Computer Science and Engineering

Technische Universiteit Eindhoven

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Als student Computer Science and Engineering leer je de basisprincipes en -methoden om (grote) softwaresystemen te ontwikkelen die betrouwbaar, efficiënt en te onderhouden zijn.

open_in_newwebsite

locatieEindhoven
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56964
numerus fixus325plaatsen
honoursheeft honours track
De wereld draait tegenwoordig op software, maar soms loopt het de verkeerde kant op... Waarom mislukken zoveel automatiseringsprojecten? Waarom is het zo ingewikkeld om een groot systeem te ontwerpen of te onderhouden? Waarom is de ene app een onmiddellijk succes en waarom een andere niet? Wat is er vandaag nodig om de software van morgen te bouwen?

In de major Computer Science and Engineering leer je de basisprincipes en methoden om softwaresystemen en webservices te ontwikkelen, en hoe je daarbij rekening kunt houden vanuit het perspectief van de gebruiker. En dat behelst veel meer dan alleen leren programmeren. Je bent uiteindelijk in staat om op een wetenschappelijke manier te redeneren over de juistheid en efficiëntie van programma's. De major biedt een solide en toekomstvaste basis voor verdere specialisatie, zowel via keuzepakketten in de bachelor als via diverse masterprogramma's op het gebied van informatica.

Waarom aan de TU Eindhoven?

awardKeuzegids topopleiding
2016 : score 78, 1e plaats
Als je aan de TU/e studeert, stap je op de campus van een kleine universiteit met een grote impact. Een universiteit waar studenten en docenten elkaar bij de voornaam kennen en samen werken aan innovatieve projecten met betekenis voor de praktijk.
Wij geloven dat jij de beste persoon bent om je carrière vorm te geven. Daarom gebruiken we innovatieve onderwijsbenaderingen en geven we je meer vrijheid om je eigen vakkenpakket samen te stellen dan welke andere universiteit dan ook. Ondersteund door je persoonlijke coach bouw je met plezier aan een solide basis voor een carrière die perfect aansluit bij je vaardigheden en ambities.

Een universiteit wordt gedefinieerd door haar onderzoeksresultaten. Onze wetenschappers en onderzoekssamenwerkingsverbanden staan internationaal bekend om hun hoge kwaliteit. En omdat we gevestigd zijn in Brainport, de slimste regio ter wereld, profiteer je van een inspirerende omgeving - zowel tijdens je studie als daarna.

Natuurlijk gaat het studentenleven over meer dan alleen studentenwerk. De Technische Universiteit Eindhoven biedt geweldige faciliteiten, heeft bloeiende gemeenschappen en ligt in het hart van Eindhoven, een geweldige studentenstad. Dit alles in een provincie die bekend staat om haar gastvrije cultuur en een land waar bijna iedereen Engels spreekt.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouw
Voor een overzicht van de cursusstructuur, zie https://www.tue.nl/en/education/bachelor-college/bachelor-computer-science-and-engineering/course-structure/
Deze major biedt een optimale mix van theoretische vakken en practica, waarbij je het geleerde toepast in de snel veranderende en internationale wereld van de informatica. Voor je laatste groepsproject ontwikkel je een complex softwaresysteem voor een echte klant, waarschijnlijk een van de vele hightech bedrijven in de Brainport Eindhoven regio. Door het omvangrijke keuzeprogramma en de grote variatie aan keuzepakketten kun je je eigen informatica-profiel ontwikkelen. Zo kun je je bijvoorbeeld specialiseren in de mens-computer interactie door psychologisch georiënteerde vakken te kiezen, een hard-core software engineer worden, of een onderzoeksgerichte informaticus, of je specialiseren in het optimaliseren van webservices. Een andere mogelijkheid is dat je je wilt verdiepen in een toepassingsdomein zoals gezondheid,
high-tech systemen, business engineering of data science en neem keuzevakken in die richting. Na het afstuderen mag je jezelf Bachelor of Science in Computer Science and Engineering noemen.

1e jaar https://static.tue.nl/fileadmin/content/studeren/opleidingen/faculteit_WIN/bacheloropleidingen/Major_Computer_Science_and_Engineering_juli_2017.pdf
periode
Zie de website: https://www.tue.nl/studeren/tue-bachelor-college/bacheloropleidingen/computer-science-and-engineering/studieopbouw/
https://static.tue.nl/fileadmin/content/studeren/opleidingen/faculteit_WIN/bacheloropleidingen/Major_Computer_Science_and_Engineering_juli_2017.pdf
2e jaar https://static.tue.nl/fileadmin/content/studeren/opleidingen/faculteit_WIN/bacheloropleidingen/Major_Computer_Science_and_Engineering_juli_2017.pdf
3e jaar https://static.tue.nl/fileadmin/content/studeren/opleidingen/faculteit_WIN/bacheloropleidingen/Major_Computer_Science_and_Engineering_juli_2017.pdf

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet65% theorie
35% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
doelstelling
https://studiegids.tue.nl/opleidingen/bachelor-college/majors/computer-science-and-engineering/curriculum/
studeren in het buitenland
De faculteit ondersteunt om een deel van de studie in het buitenland te doen.
bindend studieadvies
  • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden
honours-/excellence program Honors program

Wil je en kun je meer dan het reguliere onderwijsprogramma volgen? Toe aan een extra uitdaging tijdens je studie? Dan kun je gebruik maken van ons Honors program.

Het Honors program bestaat uit twee delen:

  • Honors Star program (verdiepend, start in het eerste jaar)
  • Honors Horizon program (verbredend, start in het tweede jaar)

Honors Star program
Wil je als student dieper in je eigen vakgebied duiken en zoek je extra uitdagingen in het bestaande onderwijs van jouw opleiding? Dan kun je deelnemen aan het Honors Star program. Je kunt hierbij denken aan verdiepende vragen bij je tentamens, of aan uitdagende OGO-projecten. Dit programma is onderdeel van het reguliere onderwijs, loopt de gehele bacheloropleiding door en kost je geen extra tijd.

Het Honors Horizon program
Het Honors Horizon program is verbredend en interdisciplinair. Het is een grensverkennend en grensverleggend programma. Je kunt het volgen naast het tweede en derde jaar van je bacheloropleiding. Je volgt dan samen met studenten van andere opleidingen extra vakken, lezingen, discussiebijeenkomsten en excursies. Verder maak je samen met topdocenten deel uit van een onderzoeksteam. Je volgt het programma bovenop het reguliere onderwijs. Dat kost je ongeveer 10 uur per week.

Kiezen voor het Honors program
Het eerste jaar van het Honors program is vrijblijvend voor iedere student. Zo kun je kijken of het programma iets voor jou is.
In het tweede jaar kun je definitief kiezen voor het Honors program. Je kunt dan de twee delen, Honors Star en Honors Horizon, naast elkaar volgen. Bij voorkeur neem je deel aan beide programma's, maar je kunt ook voor één van de beide programma's kiezen. Je wordt voor beide delen geselecteerd op talent, motivatie en doorzettingsvermogen.
Omdat wij talent willen stimuleren, zijn er voor jou als student geen kosten verbonden aan dit extra programma.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2022

aanmelding deadline : 1 september 2022
wettelijk tarief : € 2209 (€1105 in het eerste jaar)
niet-EU/EER studenten : € 11600

toelaatbare profielen
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gwiskunde B
vwo E&Mwiskunde B
vwo C&Mwiskunde B
hbo-pInformaticagerelateerde opleidingen
toelatingseisen

aanvullende vakeisen
WiskundeB

matching

studie kosten
bron: Technische Universiteit Eindhoven
bedrag kostenpost
€ 10000levensonderhoudper jaar
€ 600visa/permitper jaar
inbegrepen in collegegeld
examination

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
280kamerhuur in Eindhovenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1148totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

792 studenten volgen deze opleiding
13% daarvan is vrouw
272 eerstejaars gestart in 2017
13% daarvan is vrouw
11372 studenten aan de Technische Universiteit Eindhoven
25% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

GEWIS


Op kamers in Eindhoven

31781studenten studerend
12020studenten woonachtig   
€ 280gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
17 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/3 TU Eindhoven
Computer Science and Engineering
star Keuzegids topopleiding 2016  1e  78
€ 280 gemiddelde kamerhuur
272 eerstejaars
13% vrouw
? uur contacttijd/week
2/3 TU Eindhoven
Technische Informatica
star Keuzegids topopleiding 2016  1e  78
€ 280 gemiddelde kamerhuur
272 eerstejaars
13% vrouw
? uur contacttijd/week
3/3 TU Delft
Computer Science and Engineering
€ 312 gemiddelde kamerhuur
440 eerstejaars
6% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.24.2
inhoud3.94.0
docenten3.83.8
studiefaciliteiten3.93.8
studielast3.83.7
studiebegeleiding3.83.8
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Computer Science and Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven is beoordeeld door 266 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.2 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Als je bent afgestudeerd in Computer Science and Engineering, ben je klaar voor een carrière als softwareontwikkelaar bij innovatieve bedrijven over de hele wereld. Als je de ambitie hebt om projectmanager of software-architect te worden, overweeg dan om een masteropleiding aan de TU/e te volgen. De kansen op een baan zijn groot, want er is een groot tekort aan afgestudeerde informatici.
Wil je doorgroeien naar functies als projectmanager of software-architect? Dan raden we je aan een vervolgopleiding te doen in de vorm van een master. Na de master Computer Science and Engineering zou je kunnen werken aan software voor het beveiligen van spoorwegovergangen. Een andere mogelijkheid is om web science cursussen te volgen als onderdeel van de keuzevakken van je masteropleiding. En als je onze master Embedded Systems zou volgen, zou je bijvoorbeeld kunnen werken aan het softwareontwerp voor een 3D-televisie.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Er is een groot tekort aan afgestudeerden in informatica en techniek, dus met je bachelordiploma ben je klaar voor een carrière als software- of app-ontwikkelaar. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als teamlid bij een van de vele innovatieve bedrijven, hier in Nederland of ergens anders in de wereld.
Kijk via LinkedIn (https://www.linkedin.com/school/eindhoven-university-of-technology/people/?keywords=bachelor%20computer%20science%20and%20engineering) waar sommige van onze oud-studenten na hun afstuderen terecht zijn gekomen.

huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2729gemiddeld bruto maandloon
83%kans op een vaste baan
29%kans op een voltijd baan
61%kans op een baan op niveau
71%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
85%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
TU DelftApplied Earth Sciencesgeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteBusiness Information Technology+ aanv. eisen
TU DelftComplex Systems Engineering & Management+ basiskennis
+ motivatiebrief
Amsterdam UVAComputational Science+ aanv. eisen
TU DelftComputer Engineeringgeen aanvullende eisen
TU DelftComputer Sciencegeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteComputer Sciencegeen aanvullende eisen
TU EindhovenComputer Science and Engineeringgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitComputing Sciencegeen aanvullende eisen
TU EindhovenData Science in Engineeringgeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-timegeen aanvullende eisen
TU EindhovenEIT Data Science+ aanv. eisen
TU EindhovenEIT ICT Embedded Systems+ erkende certificaten
+ motivatiebrief
TU EindhovenEIT ICT Service Design and Engineering+ erkende certificaten
+ motivatiebrief
TU EindhovenEmbedded Systemsgeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteEmbedded Systemsgeen aanvullende eisen
TU DelftEmbedded Systems - 4TUgeen aanvullende eisen
TU DelftEngineering & Policy Analysis+ basiskennis
+ motivatiebrief
Amsterdam UVAForensic Science+ aanv. eisen
TU DelftGeomaticsgeen aanvullende eisen
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
TU EindhovenHuman-Technology Interaction+ 30 EC pre-master
TU EindhovenInformation Security Technologygeen aanvullende eisen
TU EindhovenInnovation Sciences+ 15 EC pre-master
Universiteit TwenteInteraction Technology+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Wiskunde educational+ 90 EC pre-master
TU DelftManagement of Technology+ motivatiebrief
TU EindhovenOperations Management & Logistics+ 30 EC pre-master
Universiteit TwentePhilosophy of Science, Technology & Society full-time,part-time+ aanv. eisen
TU DelftScience Communication educational+ toelatingsgesprek
TU EindhovenScience Education and Communication educationalgeen aanvullende eisen
TU EindhovenLeraar VHO Informatica educationalgeen aanvullende eisen
TU DelftLeraar VHO Informatica educational+ toelatingsgesprek
TU EindhovenLeraar VHO O&O educationalgeen aanvullende eisen
TU EindhovenLeraar VHO Wiskunde educational+ 30 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Wiskunde educational+ 30 EC pre-master
Amsterdam UVASoftware Engineering+ aanv. eisen
TU DelftTransport, Infrastructure & Logisticsgeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

software engineer
softwareontwikkelaar
bron: StudieData

Contact

Studie Informatielijn
E: studeren@tue.nl
T: 040-247 4747
Study Counselor Bachelor Computer Science And Engineering

Study Counselor

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite