Bestuurskunde

Tilburg University

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Ga jij voor een beleids- of managementfunctie in de publieke sector? Wij vormen je tot expert in publieke en politieke vraagstukken.

open_in_newwebsite

locatieTilburg
diplomaBSc
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56627
numerus fixusnee
honoursnee
Bij Bestuurskunde houd je je bezig met vraagstukken van het publieke domein en het openbaar bestuur. Denk aan vraagstukken zoals;
  • De aanpak van drugscriminaliteit in (zuid) Nederland
  • De aanpak van de intergratie van economische en politieke vluchtelingen

Als bestuurskundige kijk je niet toe, maar neem je deel aan de besluitvorming over dit soort complexe vraagstukken. In de opleiding word je goed voorbereid op die actieve rol.

Kenmerkend voor Bestuurskunde in Tilburg is het kleinschalige onderwijs met veel aandacht voor het toepassen van geleerde theorieën in de praktijk. Een groot deel van onze docenten is zelf actief in het openbaar bestuur en geeft in de colleges veel voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Ook vormt een stage een verplicht onderdeel van bachelorprogramma.

Bij Tilburg University doe je zo als student al ervaring op in de verschillende rollen van een bestuurskundige: strategisch adviseur, beleidsmaker, interviewer, lobbyist, bestuurder. Als afgestudeerde kun je vervolgens aan de slag bij bijvoorbeeld overheid, politie, justitie, zorg, onderwijs en adviesbureaus.
Bestuurkunde testimonials - Tilburg University

Waarom aan de Tilburg University?

Bestuurskunde in Tilburg biedt je kleinschalige onderwijs met veel aandacht voor het toepassen van geleerde theorieën in de praktijk. Een groot deel van onze docenten is zelf actief in het openbaar bestuur en geeft in colleges veel voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Ook vormt een stage een vast onderdeel van bachelorprogramma. Bestuurskunde in Tilburg is de enige bestuurskundeopleiding aan een rechtenfaculteit: in de opleiding krijg je een belangrijke juridische basis mee.
Het contact met de beroepspraktijk door middel van stage lopen, wat ook verplicht is binnen de studie én het volgen van onderwijs in kleine groepen wordt door onze studenten bijzonder goed gewaardeerd. Dit wordt in de Keuzegids Universiteiten 2018 door studenten beoordeeld met een 4,29.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwVanaf het eerste jaar krijg je vakken die onderdeel uitmaken van zes doorlopende leerlijnen bestaande uit:
Recht & bestuur, Beleid, Meervoudig bestuur & democratie, Publieke organisaties & professionals
Onderzoek & vaardigheden en Perspectieven op samenleving en bestuur.
Bekijk het curriculum en alle vakomschrijvingen in onze online studiegids: www.tilburguniversity.edu/nl/studiegids (kies tabblad examenprogramma, selecteer bij faculteit: Law School en selecteer bij opleiding: B Bestuurskunde)
1e jaar In het eerste jaar wordt in het startseminar Bestuurskunde en Openbaar Bestuur de inhoudelijke en theoretische basis gelegd voor de rest van je opleiding. Je maakt er kennis met alle basisinzichten uit de bestuurskunde: Wat houdt het verschijnsel openbaar bestuur in? Waarom hebben we overheden? Welke organisaties maken deel uit van het openbaar bestuur en wat doen zij? Welke organisatievormen kennen we? Hoe komt beleid tot stand?
periode
1234
Taaltoets Nederlands
Inleiding Constitutioneel Recht
6 EC
Mentorsessies
6 EC
Skills Lab
6 EC
Startweek bestuurskunde
6 EC
Bestuurskundig onderzoek 1: probleemstelling en onderzoeksopzet
6 EC
Klassieke maatschappijperspectieven
6 EC
Politicologie
6 EC
Staatsrecht
6 EC
Startseminar: bestuurskunde en openbaar bestuur
6 EC
Bestuurskundig onderzoek 2: kwalitatief onderzoek
6 EC
Bestuursrecht
6 EC
Geschiedenis van de publieke instituties
6 EC
Inleiding organisatiewetenschap voor de publieke sector
6 EC
Publieke beleidsvorming
6 EC
2e jaar Je volgt één of twee cursussen uit elk van de leerlijnen, waaronder een vak over de rol van (social) media in politiek en openbaar bestuur. In de tweede helft van het jaar loop je een aantal weken stage.
3e jaar Alle ontwikkelde academische vaardigheden pas je toe bij de praktijkgerichte cursus 'Het Atelier' en bij het schrijven van je bachelorscriptie. Ook is er eventueel ruimte om zonder studievertraging een semester in het buitenland te studeren.

specialisaties

specialisatie Bestuurskunde

masteropleiding in Tilburg

specialisatie

Research Master's programme (samenwerking met Universiteit Utrecht en Erasmus Universiteit Rotterdam).

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet60% zelfstudie
20% theorie
20% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, excursie, groepsdiscussie, groepsopdracht, hoorcollege, individuele opdracht, literatuurstudie, mondelinge presentatie, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, portfolio, practicum, project, stage, werkcollege, werkgroep, workshop, zelfstudie
onderwijsvormen
Jaarlijks starten er in Tilburg ongeveer 60 nieuwe Bestuurskundestudenten - bij andere Bestuurskundeopleidingen zijn dat er gemiddeld zo'n 150. Kies je voor Tilburg, dan kies je dus voor een relatief kleinschalige opleiding met veel interactieve (werk)colleges en intensieve studiebegeleiding. Er is veel aandacht voor het toepassen van geleerde theorieën in de praktijk. Zo vormt een stage een vast onderdeel van het tweede jaar.
studeren in het buitenland
In het derde jaar is er de mogelijkheid om zonder studievertraging een half jaar in het buitenland te studeren. Tilburg Law School heeft een uitstekend internationaal netwerk waar je gebruik van kunt maken.
exchange programs
  • - Nederland
    Tilburg Law School heeft een groot internationaal netwerk met andere rechtenfaculteiten over de hele wereld. Dit betekent dat we kennis kunnen uitwisselen, maar ook dat je als student naar het buitenland kunt. Tijdens alle juridische bacheloropleidingen is het mogelijk om in het 6e semester (de tweede helft van het 3e jaar) om zonder studievertraging naar het buitenland te gaan. De faculteit ondersteunt dit zowel financieel als facilitair.
  • Studeren in het buitenland - Europa
    http://www.tilburguniversity.edu/students/study/abroad/
bindend studieadvies
  • minimaal 42 EC in de eerste 12 maanden

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 mei 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 8700
niet-EU/EER studenten : € 8700

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 mei 2020
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
vwo C&Mtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo N&Ttoelaatbaar
WO propedeusetoelaatbaar
hbo-pbehaald in 1986 of later
toelatingseisen

matching

studie kosten
bron: Tilburg University
bedrag kostenpost
€ 700studiematerialenper jaar
inbegrepen in collegegeld
examination

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
253kamerhuur in Tilburgonder landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1121totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

209 studenten volgen deze opleiding
42% daarvan is vrouw
56 eerstejaars gestart in 2017
41% daarvan is vrouw
14244 studenten aan de Tilburg University
49% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Magister JFT

Studievereniging voor alle rechten studenten

Op kamers in Tilburg

29037studenten studerend
13851studenten woonachtig   
€ 253gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
17 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

werkzaam als Manager Strategie bij Amphia ZiekenhuisDe manier waarop ik bij Bestuurskunde naar vraagstukken leerde te kijken, deze te analyseren en de belangen van betrokken partijen daarin mee te wegen, is nu cruciaal in mijn werk binnen een ziekenhuis.

Waaruit bestaat je werk als Manager Strategie?
Als rechterhand van de Raad van Bestuur houd ik me bezig met diverse ontwikkelingen binnen het ziekenhuis. Specifiek gaat het dan om de relatie met de medische staf en beleidsontwikkeling. De functie zou in veel andere ziekenhuizen betiteld worden als secretaris van de Raad van Bestuur...
Daarbij is Amphia een toonaangevend ziekenhuis in Nederland dat voorop wil lopen. De dynamiek in de gehele ziekenhuissector zie ik terug in mijn werk. Ik heb een bijzondere positie, waarbij ik me zowel met strategie bemoei als met dagelijkse operationele zaken. Het is een vrije rol met volop ontwikkelkansen.

Hoe gebruik je de kennis die je hebt opgedaan tijdens je studie aan Tilburg University in je werk?
In de opleiding leer je om snel te analyseren en een brede blik te houden op probleem- en vraagstukken. De manier waarop ik bij Bestuurskunde naar vraagstukken leerde te kijken, deze te analyseren en de belangen van betrokken partijen daarin mee te wegen, is nu cruciaal in mijn werk binnen een ziekenhuis.

Welke vakken uit de opleiding zijn je het meest bijgebleven?
Het derdejaars vak Het Atelier was uitermate leerzaam, ook door de gastsprekers binnen die cursus. De koppeling die daar werd gelegd tussen de theorie en praktijk sprak mij zeer aan. Ook de stage in het tweede jaar was voor mij bepalend, omdat ik daardoor in contact kwam met organisatieadviesbureau Berenschot, waar ik later mijn eerste baan vond als consultant.

Heb je nog een gouden tip voor huidige studenten
Geniet van de tijd op de universiteit. Terugkijkend kan ik alleen maar zeggen dat het een geweldige tijd was. En kies voor een studie die je écht leuk en boeiend vindt. De baan die daarop aansluit zal dan ook passend voor je zijn.


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/6 Tilburg University
Bestuurskunde
€ 253 gemiddelde kamerhuur
56 eerstejaars
41% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/6 Tilburg University
Public Administration, Economics and Law
€ 253 gemiddelde kamerhuur
47 eerstejaars
48% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
3/6 Erasmus
Management of International Social Challenges
€ 342 gemiddelde kamerhuur
109 eerstejaars
77% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
4/6 Erasmus
Bestuurskunde
€ 342 gemiddelde kamerhuur
150 eerstejaars
48% vrouw
? uur contacttijd/week
75% Nederlandstalig
25% Engelstalig
5/6 Universiteit Leiden
Bestuurskunde
€ 326 gemiddelde kamerhuur
114 eerstejaars
44% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/6 Radboud Universiteit
Bestuurskunde
€ 315 gemiddelde kamerhuur
71 eerstejaars
50% vrouw
? uur contacttijd/week
85% Nederlandstalig
15% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.93.8
inhoud3.73.7
docenten3.73.6
studiefaciliteiten3.53.5
studielast3.53.7
studiebegeleiding3.33.4
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Bestuurskunde aan de Tilburg University is beoordeeld door 83 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.9 uit 5.
bron: Tilburg University 2019
deze
opleiding
landelijk
studenttevredenheid 3.9 3.9
aantal eerstejaars 75 168
ervaren contacttijd per week 12-18 12-18
doorstroom naar tweede jaar 75% 67%
diploma binnen 4 jaar 42% 45%
werk op niveau in 1,5 jaar

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.

Kleinschalige Bestuurskundeopleiding met interactieve werkcolleges en intensieve studiebegeleiding.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Na de bachelor kun je instromen in de master Public Governance.
Daarnaast wordt de onderzoeksmaster Public Administration and Organizational Science samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Utrecht aangeboden. Deze master duurt twee jaar en bereidt je voor op
een onderzoekscarrière.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Tilburg University helpt je graag verder bij je stap naar de arbeidsmarkt.
Met een CV-check, workshops, trainingen of individuele begeleiding.
Meer informatie: Student Career Center
https://www.tilburguniversity.edu/nl/studenten/arbeidsmarkt/careercenter/

Een studie Bestuurskunde bereidt je voor op een beleids- of managementfunctie in de publieke sector. Als afgestudeerde kun je aan de slag bij bijvoorbeeld overheid, politie, justitie, zorg, onderwijs en adviesbureaus.
Met een brede opleiding als Bestuurskunde komen afgestudeerden in allerlei verschillende beroepen terecht. Denk bijvoorbeeld aan functies als strategisch adviseur, beleidsmaker, manager, bestuurder, lobbyist. Veel afgestudeerden vinden werk bij overheid, politie, justitie, zorg, onderwijs en adviesbureaus.

Als student Bestuurskunde is jouw toekomstperspectief gunstig. In het openbaar bestuur is veel behoefte aan afgestudeerden met kennis uit verschillende vakgebieden. Als afgestudeerde van Tilburg University pas je heel goed in dat plaatje, vanwege de brede basis die je meekrijgt op het gebied van recht, bestuur en beleid. Afgestudeerden van Tilburg Law School vinden gemiddeld binnen vier maanden een baan (bron: Nationale Alumni Enquête 2016).

huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2556gemiddeld bruto maandloon
64%kans op een vaste baan
19%kans op een voltijd baan
48%kans op een baan op niveau
46%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
74%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Amsterdam VUBeleid, communicatie en organisatiegeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitBeleidsadviseringgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitBesturen van veiligheidgeen aanvullende eisen
UUBestuur en beleidgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUBestuurskunde: Besturen van maatschappelijke organisaties full-time,part-timegeen aanvullende eisen
Amsterdam VUBestuurskunde: Besturen van veiligheid full-time,part-timegeen aanvullende eisen
Amsterdam VUBestuurskunde: Besturen van zorgvernieuwinggeen aanvullende eisen
Amsterdam VUBestuurskunde: Kwaliteit van besturen full-time,part-timegeen aanvullende eisen
UUCommunicatie, beleid en managementgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitComparative Politics, Administration and Societygeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenCrisis and Security Management+ aanv. eisen
Tilburg UniversityData Science and Society+ aanv. eisen
Universiteit TwenteEducatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen full-time,part-time educationalgeen aanvullende eisen
RUGEducatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen - Maatschappijleer full-time,part-time,dual educational+ aanv. eisen
RUGEnvironmental and Infrastructure Planning+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityFilosofie+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityFilosofie part-time+ 30 EC pre-master
Radboud UniversiteitFilosofie van de bedrijfswetenschappengeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitFilosofie van een bepaald wetenschapsgebiedgeen aanvullende eisen
ErasmusHealth Economics, Policy & Lawgeen aanvullende eisen
Universiteit TwenteHealth Sciences+ 15 EC pre-master
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
TU DelftIndustrial Ecology - TU Delft en Universiteit Leiden+ aanv. eisen
Tilburg UniversityLeraar VHO Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen dual educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Maatschappijleer educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Maatschappijleer part-time educational+ 60 EC pre-master
Universiteit LeidenManagement van de publieke sector+ aanv. eisen
Tilburg UniversityMaster of Labour Law and Employment Relationsgeen aanvullende eisen
UUOrganisaties, verandering en managementgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityOrganization Studies+ aanv. eisen
Tilburg UniversityPhilosophy of Contemporary Challenges+ 30 EC pre-master
Radboud UniversiteitPolitiek en Parlementgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenPublic Administration+ aanv. eisen
Universiteit LeidenEconomics and Governance+ aanv. eisen
Universiteit LeidenInternational and European Governance+ aanv. eisen
Universiteit LeidenPublic Management and Leadership+ aanv. eisen
Tilburg UniversityPublic Governancegeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitPubliek Managementgeen aanvullende eisen
UUPubliek Managementgeen aanvullende eisen
UUResearch in Public Administration and Organisational Science researchgeen aanvullende eisen
TU DelftScience Communication+ toelatingsgesprek
Amsterdam VUSociologie full-time,part-timegeen aanvullende eisen
UUSportbeleid en sportmanagement dualgeen aanvullende eisen
UUStrategic Human Resource Managementgeen aanvullende eisen
ErasmusStrategic Management+ basiskennis
UUStrategisch human resource managementgeen aanvullende eisen
ErasmusZorgmanagement part-timegeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

ambtelijk secretaris or
beleidsmedewerker agrarische zaken
beleidsmedewerker economische zaken
beleidsmedewerker infrastructuur
beleidsmedewerker onderwijs
beleidsmedewerker recreatie en toerisme
beleidsmedewerker sociale zaken en welzijn
beleidsmedewerker volksgezondheid
hoofd afdeling welzijn, onderwijs en burgerzaken
wijkmanager
bron: UWV

Contact

Pauline Snoep

Studieadviseur

Mr. Yuksel Darbas

Studieadviseur

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite