
Thaïsa van der Woude
College onder de grond
Twee weken lang heb ik samen met twee vrienden van mijn studie een mijnbouw zomerschool gevolgd in Krakow, Polen. Het algemene idee was twee weken college te volgen aan de University Science and Technology, Akademia Gómiczo-Hutnicza, Cracow. Hierbij volgde je om de dag college en de andere dag ging je een mijn bezoeken. Hierbij zijn we ondergronds naar een kolenmijn, een kopermijn en een zoutmijn geweest.
Ook hebben we een open-pit mijn bezocht van kalksteen. Daarnaast hebben we de laatste dag een blasting experiment gedaan, waarbij met dynamiet de grond werd opgeblazen... Het was heel divers en je kreeg veel mee van algemene indrukken en uitdagingen van een mijn.
Wat was de grootste uitdaging in dit project?
De grootste uitdaging van dit project was het verband zien tussen wat je in college kreeg en wat je te zien kreeg in het veld. Dit maakte de gehele twee weken ook juist weer interessant, want je kon alles combineren en begrijpen. Daarnaast werd zomerschool bezocht door studenten van over heel de wereld, zoals uit Chili, Turkije, Tsjechië, Engeland, Zweden, Duitsland, Rusland en dan wij uit Nederland! Het internationale karakter maakte het super leuk, maar ook een uitdaging om met de verschillende culturen om te gaan en de gehele tijd Engels te spreken. Zeer goed voor je Engels, want na die twee weken spraken wij het nog vloeiender! Verder was de zomerschool erg gezellig en ik heb veel nieuwe mensen leren kennen. Natuurlijk met zijn allen uitgaan 's avonds was ook een hele uitdaging om iedereen in dezelfde bar te krijgen.
Welke onderdelen van de studie Applied Earth Sciences kon je goed toepassen in het project?
Veel van de vakken van Applied Earth Sciences die gerelateerd zijn aan Mining Engineering zag ik daar terug. Vooral de projecten van inleiding AES kwamen goed na voren en vakken zoals Geologisch Kaartlezen.
Welke onderdelen/ervaringen waren juist nieuw, die niet binnen de opleiding AES vallen?
Het onderdeel van Blasting was nieuw voor mij. Hierin kregen we ter plekke college en gelijk de blasting te zien. Het ging om de basisprincipes hoe je de ondergrond kan opblazen en waar je allemaal rekening mee moest houden. Ook kwam hier rekenwerk aan te pas om alles goed op elkaar af te stemmen. Wellicht het meest vetste en interessantste deel van de zomerschool en uit alle reacties bleek dit ook wel.
Waarom heb je voor Applied Earth Sciences gekozen?
Mijn keuze voor AES was er niet een van jaren voorbereiding en allang vier jaar van tevoren weten dat ik deze studie ging doen. Eigenlijk heb ik jaren naar Geneeskunde en Lucht- en Ruimtevaarttechniek gekeken. Hiervoor heb ik meeloopdagen gevolgen, open dagen bezocht en met studenten gesproken. Het was simpel, ik hoefde alleen nog maar te kiezen.
De zomer na de eindexamens was aangebroken en ik moest dan toch maar eens kiezen. Dus ik naar studieadviseur van L&R gegaan en ik keek naar de vakken van eerste jaar. Ik merkte bij mezelf dat ik eigenlijk geen enkel vak wat er tussen stond interessant vond. Op dat moment wist ik het, L&R is niets voor mij. Maar Geneeskunde dan wel? De keuze zou dan simpel moeten zijn, maar ook daarover begon ik te twijfelen. Vond ik dat wel zo interessant? Toen kwam mijn zus, die toentertijd Civiele Techniek studeerde, met Applied Earth Sciences. Ik heb er naar gekeken en vergeleken met Geneeskunde. Ik kwam tot de conclusie dat ik AES veel interessanter vond dan Geneeskunde. Maar dan ook in alle opzichten. Ik was ook nooit goed in biologie en juist wel in wiskunde, dus dat had al een teken moeten zijn. Dus zonder meeloopdagen, zonder open dagen, gokte ik op AES. Achteraf mijn beste gok ooit geweest, want het is voor mij zeer goed uitgevallen en ik zou geen andere studie ooit meer willen doen.
lees verder ...