Sterrenkunde

Universiteit Leiden

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Je studeert Sterrenkunde wanneer je je wilt richten op alle facetten van het heelal. Je doet uitgebreide kennis op over planeten en hun manen, asteroïden, sterren en andere objecten in het heelal.

open_in_newwebsite

locatieLeiden
diplomaBSc Sterrenkunde
typeregulier, 180 EC
start1 september
taaldeels Nederlands
vooral Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code50205
numerus fixusnee
honoursheeft honours track
Bij Sterrenkunde houd je je bezig met vraagstukken over het heelal: Wat gebeurt er in een zwart gat? Wat is donkere materie? Daarnaast leer je alles over instrumenten en methoden om het heelal te bestuderen. Met deze studie kun je veel betekenen voor de maatschappij. Zo is medische beeldapparatuur, zoals de MRI-scanner op sterrenkundige technologie gebaseerd en zijn de grootste zonnepanelen gemaakt van materiaal dat ontwikkeld is om een ruimtetelescoop van energie te voorzien.

Sterrenkunde is een pittige studie. Behalve in de sterrenkundevakken verdiep je je ook in wiskunde, natuurkunde en informatica. Hierdoor ontwikkel je analytische en onderzoeksvaardigheden en ben je in staat problemen structureel aan te pakken.

  • Ben je gefascineerd door het heelal en het ontstaan van leven?
  • Behoren wiskunde B en natuurkunde tot je sterkste vakken?
  • Houd je je graag bezig met het analyseren en oplossen van complexe vraagstukken?
  • Wil je een belangrijke bijdrage leveren aan de technologische vooruitgang van de maatschappij?
  • Beschik je over doorzettingsvermogen en werk je graag samen?

Let op: Voor Sterrenkunde is de matchingsactiviteit een verplicht onderdeel van de toelatingsprocedure.
Welke voorlichtingsdag helpt jou bij je studiekeuze?

Waarom aan de Universiteit Leiden?

  • Sterrenkunde is één van de weinige bacheloropleidingen in Nederland die gericht zijn op het vakgebied sterrenkunde in zijn volledige breedte.
  • Het onderwijs wordt verzorgd door de Sterrewacht Leiden, een van de meest toonaangevende onderzoeksinstituten ter wereld.
  • Onderzoek is volledig in de opleiding ingebed. Al vanaf het eerste jaar doe je zelf sterrenkundige waarnemingen met moderne telescopen.
  • Ambitieuze studenten met aanleg en motivatie kunnen een dubbele bachelor volgen.

Open dagen en meeloopdagen

Open Dag Leiden
Op de Open Dag maak je kennis met alle bacheloropleidingen van de Universiteit Leiden. Oriënteer je op één of meer bachelorstudies tijdens de presentaties en bezoek de Informatiemarkt. Je kunt al je vragen stellen aan studenten en studieadviseurs. En ontdek of Leiden jouw studentenstad is.
Proefstuderen Sterrenkunde Leiden
Heb je al een aardig beeld van de studie Sterrenkunde, en wil je je verder verdiepen? Of twijfel je nog over je studiekeuze? Kom dan Proefstuderen! Je bent welkom bij onze opleiding, zodat je kunt ervaren of de opleiding echt bij je past en of dit de plek is waar je wilt studeren.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2

specialisaties

specialisatie Masterspecialisaties

Je kunt kiezen uit drie onderzoekspecialisaties en drie meer praktijkgerichte specialisaties:

Astronomy Research: De breedst mogelijke onderzoeksopleiding binnen de master Astronomy.
Astronomy and Cosmology: Een opleiding die geheel in het teken staat van het onderzoek in de kosmologie.
Astronomy and Instrumentation: Als je meer wilt met je wetenschappelijke kennis en instrumenten wilt ontwikkelen met een sterrenkundige of bredere toepassing.
Astronomy and Science Communication and Society: Een unieke combinatie waarin je sterrenkundig onderzoek combineert met onderwijs in het populariseren van wetenschap.
Astronomy and Education: Dé opleiding tot eerstegraads vakdocent in de natuurkunde, voor als je altijd al voor de klas hebt willen staan.
Astronomy and Science Based Business: Wil je later graag ondernemerschap met wetenschap combineren, dan bereidt deze opleiding je daarop voor.

Onderwijs

taal van onderwijs40% nl
60% en
onderwijsopzet30% zelfstudie
25% theorie
45% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
computer opdrachten, excursie, hoorcollege, mondelinge presentatie, onderzoek, onderzoeksproject, poster presentatie, practicum, werkcollege, zelfstudie
onderwijsvormen
De meeste vakken worden gegeven in de vorm van hoorcolleges, afgewisseld met werkcolleges die je de mogelijkheid bieden om onder begeleiding de collegestof eigen te maken. Ook volg je practica, waar je in het laboratorium of observatorium leert hoe je een sterrenkundig of natuurkundig onderzoek moet opzetten. Verder is een waarneemreis naar de professionele Isaac Newton Telescoop op het Canarische eiland La Palma een vast onderdeel van het studieprogramma.
studeren in het buitenland
Een studieperiode in het buitenland is de kans om je horizon te verbreden. Specialistische kennis die in Leiden niet voorhanden is, vind je soms wel bij een universiteit in het buitenland. Je leert je redden in een onbekende omgeving. Je verbetert je talenkennis en vergroot je kansen op de arbeidsmarkt.
bindend studieadvies
  • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden
honours-/excellence program Honours College Bèta & Life Science

Als student kun je aan het Honours College Bèta & Life Science meedoen, maar je mag ook deelnemen aan de trajecten van andere faculteiten.

Kun en wil jij meer naast je bachelorstudie doen? En lijkt het je wel wat om al je talenten te ontwikkelen? Dat kan in het Honours College van de Universiteit Leiden. Met het Honours College biedt de Universiteit Leiden jou als bachelorstudent een extra mogelijkheid om meer uit jezelf te halen.

Het stimulerende en vernieuwende onderwijsprogramma van 30 EC is dan ook speciaal ontwikkeld voor enthousiaste en nieuwsgierige studenten. Zo halen de docenten je uit je comfortzone en leer je over de grenzen van je eigen studie heen kijken.

Je krijgt college in kleine groepen met veel persoonlijke aandacht en komt in contact met studenten van andere studies. Hierdoor bouw je een schat aan vaardigheden op en groei je op zowel persoonlijk als academisch vlak.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 mei 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)

https://www.universiteitleiden.nl/onderwijs/opleidingen/bachelor/sterrenkunde/toelating-en-aanmelding/aanmeldprocedure
toelaatbare profielen
vwo E&Mwiskunde B + natuurkunde
vwo N&Gwiskunde B + natuurkunde
vwo N&Ttoelaatbaar
toelatingseisen

math test
De matching bestaat uit een online studieactiviteit waar je een wiskundetoets maakt, een online college volgt en een zelfreflectieopdracht uitvoert. Na de online studieactiviteit ontvang je binnen 5 werkdagen een persoonlijke terugkoppeling. Het kan zijn dat naar aanleiding van de matchingsactiviteit we je uitnodigen voor een kennismakingsgesprek en college. In dat geval is het gesprek en college een verplicht onderdeel van de matching.

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
350kamerhuur in Leidenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1218totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

159 studenten volgen deze opleiding
36% daarvan is vrouw
77 eerstejaars gestart in 2017
36% daarvan is vrouw
27713 studenten aan de Universiteit Leiden
59% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

De Leidsche Flesch
De Leidsche Flesch is de studievereniging voor Natuurkunde, Sterrenkunde, Wiskunde en Informatica. De voornaamste doelen van De Leidsche Flesch zijn het bijdragen aan het contact tussen haar leden en de wetenschap en het bijdragen aan het contact tussen de leden onderling.
Deze dingen probeert ze te realiseren door een breed scala aan activiteiten te organiseren, zoals (lunch)lezingen, excursies, studiereizen, maar ook borrels, feesten, pubquizzen en allerlei andere dingen. Verder laten we de studenten alvast kennismaken met wat er allemaal mogelijk is na hun studie: behalve oriëntatie op mogelijkheden om door te gaan in het onderzoek laten we de leden ook kennismaken met het bedrijfsleven, d.m.v. bijvoorbeeld bedrijfslezingen of inhousedagen.

Voor de eerstejaars organiseert De Leidsche Flesch elk begin van het collegejaar het eerstejaarsweekend. Dit weekend biedt eerstejaars de mogelijkheid om kennis te maken met elkaar en met de vereniging. Het eerstejaarsweekend vindt plaats in het weekend na de eerste twee collegeweken.

Verder is er bij De Leidsche Flesch de mogelijkheid om zelf dingen te organiseren door in een commissie te gaan, of je kan je aansluiten bij een gilde.

Een ander belangrijk aspect - en tevens voor velen een reden om lid te worden - van De Leidsche Flesch waar elk lid van profiteert is de boekenactie. Twee keer per jaar organiseert De Leidsche Flesch een boekenactie, waarbij alle leden hun boeken gemakkelijk en met korting via internet bij ons kunnen bestellen.

Op kamers in Leiden

31058studenten studerend
12630studenten woonachtig   
€ 350gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
20 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Tjerk
Student

Veel mensen hebben het romantische beeld van sterrenkunde dat je de hele tijd door telescopen staat te kijken, maar dit beeld klopt niet. In de studie maak je kennis met alles wat er in het heelal voorkomt en leer je dit te begrijpen. Je leert daarom te werken met gigantische hoeveelheden data. Zelf heb ik sterrenkunde gekozen omdat ik de natuurkunde erachter zo mooi vind.
Henk Hoekstra
Docent

Na de opleiding kun je als sterrenkundige alle kanten op. Een deel kiest voor de wetenschap, maar je kunt ook prima in het bedrijfsleven aan de slag. Bedrijven weten dat sterrenkundigen echte bèta's zijn die je een complex probleem kunt voorleggen, zoals het uitvoeren van een risicoanalyse.

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/2 Universiteit Leiden
Sterrenkunde
€ 350 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
77 eerstejaars
36% vrouw
24-30 uur contacttijd/week
40% Nederlandstalig
60% Engelstalig
2/2 Rijksuniversiteit
Sterrenkunde
star Keuzegids topopleiding 2016
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.2/5 studenttevredenheid
43 eerstejaars
23% vrouw
24-30 uur contacttijd/week
100% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete 2017
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.24.2
inhoud3.94.0
docenten3.83.9
studiefaciliteiten3.83.9
studielast3.43.5
studiebegeleiding3.83.8
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Sterrenkunde aan de Universiteit Leiden is beoordeeld door 65 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.2 uit 5.
bron: Universiteit Leiden
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid 4.1 4.1
aantal eerstejaars 121 44
ervaren contacttijd per week 24-30 18-24
doorstroom naar tweede jaar 58%
diploma binnen 4 jaar 36%
werk op niveau in 1,5 jaar

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.

Van de studenten die beginnen aan de dubbelstudie Sterrenkunde+Natuurkunde of Sterrenkunde+Wiskunde kiest een aantal voor voortzetting van slechts 1 studie in het tweede jaar. Dit maakt de doorstroom naar het tweede jaar feitelijk 10%-punt hoger.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Het overgrote deel van de bachelorstudenten Sterrenkunde stroomt door naar één van onze Astronomy masterspecialisaties.
Als sterrenkundige heb je geleerd om verbanden te leggen, complexe problemen te analyseren en gestructureerd te denken. Je verdiept je in vakgebieden als informatica, wiskunde en natuurkunde en dat biedt een belangrijk voordeel: je bent sterk multidisciplinair opgeleid.

Na je bachelor kun je computerprogramma's maken en je analytische vaardigheden benutten om wetenschappelijke en maatschappelijke problemen te signaleren en op te lossen. Sterrenkundigen zijn cijfermatig sterk en gewild voor posities binnen en buiten het onderzoek in verschillende sectoren.

De helft van de afgestudeerden vindt een baan in de industrie, het bedrijfsleven of bij de overheid, bijvoorbeeld als R&D engineer, consultant, IT-analist, manager, beleidsadviseur of statisticus. De andere helft gaat na de masteropleiding eerst promoveren in de sterrenkunde, om daarna voor een wetenschappelijk loopbaan dan wel een carrière in het bedrijfsleven te gaan.

Veel bedrijven hebben onderzoeksafdelingen waar gewerkt wordt aan verbetering van bestaande en ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Zeker in sectoren als de ICT, de telecommunicatie en industrie kun jij als sterrenkundige een waardevolle bijdrage leveren.

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
TU DelftAerospace Engineeringgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitApplied Physics+ 30 EC pre-master
RijksuniversiteitAstronomygeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenAstronomy+ aanv. eisen
Universiteit LeidenAstronomy and Business Studies+ aanv. eisen
Universiteit LeidenAstronomy and Data Sciencegeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenCosmologygeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenEducation+ aanv. eisen
Universiteit LeidenInstrumentation+ aanv. eisen
Universiteit LeidenScience Communication and Society+ aanv. eisen
Universiteit Leiden Research research+ aanv. eisen
Universiteit TwenteEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time+ 6 EC pre-master
RijksuniversiteitEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time,dual+ aanv. eisen
RijksuniversiteitEnergy and Environmental Sciencesgeen aanvullende eisen
TU DelftEngineering & Policy Analysis+ aanv. eisen
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
TU DelftIndustrial Ecology - TU Delft en Universiteit Leiden+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in natuurkunde educational+ 60 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in wiskunde educational+ 72 EC pre-master
UULeraar VHO natuurkunde full-time,part-time educational+ 60 EC pre-master
UULeraar VHO wiskunde (1 jarig) educational+ 72 EC pre-master
UvALerarenopleiding Natuurkunde part-time educational+ 60 EC pre-master
UvALerarenopleiding Wiskunde educational+ 72 EC pre-master
RijksuniversiteitPhysics+ 15 EC pre-master
Amsterdam VUPhysics & Astronomygeen aanvullende eisen
UvAPhysics and Astronomy: Advanced Matter and Energy Physics+ aanv. eisen
UvAPhysics and Astronomy: Astronomy and Astrophysicsgeen aanvullende eisen
UvAPhysics and Astronomy: Biophysics and Biophotonics+ aanv. eisen
UvAPhysics and Astronomy: Gravitation, Astro- and Particle Physics Amsterdam+ aanv. eisen
UvAPhysics and Astronomy: Theoretical Physics+ aanv. eisen
TUeScience and Technology of Nuclear Fusiongeen aanvullende eisen
TU DelftScience Communication+ toelatingsgesprek
TUeLeraar VHO Natuurkunde educationalgeen aanvullende eisen
TU DelftLeraar VHO Natuurkunde educationalgeen aanvullende eisen
TUeLeraar VHO Wiskunde educational+ 12 EC pre-master
TU DelftLeraar VHO Wiskunde educational+ 15 EC pre-master
TU DelftSustainable Energy Technology - 4TU+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

adviseur
onderzoeker
technisch innovateur
bron: CBS

Contact

Studielijn Universiteit Leiden
E: studielijn@leidenuniv.nl
T: +31 (071)5271111
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite