Gezondheid en leven

Vrije Universiteit Amsterdam

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Gezondheid van de mens: van molecuul tot maatschappij. Als je gezondheid en ziekte van alle kanten wilt begrijpen.

open_in_newwebsite

locatieAmsterdam
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code50509
numerus fixusnee
honoursnee
De opleiding Gezondheid en Leven richt zich op alle aspecten van leven, gezondheid en ziekte. Het functioneren van de gezonde mens is gerelateerd aan genetische, sociale, biotische, gedragsmatige en fysische invloeden. Ben je goed onderlegd in exacte vakken en gefascineerd door de gezondheid van de mens? Wil je niet alleen weten wat er in het lichaam gebeurt als het ziek wordt, maar wil je hier ook graag (patiëntgericht) onderzoek naar doen? Vind je de maatschappelijke kant van ziek zijn net zo interessant? Vanuit zo'n totaalblik naar onze gezondheid kijken: als jou dat ook mateloos fascineert, dan is deze opleiding je op het lijf geschreven.

Waarom aan de Amsterdam VU?

De bacheloropleiding Gezondheid en Leven is uniek in Nederland. Het is een brede opleiding in de Levenswetenschappen waarbinnen je je via specialisaties verder kunt specialiseren.
Gezondheidsproblemen zijn tegenwoordig zo complex dat ze alleen kunnen worden opgelost door verschillende vakgebieden samen te brengen. En dat is precies waarom je bij Gezondheid en Leven vanuit het VU-thema Human Health & Life Sciences op zoek gaat naar de juiste oplossingen voor (internationale) gezondheidsproblemen. Omdat de faculteit Aard- en Levenswetenschappen samenwerkt met andere VU-faculteiten leer jij een multidisciplinaire blik ontwikkelen. Dat is goud waard zodra je straks als expert aan de slag gaat.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwIn het eerste jaar van de opleiding leg je een brede basis voor de kennis en academische vaardigheden binnen de levenswetenschappen. Vervolgens profileer je je in het tweede jaar op basis van jouw interesses, vaardigheden en ambities in de richting van een van de drie specialisaties. In het eerste gedeelte van het derde jaar kies je een minor en in het tweede semester rond je de opleiding af met een bachelorstage waarin alles samenkomt.
1e jaar In het eerste jaar van de opleiding volg je tien vakken (zie hieronder) en leg je een brede basis voor wat betreft kennis en academische vaardigheden binnen de levenswetenschappen. Jouw blikveld is van fundamenteel biomedisch onderzoek tot maatschappelijke gezondheidskwesties en klinische ziektebeelden.
periode
123456
Taaltoest Nederlands voor Studenten ALW
Zicht op Gezondheid en Leven
6 EC
Bouwstenen van het Leven
6 EC
Blusinstructie voor studenten G&L
6 EC
Humane Levenscyclus I
6 EC
Celbiologie en Immunologie
6 EC
Humane Levenscyclus II
6 EC
Vorm en Functie
6 EC
Externe Determinanten van Gezondheid
6 EC
Methodologie 1
6 EC
Microbiologie
6 EC
Gedrag en Gezondheid
6 EC
2e jaar Het tweede jaar is de start van jouw eigen studieprofiel. Begeleid door jouw mentor (ouderejaarsstudent) en tutor (docent), kies je op basis van jouw interesses, vaardigheden en ambities aan het einde van het eerste jaar een hoofdstroom, oftewel een specialisatie. Je maakt een keuze voor een van de drie specialisaties: Biomedische wetenschappen, Duurzame gezondheid en zorg (vanaf studiejaar 2020-2021, naam onder voorbehoud) of Klinische wetenschappen.
3e jaar In het eerste semester van het derde jaar kies je een minor. Tijdens de minor volg je vijf vakken en heb je de mogelijkheid om je kennis te verdiepen of te verbreden. Na de minor begin je met het sluitstuk van de opleiding: je gaat voor vier maanden een bachelorstage doen.

majors

major Duurzame gezondheid en zorg (vanaf studiejaar 2020-2021)

Je leert vanuit een duurzaamheidsperspectief kijken naar uitdagingen in de zorg, gezondheidsverschillen, en de relatie tussen ongezond gedrag, klimaatverandering en gezondheid.

Je verdiept je in de maatschappelijke aspecten van ziekte en gezondheid. Aan bod komen de preventie van obesitas, het screeningsprogramma naar baarmoederhalskanker en hoe eenzaamheid van ouderen als systeemprobleem kan worden benaderd.

Duurzame gezondheid en zorg (naam onder voorbehoud, voorheen Gezondheidswetenschappen) is een nieuwe specialisatie vanaf studiejaar 2020-2021.

major Klinische wetenschappen

In de klinische major ligt de focus vanaf het begin op de patiënt en ben jij de verbinding tussen (biomedisch) wetenschappelijk onderzoek en de dagelijkse praktijk.

Om deze brugfunctie te kunnen vervullen, leer je in deze major de taal te spreken van de onderzoeker én van de arts. Ook leer je vraagstukken uit de kliniek om te zetten naar wetenschappelijk onderzoek en, andersom, om bevindingen uit onderzoek weer in te passen in de kliniek. Daarnaast krijg je inzicht in ziektebeelden en de ontwikkeling van preventieve-, diagnostische- en therapeutische behandelplannen.

minor Minoren Faculteit der Bètawetenschappen

Binnen de bacheloropleidingen van de Faculteit der Bètawetenschappen worden er verschillende minoren aangeboden. De minoren worden aangeboden in het eerste semester van het derde studiejaar.

Een minor kan verbredend of verdiepend zijn, maar is altijd een samenhangend geheel van 30 studiepunten. De minoren kunnen gevolgd worden door Bètastudenten, maar ook door andere studenten van de VU en door studenten van buiten de VU. Kijk hier voor alle minoren: https://beta.vu.nl/nl/onderwijs/minoren/index.aspx

major Biomedische wetenschappen

Binnen de biomedische major leer je hoer je een gezond lichaam van een mens functioneert, hoe ziektes ontstaan en hoe deze voorkomen kunnen worden.

Dit leer je op het niveau van een molecuul, de cel, het orgaan en het totale organisme.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet50% zelfstudie
35% theorie
15% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, computer opdrachten, groepsdiscussie, groepsopdracht, hoorcollege, individuele opdracht, laboratoriumwerk, literatuurstudie, mondelinge presentatie, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, poster presentatie, practicum, project, stage, werkcollege, werkgroep, workshop, zelf-evaluatie, zelfstudie
studeren in het buitenland
Het is mogelijk om de minor en/of stage in het buitenland te volgen.
bindend studieadvies
  • minimaal 42 EC in de eerste 12 maanden


De meeste bacheloropleidingen aan de VU hanteren het Bindend Studie Advies (BSA). Het BSA betekent dat je in het eerste jaar van je bachelor Gezondheid en Leven 42 EC moet halen. Lukt het je niet om aan de norm te voldoen in het eerste jaar, dan mag je deze opleiding aan de VU niet voortzetten en je gedurende drie opeenvolgende jaren niet opnieuw inschrijven voor deze opleiding.
doelstelling
De bacheloropleiding Gezondheid en Leven heeft tot doel studenten op te leiden op het brede terrein van de humane levenswetenschappen waarin studenten, door persoonlijke keuzes te maken, zich kunnen profileren in de richting van biomedische wetenschappen, klinische wetenschappen of duurzame gezondheid en zorg (voorheen Gezondheidswetenschappen, vanaf studiejaar 2020-2021).
De opleiding richt zich op alle aspecten van leven, gezondheid en ziekte, en de zorg van de samenleving daarvoor. Het functioneren van de gezonde mens wordt gerelateerd aan endogene (genetische), sociale, biotische, gedragsmatige en fysische invloeden die de gezondheid bevorderen dan wel bedreigen. Naast aandacht voor (basis)kennis en -inzicht is de opleiding gericht op het aanleren van vaardigheden. Het belangrijkste doel is dat de bachelor na afronding van de studie in staat is om (onder begeleiding) medisch-biologisch, klinisch dan wel gezondheidswetenschappelijk onderzoek uit te voeren aan gezondheidsvraagstukken.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2021

aanmelding deadline : 1 mei 2021
collegegeld nog niet bekend

Na het maken van je studiekeuze biedt VU Matching je de mogelijkheid om te bepalen of de studie overeen komt met het beeld en de verwachtingen die je hebt en of de studie bij jou past. VU Matching is een onderdeel van de aanmeldprocedure voor alle bacheloropleidingen van de VU en bestaat uit twee onderdelen. Na het inloggen op VUnet doe je het eerste onderdeel: de digitale vragenlijst. Het tweede onderdeel is de activiteit van de opleiding op de VU Campus.
toelaatbare profielen
vwo N&Tbiologie
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo C&MBiologie, Engels, Scheikunde en Wiskunde (A of B) op 6 vwo-niveau.
hbo-pAls je in wilt stromen in de bachelor Gezondheid en Leven op basis van een hbo-propedeuse diploma (zonder vwo-diploma) dien je te voldoen aan 4 extra eisen: Wiskunde A of B, Scheikunde, Biologie en Engels op 6 VWO niveau.
inbegrepen in collegegeld
registration fee
examination

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
424kamerhuur in Amsterdamboven landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1292totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

638 studenten volgen deze opleiding
82% daarvan is vrouw
220 eerstejaars gestart in 2017
86% daarvan is vrouw
22864 studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam
58% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Anguilla
Anguilla staat voor een leuke studententijd waarin zowel studeren als ontspannen centraal staan. Naast borrels, die om de twee weken plaatsvinden, en andere leuke activiteiten, organiseren wij ook studiegerelateerde activiteiten, om theorie meer in de praktijk te kunnen brengen.
Ook verkopen wij samenvattingen van de tentamenstof. Leden krijgen korting op boeken, ze hebben toegang tot de tentamendatabase en hebben de mogelijkheid om in één van de vele commissies of zelfs het bestuur te gaan! Daarnaast kunnen ze ook ontspannen in onze ledenkamer (WN-SK12), waar ze een lekker glaasje fris of een warme kop koffie/thee kunnen drinken, tosti's kunnen maken, spelletjes kunnen spelen op de Gamecube of gewoon even kunnen ontspannen. Voor meer informatie over Anguilla kun je terecht op de site: www.anguilla.vu. Voor verdere vragen kun je mailen naar bestuur@anguilla.vu of langskomen tijdens onze inloopspreekuren tijdens de pauze van 12:45 tot 13:30 uur in onze ledenkamer (WN-SK12) of bestuurskamer (WN-P152)

Op kamers in Amsterdam

115129studenten studerend
47168studenten woonachtig   
€ 424gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.04.0
inhoud3.83.8
docenten3.53.5
studiefaciliteiten3.43.4
studielast3.73.7
studiebegeleiding3.33.3
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Gezondheid en leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam is beoordeeld door 277 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.0 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Met hoogwaardige academische kennis van humane levenswetenschappen stromen de meeste studenten na hun bachelor door naar, afhankelijk van de gevolgde major, zeer uiteenlopende masterrichtingen binnen de levenswetenschappen.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Gezondheid en Leven is een opleiding met toekomst. Het werkterrein van de afgestudeerden (na de master) is net zo breed als het hele terrein van de gezondheidszorg. Je komt bijvoorbeeld terecht in het laboratorium waar je een vaccin ontwikkelt tegen HIV, doet patiëntgericht onderzoek naar de beste behandelmethode tegen obesitas, of maakt beleid om alcoholmisbruik onder jongeren terug te dringen.
beroepen: Onderzoeker in opleiding/PhD-student bij verschillende universiteiten en onderzoeksinstituten,Docent,Beleidsmedewerker,Epidemioloog,Clinical research associate,Zorgadviseur/consultant,Communicatiemedewerker/voorlichter,(Internationaal) Project/Programma manager,Preventiemedewerker
beroepen: Onderzoeker in opleiding/PhD-student bij verschillende universiteiten en onderzoeksinstituten,Docent,Beleidsmedewerker,Epidemioloog,Clinical research associate,Zorgadviseur/consultant,Communicatiemedewerker/voorlichter,(Internationaal) Project/Programma manager,Preventiemedewerker

huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2283gemiddeld bruto maandloon
39%kans op een vaste baan
21%kans op een voltijd baan
56%kans op een baan op niveau
65%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
70%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
geen aanvullende eisen
Amsterdam VUBiomedical Sciences+ cijfergemiddelde
Amsterdam VUBiomolecular Sciences+ aanv. eisen
Amsterdam VUCardiovascular Researchgeen aanvullende eisen
Maastricht UniversityEpidemiologygeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityFood Safety+ cijfergemiddelde
+ motivatiebrief
Maastricht UniversityGlobal Healthgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUGlobal Health (Research) researchgeen aanvullende eisen
Maastricht UniversityGovernance and Leadership in European Public Healthgeen aanvullende eisen
Maastricht UniversityHealth Education and Promotiongeen aanvullende eisen
Maastricht UniversityHealthcare Policy, Innovation and Managementgeen aanvullende eisen
UULeraar VHO biologie full-time,part-time educational+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Biologie educational+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Biologie part-time educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Biologie part-time educational+ aanv. eisen
Amsterdam VUManagement, Policy-Analysis and Entrepreneurship in Health and Life Sciencesgeen aanvullende eisen
UvHMaster Zorgethiek en Beleidgeen aanvullende eisen
Wageningen UniversityNutrition and Health+ aanv. eisen
RUGReligion, Health and Wellbeing+ aanv. eisen
Universiteit LeidenVitality and Ageinggeen aanvullende eisen
Maastricht UniversityWork, Health and Careergeen aanvullende eisen
ErasmusZorgmanagement part-timegeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

(internationaal) project/programma manager
beleidsmedewerker
clinical research associate
communicatiemedewerker/voorlichter
docent
epidemioloog
onderzoeker in opleiding/phd-student bij verschillende universiteiten en onderzoeksinstituten
preventiemedewerker
zorgadviseur/consultant
bron: StudieData

Contact

studievoorlichting
E: contact@vu.nl
T: (020) 598 5000
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite