en/of de Poster Master RA. Maar na het behalen van de BSc in Accountancy kan je allerlei kanten op in de financiële sector.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

We bedoelen met 'accountant' eigenlijk een 'registeraccountant' (RA). Een RA heeft het hele studietraject (Bachelor, Master en post Master) afgerond en ook de praktijkstage gehaald. Je kan je dan laten inschrijven in het Accountantsregister van het Koninklijk NIVRA.
Als accountant kan je adviezen geven. Als je cijfers ziet, dan zie je veel meer; je kunt cijfers lezen. Zo kun je bijvoorbeeld zien of de administratieve organisatie van een bedrijf goed is ingericht. Je ziet de wereld achter de cijfers en kunt dus heel goed meedenken met je klanten en hen adviseren.

Iets minder dan de helft van de RA's wordt openbaar accountant. Dan controleer je of de cijfers van een bedrijf kloppen. Eén keer per jaar worden de cijfers voor de 'jaarrekening' op een rijtje gezet en dan blijkt waar het geld naar toe is gegaan en of er veel winst is gemaakt. Als de cijfers kloppen, ondertekent de accountant een verklaring. Maar zoals gezegd, wordt niet elke RA openbaar accountant. Je hebt ook overheidsaccountants of interne accountants. Ongeveer de helft van de RA's zit momenteel in de "Finad groep" en zijn werkzaam in het financieel-economisch management bij bedrijven en instellingen.

Wat kan je worden als accountant?
Je kan je als accountant op een bepaald specialisme richten, zoals:
 • openbaar accountant
 • intern accountant
 • informatiemanager
 • docent
 • zelfstandige
 • financieel-economisch manager
 • financieel directeur
 • consultant/adviseur


aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Tilburg UniversityInternational Management+ aanv. eisen
NyenrodeMaster Fiscaal Recht part-time+ aanv. eisen
NyenrodeMaster of Science in Accountancy (RA) part-timegeen aanvullende eisen
NyenrodeMaster of Science in Controlling part-time+ aanv. eisen
Tilburg UniversityOrganization Studies+ aanv. eisen
NyenrodePost-Bachelor Controlling part-timegeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

accountant-administratieconsulent
assistent-accountant
compliance officer
manager accountantskantoor
bron: UWV

Contact

Nyenrode Program Information
E: info@nyenrode.nl
T: +31 (0)346 291 211
Mara Broekhof

Career & Program Advisor

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite