Rechtsgeleerdheid

Rijksuniversiteit Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Het recht regelt vrijwel alle aspecten van onze maatschappij. Tijdens deze studie leer je om zelfstandig met het recht om te kunnen gaan en hoe je het recht in de praktijk toepast. Daarvoor hoef je echt geen wetten in je hoofd te stampen!

Hoe stel je een huurcontract op? Welke straf geef je een moordenaar? Welke persoonlijke gegevens mag je van anderen online publiceren? Wat moet er gebeuren bij een echtscheiding en wie betaalt het schoonmaken van vervuilde grond? Bij het oplossen van dit soort vragen wordt vaak een jurist ingeschakeld. Als student Rechtsgeleerdheid leer je wetten en regels te gebruiken en te interpreteren aan de hand van rechtelijke uitspraken.

De bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid duurt drie jaar. In die tijd leer je problemen en vragen te analyseren en het recht daar adequaat op toe te passen.

Het eerste jaar legt de basis en heeft een oriënterend karakter. Je krijgt inleidingen in de hoofdvakken, zoals strafrecht, privaatrecht en staatsrecht.

Aan het eind van je eerste jaar maak je een keuze uit één van de zes afstudeerrichtingen:

Alle afstudeerrichtingen hebben een eigen opleidingspagina waar je meer informatie kunt vinden. Na je bachelor kun je kiezen voor één van de juridische masters die onze faculteit aanbiedt.

open_in_newwebsite

printprint

locatieGroningen
diplomaLLB Rechtsgeleerdheid
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code50700
heeft geen numerus fixus
heeft een honours programma

Waarom aan de Rijksuniversiteit?

De opleiding rechtsgeleerdheid maakt van jou een allround jurist, met kennis van privaatrecht, strafrecht, staatsrecht, bestuursrecht, Europees recht en internationaal recht. De brede kennis en de vele vaardigheden die je met deze studie opdoet, zijn van groot belang voor je carrière na de studie. Met deze opleiding staan alle juridische beroepen voor je open, waaronder de togaberoepen (advocatuur, Openbaar Ministerie en rechterlijke macht).

Open dagen en meeloopdagen

Open dag
Open dag voor studiekiezers die informatie willen over maximaal drie bacheloropleidingen.
Open Dag
Breng een bezoek aan de bacheloropleidingen van de RUG
Open dag Groningen
Breng een bezoek aan de bacheloropleidingen van de RUG.
Open dag Groningen
Breng een bezoek aan de bacheloropleidingen van de RUG

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
periode
Algemene Rechtswetenschap 1
Algemene Rechtswetenschap 2
Bestuursrecht 1
Burgerlijk Recht 1
Juridische Onderzoeksvaardigheden 1
Rechtsgeschiedenis 1
Staatsrecht 1
Strafrecht 1

tracks

track Tracks bachelor RechtsgeleerdheidIn de bachelor Rechtsgeleerdheid is het eerste jaar voor iedereen gelijk. Daarna kun je kiezen uit één van de volgende tracks: Nederlands recht, internationaal en Europees recht, IT-recht, fiscaal recht, notarieel recht en juridische bestuurskunde. Informatie over deze afstudeerrichtingen kun je vinden onder de eigen naam van de afstudeerrichting.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet50% zelfstudie
45% theorie
5% praktijk
avondonderwijs50 %
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, colloquium, groepsdiscussie, hoorcollege, individuele opdracht, literatuurstudie, mondelinge presentatie, onderzoek, seminar, stage, werkgroep, zelfstudie
onderwijsvormen
In de hoorcolleges krijg je de rode draad uitgelegd door een expert in het vakgebied. In de werkgroepen oefen je met de stof onder begeleiding van een ervaren jurist. Bij onderzoekspractica word je door ervaren onderzoekers begeleid.
docenten
Alle docenten zijn ervaren juristen. Alleen in het begin van het eerste jaar kun je ook werkgroeponderwijs van student-assistenten krijgen. De hoorcolleges worden meestal door de hoogleraren verzorgd.

studiebegeleiding
Voor eerstejaars studenten zijn er studiestartgroepen. Dit is een mentor-systeem waarbij een kleine groep eerstejaars wekelijks begeleid wordt door een ouderejaars student, die je op weg helpt bij het studeren.

Als je vragen hebt over je studie, je studievoortgang, je manier van studeren of persoonlijke omstandigheden, dan kun je een gesprek aanvragen met de studieadviseur. Wat je in dit gesprek bespreekt, wordt vertrouwelijk behandeld.
studielast
Je krijgt ongeveer 14 uur college per week. De overige tijd besteed je aan het zelfstandig bestuderen van de stof en het voorbereiden van opdrachten.
Het jaar bestaat uit vier onderwijsblokken . Per blok volg je twee vakken tegelijkertijd gedurende een collegeperiode van zeven weken. Daarna volgt een korte tentamenperiode. In de eerste twee jaar van de opleiding kun je vaak bonuspunten verdienen met het goed voorbereiden van wekelijkse opdrachten.

studeren in het buitenland
De faculteit rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met meer dan 50 universiteiten wereldwijd uitwisselingsovereenkomsten.
exchange programs
  • Uitwisseling met ruim 50 universiteiten wereldwijd - Europa
    Kijk voor meer informatie op: http://www.rug.nl/rechten/education/law-exchange-programme/
bindend studieadvies
  • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden


De vakken die je in het eerste studiejaar volgt, kunnen je 60 ECTS (studiepunten) opleveren. Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Heb je 45 ECTS of meer behaald, dan krijg je een positief studieadvies. Je kunt dan in het tweede jaar gewoon doorstuderen. Heb je minder dan 45 ECTS behaald, dan krijg je een negatief studieadvies en mag je helaas niet doorgaan met je studie Rechtsgeleerdheid aan de RUG.
Hebben zich in het eerste jaar zeer bijzondere, zwaarwegende, persoonlijke omstandigheden voorgedaan? Dan kan het zijn dat we daar rekening mee houden in het studieadvies, dus meld dergelijke omstandigheden altijd tijdig bij de studieadviseur!

honours-/excellence program Honours College

Het Honours College biedt talentvolle en gemotiveerde studenten de kans meer uit zichzelf te halen.

Dat doe je door het volgen van een extra(honours)programma van 45 studiepunten naast je reguliere bacheloropleiding van 180 studiepunten, en door tal van andere activiteiten die je samen met honoursstudenten van andere opleidingen onderneemt en organiseert.

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2018
aanmelding deadline : 1 mei 2018
wettelijk tarief : € 2060
instellingstarief : € 2060
1 september 2019
aanmelding deadline : 1 mei 2019
collegegeld nog niet bekend
Kijk voor een volledig overzicht van de verplichte matchingsprocedure op http://www.rug.nl/rechten/matching
toelaatbare profielen
VWO C&Maangevuld met
VWO E&Mtoelaatbaar
VWO N&Gtoelaatbaar
VWO N&Taangevuld met
WO propedeusetoelaatbaar
hbo-pHBO-propedeuse geeft met ingang van 1 september 2015 aan de RUG niet meer automatisch toegang tot deze studie. HBO propedeuses die toegang bieden tot de Bachelor Rechtsgeleerdheid zijn: HBO MER, HBO SJD en HBO Rechten. Overige HBO propedeuses geven geen toegang tot deze Bachelor-opleiding.

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

2061 studenten volgen deze opleiding
59% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in 2017
?% daarvan is vrouw
28510 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen
51% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Elbrich de Jong
Een hechte eerstejaars groep en goed contact met docenten

Tijdens de middelbare school twijfelde ik nog over de studie Rechten, dus ik besloot me goed te oriënteren. Zo heb ik onder andere meegedaan aan Een Dag Rechten, waarbij we naar een rechtbank gingen én een echte rechtszaak bijwoonden. Hierna was ik overtuigd: ik wilde Rechtsgeleerdheid studeren!

Ik heb ervoor gekozen om mijn eerste jaar te volgen aan de vestiging van de RUG in Leeuwarden. In Leeuwarden krijg je namelijk in een kleine klas onderwijs aangeboden. Hierdoor leer je je klasgenoten goed kennen en zijn de lijntjes met de docenten kort...
De kennis die je opdoet is zeer bruikbaar.
Mijn ervaring is dat de studie zeer goed te doen is, als je elke week de lesstof bijhoudt. En als je Rechten wilt studeren in een klas waarbij de eerstejaars groep hecht is en het contact met de docenten goed, dan moet je zeker overwegen om in Leeuwarden te studeren!


lees verder ...
Iason van der Meulen
Van kleins af aan een groot rechtvaardigheidsgevoel

Van kleins af aan heb ik een groot rechtvaardigheidsgevoel, waardoor mijn interesse voor de opleiding Rechtsgeleerdheid is ontstaan. Om écht zeker te zijn van mijn studiekeuze heb ik open dagen van verschillende universiteiten bezocht en heb ik een online Webklas gevolgd bij de Rijksuniversiteit Groningen. Ik kwam er achter dat ik het interessant vind om uit te zoeken wat mogelijk is binnen de kaders van de wet en in hoeverre de persoonlijke vrijheid van individuen mag worden beperkt.

Het recht is voor ontzettend veel zaken de basis en beïnvloedt ons hele leven...
Dit zorgt ervoor dat de studie een goede basis vormt voor de toekomst en het mogelijk maakt om later ontzettend veel kanten op te gaan! 


lees verder ...
Ayla Bosma
Kies een studie die je écht interesseert

Bij het kiezen van een studie is het belangrijk om niet alleen naar baankansen te kijken. Over 4 jaar kan de markt er namelijk heel anders uit zien. Kies een studie die je écht interesseert. Dat maakt het studeren zoveel makkelijker en leuker.

Ik heb ervoor gekozen om het eerste jaar van mijn bachelor in Leeuwarden te volgen...
We zijn inmiddels al een paar keer samen uit eten geweest en komen elkaar regelmatig tegen in de trein.Ik wil graag als tip meegeven hoe belangrijk het is om de werkgroepen niet alleen te volgen, maar ook voor te bereiden. Dit klinkt natuurlijk ontzettend schools, maar het is een belangrijk advies. Niet alleen heb je daardoor (voornamelijk in het eerste jaar) recht op een bonus, je begrijpt ook de stof beter waardoor niet alles aankomt op die laatste weken voor het tentamen. Het is echt een kleine moeite, met veel plezier.


lees verder ...
Marloes Teunissen

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/17 Rijksuniversiteit
Rechtsgeleerdheid
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/17 Rijksuniversiteit
Juridische Bestuurskunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/17 Rijksuniversiteit
Internationaal en Europees recht
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
50% Nederlandstalig
50% Engelstalig
4/17 Rijksuniversiteit
Notarieel recht
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/17 Rijksuniversiteit
IT recht
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/17 Rijksuniversiteit
Nederlands recht
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/17 Rijksuniversiteit
Fiscaal Recht
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/17 Erasmus
Rechtsgeleerdheid
€ 342 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/17 Universiteit Leiden
Rechtsgeleerdheid
€ 350 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
10/17 Radboud Universiteit
Rechtsgeleerdheid
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
11/17 Radboud Universiteit
Recht & Economie
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
12/17 Maastricht University
Rechtsgeleerdheid
€ 308 gemiddelde kamerhuur
4.2/5 studenttevredenheid
188 eerstejaars
61% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
13/17 UU
Utrecht Law College
€ 336 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
14/17 UU
Rechtsgeleerdheid
€ 336 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
15/17 UvA
Rechtsgeleerdheid
€ 424 gemiddelde kamerhuur
3.9/5 studenttevredenheid
301 eerstejaars
62% vrouw
6 uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
16/17 Tilburg University
Rechtsgeleerdheid
€ 253 gemiddelde kamerhuur
4/5 studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
70% Nederlandstalig
30% Engelstalig
17/17 Amsterdam VU
Rechtsgeleerdheid
€ 424 gemiddelde kamerhuur
4/5 studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
90% Nederlandstalig
10% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2015
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.14.0
inhoud3.83.7
docenten3.83.8
studiefaciliteiten3.72.8
studielast3.83.3
studiebegeleiding3.32.7

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2015 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen is beoordeeld door 454 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.1 uit 5.
bron: Rijksuniversiteit Groningen
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid
aantal eerstejaars
ervaren contacttijd per week
doorstroom naar tweede jaar
diploma binnen 4 jaar
werk op niveau in 1,5 jaar

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.


Na de studie

Unsplashed background img 2
Vrijwel alle studenten volgen na de bachelor een eenjarige masteropleiding. Daarna zijn ze volwaardig jurist en vindt de overgrote meerderheid (meer dan 80%) een baan als jurist. De rest vindt werk in beroepen als financieel management, consultant of beleidsmedewerker.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Rechtsgeleerdheid maakt van jou een allround jurist. Met deze opleiding staan alle juridische beroepen voor je open. Als jurist kun je advocaat, rechter of officier van justitie worden. Veel juristen komen in het bedrijfsleven terecht of bij de overheid. Als jurist kun je ook een adviserende, leidinggevende of administratieve functie krijgen in het bank- en verzekeringswezen.
Voor enkele filmpjes van onze alumni over verschillende loopbaanperspectieven voor de bachelor Rechtsgeleerdheid kijk op: http://www.rug.nl/rechten/loopbaanperspectief

huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2389gemiddeld bruto maandloon
63%kans op een vaste baan
5%kans op een voltijd baan
55%kans op een baan op niveau
49%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
77%is tevreden over de studiekeuze

vergeleken met andere studies

zoektijd baanslecht
salaris na 1,5 jaar goed
kans op een vaste baan zeer slecht
bron: Elsevier beste banen 2015

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
ErasmusAansprakelijkheid en Verzekering+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
RijksuniversiteitArbeidsrecht+ aanv. eisen
ErasmusArbeidsrecht+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
UvAArbeidsrecht part-timegeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenArbeidsrecht+ aanv. eisen
UvAArbeid en onderneminggeen aanvullende eisen
Amsterdam VUArtificial Intelligence+ aanv. eisen
ErasmusBusiness Administration+ basiskennis
ErasmusCommercial Lawgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUEnvironment & Resource Managementgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitEuroculture (EM)geen aanvullende eisen
UUEuropean Lawgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenEuropean Law+ aanv. eisen
Maastricht UniversityEuropean Law School+ instaptoets
UvAEuropean Private Lawgeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteEuropean Studiesgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitEuropese Studiesgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitEuropese Studies+ aanv. eisen
ErasmusFinancieel Rechtgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityFiscaal Recht+ aanv. eisen
Amsterdam VUFiscaal Recht+ aanv. eisen
Maastricht UniversityFiscaal Recht+ aanvullende vakeisen
RijksuniversiteitFiscaal Recht full-time,part-time,dual+ basiskennis
UvAInternationaal en Europees belastingrechtgeen aanvullende eisen
UvANederlands belastingrechtgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityFood Safetygeen aanvullende eisen
UUGlobal Criminologygeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitGovernance and Law in Digital Societygeen aanvullende eisen
ErasmusHealth Economics, Policy & Lawgeen aanvullende eisen
UvAInformatierecht+ aanv. eisen
UUInternationaal publiekrechtgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityInternational and European Law+ aanv. eisen
UvAEuropean Union Lawgeen aanvullende eisen
UvAInternational Trade and Investment Lawgeen aanvullende eisen
UvAPublic International Lawgeen aanvullende eisen
UUPublic International Lawgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenPublic International Law+ aanv. eisen
Tilburg UniversityInternational Business Lawgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityInternational Business Tax Law (track van International Business Taxation)geen aanvullende eisen
Amsterdam VUInternational Crimes & Criminology+ aanv. eisen
Amsterdam VULaw and Politics of International Security+ motivatiebrief
+ cijfergemiddelde
Tilburg UniversityLaw and Technologygeen aanvullende eisen
Amsterdam VUInternational Migration and Refugee Lawgeen aanvullende eisen
UULegal Research researchgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in maatschappijleer en maatschappijwetenschappen dual educational+ 90 EC pre-master
Tilburg UniversityMaster of Labour Law and Employment Relationsgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitNederland-Duitsland Studies+ aanv. eisen
RijksuniversiteitNederlands recht full-time,part-time,dualgeen aanvullende eisen
UUNotarieel rechtgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUNotarieel recht full-time,part-time+ aanvullende vakeisen
RijksuniversiteitNotarieel recht full-time,part-time,dual+ basiskennis
UUOnderneming en Rechtgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityOndernemingsrecht+ 12 EC pre-master
RijksuniversiteitOndernemingsrechtgeen aanvullende eisen
ErasmusOndernemingsrechtgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUOndernemingsrecht aan de Zuidas+ motivatiebrief
+ cijfergemiddelde
Radboud UniversiteitPolitiek en Parlementgeen aanvullende eisen
UUPrivaatrechtgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitPrivaatrecht+ aanv. eisen
UvACommerciële rechtspraktijkgeen aanvullende eisen
Universiteit TwentePublic Administrationgeen aanvullende eisen
UvAPublic International Law (research LLM) researchgeen aanvullende eisen
UvAGezondheidsrecht part-timegeen aanvullende eisen
UvAStrafrechtgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitStrafrecht+ aanv. eisen
UUStrafrechtgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitRecht en bestuurgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitRecht en ICTgeen aanvullende eisen
ErasmusRecht van de Gezondheidszorggeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenRechtsgeleerdheid+ aanv. eisen
Amsterdam VURechtsgeleerdheidgeen aanvullende eisen
ErasmusRechtsgeleerdheidgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityRechtsgeleerdheidgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUInternational Technology Lawgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitRechtswetenschappelijk Onderzoek research+ aanv. eisen
Tilburg UniversityResearch Master in Law research+ instaptoets
RijksuniversiteitStaats- en bestuursrecht+ aanv. eisen
UUStaats- en bestuursrechtgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityStrategic Management+ aanv. eisen
Tilburg UniversitySupply Chain Management+ aanv. eisen
RijksuniversiteitTogamastergeen aanvullende eisen
ErasmusTogamaster+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
Tilburg UniversityVictimology and Criminal Justice+ aanvullende vakeisen
Radboud UniversiteitWijsbegeerte van een bepaald wetenschapsgebiedgeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

  • belastingadviseur
  • juridische functie bij de overheid
  • juridische functie in het bedrijfsleven
  • notaris
  • togaberoepen (o.a. advocaat)
bron: StudieData

Contact

Studieadviseurs Faculteit Rechtsgeleerdheid
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite