Arts and Culture

Maastricht University

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

De BA Arts and Culture bestudeert de verbanden tussen wetenschap, cultuur, en politiek in de westerse samenleving. Tijdens de afstudeerfase stel je het programma samen, geheel naar jouw interesses.

open_in_newwebsite

locatieMaastricht
diplomaBA
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code50004
numerus fixusnee
honoursheeft honours track
Arts and Culture is een driejarige, Engelstalige bacheloropleiding. Als Nederlandse student heb je de mogelijkheid om je tentamens, verslagen en je thesis in het Nederlands te schrijven. Het programma bestaat uit twee fases van 1,5 jaar.

 1. De elementaire fase, die voor alle studenten hetzelfde is, bestaat uit zes chronologisch gestructureerde modules die ingaan op belangrijke momenten binnen de geschiedenis van de westerse samenleving. Je zult leren over de oorsprong en ontwikkeling van de hedendaagse westerse samenleving. Deze modules hebben een interdisciplinaire opzet. Daarnaast volg je vaardigheidstrainingen.
 2. De afstudeerfase biedt onderzoeksgerichte vakken met betrekking tot hedendaagse sociale uitdagingen. Je zult leren om kennis en benaderingen van verschillende disciplines in te zetten om de verbanden te ontdekken tussen de vier culturele domeinen die centraal staan binnen de bachelor Arts and Culture:

 • Media
 • Kunst & Literatuur
 • Politiek
 • Wetenschap & Technologie

In de eerste helft van het derde jaar kun je stage lopen, in het buitenland studeren of een minor kiezen aan een andere faculteit of universiteit of aan de lokale kunstacademie. In de tweede helft van het derde jaar zul je bezig zijn met je bachelorscriptie.
Jeska Onderwater, Bachelor Arts and Culture
de studiekeuzecheck

Waarom aan de Maastricht University?

Uniek aan de UM is Probleemgestuurd Onderwijs (PGO). Bij PGO staat de student centraal. Je werkt in kleine groepen aan een academisch of praktisch probleem. Onder begeleiding van een tutor ben jij verantwoordelijk voor wat je leert; het vraagt dus een actieve rol van je. Je neemt deel aan discussies, deelt kennis en formuleert samen leerdoelen. Kortom: in PGO sta jij centraal, zijn docenten benaderbaar, leer je samen op een dynamische manier, waardoor je een assertieve professional wordt.

Open dagen en meeloopdagen

4 vwo Oriëntatiedag

Maastricht

Zit je in 4 vwo en wil je kennismaken met de Universiteit Maastricht en onze opleidingen? Kom dan naar de 4 vwo Oriëntatiedag op zaterdag 6 april! Kijk op onze website voor meer informatie over het programma en om je aan te melden!

Experience Day Maastricht University Faculty of Law

Maastricht

If you want to find out if a programme is right for you, you can attend an Experience Day. This event will give you a general impression of the academic environment and the subject matters you will be confronted with in the curriculum.

Verdiepingsdag Universiteit Maastricht Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Maastricht

Jij weet welke opleiding je wilt gaan volgen. Maar je weet niet 100% zeker of deze opleiding bij je past. Bezoek dan een Experience Day en ervaar wat het volgen van deze studie in de praktijk inhoudt. Je volgt proefcolleges en ontdekt hoe het is om met anderen samen te werken in een onderwijsgroep.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwDe bachelor bestaat uit twee fases van elk 1,5 jaar: de elementaire fase en de afstudeerfase. De elementaire fase is voor iedere student hetzelfde, in de afstudeerfase kiezen studenten uit twee van de zes aangeboden keuzevakken. Het derde jaar biedt je de kans om stage te lopen, in het buitenland te studeren, een minor te volgen of om vakken te volgen aan de Academy of Music of the Academy of Fine Arts. In de tweede helft van het derde jaar schrijf je je bachelorscriptie.
1e jaar In het eerste jaar van de bachelor Arts and Culture worden studenten geïntroduceerd aan de ontwikkelingen van de hedendaagse westerse samenleving, vanuit de disciplines filosofie, geschiedenis, wetenschap, politiek, kunst en literatuur. Studenten schrijven ook een onderzoeksverslag over een zelf gekozen onderwerp.

Meer informatie over het curriculum van jaar 1 is te vinden op onze website:
https://www.maastrichtuniversity.nl/education/bachelor/bachelor-arts-and-culture/courses-curriculum
periode
12345
Apollo and Dionysus
9 EC
Skills Training: Reading Texts and Interdisciplinarity
4 EC
English Diagnostic Test
Mentor Programme
1 EC
Lecture Series of Research and Writing I
Knowledge and Critiscism
9 EC
Skills Training: Finding Sources
4 EC
Research and Writing
7 EC
Disenchantment and Ideology
9 EC
Skills Training: Doing Conceptual Analysis
4 EC
Style and Modernity
9 EC
Skills Training: Analysing Art Works and Literary Texts
4 EC
2e jaar De eerste helft van jaar 2 bestaat uit verplichte vakken. In de tweede helft start de afstudeerfase, waarin keuzevakken worden aangeboden gericht op maatschappelijke uitdagingen vanuit een Arts and Culture perspectief. Deze keuzevakken borduren verder op de opgedane kennis tijdens de elementaire fase, en focussen op de connectie tussen twee van de vier culturele domeinen die centraal staan binnen de bachelor Arts and Culture: Media, Kunst & Literatuur, Politiek, Wetenschap en Technologie.
3e jaar Het derde jaar van de bachelor begint met een 'vrij semester'. Studenten kunnen ervoor kiezen stage te lopen, in het buitenland te studeren of een minor te volgen.
Studenten kunnen in het buitenland studeren aan een van de 100 partner universiteiten in 27 verschillende landen.
Voorheen hebben onze studenten stages gelopen bij bijvoorbeeld NGO's, kunst organisaties, de overheid (zowel lokaal als nationaal), politieke partijen, adviesbureaus en onderzoeksinstituten.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet65% zelfstudie
25% theorie
10% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, literatuurstudie, mondelinge presentatie, stage, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, hoorcollege, werkgroep, groepsopdracht, portfolio, workshop, groepsdiscussie, poster presentatie, individuele opdracht, practicum, zelfstudie, project, seminar
onderwijsvormen
De bachelor wordt gedoceerd in kleine klassen, met thematische structuur, interdisciplinaire aanpak en de unieke combinatie van theorie en praktijk. Je zult ook algemene academische vaardigheden ontwikkelen zoals analytische, argumentatieve en wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden. Ook ontwikkel je vaardigheden in het presenteren van mondelinge en geschreven rapporten.
Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) is een innovatieve leermethode die gebruikt wordt bij de Universiteit Maastricht, waarbij de student centraal staat. Studenten werken in kleine groepen samen om praktische oplossingen te vinden voor echte problemen. Tutors zijn enkel begeleiders en bieden hulp waar en wanneer het nodig is. Zo bouw je onafhankelijkheid op en ontwikkel je onderzoeksvaardigheden. PGO wordt aangevuld met hoorcolleges.

doelstelling
De BA Arts and Culture bestudeert de connecties tussen wetenschap, cultuur en politiek in de westerse samenleving. De meest belangrijke thema's binnen moderne cultuur en samenleving dienen benaderd te worden vanuit verschillende perspectieven om hun complexiteit te begrijpen. Studenten worden voorzien van sterke analytische vaardigheden, die helpen bij het begrijpen van ontwikkelingen binnen de wetenschap, kunst en cultuur in politieke en sociale contexten.
studeren in het buitenland
Studenten kunnen in het buitenland studeren aan een van de 100 partner universiteiten in 27 verschillende landen.
bindend studieadvies
 • minimaal 42 EC in de eerste 12 maanden
honours-/excellence program MaRBLe

MaRBLe biedt getalenteerde derdejaars bachelorstudenten de mogelijkheid om een eigen onderzoek uit te voeren binnen een Research-Based Learning project.

Je wordt hierbij begeleid door ervaren wetenschappelijk medewerkers, die je helpen je kritisch denken en jouw onderzoekvaardigheden verder te ontwikkelen. MaRBLe is een goede voorbereiding op een carrière als wetenschappelijk onderzoeker of een onderzoekspositie in het bedrijfsleven.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 juli 2019
collegegeld nog niet bekend

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 juli 2020
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
vwo C&Mtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
hbo-ptoelaatbaar
toelatingseisen

taaltoets
De BA Arts and Culture is volledig Engelstalig. Als je je middelbare school in een EU/EER land hebt voltooid hoef je geen Engelse taaltoets te doen.

studie kosten
bron: Maastricht University
bedrag kostenpost
€ 100studiematerialenper jaar
€ 350
inbegrepen in collegegeld
examination
registration fee

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
308kamerhuur in Maastrichtrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1176totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

316 studenten volgen deze opleiding
68% daarvan is vrouw
113 eerstejaars gestart in 2017
69% daarvan is vrouw
16600 studenten aan de Maastricht University
60% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Orakel
studievereniging Cultuur- en Maatschappijwetenschappen

Op kamers in Maastricht

20231studenten studerend
9323studenten woonachtig   
€ 308gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
24 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

studenten
Kaatje Lomme
Lotte van Boxem

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/2 Maastricht University
Arts and Culture
€ 308 gemiddelde kamerhuur
113 eerstejaars
69% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
2/2 Amsterdam UVA
Cultuurwetenschappen
€ 424 gemiddelde kamerhuur
5 eerstejaars
60% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.24.2
inhoud3.93.9
docenten3.93.9
studiefaciliteiten3.73.7
studielast3.73.7
studiebegeleiding3.83.8
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Arts and Culture aan de Maastricht University is beoordeeld door 147 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.2 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Met een BA Arts and Culture diploma van UM, heb je veel carrière mogelijkheden tot je beschikking. Na het afronden van je bachelor Arts and Culture, kun je je aanmelden voor een masteropleiding. Sommige afgestudeerden besluiten om eerst de arbeidsmarkt te verkennen voordat ze verder studeren. Slechts een kleine groep afgestudeerden gaat de arbeidsmarkt op en besluit niet meer verder te studeren.
Bachelor Arts and Culture afgestudeerden kunnen hun weg vervolgen met een breed scala aan masters. Deze omvatten ook masters aan prestigieuze en zeer selectieve scholen en universiteiten, zoals de Humboldt-Universität en Institut d'Études Politiques de Paris.

Het brede spectrum aan kennis en de competenties die afgestudeerden opdoen binnen de bacheloropleiding Arts and Culture zorgen ervoor dat zij aantrekkelijk zijn voor een breed scala aan professionele sectoren op de arbeidsmarkt.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Als Arts and Culture afgestudeerde, heb je vele carrière mogelijkheden. Jouw kennis van de complexe verbanden tussen cultuur, wetenschap, politiek en samenleving, in combinatie met je specialisatie, maakt jou breed inzetbaar. Wellicht ben je na afstuderen werkzaam in een van de volgende sectoren:

 • overheid
 • kunst
 • internationale organisaties
 • internationale bedrijfsleven
 • media
 • adviesbureau's
 • onderwijs
 • onderzoek
huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 1760gemiddeld bruto maandloon
39%kans op een vaste baan
23%kans op een voltijd baan
30%kans op een baan op niveau
29%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
67%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Tilburg UniversityArt, Media and Society+ aanv. eisen
Amsterdam VUContemporary Art History+ aanv. eisen
Amsterdam UVAArt Studies researchgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenCrisis and Security Management+ aanv. eisen
Tilburg UniversityEthiek van Bedrijf en Organisatie+ 30 EC pre-master
Maastricht UniversityEuropean Studies)+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitEuropese Studies+ aanv. eisen
Tilburg UniversityFilosofie part-time+ 30 EC pre-master
Radboud UniversiteitFilosofie van een bepaald wetenschapsgebiedgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityGlobal Communication+ aanv. eisen
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
Amsterdam UVAData Science+ aanv. eisen
Tilburg UniversityJeugdliteratuur+ aanv. eisen
Tilburg UniversityKunst- en Cultuurwetenschappen+ aanv. eisen
Amsterdam VUArchitectuurgeschiedenis+ aanv. eisen
Maastricht UniversityKunst- & Cultuurwetenschappen)geen aanvullende eisen
Maastricht UniversityKunst- & cultuurwetenschappen)geen aanvullende eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Geschiedenis en staatsinrichting part-time educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Geschiedenis en staatsinrichting educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Geschiedenis en staatsinrichting part-time educational+ aanv. eisen
Tilburg UniversityManagement of Cultural Diversity+ aanv. eisen
Universiteit LeidenManagement van de publieke sector+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitNederland-Duitsland Studies+ aanv. eisen
Tilburg UniversityOnline Culture+ aanv. eisen
Tilburg UniversityPhilosophy of Contemporary Challenges+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityPhilosophy of Humanity and Culture+ 30 EC pre-master
Universiteit LeidenPublic Administration+ aanv. eisen
Universiteit LeidenEconomics and Governance+ aanv. eisen
Universiteit LeidenInternational and European Governance+ aanv. eisen
Universiteit LeidenPublic Management and Leadership+ aanv. eisen
Tilburg UniversityRitual in Society+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitTourism and Culturegeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

beleidsmedewerker
consultant
journalist
manager
ondernemer
phd
pr medewerker
tutor / docent

Maastricht University, Bamberg University, Hogeschool Eindhoven etc.

bron: StudieData

Contact

Tonita Perea Monsuwé

Student Recruiter

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite