Applied Earth Sciences (Technische Aardwetenschappen)

Technische Universiteit Delft

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Gebouwen verwarmen met aardwarmte, het voorkomen van verzakkingen, het aardoppervlak in kaart brengen met satellieten, CO2 opslag: je leert er alles over bij Applied Earth Sciences.

open_in_newwebsite

locatieDelft
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56959
numerus fixusnee
honoursheeft honours track

Applied Earth Sciences (voorheen Technische Aardwetenschappen) is overal om je heen. De ingenieurs die van deze opleiding komen, zijn nodig om de grondstoffen voor je telefoon te winnen en ervoor te zorgen dat we genoeg energiebronnen hebben. Verder zijn ze heel belangrijk bij de aanleg van ondergrondse infrastructuur en houden ze de aarde en het klimaat in de gaten. In geen enkele andere studie vind je deze combinatie van techniek en geologie (de wetenschap die de aarde, en processen in de aarde bestudeerd). Daar bovenop wordt je ook nog eens flink uitgedaagd op het gebied van wiskunde, scheikunde en natuurkunde.

In het eerste jaar ontwikkel je een stevige basis in deze vakken. Daarnaast ga je aan de slag met de uitdagingen die je in het werkveld van Applied Earth Sciences tegenkomt, zoals bijvoorbeeld duurzame energie . Tijdens het tweede jaar wordt de basiskennis toegepast in meer specialistische vakken. In het derde jaar volg je een minor (een pakket van keuzevakken) en voer je een individueel onderzoeksproject uit.

Met je bachelordiploma kun je uiteindelijk de aansluitende masteropleiding Applied Earth Sciences van twee jaar volgen of een master in een andere studierichting.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
1e jaar
periode
1234
Geology 1
5 EC
Grand Challenges and Applied Earth Sciences
10 EC
Mathematics 1
6 EC
Probability and Statistics
4 EC
Principles of Chemistry
5 EC
Geology 2
5 EC
Linear Algebra
5 EC
Mathematics 2
5 EC
Mechanics
5 EC
Electricity and Magnetism
5 EC
Geology 3
5 EC
Methodology of Geophysics & Remote Sensing
5 EC
2e jaar
periode
1234
Geophysical Methods
5 EC
Instrumentation and Signals with Python
5 EC
Mathematics 4
5 EC
Chemical Thermodynamics
5 EC
Mathematics 5
5 EC
Sedimentology & Reservoir Geology
5 EC
Physical Transport Phenomena
5 EC
Rock Mechanics and Rock Engineering
5 EC
Soil Mechanics
5 EC
Geological Fieldwork Data Acquisition
5 EC
Geological Fieldwork Data Integration
5 EC
Geostatistics and Remote Sensing
5 EC
3e jaar
periode
1234
Minor
30 EC
Mechanics and Transport by Flow in Porous Media
5 EC
Mineral Resource Geology and Modelling
5 EC
Petrophysics & Image Analysis
5 EC
Bachelor Thesis
10 EC
Field Exploration Project
5 EC

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
computer opdrachten, excursie, groepsopdracht, laboratoriumwerk, hoorcollege, onderzoeksproject, practicum, project, zelfstudie, werkgroep
onderwijsvormen
Een studiejaar is verdeeld in vier gelijke onderwijsperioden (kwartielen) van 10 weken. In elk kwartiel staat een thema centraal.

Je volgt colleges in theoretische vakken als natuurkunde, scheikunde, wiskunde en geologie. Daarnaast volg je toegepaste vakken waarbij je, onder andere, leert hoe je satellietgegevens gebruikt om de aarde in kaart te brengen. Ook ben je praktisch bezig in de vorm van veldwerk, opdrachten, groepswerk, simulaties, practica en studiereizen.



doelstelling

Applied Earth Sciences studenten leren onder andere de volgende vaardigheden: 

    ·Kritisch en zelfstandig te denken om complexe problemen op te lossen·Het bedenken, berekenen en onderzoeken van het technische potentieel van een project·Het beoordelen van onzekerheden en complexe situaties met beperkte informatie·Werken in een multidisciplinair en multicultureel team·Ontwikkelen van specialistische kennis met betrekking tot subsurface engineering
Na de bacheloropleiding Applied Earth Sciences kun je doorstromen naar een van de vele aansluitende masteropleidingen binnen een van de drie TU’s in Nederland. Daarnaast kun je door een schakelminor te kiezen nog naar behoorlijk wat andere masteropleidingen. Wil je naar het buitenland om verder te studeren? Met je bachelor of science diploma op zak heb je onbegrende mogelijkheden!



bindend studieadvies
  • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden
honours-/excellence program Honours Track

Voor ambitieuze studenten die zin hebben in een extra uitdaging en meer aankunnen dan het reguliere lesprogramma is er het Honours Programme Delft..

Doe extra kennis op binnen je vakgebied of erbuiten.<p>Ontwikkel persoonlijke vaardigheden of werk eens samen met studenten van andere studies. <br /> <br />Het Honours Programme Bachelor start in het tweede jaar van je Bachelor en trapt af met de kick-off in oktober. Wanneer je het programma afrondt, krijg je een apart Honours-certificaat bij je diploma.</p>

Toelating en kosten

toelaatbare profielen
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gwiskunde B + natuurkunde
vwo E&Mwiskunde B + natuurkunde;scheikunde is verplicht
vwo C&Mwiskunde B + natuurkunde;scheikunde is verplicht
hbo-pHBO-propedeuse aanverwante studie. Neem contact op met de studieadviseur.
toelatingseisen

college degree

HBO bachelor

studie kosten
bron: Technische Universiteit Delft
bedrag kostenpost
€ 100.00per jaar

De stad

studievereniging

Mijnbouwkundige Vereeniging
De Mijnbouwkundige Vereeniging (de MV) is de studievereniging van Technische Aardwetenschappen aan de Technische Universiteit Delft.

aan het woord: studenten en docenten

Thaïsa van der Woude
College onder de grond

Twee weken lang heb ik samen met twee vrienden van mijn studie een mijnbouw zomerschool gevolgd in Krakow, Polen. Het algemene idee was twee weken college te volgen aan de University Science and Technology, Akademia Gómiczo-Hutnicza, Cracow. Hierbij volgde je om de dag college en de andere dag ging je een mijn bezoeken. Hierbij zijn we ondergronds naar een kolenmijn, een kopermijn en een zoutmijn geweest.

Ook hebben we een open-pit mijn bezocht van kalksteen. Daarnaast hebben we de laatste dag een blasting experiment gedaan, waarbij met dynamiet de grond werd opgeblazen...
Het was heel divers en je kreeg veel mee van algemene indrukken en uitdagingen van een mijn.

Wat was de grootste uitdaging in dit project?
De grootste uitdaging van dit project was het verband zien tussen wat je in college kreeg en wat je te zien kreeg in het veld. Dit maakte de gehele twee weken ook juist weer interessant, want je kon alles combineren en begrijpen. Daarnaast werd zomerschool bezocht door studenten van over heel de wereld, zoals uit Chili, Turkije, Tsjechië, Engeland, Zweden, Duitsland, Rusland en dan wij uit Nederland! Het internationale karakter maakte het super leuk, maar ook een uitdaging om met de verschillende culturen om te gaan en de gehele tijd Engels te spreken. Zeer goed voor je Engels, want na die twee weken spraken wij het nog vloeiender! Verder was de zomerschool erg gezellig en ik heb veel nieuwe mensen leren kennen. Natuurlijk met zijn allen uitgaan 's avonds was ook een hele uitdaging om iedereen in dezelfde bar te krijgen.
Welke onderdelen van de studie Applied Earth Sciences kon je goed toepassen in het project?

Veel van de vakken van Applied Earth Sciences die gerelateerd zijn aan Mining Engineering zag ik daar terug. Vooral de projecten van inleiding AES kwamen goed na voren en vakken zoals Geologisch Kaartlezen.
Welke onderdelen/ervaringen waren juist nieuw, die niet binnen de opleiding AES vallen?

Het onderdeel van Blasting was nieuw voor mij. Hierin kregen we ter plekke college en gelijk de blasting te zien. Het ging om de basisprincipes hoe je de ondergrond kan opblazen en waar je allemaal rekening mee moest houden. Ook kwam hier rekenwerk aan te pas om alles goed op elkaar af te stemmen. Wellicht het meest vetste en interessantste deel van de zomerschool en uit alle reacties bleek dit ook wel.

Waarom heb je voor Applied Earth Sciences gekozen?
Mijn keuze voor AES was er niet een van jaren voorbereiding en allang vier jaar van tevoren weten dat ik deze studie ging doen. Eigenlijk heb ik jaren naar Geneeskunde en Lucht- en Ruimtevaarttechniek gekeken. Hiervoor heb ik meeloopdagen gevolgen, open dagen bezocht en met studenten gesproken. Het was simpel, ik hoefde alleen nog maar te kiezen.

De zomer na de eindexamens was aangebroken en ik moest dan toch maar eens kiezen. Dus ik naar studieadviseur van L&R gegaan en ik keek naar de vakken van eerste jaar. Ik merkte bij mezelf dat ik eigenlijk geen enkel vak wat er tussen stond interessant vond. Op dat moment wist ik het, L&R is niets voor mij. Maar Geneeskunde dan wel? De keuze zou dan simpel moeten zijn, maar ook daarover begon ik te twijfelen. Vond ik dat wel zo interessant? Toen kwam mijn zus, die toentertijd Civiele Techniek studeerde, met Applied Earth Sciences. Ik heb er naar gekeken en vergeleken met Geneeskunde. Ik kwam tot de conclusie dat ik AES veel interessanter vond dan Geneeskunde. Maar dan ook in alle opzichten. Ik was ook nooit goed in biologie en juist wel in wiskunde, dus dat had al een teken moeten zijn. Dus zonder meeloopdagen, zonder open dagen, gokte ik op AES. Achteraf mijn beste gok ooit geweest, want het is voor mij zeer goed uitgevallen en ik zou geen andere studie ooit meer willen doen.


lees verder ...
Richard Meij
Minor in Zuid Afrika

Voor mijn minor ben ik naar Zuid Afrika gegaan om daar een half jaar te studeren aan de Stellenbosch University. Hier volgde ik de vakken Frans, Duits, financiën en het gedrag van consumenten. Zuid Afrika is anders dan Nederland, zowel om te studeren als land om in te wonen.

Aan de Stellenbosch University heb je minder college dan in Delft, en moet je meer aan zelfstudie doen. Daarnaast zijn er vaak opdrachten die je krijgt om thuis te doen. Dit kan een essay schrijven zijn of simpelweg huiswerk opgaven. In Stellenbosch zijn er twee soorten vakken die je kunt volgen...
Daarnaast heb je vakken speciaal voor internationale studenten. Bij de normale vakken zit je vaak als enige internationale student tussen de Afrikaners. Bij de andere soort vakken zit je echter vaak alleen met uitwisselingstudenten.

Studentenleven
Het studentenleven in Stellenbosch is heel relaxt. Ik heb via de universiteit een kamer gekregen op een soort campus. Op deze campus wonen een hoop andere internationale studenten. Als je een beetje sociaal ingesteld bent, is het dus erg makkelijk vrienden te maken.
Buiten de studie valt er in Zuid Afrika genoeg te beleven. Zo kan je via de universiteit deelnemen aan vrijwilligersprojecten. Hiervoor gaan we elke vrijdag met een groep naar een nabijgelegen sloppenwijk om daar op de lokale school met de kinderen te spelen. Andere dingen die ik hier ook heb kunnen doen zijn onder andere een vakantie met mijn moeder.
Het was een fantastische tijd en ik adviseer iedereen dan ook een gedeelte van de studie in het buitenland te doen.


lees verder ...
Tijmen Chorus
Tweedejaars excursie

In het tweede jaar van de studie Applied Earth Sciences kun je op een door de Mijnbouwkundige Vereniging georganiseerde excursie. Het is een gezellige excursie waarin je met medestudenten verschillende bedrijven in Nederland en Duitsland gaat bezoeken.

Diepzeemijnbouw
Dit jaar ging de excursie naar een grote scheepswerf in Kinderdijk. Hier worden geavanceerde schepen gebouwd waarmee in de oceaan op grote diepte grondstoffen worden gewonnen...
Deze mijn was 1450 meter diep en nog vol in productie. We kregen onder andere te zien hoe diepte gaten worden geboord voor het plaatsen van explosieven, hoe gesteente werd verpulverd en hoe mijngangen werden gegraven met enorme machines.

De werk condities in zo'n mijn zijn niet ideaal. Zo was het op het diepste punt in de mijn maar liefst 67 graden Celsius en er hangt een dikke mist van zout door de hele mijn. Naast dat je natuurlijk enorm diep onder de grond zit, dragen deze condities ook bij aan hoe indrukwekkend zo'n mijn is!

Glück Auf!


lees verder ...
Marieke Selles
Eerstejaars excursie

De Ardennen-Eifel excursie: het hoogtepunt voor bijna iedere eerstejaars student. Na hard studeren en het voldoende beheersen van de geologische theorie is het begin mei eindelijk tijd om alle kennis toe te passen in praktijk. Gewapend met T-shirt, zonnebril, kompas en hamer is het dan eindelijk tijd voor vertrek.

Opzoek naar mineralen
In de bus op weg naar België, Luxemburg en Duitsland. Een week lang struin je met jaargenoten door de natuur onder begeleiding van twee enthousiaste docenten...
's Avonds schrijf je in groepjes een verslag van die dag en als je doorwerkt is er nog tijd voor een drankje, een spelletje of een duik in het zwembad. De volgende dag sta je weer vroeg op om weer in de bus op zoek te gaan naar het volgende interessante stukje geologie.

Na afloop heb je een veel beter beeld over hoe de theorie eigenlijk in het echt is, waarom je het allemaal leert en je kent je mede studenten weer een stukje beter. Kortom, super leerzaam, ontzettend gezellig en met een zonnetje erbij bijna vakantie!


lees verder ...
Summer School of Mining Engineering

Ik heb de 'The Summer School of Mining Engineering' gevolgd: een explosie van nieuwe ervaringen en gezellige mensen. Deze twee weken durende zomerschool in Krakow heb ik samen met mijn medestudenten colleges gekregen over de principes van de steenkolen-, open pitwinning en ertsenmijnbouw. Maar ook het echte werk kwam aan bod: het bezoek aan een nog werkende steenkoolmijn!

Indrukwekkende machines
Deze maakte indruk. Niet alleen daalden we af naar zo'n 500 meter onder zeeniveau daar beneden reden we met een treintje en monorail ook nog zo'n 6 kilometer om op de plaats te komen...
Zo zijn we ook nog in een kalksteengroeve, lood- en zinkmijn en in een zoutmijn geweest. De Summer School werd mooi afgesloten op een terrein buiten Krakow, waar we zelf explosieven mochten testen.


lees verder ...
Jaap Regelink
Tijdens mijn eerste jaar Applied Earth Sciences (AES) vertelden de studenten van de studievereniging Mijnbouwkundige Vereeniging en docent Grondstoffenwinning regelmatig over de mogelijkheid om een zomerstage te doen.

Via deze docent ben ik in contact gekomen met TATA Steel IJmuiden (voormalig Hoogovens en Corus) en heb ik afgelopen zomervakantie 5 weken stage gelopen. In eerste instantie verwachtte ik dat ik tijdens mijn stage alleen met iemand zou meelopen en misschien wat kleine proefjes zou mogen doen, maar na een eerste gesprek met mijn stagebegeleider bleek niets minder waar...
Een van de grondstoffen voor het maken van staal is ijzererts. IJzer komt uit het erts vrij door een chemische reactie in de hoogoven. Hiervoor moet ijzererts poreus blijven, zodat de gasstroom in de hoogoven door het ijzererts heen kan en het ijzer vrij maakt. Daarom wordt in de oven een kunstmatige hete luchtstroom gecreëerd die zorgt voor deze porositeit. Anders zou het ijzererts samenklonteren tot een grote klomp. Daarnaast wordt de ijzererts in twee vormen gegoten: pellets en sinter. Pellets zijn knikkers van ijzererts, waarbij olivijn en bentoniet worden toegevoegd. Sinter zijn brosse klompjes samengeklonterd ijzererts.

Pellets
Bentoniet is een van de belangrijke onderdelen in pellets. Het is voor de fabriek waar de pellet geproduceerd wordt belangrijk om te weten wat de kwaliteit en vochtopname van de bentoniet is. Daarom heb ik ook gekeken naar het verloop van de vochtopname en hoe pellets kunnen zwellen. Temperatuur blijkt hierbij een belangrijke factor te zijn. Pellets kunnen namelijk behoorlijk zwellen, kijk maar eens naar het verschil op deze foto.

Aanrader
Tijdens mijn stage bleken 1e-jaars vakken als 'Inleiding AES', 'Analyse' en 'Chemie' erg goed van pas te komen, veel dingen zijn namelijk bij deze vakken al aan bod gekomen, wat mijn stagebegeleider een hele hoop uitleg aan mij bespaarde! Ik heb erg veel geleerd tijdens mijn stage, individueel onderzoek doen bleek toch best lastig te zijn en je moet aan erg veel dingen denken tijdens het uitvoeren en schrijven van een rapport over het onderzoek. Maar desondanks een enorme aanrader om zelf op zomerstage te gaan en een hele mooie ervaring rijker!

Bentoniet
Bentoniet is een klei-achtig materiaal wat gebruikt wordt in de pelletfabriek om de pellets te vormen. Hierbij wordt vooral gebruik gemaakt van het wateropnemend vermogen (in sommige gevallen tot wel 800%). Het bentoniet 'plakt' de materialen als het ware aan elkaar zodat ze tot pellets gevormd kunnen worden.


lees verder ...

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Na de bacheloropleiding Applied Earth Sciences kun je doorstromen naar een van de vele aansluitende masteropleidingen. Je kunt ook de arbeidsmarkt op gaan.

Vast staat dat je je weinig zorgen hoeft te maken over het vinden van een baan: gemiddeld hebben afgestudeerde masterstudenten binnen 3 maanden een baan. Je komt afgestudeerde Applied Earth Sciences studenten overal tegen; ze werken bijvoorbeeld in de Noorse olie-industrie, winnen steenzout in Nederland, adviseren in Jakarta over de aanleg van dijken met baggerslib, zijn betrokken bij innovatieve ijzerertswinning in Australië of doen onderzoek bij het KNMI of een universiteit. Belangrijke werkgevers zijn onder andere Shell, ExxonMobil, Rio Tinto, Tata Steel, Fugro, Schlumberger, ESA, onderzoeksinstellingen en baggerbedrijven.

Omdat de aarde centraal staat in de opleiding kiezen studenten van AES vaak voor een internationaal werkterrein met afwisselende functies op kantoor of daarbuiten. Doorgaans ligt de toekomst van een afstudeerde bij grote bedrijven zoals investeringsmaatschappijen, ingenieurs- en adviesbureaus en onderzoeksinstellingen. Ook zijn zij werkzaam in de mijnbouw en energie-industrie.

Liggen jouw interesses in het onderzoeksgebied? Dan kun je de wetenschappelijke kant van vakgebied van Applied Earth Sciences op. Dit begint meestal met een promotieonderzoek.



aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
TU DelftApplied Earth Sciencesgeen aanvullende eisen
TU DelftApplied Mathematics+ 36 EC pre-master
TU DelftApplied Physics+ 42 EC pre-master
TU DelftBiomedical Engineering+ 6 EC pre-master
TU DelftChemical Engineering+ 24 EC pre-master
TU DelftComplex Systems Engineering and Management+ 30 EC pre-master
Wageningen UniversityEarth and Environment+ basiskennis
+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
+ cijfergemiddelde
TU DelftEngineering and Policy Analysis+ basiskennis
+ motivatiebrief
TU DelftEnvironmental Engineering+ aanvullende vakeisen
Wageningen UniversityGeo-information Science+ aanv. eisen
TU DelftGeomaticsgeen aanvullende eisen
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
TU DelftIndustrial Ecology+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Natuurkunde educational+ 78 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Natuurkunde educational+ 78 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Natuurkunde part-time educational+ 78 EC pre-master
TU DelftManagement of Technology+ motivatiebrief
TU DelftMaterials Science and Engineering+ 6 EC pre-master
TU DelftOffshore and Dredging Engineering+ aanv. eisen
Universiteit TwentePhilosophy of Science, Technology & Society full-time,part-time+ aanv. eisen
TU EindhovenLeraar VHO Natuurkunde educational+ 18 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Natuurkunde educational+ 18 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Scheikunde educational+ 30 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Wiskunde educational+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteSpatial Engineering+ aanv. eisen
TU DelftSustainable Energy Technology (4TU)geen aanvullende eisen
TU DelftSystems and Control+ 12 EC pre-master
Wageningen UniversityWater Technology (joint degree)+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

businessanalist
consultant
engineer
geofysicus
projectingenieur
projectmanager
veldingenieur
bron: StudieData

Contact

Contact
E: info@tudelft.nl
T: +31 (0)15 27 891
Pascal de Smidt
E: p.desmidt@tudelft.nl
T: 0152781068
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite