Economie en Bedrijfseconomie

Vrije Universiteit Amsterdam

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Geld kun je maar één keer uitgeven. Mensen maar op een plek tegelijk inzetten. Een uur maar een keer gebruiken. Hoe bereik je het beste resultaat? Daarover gaat het bij Economie en Bedrijfseconomie.

open_in_newwebsite

locatieAmsterdam
diplomaBSc Economie en Bedrijfseconomie
typeregulier, 180 EC
start1 september
taaldeels Nederlands
volledig Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code50950
numerus fixusnee
honoursheeft honours track
Economie houdt zich bezig met grote en zeer uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken en problemen. Kan en moet de overheid optreden tegen de topsalarissen van managers? Welke invloed heeft de hypotheekrenteaftrek op de financiële positie van huizenbezitters? Wat is de invloed van vennootschapsbelasting op het aangaan van schulden door ondernemingen? Wat zijn de risico's van het gebruik van derivaten zoals rente swaps? Hoe kan de groei van kleine ondernemingen en ondernemerschap worden gestimuleerd? Hoe gaan we om met landen die in grote financiële nood zitten? Hoe gaan we om met de uitdagingen van vergrijzing en klimaatverandering? Dit soort onderwerpen raken ons direct of indirect allemaal. Je benadert maatschappelijke vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken. Je houdt je bezig met uiteenlopende economische kennisgebieden, zoals macro-economie, ruimtelijke economie, ontwikkelingseconomie, economische geschiedenis en recht. Bovendien leer je van alles over marketing, finance, accounting en het managen van organisaties. Met deze kennis kun je bijdragen aan het oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken en bedrijfseconomische problemen.

Waarom aan de Amsterdam VU?

  • Vanaf 2018-2019 in het Engels, keuze voor Nederlandse werkgroepen in jaar 1
  • Kleinschalig met veel interactie met docenten
  • 1e specialisatie na 1 jaar: Economics vs Business Economics
  • Verdere specialisatie binnen Business Economics ri. Accounting/Finance/Marketing na 1,5 jaar
  • Rijk minoraanbod en opties voor exchange, stage, verdieping, verbreding
  • Sterke aansluiting bij actuele economische problemen
  • Academic Core geïntegreerd in opleiding: methoden, ethiek & academische vaardigheden

Open dagen en meeloopdagen

VU Bachelordag Amsterdam
Bezoek tijdens de open dag van de Vrije Universiteit Amsterdam onze campus en maak kennis met verschillende bacheloropleidingen. Stel je vragen aan studenten en docenten op de informatiemarkt. Door het jaar heen kun je ook komen Proefstuderen bij een opleiding van jouw keuze.
VU Bachelordag Amsterdam
Bezoek tijdens de open dag van de Vrije Universiteit Amsterdam onze campus en maak kennis met verschillende bacheloropleidingen. Stel je vragen aan studenten en docenten op de informatiemarkt. Door het jaar heen kun je ook komen Proefstuderen bij een opleiding van jouw keuze.
VU Bachelordag Amsterdam
Bezoek tijdens de open dag van de Vrije Universiteit Amsterdam onze campus en maak kennis met verschillende bacheloropleidingen. Stel je vragen aan studenten en docenten op de informatiemarkt. Door het jaar heen kun je ook komen Proefstuderen bij een opleiding van jouw keuze.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwDe bacheloropleiding Economie en Bedrijfseconomie duurt drie jaar. Vanaf 2018-2019 is de voertaal Engels. In het eerste jaar heb je de keuze om werkgroepen in het Nederlands te volgen, daarna is alles in het Engels. Je volgt hoor- en werkcolleges, waarbij het bij hoorcolleges draait om de vakliteratuur. Bij werkcolleges ga je zelf met de opgedane kennis aan de slag.

Zie Studiegids: http://www.vu.nl/nl/studiegids/2016-2017/bachelor/c-f/economie-bedrijfseconomie/index.aspx
1e jaar Je maakt kennis met alle belangrijke onderdelen van de economie. Je volgt vakken zoals Economic Challenges, Marketing, Microeconomics, Finance, en Economics and Management of Organizations. Naast algemeen economische vakken en bedrijfseconomische vakken volg je ook ondersteunende vakken zoals Quantititative Research Methods, Academic Skills en Programming.
periode
123456
Economic Challenges
6 EC
Quantitative Research Methods I
6 EC
Marketing I
6 EC
Microeconomics I
6 EC
Academic Skills
6 EC
Accounting I
6 EC
Macroeconomics I
6 EC
Economics and Management of Organizations
6 EC
Finance I
6 EC
Programming for Economists
6 EC
2e jaar In het tweede jaar specialiseer je je in de richting van Algemene Economie of Bedrijfseconomie. Kies je voor Bedrijfseconomie, dan bepaal je halverwege het tweede jaar of je je verder gaat specialiseren in Accounting, Finance of Marketing. Ongeacht je keuze voor een bepaalde richting verdiep je ook je methodologische kennis en je ethisch en filosofisch denkkader.
periode
123456
Accounting keuzevak
Finance keuzevak
Marketing keuzevak
Accounting II
6 EC
Macroeconomics II
6 EC
Quantitative Research Methods II
6 EC
Quantitative Research Methods II
6 EC
Finance II
6 EC
International Trade and Development Economics
6 EC
Marketing II
6 EC
Regional and Urban Economics
6 EC
Ethics
6 EC
Ethics
6 EC
Law
6 EC
Microeconomics II
6 EC
Public Economics
6 EC
Environmental and Transport Economics
6 EC
Monetary Economics
6 EC
Research Paper
6 EC
Research Paper
6 EC
3e jaar De 1e helft van je 3e jaar heb je een volledig vrij in te vullen keuzeruimte. Je kunt deze periode gebruiken om naar het buitenland te gaan, een stage te lopen, een verdiepende minor aan de faculteit te volgen, een minor te volgen aan een andere faculteit, of om je voor te bereiden op een Research Master als je een academische carrière ambieert. De 2e helft van het 3e jaar rond je de bacheloropleiding af met een verdere verdieping in je specialisatierichting en het schrijven een scriptie.
periode
123456
Minor
Specialisatie Accounting
Specialisatie Algemene Economie
Specialisatie Finance
Specialisatie Marketing

Onderwijs

taal van onderwijs50% nl
100% en
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
literatuurstudie, mondelinge presentatie, stage, computer opdrachten, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, werkcollege, hoorcollege, werkgroep, groepsopdracht, poster presentatie, individuele opdracht, practicum, zelfstudie, integratie module
doelstelling
In je eerste jaar leg je een stevige basis, waarna je je meteen op de eerste dag van het tweede jaar specialiseert in Algemene Economie of Bedrijfseconomie. Daarnaast ontwikkel je ook methodologische kennis en een historisch, ethisch en filosofisch denkkader. Het derde jaar sluit je af met een verdere verdieping in je specialisatierichting en het schrijven van een scriptie.
studeren in het buitenland
Studeren in het buitenland is niet verplicht, maar je wordt wel de mogelijkheid geboden dit te doen: http://www.feweb.vu.nl/nl/opleidingen/uitwisselingsprogrammas/buitenland/index.asp
bindend studieadvies
  • minimaal 42 EC in de eerste 12 maanden


plus kwalitatieve eis
honours-/excellence program VU Honours programme

The Honours programme offers several advantages to our students. Only a select group of motivated, talented students can participate in the programme

Students participating in the VU Honours programme come from different faculties, thus broadening your academic horizon through interdisciplinary class discussions and team work. The programme draws upon the expertise of our top faculty members. Special courses are developed, that are only accessible to Honours students.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2018

aanmelding deadline : 1 mei 2018
wettelijk tarief : € 2060 (€1030 in het eerste jaar)

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 mei 2019
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
vwo C&Mwiskunde A of wiskunde B
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
hbo-pmet wiskunde op VWO niveau
toelatingseisen

toelatingsgesprek

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
424kamerhuur in Amsterdamboven landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1292totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

489 studenten volgen deze opleiding
25% daarvan is vrouw
104 eerstejaars gestart in 2017
30% daarvan is vrouw
22357 studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam
57% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Aureus
algemene studievereniging

Op kamers in Amsterdam

115129studenten studerend
47168studenten woonachtig   
€ 424gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Bas Flipse
Ik ben aanvankelijk bij de VU gaan kijken omdat ik veel positieve geluiden hoorde over de economische opleidingen aan de VU. Daarnaast wilde ik graag naar Amsterdam, want er is geen studentenstad die de hoofdstad overtreft.

Na hier een dag te hebben meegelopen, was ik er helemaal klaar voor. Ik voelde me er gelijk goed op m'n plek door de persoonlijke benadering in de intro-week en de werkgroepen...
Maar aan de VU doe ik meer dan studeren. Ik zit tegenwoordig in de opleidingscommissie waar je samen met de student- en docentleden de opleiding evalueert en waar mogelijk verbetert. Op deze manier ben je weer vanuit een heel nieuw perspectief met je opleiding bezig. En naast studeren is het belangrijk om ook vooral te genieten. Met een grand-café op de campus, een campus-plein dat 's zomers drukker is dan de collegezalen en Amsterdam aan je voeten wordt studeren aan de VU niet snel saai.


lees verder ...
Jordi Dumans

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/10 Amsterdam VU
Economie en Bedrijfseconomie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
4.1/5 studenttevredenheid
104 eerstejaars
29% vrouw
12 uur contacttijd/week
50% Nederlandstalig
100% Engelstalig
2/10 Erasmus
Dubbele bachelor en master in Economie en Recht
€ 342 gemiddelde kamerhuur
3.9/5 studenttevredenheid
695 eerstejaars
32% vrouw
12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/10 Erasmus
International Bachelor Economics and Business Economics
€ 342 gemiddelde kamerhuur
3.9/5 studenttevredenheid
695 eerstejaars
32% vrouw
12 uur contacttijd/week
100% Engelstalig
4/10 Erasmus
Economie en Bedrijfseconomie
€ 342 gemiddelde kamerhuur
3.9/5 studenttevredenheid
695 eerstejaars
32% vrouw
12 uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/10 Rijksuniversiteit
Economie en Bedrijfseconomie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.2/5 studenttevredenheid
276 eerstejaars
28% vrouw
12 uur contacttijd/week
100% Engelstalig
6/10 Radboud Universiteit
Economie en Bedrijfseconomie
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
166 eerstejaars
29% vrouw
? uur contacttijd/week
60% Nederlandstalig
40% Engelstalig
7/10 Radboud Universiteit
Economics and Business Economics
€ 315 gemiddelde kamerhuur
4.0/5 studenttevredenheid
166 eerstejaars
29% vrouw
12 uur contacttijd/week
100% Engelstalig
8/10 Maastricht University
Economics and Business Economics
star Keuzegids topopleiding 2016
€ 308 gemiddelde kamerhuur
4.2/5 studenttevredenheid
277 eerstejaars
37% vrouw
6-12 uur contacttijd/week
100% Engelstalig
9/10 UU
Economics and Business Economics
€ 336 gemiddelde kamerhuur
3.9/5 studenttevredenheid
? eerstejaars
?% vrouw
12-18 uur contacttijd/week
100% Engelstalig
10/10 Tilburg University
Economie en Bedrijfseconomie
€ 253 gemiddelde kamerhuur
4.0/5 studenttevredenheid
130 eerstejaars
22% vrouw
18 uur contacttijd/week
30% Nederlandstalig
70% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..


Kom je er echt niet uit? Zoek hulp bij een studiekeuzeadviseur in jouw buurt.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete 2017
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.84.0
inhoud3.63.7
docenten3.53.6
studiefaciliteiten3.53.6
studielast3.73.8
studiebegeleiding3.33.5
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Economie en Bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit Amsterdam is beoordeeld door 496 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.8 uit 5.
bron: Vrije Universiteit Amsterdam
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid 4.1 4.0
aantal eerstejaars 182 362
ervaren contacttijd per week 12 12-18
doorstroom naar tweede jaar 62% 67%
diploma binnen 4 jaar 40% 72%
werk op niveau in 1,5 jaar

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.


Na de studie

Unsplashed background img 2
http://www.vu.nl/nl/studiegids/2016-2017/bachelor/c-f/economie-bedrijfseconomie/index.aspx?view=modulegroep&origin=51316181&id=51317582

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Na afronding van je studie kun je als econoom eigenlijk overal terechtkomen: in het bedrijfsleven, bij de overheid, en bij nationale en internationale organisaties zoals de EU, de Wereldbank en het Centraal Planbureau.
huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2538gemiddeld bruto maandloon
76%kans op een vaste baan
7%kans op een voltijd baan
75%kans op een baan op niveau
58%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
76%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Amsterdam VUAccounting & Control+ motivatiebrief
UUBanking and Financegeen aanvullende eisen
ErasmusBusiness Administration+ basiskennis
RijksuniversiteitBusiness administrationgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUDigital Business Innovation+ motivatiebrief
Amsterdam VUBusiness Administration: Specialization in Financial Management+ motivatiebrief
Amsterdam VUBusiness Administration: Specialization in Human Resource Management+ motivatiebrief
Amsterdam VUBusiness Administration: Specialization in Management Consulting+ motivatiebrief
Amsterdam VUBusiness Administration: Specialization in Strategy & Organization+ motivatiebrief
Amsterdam VUBusiness Administration: Specialization in Transport & Supply Chain Management+ motivatiebrief
UUBusiness Development and Entrepreneurshipgeen aanvullende eisen
ErasmusBusiness Information Management+ basiskennis
Wageningen UniversityClimate Studies+ aanv. eisen
RijksuniversiteitDDM Managing Multinationalsgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitEconomic Geography+ aanv. eisen
RijksuniversiteitRegional Competitiveness and Trade+ aanv. eisen
UUEconomic Policygeen aanvullende eisen
Amsterdam VUEconomics+ motivatiebrief
RijksuniversiteitEconomicsgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityEconomicsgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUEconomics (MPhil)+ aanvullende vakeisen
UvAEntrepreneurshipgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityFinance+ aanvullende vakeisen
Amsterdam VUFinance+ motivatiebrief
ErasmusFinance & Investments+ basiskennis
UUFinancial Managementgeen aanvullende eisen
ErasmusGlobal Business & Sustainability+ basiskennis
ErasmusHuman Resource Management+ basiskennis
RijksuniversiteitHuman Resource Managementgeen aanvullende eisen
TU DelftIndustrial Ecology - TU Delft en Universiteit Leiden+ aanv. eisen
TUeInnovation Management+ 30 EC pre-master
RijksuniversiteitInternational Business and Managementgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityInternational Business Tax Economics (track van International Business Taxation)geen aanvullende eisen
Wageningen UniversityInternational Development Studies+ aanv. eisen
RijksuniversiteitInternational Economics and Businessgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitInternational Financial Managementgeen aanvullende eisen
UUInternational Managementgeen aanvullende eisen
UULaw and Economicsgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Algemene economie educational+ 60 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in Bedrijfseconomie educational+ 60 EC pre-master
ErasmusManagement of Innovation+ basiskennis
Wageningen UniversityManagement, Economics and Consumer Studies+ aanv. eisen
Amsterdam VUMarketing+ motivatiebrief
RijksuniversiteitMarketinggeen aanvullende eisen
ErasmusMarketing Management+ basiskennis
Amsterdam VUMaster Educatie in de mens- en maatschappijwetenschappengeen aanvullende eisen
ErasmusOrganisational Change and Consulting+ basiskennis
Tilburg UniversityPublic Governance+ aanv. eisen
RijksuniversiteitReal Estate Studiesgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitResearch Master in Economics and Business researchgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUSpatial, Transport and Environmental Economics (STREEM)+ motivatiebrief
ErasmusStrategic Entrepreneurship+ basiskennis
ErasmusStrategic Management+ basiskennis
Tilburg UniversityStrategic Management+ 30 EC pre-master
RijksuniversiteitSupply Chain Managementgeen aanvullende eisen
ErasmusSupply Chain Management+ basiskennis
Tilburg UniversitySupply Chain Management+ 30 EC pre-master
RijksuniversiteitTechnology and Operations Managementgeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

bron: StudieData

Contact

Toelating Sbe
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite