Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /data/sites/web/studieadresnl/subsites/studieadres.nl/code/studieadres/19.3/traits/trait_studieadres.php on line 515

Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /data/sites/web/studieadresnl/subsites/studieadres.nl/code/studieadres/19.3/template.inc on line 499
deeltijd bachelor Theologie - Radboud Universiteit

Theologie

Radboud Universiteit

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Wat is echt belangrijk in het leven? Waardoor laten we ons inspireren? Wat betekent het om een zinvol leven te leiden? Dit soort 'grote vragen' staan aan de basis van de Nijmeegse Theologieopleiding.

locatieNijmegen
diplomaBA
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur3 jaar deeltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56109
numerus fixusnee
honoursnee

De christelijke traditie, die in deze studie centraal staat, biedt een enorme rijkdom aan bronnen en inspiratie om op diepgaande, academische wijze over deze en andere belangrijke vraagstukken na te denken. Je brengt christelijke bronteksten, taal, eeuwenlange traditie en spiritualiteit samen bij het nadenken over complexe hedendaagse kwesties. Je verdiept je in verschillende disciplines zoals ethiek, geschiedenis en sociologie en je verrijkt je eigen perspectief met andere gezichtspunten - van behoudend tot liberaal en van monastiek tot seculier.
Je ontwikkelt diverse academische vaardigheden, waaronder analytisch denken, kritische lees- en schrijfvaardigheid en empirische onderzoeksmethoden. Je verdiept je gedurende de opleiding in verschillende disciplines (zoals ethiek, geschiedenis en sociologie) en verrijkt je eigen perspectief met andere gezichtspunten. Op deze manier leer je christelijke ideeën uit heden en verleden beter te begrijpen en toe te passen, zowel op persoonlijk niveau als op het niveau van de samenleving.


Deze opleiding heeft meerdere vormen :

Waarom aan de Radboud Universiteit?

- Mogelijkheid tot het leren van Hebreeuws en Grieks, talen die nodig zijn bij de exegesevakken.
- De Nijmeegse theologie is sterk maatschappelijk betrokken. Je wordt opgeleid tot kritische academicus, die in staat is om alternatieven aan te dragen met betrekking tot maatschappelijke problemen.
- Je krijgt les van internationale docenten die erkende experts zijn in hun vakgebied en die je op bevlogen wijze kunnen vertellen over hun onderwerp.
- Theologie aan de Radboud Universiteit sta

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwBij de opleiding Theologie bestudeer je de drie Abrahamitische religies en hun bronteksten. Daarnaast houd je je bezig met verschillende aspecten van het christendom. Het eerste jaar van de opleiding staat in het teken van kennismaking met verschillende aspecten van de theologie. Je volgt colleges over theologische kerngebieden zoals bijbelexegese, geschiedenis van kerk en theologie, dogmatiek, theologische ethiek en pastoraaltheologie. In het tweede jaar krijg je verdieping op de kennis die je
1e jaar Het eerste jaar van de opleiding staat in het teken van kennismaking met verschillende aspecten van de theologie. Je volgt colleges over theologische kerngebieden zoals bijbelexegese, geschiedenis van kerk en theologie, dogmatiek, theologische ethiek en pastoraaltheologie. Bij het vak Academische Vaardigheden ligt het accent op het academisch schrijven en het doen van literatuuronderzoek. Aan het einde van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies.
periode
12
Academische vaardigheden
5 EC
Exegesis of the Old and New Testament
5 EC
Fundamental Theology
5 EC
Geschiedenis van kerk en theologie I
5 EC
Hebrew I
5 EC
Pastoraaltheologie I
5 EC
2e jaar In het tweede jaar krijg je verdieping op de kennis die je in het eerste jaar opgedaan hebt. Je besteedt aandacht aan de actualiteit en de praktijk van het christendom wereldwijd. Ook volg je de cursus Grieks en ga je aan de slag met de nieuw-testamentische teksten. In de FTR-minor verdiep je je samen met studenten Filosofie en Religiewetenschappen in de betekenis van je vakgebied voor de maatschappij.
3e jaar In het eerste semester volg je twee minoren van 30 EC. Je kan hier kiezen uit verschillende vakken binnen de Theologie en vakken bij andere opleidingen. Ook kan je studeren in het buitenland of de educatieve minor volgen waarbij je opgeleid wordt tot tweedegraads docent Levensbeschouwing/Godsdienst. In het tweede semester verdiep je je in recente ontwikkelingen binnen de theologie. Er is specifieke aandacht voor de christelijke spiritualiteit. Het vak Kerkelijk recht geeft je inzicht in de histo

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
groepsopdracht, groepsdiscussie, individuele opdracht, hoorcollege, literatuurstudie, onderzoek, onderzoeksproject, mondelinge presentatie, werkcollege
doelstelling
Tijdens deze opleiding bestudeer je ideeën, teksten en rituelen die uitnodigen tot reflectie over wat wel en niet belangrijk is, hoe het leven geleefd kán worden en wat we moeten doen om dat leven te bereiken. Theologie is een buitengewoon brede opleiding: in deze studie breng je teksten, eeuwenlange traditie, spiritualiteit en actuele praktijk samen bij het nadenken over belangrijke persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken.
bindend studieadvies
  • minimaal 44 EC in de eerste 24 maanden

Toelating en kosten

toelaatbare profielen
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo C&Mtoelaatbaar
hbo-ptoelaatbaar
WO propedeusetoelaatbaar
inbegrepen in collegegeld
examination

De stad

studievereniging

AWAZ
Awaz is sinds 2004 de faculteitsvereniging van theologie, religiestudies en islam & Arabisch, voortgekomen uit de theologie-faculteitsvereniging Junia.
De naam betekent in verschillende landen: geluid, gerucht, muziek en dat wat gaande is. Haar naam staat symbool voor een vereniging die actief wil zijn onder studenten en medewerkers en duidt in één woord aan wat zij als haar kerntaak beschouwt namelijk: "Door middel van studiegerelateerde en niet studiegerelateerde activiteiten fungeren als bindende factor tussen studenten en medewerkers zowel binnen de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen als daarbuiten."

De vereniging heeft verschillende gezellige activiteiten, waaronder de maandelijkse borrel, lezingen, stedentrips, studiereizen (in het verleden onder andere naar Israël, Syrië en Senegal) en andere leuke activiteiten.

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/3 Radboud Universiteit
Theologie
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/3 Tilburg University
Theologie
€ 253 gemiddelde kamerhuur
4 eerstejaars
25% vrouw
? uur contacttijd/week
3/3 Tilburg University
Theologie
€ 336 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Een bachelor en een master vormen samen een academische opleiding. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee heb je na je studie diverse mogelijkheden op de arbeidsmarkt. In principe kun je na het behalen van je bachelor al de arbeidsmarkt op, maar veel functies vereisen een afgeronde masteropleiding. De meeste studenten kiezen er dan ook voor om na hun bachelor een master te volgen. Binnen de theologie kun je kiezen tu

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

De meeste theologen vinden snel na hun studie een baan op universitair niveau. Beroepen waarin afgestudeerde theologen terechtkomen zijn de geestelijke verzorging (ziekenhuizen, justitie, verpleegtehuizen en de psychiatrie) , docent godsdienst/levensbeschouwing , journalistiek en beleidsfuncties bij de overheid. Je kunt werken als kerkelijk medewerker of als wetenschappelijk onderzoeker.

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
UvHBurgerschap & Kwaliteit van Samenlevengeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityChristianity and Societygeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenHebrew and Aramaic Studies research+ aanv. eisen
Universiteit LeidenHebrew and Aramaic Studies+ 15 EC pre-master
RUGDDM Religion and Pluralism + motivatiebrief
RUGDigital Humanitiesgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUEducatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen educationalgeen aanvullende eisen
RUGEuroculture (EM)geen aanvullende eisen
RUGEuropese Studiesgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitFilosofie van de godsdienstwetenschappengeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitFilosofie van een bepaald wetenschapsgebiedgeen aanvullende eisen
RUGGeestelijke verzorging+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitGeestelijke verzorginggeen aanvullende eisen
RUGHeritage and Religion+ aanv. eisen
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityInternational Development Studies+ aanv. eisen
RUGInternational Humanitarian Action (120 EC)geen aanvullende eisen
UULeraar VHO godsdienst/levensbeschouwing full-time,part-time educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Godsdienst en levensbeschouwing educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Godsdienst en levensbeschouwing part-time educational+ 60 EC pre-master
UvHMaster Humanistiekgeen aanvullende eisen
UvHMaster Zorgethiek en Beleidgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitReligie en beleidgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitReligiestudiesgeen aanvullende eisen
RUGReligious Diversity in a Globalised World (EM) research+ cijfergemiddelde
+ toelatingsgesprek
+ motivatiebrief
Universiteit LeidenReligious Studies+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitTheologiegeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitTheologie part-time+ aanv. eisen
RUGTheologie & Religiewetenschappengeen aanvullende eisen
RUGTheologie & Religiewetenschappen research+ cijfergemiddelde
+ toelatingsgesprek
+ motivatiebrief
Radboud UniversiteitTheology+ aanv. eisen
Amsterdam VUExploring a Disciplinegeen aanvullende eisen
Amsterdam VUPeace, Trauma and Religion+ motivatiebrief
Amsterdam VUPeace, Trauma and Religion part-timegeen aanvullende eisen
Amsterdam VUPredikantsopleiding part-timegeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityUniversitaire Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing part-time educationalgeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

beleidsmedewerker bij het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap
docent levensbeschouwing in het voortgezet onderwijs
fractiemedewerker bij een politieke partij
geestelijk verzorger bij een vrouwengevangenis
promotieonderzoeker aan een universiteit
studentenpastor
wetenschapsjournalist
bron: StudieData

Contact

Studievoorlichting Theologie

E: theologie@ru.nl
T: 0243612476
W:
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.