Wiskunde

Rijksuniversiteit Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Wiskunde kom je overal tegen. Bij het decoderen van satellietbeelden, in beursmodellen of weervoorspellingen. Bij Wiskunde leer je modellen van ontwerpen en theoretische onderbouwingen ontwikkelen.

open_in_newwebsite

locatieGroningen
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56980
numerus fixusnee
honoursnee

Als je Wiskunde (Mathematics) gaat studeren, ontdek je heel nieuwe gebieden die je nog niet van school kende, zoals algebra, dynamische systemen en systeemtheorie.

De internationale bachelor Wiskunde duurt drie jaar. Al het onderwijs is Engelstalig, want de opleiding Mathematics is internationaal gericht, met studenten en docenten uit binnen- en buitenland. Er is veel overlap met de opleiding Technische wiskunde (Applied Mathematics) en je kunt tot aan het eind van het eerste jaar nog overstappen. Wiskunde is meer gericht op abstracte zaken, Technische wiskunde gaat meer over de wiskunde achter technische toepassingen.

Je maakt in het eerste jaar kennis met de richtingen waarin je je uiteindelijk gaat specialiseren:

  • General Mathematics
  • Statistics and Probability


Mathematics
Kristel Lok, student of Mathematics

Waarom aan de RUG?

awardKeuzegids topopleiding
2016
  • Tot in het tweede jaar kun je nog switchen naar Technische wiskunde.
  • Daarnaast is Wiskunde (Mathematics) in Groningen een internationale, Engelstalige bachelor. Handig, want je toekomstige werkveld is vaak ook internationaal gericht.
  • Onze faculteit kent twee Nobelprijswinnaars: de Nobelprijs voor Scheikunde voor Ben Feringa in 2016 en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Frits Zernike.


Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouw
De opleidingen Mathematics en Applied Mathematics hebben een gedeeld eerste jaar. Zo kun je kennis maken met beide opleidingen en een definitieve keuze maken voor een van beide aan het einde van het eerste jaar. Je volgt vakken die relevant zijn voor beide opleidingen, zoals Calculus, Linear Algebra en Mechanics and Relativity.
Je maakt kennis met abstracte wiskunde, via vakken als Analysis en via de verschillende specialisaties binnen de opleiding Mathematics, General Mathematics en Statistics and Probability. Daarnaast krijg je een beter beeld van wat Applied Mathematics inhoudt.

In het tweede en derde jaar volg je algemene wiskundevakken en ook vakken die horen bij de specialisatie van jouw keuze. In het algemene deel volg je vakken als Statistics, Group Theory, Ordinary and Partial Differential Equations, Complex Analysis en Numerical Analysis. In de specialisatie General Mathematics duik je dieper in de theorie, met de nadruk op bewijzen en het zorgvuldig beredeneren van stellingen. Daarvoor volg je vakken als Algebraic Structures, Topology, Geometry en Analysis on Manifolds. De specialisatie Statistics and Probability richt zich op toepassingen en gevorderde kennis in het veld van waarschijnlijkheid en statistiek. Je rondt je bachelor af met een onderzoeksproject.

Sommige studenten combineren verschillende studies. Een veelvoorkomende combinatie is Mathematics met Physics. Je doet dan ongeveer een jaar langer over je bacheloropleiding.

periode
Kaleidoscope Mathematics
Linear Systems
Analysis
Calculus 1,2
Electives (e.g. Mechanics and Relativity 2, OR Modelling or Introduction to Logic) keuzevak
Mechanics and Relativity 1
Computer-assisted Problem-solving
Linear Algebra 1,2
Probability Theory
First-year project

specialisaties

specialisatie General Mathematics

Bij algemene wiskunde ligt het accent op de theoretische aspecten van wiskunde.

De grondslagen van de wiskunde komen aan de orde evenals de kernbegrippen van de klassieke en moderne logica, en de relatie tussen natuurwetenschappen en filosofie.

specialisatie Statistics & Probability

In deze specialisatie richt je je op de toepassing en gevorderde kennis op het gebied van statistiek en waarschijnlijkheid.

Je volgt vakken zoals Asymptotic Statistics, Stochastic Processes and Statistical Modelling.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet10% zelfstudie
60% theorie
30% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
doelstelling
studeren in het buitenland
We bieden de mogelijkheid in het buitenland te studeren bij een aantal partnerinstituten. Onder onze partners zijn ook een aantal top 100-universiteiten in Europa (oa Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden) en in de VS, China, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Een periode in het buitenland duurt meestal 3 tot 6 maanden (15 tot 30 EC).
bindend studieadvies
  • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden


Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je minimaal 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS; de meeste vakken zijn 5 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding.
Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 mei 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 11100
niet-EU/EER studenten : € 12500

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 mei 2020
collegegeld nog niet bekend


toelaatbare profielen
VWO C&Maangevuld met wiskunde B
VWO E&Maangevuld met wiskunde B
VWO N&Gaangevuld met wiskunde B
VWO N&Ttoelaatbaar
toelatingseisen

taaltoets
Een voldoende op je vwo-Engels is aan te bevelen omdat de opleiding Engelstalig is.

inbegrepen in collegegeld
visa/permit

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

217 studenten volgen deze opleiding
31% daarvan is vrouw
61 eerstejaars gestart in 2017
34% daarvan is vrouw
29331 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen
51% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

FMF
De FMF is de vereniging voor de bacheloropleidingen Technische Wiskunde, Wiskunde, Technische Natuurkunde, Natuurkunde, Sterrenkunde en alle daarop aansluitende masteropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De vereniging streeft een drietal doelstellingen na. De eerste doelstelling van de vereniging is dat zij wil bijdragen aan de verbreding van de wetenschappelijke vorming van haar leden. Dit gebeurt onder andere door het organiseren van diverse activiteiten op wetenschappelijk gebied, zoals excursies, lezingen en symposia

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Maike Jaspers
I've got to know a lot of companies that I might happily work for later!

'There's so much to do in Groningen! And there's plenty to do at our Faculty too.

Mathematics and Applied Mathematics are interesting enough as it is, but I also did the Honours College, where you follow additional lectures and projects outside your own specialist area. I am also an active member of the FMF, the study association for students of Mathematics, Applied Mathematics, Physics, Applied Physics, Computer Science and Astronomy. You can learn a lot, experience how an educational or commercial organization works, and you get to meet a lot of people...
Each year, the FMF organizes lectures, site visits and excursions, as well as get-togethers and film evenings, which all help strengthen the bond between you and your fellow students. It’s fun and a good way to prepare for life after university. For example, I’ve got to know a lot of companies that I might happily work for later!
Maike Jaspers - Applied Mathematics
 
 
 
 


lees verder ...
Leo Van Kampenhout
Bestuderen van ijskappen

Na mijn studie wilde ik heel graag praktisch aan de slag. Zodoende heb ik twee jaar lang in Capelle a/d IJssel gewerkt als consultant bij Alten, een bedrijf in technische consultancy en engineering. Hier deed ik hoofdzakelijk ontwikkeling van software (Fortran, C++) voor Shell.

Dit heb ik met veel plezier gedaan, maar het begon op een gegeven moment weer te kriebelen en ben ik iets nieuws gaan zoeken. Tegenwoordig ben ik promovendus aan de Universiteit Utrecht, waar ik onderzoek doe naar veranderingen in de Groenlandse en Antarctische ijskappen in het recente verleden (1850-nu)...
Verder heb ik één jaar van mijn master doorgebracht in Zürich, Zwitserland. Ik heb daar verschillende interessante dingen geleerd, maar het is tevens een terugkerend gespreksonderwerp geweest bij sollicitatiegesprekken. Het is, vermoed ik, op veel plaatsen een pre als je cv niet helemaal standaard is.


lees verder ...
Stijn de Vos
werkzaam als promovendus bij vakgroep Interdisciplinary Center Psychopathology and Emotion regulation (ICPE) op de afdeling psychiatrie van het UMCG bij UMCG
Find out more about depression

'I am exploring statistical models that we can use to find out more about depression, together with other experts such as physicians, psychologists and epidemiologists. This makes the work pleasantly varied'.

During my Master’s programme I specialized in probability and statistics, which is obviously very useful for this job. Thanks to my mathematical background, I learn new techniques easily. What you don’t learn in Mathematics are skills such as meeting and communicating with other scientists...
I was a member of a study association and a student association, where I learnt organizational skills, and also enjoyed the social side of student life. This was very important for my personal development and I wouldn’t have missed it for the world!’
Stijn de Vos - PhD student with the UMCG's psychiatry department

 


lees verder ...
Vinnie Ko
werkzaam als phd

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/6 RUG
Wiskunde
star Keuzegids topopleiding 2016
€ 303 gemiddelde kamerhuur
61 eerstejaars
34% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
2/6 Universiteit Leiden
Wiskunde
star Keuzegids topopleiding 2016  76
€ 350 gemiddelde kamerhuur
40 eerstejaars
32% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/6 Radboud Universiteit
Wiskunde
star Keuzegids topopleiding 2018
€ 315 gemiddelde kamerhuur
46 eerstejaars
30% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
4/6 UU
Wiskunde en Toepassingen
€ 336 gemiddelde kamerhuur
67 eerstejaars
29% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/6 UU
Wiskunde
€ 336 gemiddelde kamerhuur
67 eerstejaars
29% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/6 Amsterdam UVA
Wiskunde
€ 424 gemiddelde kamerhuur
27 eerstejaars
29% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..


Kom je er echt niet uit? Zoek hulp bij een studiekeuzeadviseur in jouw buurt.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.94.2
inhoud3.83.9
docenten3.84.0
studiefaciliteiten3.83.8
studielast3.83.7
studiebegeleiding3.43.8
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen is beoordeeld door 56 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.9 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Na afronding van je studie Wiskunde kun je veel kanten op. Er is veel vraag naar wiskundigen, zowel bij de overheid als in het bedrijfsleven. Kies je voor een carrière in het bedrijfsleven, dan kun je op veel verschillende plekken terecht, van verzekeraar tot organisatieadviesbureau. Je kunt ook kiezen voor een wetenschappelijke baan als onderzoeker of in het onderwijs als docent wiskunde. Door het internationale karakter van de opleiding kun je ook goed in het buitenland aan de slag.

Bedrijfsleven
Tijdens je studie leer je goed analyseren. En dat is een vaardigheid die in het internationale bedrijfsleven zeer welkom is. Verzekeraars en banken die met modellen werken om risico's in kaart te brengen en om financiële ontwikkelingen te voorspellen, doen voor deze analyses bijvoorbeeld graag een beroep op wiskundigen. Ook een adviesbureau is blij met jou als afgestudeerd wiskundige. Want je bent in staat om een complex systeem te ontrafelen, hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden, en een model te maken waarmee je kunt voorspellen hoe de organisatie zal veranderen door interne of externe invloeden.

Onderzoek
Na je masteropleiding kun je aan de universiteit verder gaan als promovendus. Je doet dan onder begeleiding vier jaar onderzoek en schrijft daarover een proefschrift. Je promoveert tot doctor. Onderzoek kun je ook doen bij onderzoeksinstituten, zoals het KNMI of TNO.

Onderwijs
Er is in het middelbaar onderwijs al jaren een grote vraag naar docenten wiskunde. Na de bachelor kun je de master Science Education and Communication volgen. Hierna ben je eerstegraads docent en kun je lesgeven op iedere middelbare school, op elk niveau.huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2433gemiddeld bruto maandloon
48%kans op een vaste baan
15%kans op een voltijd baan
75%kans op een baan op niveau
77%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
88%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
TU DelftApplied Mathematicsgeen aanvullende eisen
RUGApplied Mathematicsgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenApplied Mathematics+ aanv. eisen
Amsterdam VUBioinformatics and Systems Biologygeen aanvullende eisen
Amsterdam UVABioinformatics and Systems Biology (joint degree)+ aanv. eisen
Universiteit LeidenBiology+ aanv. eisen
Amsterdam VUBusiness Analytics+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityBusiness Analytics and Operations Research+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitCognitive Neuroscience research+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
Amsterdam UVAComputational Science+ aanv. eisen
UUComputing Science researchgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityEconometrics and Mathematical Economics+ aanv. eisen
RUGEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time,dual+ aanv. eisen
UUEnergy Science researchgeen aanvullende eisen
TU DelftEngineering & Policy Analysis+ aanv. eisen
HanzeEuropean Master in Renewable Energygeen aanvullende eisen
Amsterdam UVAForensic Science+ aanv. eisen
UUGame and Media Technology research+ aanv. eisen
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
TU DelftIndustrial Ecology - TU Delft en Universiteit Leiden+ basiskennis
Amsterdam UVAData Science+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in wiskunde educational+ 60 EC pre-master
UULeraar VHO wiskunde (1 jarig) educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Wiskunde educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALogic+ aanv. eisen
UUMathematical Sciences researchgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenMathematics+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitMathematicsgeen aanvullende eisen
RUGMathematicsgeen aanvullende eisen
Amsterdam UVAMathematics+ aanv. eisen
Amsterdam VUMathematics full-time,part-timegeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenAlgebra, Geometry and Number Theory+ aanv. eisen
Universiteit LeidenMathematics and Business Studies+ aanv. eisen
Universiteit LeidenMathematics and Education (NL)+ aanv. eisen
Universiteit LeidenMathematics and Science Communication and Society+ aanv. eisen
RUGMechanical Engineering+ aanv. eisen
Tilburg UniversityQuantitative Finance and Actuarial Science+ aanv. eisen
UUScience and Business Management researchgeen aanvullende eisen
TU DelftScience Communication+ toelatingsgesprek
UUScience Education and Communication researchgeen aanvullende eisen
TU EindhovenLeraar VHO O&O educationalgeen aanvullende eisen
TU DelftLeraar VHO O&O educational+ aanv. eisen
TU EindhovenLeraar VHO Wiskunde educationalgeen aanvullende eisen
TU DelftLeraar VHO Wiskunde educationalgeen aanvullende eisen
Amsterdam UVAStochastics and Financial Mathematics+ aanv. eisen
Amsterdam VUStochastics and Financial Mathematicsgeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

analist
consultant
functies in de financiële wereld
leraar
onderzoeker
bron: StudieData

Contact

sciencebachelors@rug.nl

For international students who are interested in a Campus Tour or have other practical questions

Academic Advisor
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite