Electrical Engineering

Technische Universiteit Delft

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Een zonnepaneel, een robot en een implantaat om weer te kunnen horen: zonder Electrical Engineering kunnen deze dingen niet worden ontworpen. Dit vakgebied houdt zich voortdurend bezig met nieuwe ontw

open_in_newwebsite

locatieDelft
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taaldeels Engels
deels Nederlands
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56953
numerus fixusnee
honoursnee
Electrical Engineers zijn bijvoorbeeld de drijvende kracht achter de ontwikkeling van smartphones, elektrische auto's en de nieuwste medische apparatuur. Tijdens de opleiding krijg je natuurkunde, veel wiskunde en leer je over alle aspecten van Electrical Engineering, zoals elektronische schakelingen, telecommunicatie en energievoorziening. Elk half jaar werk je aan een project, waarin je de theorie toepast om bijvoorbeeld een chip of een autonome robot te ontwerpen en te bouwen. Volg onze studenten via facebook.com/TUDelft.EE

Waarom aan de TU Delft?

Met wiskunde en natuurkunde als fundament, bouw je tijdens de opleiding Electrical Engineering een brede kennis op van diverse vakgebieden, zoals Micro-elektronica, Telecommunicatie en Energietechniek. Tijdens toepassingsgerichte projecten ontwikkel je vaardigheden als samenwerken en presenteren. Deze combinatie van vaardigheden geeft je een toekomstbestendige basis voor een carrière in de dynamische wereld van de Electrical Engineering.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwDe bacheloropleiding duurt drie jaar en bestaat uit een mix van onderwijsvormen, zoals hoorcolleges, instructies, projecten en zelfstudie. In elk semester van het eerste en tweede jaar heb je enkele vakken en een project. Tijdens één van de projecten ontwerp je bijvoorbeeld een autonome robot die mijnen kan detecteren. Ook in het derde jaar volg je naast de minor enkele vakken en ten slotte sluit je de bacheloropleiding af met een bachelorafstudeerproject.
1e jaar n het eerste jaar leer je belangrijke basisprincipes van de elektrotechniek. Je krijgt colleges over elektrische en elektronische schakelingen en computersystemen en je leert computers programmeren. Daarnaast ben je veel bezig met natuurkunde en wiskunde. Vervolgens leer je aan de hand van concrete opdrachten om de theorie in de praktijk toe te passen.
periode
1234
Klassieke en Kwantummechanica
5 EC
Lineaire Algebra en Analyse A
5 EC
Lineaire Schakelingen A
5 EC
Lineaire Algebra en Analyse B
5 EC
Lineaire Schakelingen B
5 EC
Project: de Beukende Bas
5 EC
Digitale Systemen A
5 EC
Kansrekening en Statistiek
5 EC
Versterkerschakelingen en Instrumentatie
5 EC
Digitale Systemen B
5 EC
Elektriciteit en Magnetisme
5 EC
Project: Smart Robot Challenge
5 EC
2e jaar In het tweede jaar maak je kennis met Energietechniek, Signalen en Systemen, Micro-elektronica en Telecommunicatie. Je kennis van de wiskunde wordt verder verdiept met complexe functietheorie en differentiaalvergelijkingen. Daarnaast werk je in het tweede en vierde kwartaal aan een project. Je begint met specificaties en werkt deze uit tot een ontwerp van een chip voor bijvoorbeeld een videogame, zoals 'Pong'. Ook leer je modelleren, ontwerpen, analyseren, documenteren en meten.
periode
1234
Complexe Functietheorie
5 EC
Elektrische Omzettingen
5 EC
Geïntegreerde Schakelingen
5 EC
Lineaire Algebra en Differentiaalvergelijkingen
5 EC
Project: Maak een chip
5 EC
Signalen en Systemen
5 EC
Duurzame Energievoorzieningen
5 EC
Systeem- en Regeltechniek
5 EC
Telecommunicatie A
5 EC
Project: Elektrisch vervoer 2020
5 EC
Signaalbewerking
5 EC
Telecommunicatie B
5 EC
3e jaar Je start het derde jaar met een minor aan de TU Delft, bij een andere universiteit, in het buitenland of met een stage. In het derde kwartaal volg je de vakken Elektromagnetisme, Computerarchitectuur en Organisatie. Tijdens het bachelorafstudeerproject werk je in teamverband aan een elektrotechnisch ontwerp en een prototype daarvan.
periode
1234
Minor
30 EC
Computerarchitectuur en organisatie
5 EC
Elektromagnetisme
5 EC
Elektronica
5 EC
Bachelorafstudeerproject afstuderen
15 EC

Onderwijs

taal van onderwijs50% en
50% nl
onderwijsopzet40% zelfstudie
40% theorie
20% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, computer opdrachten, groepsopdracht, groepsdiscussie, individuele opdracht, hoorcollege, literatuurstudie, mondelinge presentatie, practicum, project, zelf-evaluatie, zelfstudie, werkcollege, werkgroep
onderwijsvormen
De opleiding bestaat uit een mix van colleges, practica, projecten en veel zelfstudie. Je besteedt 18 uur per week aan zelfstudie.
bindend studieadvies
  • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden


Als je instroomt in september betekent dit dat je in het eerste studiejaar tenminste 3/4 deel van je studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten; dit is 45 EC.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2022

aanmelding deadline : 1 mei 2022
wettelijk tarief : € 2209 (€1105 in het eerste jaar)

1 september 2023

aanmelding deadline : 1 mei 2023
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gwiskunde B + natuurkunde
vwo E&Mwiskunde B + natuurkunde
vwo C&Mwiskunde B + natuurkunde
hbo-pNeem contact op voor specifieke eisen
studie kosten
bron: Technische Universiteit Delft
bedrag kostenpost
€ 500studiematerialenper jaar

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
312kamerhuur in Delftrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1180totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

475 studenten volgen deze opleiding
7% daarvan is vrouw
170 eerstejaars gestart in 2017
5% daarvan is vrouw
23325 studenten aan de Technische Universiteit Delft
27% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Electrotechnische Vereeniging
De Electrotechnische Vereeniging is opgericht in 1906 en heeft ten doel het behartigen van de belangen van studenten elektrotechniek aan de Technische Universiteit Delft

Op kamers in Delft

23597studenten studerend
12824studenten woonachtig   
€ 312gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Werner van Dijk
Op het moment van schrijven is het alweer een jaar geleden dat ik op Studielink mijn inschrijving voor de opleiding Electrical Engineering aan de TU Delft definitief maakte. Mijn interesse lag altijd al bij de nieuwste ontwikkelingen omtrent de elektrotechniek; op een zekere middag kwam ik thuis en wist ik dat ik Electrical Engineering wilde studeren.

Inmiddels weet ik dat het de beste beslissing was, die ik voor mezelf had kunnen maken en volg ik elke dag met veel plezier de studie...
Ook ontdek je hoe breed de studie eigenlijk is, zo kan je aan de slag gaan met kleine schakelingen, maar ook met het opwekken en vervoeren van de energie, waarmee je de mensen dagelijks voorziet.

Wat veel mensen niet weten, is de grote rol van Electrical Engineering binnen de huidige samenleving; en deze rol wordt steeds groter. Naast een groeiende markt van smartphones en tablets, gaat vooral duurzame energie een steeds prominentere rol spelen binnen de maatschappij. Auto's moeten elektrisch kunnen rijden en de stroom uit het stopcontact wordt deels opgewekt door windmolenparken.

Dit zijn uitdagingen waar je als Electrical Engineer mee te maken krijgt; maar voor je zo ver bent, maak je kennis met de vele wiskundige en natuurkundige tools, die je nodig hebt om dergelijke problemen op te lossen. Van het begin af aan leer je hoe je de theorie toe kan passen in echte systemen. Dit gebeurt tijdens een project: zo bouw je in het eerste halfjaar een werkende versterker. Een semester lang bereken, meet en soldeer je met een klein team aan deze versterker. Toen ik het fysieke eindproduct daarna aan mijn medestudenten presenteerde en de muziek door de speakers beukte, wist ik het zeker: Electrical Engineering is echt heel gaaf.


lees verder ...
Laura Croes
Veel wiskunde, toepasbaar en een richting, die blijft ontwikkelen

Techniek vond ik altijd al interessant, maar het was wel onbekend binnen onze familie. Mijn ouders hebben namelijk niet een technische achtergrond. Bij het maken van mijn studiekeuze heb ik online gezocht naar informatie. Ik wist niet wat de studie Electrical Engineering inhield, maar het bleek precies te zijn waar ik naar zocht: veel wiskunde, toepasbaar en een richting, die blijft ontwikkelen.

De studie bevat veel wiskunde en natuurkunde (vooral het meer abstracte deel van de natuurkunde). Verder leer je over schakelingen en componenten, programmeren en digitale systemen...
In het tweede en vierde kwartaal krijg je twee vakken en een project, waarbij je de theorie kunt toepassen. Zo heb ik met een paar studenten een audioversterker gemaakt.

Op de universiteit krijg je een grote hoeveelheid stof in een korte periode. Je went eraan, maar hebt wel minder tijd om je de stof eigen te maken. Electrical Engineering is geen makkelijke studie, maar wel een leuke uitdaging.

Het eerste jaar aan de universiteit is erg wennen. Ik kom uit Aruba en ben naar Nederland verhuisd om te studeren. Het leukste van het eerste jaar vond ik alle nieuwe ervaringen, uitdagingen en nieuwe mensen die ik heb leren kennen.

Mijn droom is om in de toekomst mee te werken aan deep space exploration; vrijwel alle sensoren en systemen aan boord van satellieten en ruimteschepen zijn elektrisch. Ook werken voor grote bedrijven, zoals Apple, Microsoft en Google, lijkt mij erg leuk.


lees verder ...
Mathijs van Geerenstein
De projecten maken de studie leuk!

Toen mij voor het eerst werd gevraagd of ik al wist wat ik wilde studeren, zei ik met wat twijfel: iets technisch. Na het bezoeken van een open dag aan de TU Delft werd mijn twijfel weggenomen. Electrical Engineering viel me al snel op door onderwerpen als energievoorziening en telecommunicatie. Het idee dat de studie toepasbaar is in veel verschillende richtingen sprak me erg aan.

Tijdens de eerste college dag zei een docent grappend dat we eigenlijk gisteren al hadden moeten beginnen...
Zolang je echter bezig bent met stof die je interessant en leuk vindt, is het niet erg om er veel uren aan te besteden. In het eerste half jaar krijg je gelijk te maken met kenmerkende vakken van de studie, zoals Lineaire Algebra en Analyse en Lineaire Schakelingen. Naast deze theoretische vakken ben je iedere week met practica bezig. Die link tussen theorie en praktijk heeft mij erg geholpen de vakken te begrijpen.

De projecten maken deze studie erg leuk. In je eerste jaar bouw je een audioversterker én een autonoom rijdende robot. Tijdens de projecten is er ook ruimte om van het uitgestippelde pad af te wijken en je eigen ideeën te implementeren. Ik weet nog niet wat ik later ga doen, maar daar hoef je je gelukkig ook geen zorgen over te maken in dit brede vakgebied!


lees verder ...
Ruben van den Bos
Ik vond het versterkerproject erg leuk, omdat je gelijk toepast wat je hebt geleerd bij de eerste vakken

Al op jonge leeftijd had ik interesse voor elektrische apparaten. Electrical Engineering was voor mij een logische studiekeuze. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze; het is erg gezellig in Delft en het onderwijs is van hoog niveau. Het programma van deze bacheloropleiding ligt redelijk vast. Er zijn namelijk geen keuzevakken, behalve de minor in het derde jaar. Dit vind ik persoonlijk heel fijn. Ik leer zo alles wat nodig is voor een brede kennis van de elektrotechniek.

Op de middelbare school werkte ik altijd heel hard en leerde ik veel voor tentamens...
door de hoeveelheid zelfstudie die opeens van je wordt gevraagd, is de studie voor mij goed te doen. Het belangrijkste is dat je gemotiveerd bent, interesse hebt in elektriciteit en wiskunde, en je natuurlijk een goede voorkennis hebt op het gebied van wiskunde en natuurkunde.

In het eerste jaar van de studie ga je gelijk diep in op bepaalde onderdelen van de elektrotechniek. Ik vond het versterkerproject erg leuk, omdat je gelijk toepast wat je hebt geleerd bij de eerste vakken. Daarnaast heb ik een grote interesse voor audio en muziek, dus dat maakte het project extra leuk. Ik weet nog niet zo goed waar ik later wil gaan werken, maar met deze studie krijg je zo'n brede kennis binnen de elektrotechniek dat je bij bijna elk technisch bedrijf aan de slag kunt.


lees verder ...
Shea Haggerty
Wat ik het leukste vind, is het wekelijkse “Aha, zo werkt dat dus” moment

In de zesde klas twijfelde ik enorm over mijn studiekeuze. Ik zocht niet alleen een uitdagende studie met genoeg wis- en natuurkunde, maar ook een studie die mij een goede plek op de arbeidsmarkt zou kunnen geven. Electrical Engineering leek mij een passende studie en ik ben enorm blij met mijn keuze.

Je begint bij de basis, maar krijgt in een rap tempo een 'deep understanding' van wiskunde en elektronische circuits. Daarnaast leer je programmeren en pas je je kennis elke week toe in projecten en practica...
In de eerste tien weken hadden mijn groepje en ik al een goed werkend speakersysteem ontworpen! Het is geen makkelijke studie en vergt veel discipline en doorzettingsvermogen, maar de kennis en ervaring, die je terugkrijgt, is het waard.


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/4 TU Delft
Electrical Engineering
€ 312 gemiddelde kamerhuur
170 eerstejaars
5% vrouw
? uur contacttijd/week
50% Nederlandstalig
50% Engelstalig
2/4 TU Eindhoven
Automotive Technology
€ 280 gemiddelde kamerhuur
228 eerstejaars
10% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
3/4 TU Eindhoven
Electrical Engineering
€ 280 gemiddelde kamerhuur
228 eerstejaars
10% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
4/4 Universiteit Twente
Electrical Engineering
€ 250 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..


Kom je er echt niet uit? Zoek hulp bij een studiekeuzeadviseur in jouw buurt.

opleidinggelijkenis met Electrical Engineering
Computer Science and Engineering
bekijk

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.14.1
inhoud3.93.9
docenten3.73.7
studiefaciliteiten3.83.8
studielast3.63.6
studiebegeleiding3.63.7
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Electrical Engineering aan de Technische Universiteit Delft is beoordeeld door 159 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.1 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Na je bachelorpleiding kun je direct doorstromen naar de masteropleiding Electrical Engineering, Computer Engineering of Embedded Systems. Een master aan de TU Delft duurt twee jaar. Met een masterdiploma Electrical Engineering ben je gewild op de arbeidsmarkt. Je bent technisch zeer sterk én je kunt goed samenwerken en communiceren. Sterker nog: je bent een specialist met een brede, analytische kijk. Electrical Engineers zijn overal ter wereld belangrijk voor de technologische ontwikkeling. Je

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Met een masterdiploma Electrical Engineering ben je gewild op de arbeidsmarkt. Je bent technisch zeer sterk én je kunt goed samenwerken en communiceren. Sterker nog:
je bent een specialist met een brede, analytische kijk. Electrical Engineers zijn overal ter wereld belangrijk voor de technologische ontwikkeling. Je bent voorbereid om een bijdrage te leveren aan een vakgebied dat zich razendsnel ontwikkelt. Na de afronding van de opleiding kun je aan de slag bij verschillende bedrijven. Denk aan het ontwerpen van geavanceerde producten en apparaten op Research & Development-afdelingen van grote hightech bedrijven, zoals Philips Medical Systems, ASML en KPN. Maar je kunt bijvoorbeeld ook bij een ingenieursbureau of een adviesbureau gaan werken, zoals McKinsey. Je kunt natuurlijk ook een eigen bedrijf beginnen.


huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2797gemiddeld bruto maandloon
72%kans op een vaste baan
53%kans op een voltijd baan
83%kans op een baan op niveau
25%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
85%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
TU DelftAerospace Engineeringgeen aanvullende eisen
TU DelftApplied Earth Sciencesgeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteApplied Mathematics+ 30 EC pre-master
TU DelftApplied Mathematics+ 36 EC pre-master
TU EindhovenApplied Physics+ 30 EC pre-master
TU DelftApplied Physics+ 39 EC pre-master
Universiteit TwenteApplied Physics+ 45 EC pre-master
TU EindhovenAutomotive Technologygeen aanvullende eisen
TU DelftBiomedical Engineeringgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityBiosystems Engineering+ aanv. eisen
Universiteit TwenteBusiness Administration+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteBusiness Information Technology+ 30 EC pre-master
TU EindhovenCare and Cure (master's track)geen aanvullende eisen
TU DelftCivil Engineering+ 43 EC pre-master
Universiteit TwenteCommunication Science+ 30 EC pre-master
TU DelftComplex Systems Engineering and Management+ basiskennis
+ motivatiebrief
TU DelftComputer Engineeringgeen aanvullende eisen
TU DelftComputer Science+ 45 EC pre-master
Universiteit TwenteComputer Science+ aanv. eisen
TU EindhovenDesign of Electrical Engineering Systems - ICT traineeshipgeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time+ 6 EC pre-master
Universiteit TwenteEducational Science & Technology full-time,part-time+ 30 EC pre-master
TU EindhovenEIT ICT Embedded Systems+ erkende certificaten
+ motivatiebrief
Universiteit TwenteElectrical Engineeringgeen aanvullende eisen
TU EindhovenElectrical Engineeringgeen aanvullende eisen
TU DelftElectrical Engineeringgeen aanvullende eisen
TU EindhovenEmbedded Systems+ aanv. eisen
Universiteit TwenteEmbedded Systemsgeen aanvullende eisen
TU DelftEmbedded Systems - 4TUgeen aanvullende eisen
RUGEnergy and Environmental Sciences+ aanv. eisen
TU DelftEngineering and Policy Analysis+ basiskennis
+ motivatiebrief
Universiteit TwenteEnvironmental & Energy Management full-time,part-timegeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteEuropean Studies+ 30 EC pre-master
TU DelftGeomaticsgeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteHealth Sciences+ 30 EC pre-master
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
TU EindhovenHuman-Technology Interaction+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteIndustrial Design Engineering+ 30 EC pre-master
TU DelftIndustrial Ecology+ aanv. eisen
Universiteit TwenteIndustrial Engineering & Management+ 15 EC pre-master
TU EindhovenInnovation Sciences+ 15 EC pre-master
Universiteit TwenteInteraction Technologygeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Natuurkunde educational+ 90 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in Wiskunde educational+ 72 EC pre-master
UULeraar VHO natuurkunde full-time,part-time educational+ 78 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Natuurkunde educational+ 78 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Wiskunde educational+ 72 EC pre-master
TU DelftManagement of Technology+ motivatiebrief
TU DelftMaterials Science and Engineering+ 6 EC pre-master
Universiteit TwenteMechanical Engineering+ 30 EC pre-master
TU DelftMechanical Engineering+ 30 EC pre-master
Universiteit TwenteNanotechnology+ aanv. eisen
TU EindhovenOperations Management & Logistics+ 30 EC pre-master
Universiteit TwentePhilosophy of Science, Technology & Society full-time,part-time+ aanv. eisen
Universiteit TwentePsychology+ 45 EC pre-master
Universiteit TwentePublic Administration+ 30 EC pre-master
TU DelftRobotics+ 12 EC pre-master
TU EindhovenScience and Technology of Nuclear Fusiongeen aanvullende eisen
TU DelftScience Education and Communication educational+ toelatingsgesprek
TU EindhovenScience Education and Communication educational+ 30 EC pre-master
TU EindhovenLeraar VHO Informatica educationalgeen aanvullende eisen
TU DelftLeraar VHO Informatica educational+ toelatingsgesprek
TU EindhovenLeraar VHO Natuurkunde educational+ 18 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Natuurkunde educational+ 18 EC pre-master
TU EindhovenLeraar VHO O&O educationalgeen aanvullende eisen
TU EindhovenLeraar VHO Wiskunde educational+ 18 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Wiskunde educational+ 12 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Scheikunde educational+ 42 EC pre-master
Universiteit TwenteSustainable Energy Technologygeen aanvullende eisen
TU EindhovenSustainable Energy Technologygeen aanvullende eisen
TU DelftSustainable Energy Technology (4TU)geen aanvullende eisen
Universiteit TwenteSystems & Controlgeen aanvullende eisen
TU EindhovenSystems and Controlgeen aanvullende eisen
TU DelftSystems and Controlgeen aanvullende eisen
TU DelftTransport, Infrastructure and Logisticsgeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

consultant/adviseur
eigen bedrijf
engineer r&d
management/projectleider
promovendus/onderzoeker
software engineer
bron: StudieData

Contact

Voorlichting Ewi

Voorlichting EWI

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite