Biologie

Rijksuniversiteit Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Wat zijn de effecten van klimaatveranderingen op het zeeleven? Hoe ontstaat en bestrijd je een ziekte als kanker? Wat gebeurt er in je hersenen als je slaapt?

open_in_newwebsite

locatieGroningen
diplomaBSc Biologie
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56860
numerus fixusnee
honoursnee

Biologie is een vak dat zich bezighoudt met de vraag hoe planten, dieren en mensen in elkaar zitten en functioneren. Verschil met het vak op school is dat deze studie exacter is: je krijgt meer wiskunde, natuurkunde en scheikunde.
Wetenschappers kijken meer en meer over hun grenzen heen. Als bioloog werk je steeds vaker samen met andere wetenschappen. Dat levert interessante kennis op.

Kies de major die bij jou past

Biologie kun je op veel plekken studeren. Het grote voordeel van Groningen is dat je bij ons precies de richting op kunt die jij wilt. Je begint met een breed eerste semester met vakken die vrijwel de hele biologie bestrijken. Daarna kies je een major: Ecology & Evolution, of het gezamenlijke programma voor de majors Molecular Life Sciences, Behaviour and Neurosciences of Biomedical Sciences.

In het tweede jaar volg je steeds meer vakken bij je eigen major. In het derde jaar begin je met een minor van een semester om je kennis verder te verbreden of te verdiepen. Je sluit je bachelor af met een bachelorproject binnen de major van jouw keuze.


Verreweg de meeste van je docenten zijn betrokken bij onderzoek. Je maakt daardoor kennis met de vele actuele ontwikkelingen in de levenswetenschappen.

Let op: de bacheloropleiding Biologie wordt vanaf september 2018 in het Engels aangeboden.

Students design a smart bandage

Waarom aan de Rijksuniversiteit?

  • Binnen de opleiding heb je de keuze uit een breed palet aan afstudeerrichtingen. In het eerste half jaar van de studie krijg je een brede basis om daarna een gefundeerde keuze voor een van deze richtingen te maken.
  • In Groningen kun je de bijzondere master Marine Biology volgen. Als je afstudeert in de richting Ecologie & Evolutie, heb je rechtstreekse toegang tot deze master.
  • De biomedische studierichtingen werken nauw samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen. Als je voor een van deze richtingen kiest, dan zul je veel tijd in het UMCG doorbrengen voor oa practica.
  • Onze faculteit kent twee Nobelprijswinnaars: de Nobelprijs voor Scheikunde voor Ben Feringa in 2016 en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Frits Zernike.


Open dagen en meeloopdagen

Open Dag Groningen
Breng een bezoek aan de bacheloropleidingen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Student for a Day - Biology Groningen
-
Open Dag Groningen
Breng een bezoek aan de bacheloropleidingen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG)
Open Dag Groningen
Breng een bezoek aan de bacheloropleidingen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwHet eerste, brede semester is voor iedereen gelijk, zodat je je kunt orienteren op de verschillende gebieden binnen de biologie. Daarna kies je een major. In de eerste anderhalf jaar volg je veel verplichte vakken (binnen je major), vervolgens is er veel ruimte om zelf vakken te kiezen en je eigen route uit te stippelen.

Elk jaar bestaat uit 60 ECTS (studiepunten), de meeste vakken zijn goed voor 5 ECTS.
periode

majors

major Ecologie & evolutie

Deze major leidt je op tot evolutionair bioloog en/of ecologisch onderzoek, maar biedt ook een goede startpositie voor een werkkring bij overheden of adviesbureaus.

Je kunt ook aan de slag bij particuliere organisaties in de sector natuur- en milieubeheer.

major Gedrag en neurowetenschappen

Deze major is geschikt voor studenten met belangstelling voor de werking van de hersenen en/of het gedrag van mens en dier.

Het studieprogramma geeft inzicht in de invloed van allerlei factoren op (het ontstaan) van gedrag, zoals opgroeicondities, de omgeving en endogene processen.

major Moleculaire levenswetenschappen

Deze major is bedoeld voor studenten belangstelling voor bijvoorbeeld het functioneren van prokaryote en eukaryote cellen in hun milieu, onderzoek naar cellulaire functies en meer.

Je kunt je richten op het ontwikkelen van moleculaire technieken in het medisch werkveld, maar ook op de biotechnologie, waar veel met andere disciplines wordt samengewerkt.

major Biomedische wetenschappen

De mens als biologisch wezen staat in deze major centraal.

Doel van de medische biologie is te leren begrijpen wat de biologische basis is van het ontstaan van ziekte bij de mens, hoe het ziekteproces zich ontwikkelt tot waarneembare klachten en hoe je vervolgens in samenwerking met andere wetenschappers werkt aan betere diagnostische en therapeutische mogelijkheden.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet50% zelfstudie
25% theorie
25% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
studeren in het buitenland
Er zijn mogelijkheden om in het buitenland te studeren in de minor (30 ECTS) in het eerste semester van het derde jaar van de bachelor.
bindend studieadvies
  • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden


Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je minimaal 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS; de meeste vakken zijn 5 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding.
Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 mei 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 11100
niet-EU/EER studenten : € 12500

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 mei 2020
collegegeld nog niet bekend

Als je in september met deze bacheloropleiding wil starten, moet je je vóór 1 mei aanmelden in Studielink. In maart of april ontvang je vervolgens op je e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven, een URL naar een online vragenlijst. Deze vragenlijst moet je invullen, liefst binnen een week en uiterlijk 1 mei. Daarna word je mogelijk uitgenodigd voor een gesprek bij de opleiding in juni. Als je een uitnodiging krijgt, ontvang je die zo snel mogelijk na 1 mei. Dit gesprek is verplicht.
toelaatbare profielen
VWO N&Gaangevuld met natuurkunde
VWO N&Taangevuld met biologie
toelatingseisen

taaltoets
Een voldoende voor je vwo-Engels is aan te bevelen omdat de opleiding Engelstalig is.

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

521 studenten volgen deze opleiding
53% daarvan is vrouw
141 eerstejaars gestart in 2017
56% daarvan is vrouw
29331 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen
51% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

GLV Idun
GLV Idun is de studievereniging voor studenten van de opleidingen Biologie en Life Science & Technology aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De vereniging telt meer dan 1500 leden en organiseert het hele jaar zowel studiegerelateerde als sociale activiteiten. Denk aan feesten en borrels, maar ook aan lunchlezingen en een jaarlijks congres. Daarnaast geeft Idun vier keer per jaar een blad uit met wetenschappelijke publicaties.

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Romy Spronk
Make a contribution of my own

'I decided to specialize in Biomedical Sciences and haven't regretted it. I initially wanted to study Medicine, because I'm interested in how the human body and disease processes work, but after I failed to gain a place in the Medicine programme I decided that Biomedical Sciences was a good alternative.

The great thing about this degree programme is that everything you learn is really important in daily life. I recently watched a talk show where they were talking about how new research into Alzheimer’s provides a new perspective on the treatment of this disease...
I’m here to gain knowledge, and I hope that later I will be able make a contribution of my own!'
In addition to my studies, sports are important to me. I am a member of the student field hockey association (GCHC) and I go running three times a week. I've been living in student housing since I started my studies, and I enjoy that independence.'


lees verder ...
Jorn Claassen
Jorn Claassen, student Biology

Marlies van Dam
afgestudeerd in 2007 werkzaam als Beleidsmedewerker bij Centrum Infectieziektebestrijding bij RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Werken bij RIVM

Ik ben afgestudeerd in medische biologie, in de richting beleid en bedrijf. Na de studie ben ik bij het RIVM aan de slag gegaan. Ik ben beleidsmedewerker binnen het team respons. Dat betekent adviseren en ontwikkelen van beleid over uitbraken van infectieziekten zoals de Q-koorts of de Mexicaanse griepepidemie. Daarnaast coördineer ik het vaccinatieprogramma voor hepatitis-B-risicogroepen. Dat vraagt om overleg met verschillende partijen die allemaal expert zijn op hun gebied.

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/7 Rijksuniversiteit
Biologie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.2/5 studenttevredenheid
141 eerstejaars
56% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
100% Engelstalig
2/7 Universiteit Leiden
Biologie
€ 350 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
101 eerstejaars
50% vrouw
30+ uur contacttijd/week
50% Nederlandstalig
50% Engelstalig
3/7 UU
Biologie
€ 336 gemiddelde kamerhuur
4.2/5 studenttevredenheid
245 eerstejaars
54% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/7 UU
Molecular Life Sciences
€ 336 gemiddelde kamerhuur
4.2/5 studenttevredenheid
245 eerstejaars
54% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/7 UvA
Biologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
4.2/5 studenttevredenheid
42 eerstejaars
47% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
65% Nederlandstalig
35% Engelstalig
6/7 Amsterdam VU
Biologie
star Keuzegids topopleiding 2018
€ 424 gemiddelde kamerhuur
4.5/5 studenttevredenheid
25 eerstejaars
?% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
7/7 Wageningen University
Biologie
star Keuzegids topopleiding 2019  84
€ 282 gemiddelde kamerhuur
4.4/5 studenttevredenheid
136 eerstejaars
46% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
60% Nederlandstalig
40% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete 2017
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.24.2
inhoud3.94.0
docenten3.93.9
studiefaciliteiten3.93.9
studielast3.93.7
studiebegeleiding3.63.6
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen is beoordeeld door 207 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.2 uit 5.
bron: Rijksuniversiteit Groningen
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid 4.2 4.2
aantal eerstejaars 157 157
ervaren contacttijd per week 18-24 18-24
doorstroom naar tweede jaar 81% 77%
diploma binnen 4 jaar 49% 80%
werk op niveau in 1,5 jaar

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.


Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Bij biologie ontwikkel je een wetenschappelijke manier van denken om biologische vraagstukken te verklaren en op te lossen. Deze analytische benadering kun je in veel soorten werk gebruiken, en dit maakt dat je met biologie veel kanten op kunt.

Onderzoeker worden?

Veel biologen worden onderzoeker - voor kortere of langere tijd. Welk type onderzoek dat is, hangt vooral af van de richting die je hebt gekozen en ook van de thema's die spelen in de werkomgeving waarin je op dat moment zit. Er zijn verschillende soorten onderzoek. Je kunt bijvoorbeeld hersenen onderzoeken in het Universitair Medisch Centrum Groningen of je helpt de structuur van genen verder te ontrafelen op een lab. Je voert in opdracht van de NAM onderzoek uit naar het effect van aardgasboringen in zee, of je gaat voor Stichting Landschapsbeheer een onderzoek coördineren naar de invloed van grote grazers op kwetsbare ecosystemen. Of je verzamelt informatie over vergeten gewassen die prima zouden kunnen groeien zonder of met weinig bestrijdingsmiddelen, ook als het klimaat verandert. Al deze zaken vallen onder onderzoek. De wereld eromheen en wat je met het onderzoek bereikt, kan variëren. Het is aan jou zelf om te kiezen.

Andere mogelijkheden

Er zijn ook uitstekende andere mogelijkheden. Veel biologen worden beleidsadviseur bij een instelling of een bedrijf, of krijgen een functie als voorlichter, leraar, educatief medewerker of (wetenschaps)journalist. Een kleine groep komt in de puur commerciële sector terecht, bijvoorbeeld als clinical research associate. Ook hier geldt dat banen bij heel verschillende organisaties binnen je bereik liggen.huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2161gemiddeld bruto maandloon
40%kans op een vaste baan
7%kans op een voltijd baan
55%kans op een baan op niveau
59%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
79%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Wageningen UniversityAnimal Sciences+ aanv. eisen
Wageningen UniversityAquaculture and Marine Resource Management+ aanv. eisen
Amsterdam VUArtificial Intelligence+ aanv. eisen
RijksuniversiteitBehavioural and Cognitive Neurosciences research+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitBehavioural Science research+ aanv. eisen
UUBio Inspired Innovation researchgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityBioinformatics+ aanv. eisen
Amsterdam VUBioinformatics and Systems Biologygeen aanvullende eisen
UvABioinformatics and Systems Biology (joint degree)+ aanv. eisen
UvAEcology and Evolution+ aanv. eisen
RijksuniversiteitEcology and Evolution+ basiskennis
+ motivatiebrief
UvAFreshwater & Marine Biology+ aanv. eisen
UvAGeneral Biology+ aanv. eisen
UvAGreen Life Sciences+ aanv. eisen
RijksuniversiteitBiologygeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitBiologygeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenBiology+ aanv. eisen
Wageningen UniversityBiologygeen aanvullende eisen
UUBiology of Disease researchgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenBusiness Studies+ aanv. eisen
Universiteit LeidenScience Communication and Society+ aanv. eisen
Universiteit LeidenEvolutionary + aanv. eisen
Universiteit LeidenMicrobial Biotechnology and Health+ aanv. eisen
Maastricht UniversityBiomedical Sciencesgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitBiomedical Sciences+ aanv. eisen
RijksuniversiteitBiomolecular Sciences+ basiskennis
+ aanvullende vakeisen
Amsterdam VUBiomolecular Sciencesgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityBiotechnology+ aanv. eisen
UUCancer, Stem Cells and Developmental Biology researchgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityClimate Studies+ aanv. eisen
RijksuniversiteitClinical and Psychosocial Epidemiology research+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitCognitive Neuroscience research+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
UvAComputational Science+ aanv. eisen
RijksuniversiteitCPE Track Health Systems and Prevention researchgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityDevelopment and Rural Innovation+ aanv. eisen
UUDrug Innovation researchgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityEarth and Environment+ basiskennis
+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
+ cijfergemiddelde
UvAEnvironmental Management+ aanv. eisen
UvAGeo-ecological Dynamics+ aanv. eisen
Amsterdam VUEcologygeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time,dual+ aanv. eisen
RijksuniversiteitEnergy and Environmental Sciencesgeen aanvullende eisen
UUEnergy Science researchgeen aanvullende eisen
UUEnvironmental Biology researchgeen aanvullende eisen
UUEpidemiology researchgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityForest and Nature Conservation+ aanv. eisen
Wageningen UniversityGeo-information Science+ aanv. eisen
Maastricht UniversityGlobal Healthgeen aanvullende eisen
Maastricht UniversityGovernance and Leadership in European Public Healthgeen aanvullende eisen
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
Maastricht UniversityHuman Movement Sciencesgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitHuman Movement Sciences+ 30 EC pre-master
TU DelftIndustrial Ecology - TU Delft en Universiteit Leiden+ aanv. eisen
UUInfection and Immunity research+ aanv. eisen
UUInnovation Sciences research+ aanv. eisen
UULeraar VHO biologie full-time,part-time educational+ 60 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in Biologie educational+ 60 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in Biologie part-time educational+ 60 EC pre-master
UULeraar VHO scheikunde full-time,part-time educational+ 90 EC pre-master
UvALerarenopleiding Biologie part-time educational+ 60 EC pre-master
UvALerarenopleiding Scheikunde educational+ aanv. eisen
Amsterdam VUManagement, Policy-Analysis and Entrepreneurship in Health and Life Sciences+ aanv. eisen
RijksuniversiteitMarine Biologygeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitMedical and Pharmaceutical Drug Innovation+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitMedical Biology+ aanv. eisen
RijksuniversiteitMedical Pharmaceutical Sciences+ aanv. eisen
UUMolecular and Cellular Life Sciences researchgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitMolecular Mechanisms of Disease research+ cijfergemiddelde
+ toelatingsgesprek
+ motivatiebrief
ErasmusMolecular Medicine research+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
Amsterdam VUNeurosciencesgeen aanvullende eisen
UUOne Healthgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityOrganic Agriculture+ aanv. eisen
Wageningen UniversityPlant Biotechnology+ aanv. eisen
Wageningen UniversityPlant Sciences+ aanv. eisen
Maastricht UniversityResearch Master in Health Sciences researchgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityResearch Master in Psychology: Individual Differences and Assessment+ aanv. eisen
UUScience and Business Management researchgeen aanvullende eisen
TU DelftScience Communication+ toelatingsgesprek
UUScience Education and Communication researchgeen aanvullende eisen
TUeLeraar VHO Scheikunde educational+ aanv. eisen
TU DelftLeraar VHO Scheikunde educational+ aanv. eisen
UUSustainable Business and Innovation+ aanv. eisen
UUToxicology and Environmental Health researchgeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

beleids- of projectmedewerker
docent
ecoloog
gezondheidstechnoloog
microbioloog
milieuadviseur
onderzoeker
wetenschapsjournalist
bron: StudieData

Contact

sciencebachelors@rug.nl

For international students who are interested in a Campus Tour or have other practical questions

Academic Advisor
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite