Politicologie

Vrije Universiteit Amsterdam

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

De opleiding is kleinschalig en persoonlijk met betrokken docenten en een actieve studenten community.

open_in_newwebsite

locatieAmsterdam
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taaldeels Nederlands
deels Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56606
numerus fixusnee
honoursheeft honours track
Tijdens de bachelor Politicologie aan de VU verdiep je je in verschuivende mondiale machtsverhoudingen, klimaatverandering, migratie en het ontstaan van oorlog en conflict. Je discussieert over de campagne van Jesse Klaver en de laatste ontwikkelingen rond de spanningen met Rusland.

De opleiding is kleinschalig en persoonlijk met betrokken docenten en een actieve studenten community. Anders dan aan andere universiteiten krijg je aan de VU in het eerste jaar een mix van bestuurskunde, nationale- en internationale politiek. In het tweede jaar kies je een specialisatie: Nationale politiek en bestuur of Mondiale politiek.

Eenmaal afgestudeerd kun je aan de slag als consultant, journalist, onderzoeker of beleidsmedewerker. Bijvoorbeeld bij gemeenten, ministeries, ambassades, bedrijven, maatschappelijke en politieke organisaties of onderzoeksbureaus. Ook over de grens zijn werkgevers geïnteresseerd in jouw kennis van politieke processen. Denk aan de Verenigde Naties en de Europese Unie, maar ook aan multinationals en NGO's.
Political Science studeren?
Study Political Science

Waarom aan de Amsterdam VU?

 • De opleiding is kleinschalig. Docenten zijn goed te bereiken en studenten krijgen persoonlijke aandacht.
 • Aan VU Amsterdam verdiep je je het eerste jaar in bestuurskunde én nationale en internationale politiek. Daarna kun je kiezen uit verschillende afstudeerrichtingen en krijg je veel keuzevrijheid zodat je je kunt specialiseren in het vakgebied dat jij interessant vindt.
 • De opleiding heeft veel aandacht voor politicologie in de praktijk. Studenten bezoeken de Eerste Kamer en bootsen de Verenigde Naties na.
 • VU Amsterdam is een goed bereikbare campusuniversiteit waar je studenten uit alle disciplines tegenkomt.
 • Diversiteit is belangrijk aan VU Amsterdam. Iedereen is welkom en je wordt opgeleid om te kunnen omgaan met onderlinge verschillen.
 • Anders dan aan andere universiteiten ga je met studenten uit andere disciplines aan de slag om oplossingen te zoeken voor hedendaagse maatschappelijke uitdagingen zoals globalisering, diversiteit en digitalisering.


Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouw
Tijdens de bachelor Politicologie bestudeer je hoe samenlevingen en internationale verbanden politiek zijn georganiseerd en hoe besluiten worden genomen. Je kijkt naar het doel van bijvoorbeeld gemeenteraden, politieke partijen of de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties en onderzoekt wie uiteindelijk de beslissing neemt. Je verdiept je in thema's als de verschuivende mondiale machtsverhoudingen, klimaatverandering, migratie en het ontstaan van oorlog en conflict.
Aan de VU doe je zelf onderzoek. Met behulp van methoden en technieken leer je hoe je onderzoeksvragen scherp formuleert en beantwoordt. In de collegezaal discussieer je over de campagne van Jesse Klaver en de laatste ontwikkelingen rond de spanningen met Rusland.

1e jaar Je start met een grondige inleiding in de kernbegrippen en theorieën van nationale politiek en internationale betrekkingen, en bestuurskunde. Je bezoekt de Eerste Kamer en verdiept je in de filosofie van politiek. Tijdens werkgroepen ontwikkel je je lees- en schrijfvaardigheid en de analytische skills die je nodig hebt in je verdere carrière. Aan het einde van het eerste jaar boots je samen met medestudenten de Verenigde Naties na.
periode
123456
Bachelorwerkgroep politicologie 1
6 EC
State, Power and Conflict
6 EC
Bestuur, politiek en samenleving
6 EC
Methodologie van sociaalwetenschappelijk onderzoek
6 EC
Bachelorwerkgroep politicologie 2
6 EC
Beschrijvende en inferentiële statistiek
6 EC
History of Political Thought
6 EC
Bachelor's Tutorial Political Science 3
6 EC
Nederlands politiek en kwalitatieve methoden
6 EC
Wetenschapsgeschiedenis
6 EC
2e jaar Je kiest voor een afstudeerrichting die je verdere vakken zal bepalen. Ben je vooral geïnteresseerd in nationale vraagstukken, zoals over gesegregeerde buurten of de verzorgingsstaat? Kies dan voor Nationale Politiek en Bestuur. Wil je graag meer weten over de verhouding tussen de VS en Rusland, of de gevolgen van het conflict in Syrië op de stabiliteit van het Midden-Oosten? Dan is Mondiale Politiek jouw richting.
periode
123456
Comparative Political Research
6 EC
Comperative Political Research
6 EC
International Relations and Global Governance
6 EC
Public Management
6 EC
Economie, markt en overheid
6 EC
EU Governance in an International Context
6 EC
EU Governance in an International Context
6 EC
Global Political Economy
6 EC
Research Project Political Science
6 EC
Research Project Political Science
6 EC
Networks 1 or Diversity 1 or Globalization 1
6 EC
Networks 1 or Diversity 1 or Globalization 1
6 EC
Wetenschapsfilosofie
6 EC
Wetenschapsfilosofie
6 EC
Governing Global Challenges
6 EC
Governing Global Challenges
6 EC
Networks 2 or Diversity 2 or Globalization 2
6 EC
Networks 2 or Diversity 2 or Globalization 2
6 EC
Political Participation and Protest
6 EC
Recht van overheid en bedrijf
6 EC
3e jaar In het eerste semester bepaal je zelf hoe jouw studie eruit ziet. Je kunt gaan studeren in het buitenland, stage lopen bij bijvoorbeeld een ambassade, of een minor volgen in een ander interessegebied, zoals journalistiek of economie. Je sluit het jaar af met het schrijven van je bachelorthesis. Hierin doe je onderzoek naar een vraagstuk op het gebied van de Politicologie.
periode
123456
Keuzeruimte
30 EC
Contemporary Social and Political Philosophy
6 EC
Political Analysis
6 EC
Bachelorthesisproject politicologie
18 EC

afstudeerrichtingen

afstudeerrichting Nationale Politiek en bestuur

Ben jij geïnteresseerd in de werking van het politieke bestuur in Nederland? Lijkt het jou interessant om het Nederlandse beleid vanuit verschillende perspectieven te bekijken?

Bij Nationale politiek en bestuur volg je onder andere de volgende vakken:

 • Public Management
 • Recht voor overheid en bedrijf
 • Economie, markt en overheid

afstudeerrichting Mondiale politiek

Wil je verder kijken dan Nederland? Bij Mondiale politiek vergelijk je politieke processen tussen verschillende landen en ga sta je stil bij de verdeling van macht.

Bij Mondiale politiek volg je onder andere de volgende vakken:

 • International Relations and Global Governance
 • Global Political Economy
 • Social Structure and Political Mobilization
 • Political Participation and Protest

Onderwijs

taal van onderwijs50% nl
50% en
onderwijsopzet40% zelfstudie
40% theorie
20% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, computer opdrachten, groepsdiscussie, groepsopdracht, hoorcollege, individuele opdracht, literatuurstudie, mondelinge presentatie, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, practicum, project, seminar, spelontwikkeling, stage, werkcollege, werkgroep, workshop, zelf-evaluatie, zelfstudie
onderwijsvormen
Het derde jaar staat voor een belangrijk deel in het teken van jouw keuzeruimte. Hierin bepaal je een semester (halfjaar) lang zelf hoe je studie eruitziet. Je kunt kiezen voor een stage, minoren of keuzevakken, hier of in het buitenland.
studeren in het buitenland
Wil je een half jaar lang studeren in Italië, Zuid-Afrika of Canada? Dat kan! De VU werkt samen met tientallen universiteiten wereldwijd . Daardoor kun je gemakkelijk en relatief voordelig in het buitenland studeren. Bovendien kun je als uitwisselingstudent in aanmerking komen voor een beurs.
bindend studieadvies
 • minimaal 42 EC in de eerste 12 maanden
honours-/excellence program VU Honours Programme

.

Het Honoursprogramma is bedoeld voor studenten die aan het eind van hun eerste bachelorjaar alle vakken afgerond hebben, gemiddeld een 7,5 staan en gemotiveerd zijn om extra vakken te volgen in het tweede en derde jaar van hun studie.je eigen studie en te verbreden via interdisciplinaire vakken.
De interdisciplinaire vakken worden gegeven door topdocenten van de VU, de UvA, het Amsterdam University College en door (internationale) gastdocenten.
De groepen zijn klein en je wordt geacht presentaties te geven, papers te schrijven en een actieve bijdrage te leveren aan de discussies.'

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 mei 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 8700

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 mei 2020
collegegeld nog niet bekend

Aanmelden voor de bachelor Politicologie doe je vóór 1 mei in Studielink. Vervolgens doe je mee aan VU matching om te checken of de gekozen opleiding echt bij je past. Je aanmelding is pas volledig afgerond als je bevestiging hebt gekregen van Studielink en het collegegeld betaald hebt op 31 augustus 2019.
toelaatbare profielen
vwo C&MEr zijn geen aanvullende eisen.
vwo E&MEr zijn geen aanvullende eisen.
vwo N&GEr zijn geen aanvullende eisen.
vwo N&TEr zijn geen aanvullende eisen.
WO propedeuseEr zijn geen aanvullende eisen.
hbo-pEr zijn geen aanvullende eisen.

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
424kamerhuur in Amsterdamboven landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1292totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

194 studenten volgen deze opleiding
39% daarvan is vrouw
25 eerstejaars gestart in 2017
52% daarvan is vrouw
22864 studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam
58% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

EOS


Op kamers in Amsterdam

115129studenten studerend
47168studenten woonachtig   
€ 424gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Channon Bleker
Student Politicologie

Ik volg de richting Nationale Politiek en Bestuur en heb voor Politicologie gekozen omdat ik geïnteresseerd ben in de wereld om mij heen en in machtsrelaties op alle niveaus van de samenleving. Wat me het meest aanspreekt aan de opleiding aan de VU is de afwisseling van nationale en internationale vraagstukken. Dit geeft mij een brede basis voor een toekomst bij de overheid of in het bedrijfsleven..

Ook vind ik het leuk dat er veel wordt gedebatteerd, zo leer ik op verschillende manieren naar een situatie te kijken.
Student Politicologie

Ik heb voor politicologie aan de VU gekozen vanwege de indeling van de opleiding. In het eerste jaar krijg je een breed scala aan vakken en bouw je zowel theoretische kennis als wetenschappelijk vaardigheden op. Dit geeft je de mogelijkheid om te ontdekken waar jouw interesses en talenten liggen voordat je de specialisatie kiest in het tweede jaar. Wat mij ook aanspreekt is de hoeveelheid masters die je na de bachelor kunt volgen.

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/8 Amsterdam VU
Politicologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
25 eerstejaars
52% vrouw
? uur contacttijd/week
50% Nederlandstalig
50% Engelstalig
2/8 Amsterdam VU
Global Politics
€ 424 gemiddelde kamerhuur
25 eerstejaars
52% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
3/8 Universiteit Leiden
Politicologie
€ 350 gemiddelde kamerhuur
488 eerstejaars
57% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
4/8 Universiteit Leiden
International Relations and Organisations (ENG)
€ 326 gemiddelde kamerhuur
488 eerstejaars
57% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
5/8 Universiteit Leiden
Internationale Politiek
€ 350 gemiddelde kamerhuur
488 eerstejaars
57% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
6/8 Radboud Universiteit
Politicologie
star Elsevier
€ 315 gemiddelde kamerhuur
74 eerstejaars
39% vrouw
? uur contacttijd/week
70% Nederlandstalig
30% Engelstalig
7/8 Amsterdam UVA
Political Science
€ 424 gemiddelde kamerhuur
220 eerstejaars
54% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
8/8 Amsterdam UVA
Politicologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
220 eerstejaars
54% vrouw
? uur contacttijd/week
70% Nederlandstalig
30% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.04.0
inhoud3.73.7
docenten3.73.7
studiefaciliteiten3.13.5
studielast3.53.5
studiebegeleiding3.43.3
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Politicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam is beoordeeld door 119 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.0 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Na de Bachelor kun je doorstromen naar de Engelstalige Master Political Science en kun je kiezen uit de richtingen: European Public Policy, Global Environmental Policy of International Relations and Transnational Governance. Of je volgt een andere sociaalwetenschappelijke Master aan de VU, zoals Beleid, Communicatie en Organisatie, Sociologie of Journalistiek.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Als afgestudeerd politicoloog ben je niet alleen aantrekkelijk voor overheidsinstellingen. Met jouw kennis van hoe mensen in de politiek en samenleving met elkaar samenwerken én elkaar tegenwerken kun je ook gaan werken bij een bedrijf, maatschappelijke organisatie of onderzoeksbureau. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag als adviseur, journalist, manager, onderzoeker of beleidsmedewerker.
huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2091gemiddeld bruto maandloon
33%kans op een vaste baan
14%kans op een voltijd baan
41%kans op een baan op niveau
21%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
70%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit LeidenAfrican Studies (Research) research+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitBeleidsadviseringgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitBesturen van veiligheidgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitBestuurskundegeen aanvullende eisen
Amsterdam VUBestuurskunde: Besturen van maatschappelijke organisaties full-time,part-timegeen aanvullende eisen
Amsterdam VUBestuurskunde: Besturen van veiligheid full-time,part-timegeen aanvullende eisen
Amsterdam VUBestuurskunde: Besturen van zorgvernieuwinggeen aanvullende eisen
Amsterdam VUBestuurskunde: Kwaliteit van besturen full-time,part-timegeen aanvullende eisen
Amsterdam VUJournalistiek+ 30 EC pre-master
Radboud UniversiteitComparative Politics, Administration and Societygeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenCrisis and Security Management+ aanv. eisen
Amsterdam VUCulture, Organization and Managementgeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteEducatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen full-time,part-time educationalgeen aanvullende eisen
RUGEducatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen - Maatschappijleer full-time,part-time,dual educationalgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUEnvironment & Resource Managementgeen aanvullende eisen
RUGEuroculture (EM)geen aanvullende eisen
Tilburg UniversityEuropean Law and Global Risk (track van International and European Law)+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitEuropese Studies+ aanv. eisen
RUGEuropese Studiesgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitFilosofie van de politicologiegeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitFilosofie van een bepaald wetenschapsgebiedgeen aanvullende eisen
TU DelftIndustrial Ecology - TU Delft en Universiteit Leiden+ aanv. eisen
Tilburg UniversityInternational and European Law+ aanv. eisen
Amsterdam VUInternational Crimes, Conflict and Criminology+ aanv. eisen
Wageningen UniversityInternational Development Studies+ aanv. eisen
Tilburg UniversityInternational Law and Global Governance (track van International and European Law)+ aanv. eisen
Amsterdam VULaw and Politics of International Security+ aanv. eisen
Tilburg UniversityLeraar VHO Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen dual educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Maatschappijleer educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Maatschappijleer part-time educational+ 60 EC pre-master
Universiteit LeidenManagement van de publieke sector+ aanv. eisen
Wageningen UniversityManagement, Economics and Consumer Studies+ aanv. eisen
Amsterdam VUMaster Educatie in de mens- en maatschappijwetenschappengeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitNederland-Duitsland Studies+ aanv. eisen
Universiteit LeidenNorth American Studies+ aanv. eisen
Amsterdam UVAOnderwijswetenschappen+ aanv. eisen
Tilburg UniversityOrganization Studies+ aanv. eisen
RUGPhilosophy, Politics and Economics+ aanv. eisen
Universiteit LeidenPolitical Science+ aanv. eisen
Amsterdam VUPolitical Science – European Public Policy in a Global Contextgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenInternational Organisation+ aanv. eisen
Amsterdam VUPolitical Science: Global Environmental Governancegeen aanvullende eisen
Amsterdam VUPolitical Science: International Relations and Transnational Governancegeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitPolitiek en Parlementgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenPublic Administration+ aanv. eisen
Universiteit LeidenEconomics and Governance+ aanv. eisen
Universiteit LeidenInternational and European Governance+ aanv. eisen
Universiteit LeidenPublic Management and Leadership+ aanv. eisen
Tilburg UniversityPublic Administration, Economics and Law+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitPubliek Managementgeen aanvullende eisen
RUGReligion and Pluralism, Ancient & Modern+ aanv. eisen
RUGReligion, Conflict and Globalization+ aanv. eisen
Amsterdam VUSociologie full-time,part-timegeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

adviseur
beleidsmedewerker
journalist
manager
onderzoeker
bron: StudieData

Contact

studievoorlichting
E: contact@vu.nl
T: (020) 598 5000
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite