1/7 Universiteit Leiden
Biologie
€ 350 gemiddelde kamerhuur
101 eerstejaars
50% vrouw
? uur contacttijd/week
50% Nederlandstalig
50% Engelstalig
geen unieke kenmerken opgegeven door opleiding
2/7 RUG
Biologie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
141 eerstejaars
56% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
  • Binnen de opleiding heb je de keuze uit een breed palet aan afstudeerrichtingen. In het eerste half jaar van de studie werk je aan een brede basis om daarna een gefundeerde keuze voor een van deze richtingen te maken.
3/7 UU
Molecular Life Sciences
€ 336 gemiddelde kamerhuur
245 eerstejaars
54% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
geen unieke kenmerken opgegeven door opleiding
4/7 UU
Biologie
€ 336 gemiddelde kamerhuur
245 eerstejaars
54% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
Veel keuze
De studie Biologie in Utrecht staat bekend om haar keuzevrijheid. Tijdens je studie kun je kiezen uit meer dan veertig verschillende biologievakken. Ook kun je gemakkelijk vakken bij andere studies volgen, bijvoorbeeld bij Scheikunde of Psychologie. Na je bachelor zijn er minimaal 10 masterprogramma's die direct aansluiten, maar door het kiezen van specifieke vakken zijn er nog meer vervolgmasters mogelijk.
5/7 Amsterdam UVA
Biologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
42 eerstejaars
47% vrouw
? uur contacttijd/week
65% Nederlandstalig
35% Engelstalig
  • Biologie studeren aan de UvA houdt in dat je zelf veel onderzoek doet op het laboratorium en in het veld.
  • In de eerste anderhalf jaar bouw je een stevige biologische basis op, daarna kies je pas een specialisatie.
  • In je derde jaar kun je kiezen voor specialisaties binnen de biologie.
  • De opleiding is praktijkgericht en kleinschalig.
  • Je leert ook zelfstandig onderzoek te doen in het veld en in verschillende practica.
  • Studievereniging CONGO zorgt voor veel gezelligheid.
6/7 Amsterdam VU
Biologie
star Keuzegids topopleiding 2018
€ 424 gemiddelde kamerhuur
25 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
geen unieke kenmerken opgegeven door opleiding
7/7 Wageningen University
Biologie
star Keuzegids topopleiding 2020  84
€ 282 gemiddelde kamerhuur
168 eerstejaars
49% vrouw
? uur contacttijd/week
60% Nederlandstalig
40% Engelstalig
geen unieke kenmerken opgegeven door opleiding
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Studenten aan het woord

Niels de Graaf
Universiteit Utrecht
Wanneer het moleculaire mechanisme van een bepaalde ziekte bekend is, kan dit uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling of verbetering van medicijnen tegen deze ziekte. Dat maakt Molecular Life Sciences voor mij heel mooi en belangrijk.

== Diagnostiek van kanker == Ik heb tijdens mijn stage onderzoek gedaan naar nanobodies. Deze konden specifiek aan tumorcellen binden. We hebben geprobeerd om ze fluorescent te maken. Als ze dan binden aan tumorcellen, kun je dat zien door de fluorescentie...
Dit is een membraaneiwit dat verantwoordelijk is voor transport van Clˉ-ionen over de celmembraan. Bij mensen met taaislijmziekte mist er een aminozuur in dit eiwit, waardoor het niet goed vouwt en niet in het celmembraan terecht komt. Taaislijmziektepatiënten hebben hierdoor veel minder transport van Clˉ-ionen, waardoor het slijm in de longen heel taai wordt. Door in kaart te brengen welke eiwitten helpen bij het vouwen van CFTR, hebben we targets in handen voor nieuwe medicijnen tegen taaislijmziekte.” == Praktische vaardigheden == Naast de hoor- en werkcolleges pas je de kennis toe met verschillende practica. Er zijn ook vakken waarbij je in groepen samenwerkt om bepaalde vraagstukken op te lossen, of om een voorstel te schrijven voor een onderzoek. Ook wordt veel aandacht besteed aan schrijf- en presentatievaardigheden. Kortom, je leert alle vaardigheden die een onderzoeker nodig heeft. Waarborg kwaliteit onderwijs Er wordt ook veel aandacht besteed aan de mening van studenten over het onderwijs. Studenten kunnen na afloop van een cursus een enquête invullen om feedback te geven over de kwaliteit van deze cursus. Deze enquêtes worden besproken door discussiegroepen bestaande uit zowel studenten als hoogleraren en opleidingsmanagers. Op deze manier wordt de kwaliteit van het onderwijs gewaarborgd en verbeterd.


lees verder ...
Jorn Claassen
Rijksuniversiteit Groningen
Ella Rees-Baylis
Rijksuniversiteit Groningen
Thomas Westerhuis
Rijksuniversiteit Groningen
Hallo! Mijn naam is Thomas Westerhuis, 22 jaar oud en woon nu al bijna viereneenhalf jaar in Groningen. Ik ben ooit begonnen aan de Hanzehogeschool, aan de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.

Hier kwam ik voor het eerst in aanraking met de oneindige processen die nodig zijn om een cel goed te kunnen laten functioneren, vertrouwend op een nauwe samenwerking van een nog oneindigere hoeveelheid componenten...
Of je nou een sport-, student- of studievereniging terecht zoekt, er is altijd wel een groep mensen waar jij je helemaal op je plek zult voelen. Ik ben zelf enthousiast geraakt bij GLV Idun, de studievereniging voor Biology, Biomedical Engineering en Life Science and Technology. Ik voelde mij er zo op mijn plek dat ik dit jaar de uitdaging heb aangenomen om voorzitter van de vereniging te zijn. Als voorzitter is het mijn taak om de vereniging en het bestuur te leiden. Ik houd mij bezig met de orde van de dag, maar ik zorg er ook voor dat we de doelstellingen van ons beleid behalen en onze lange termijn visie niet uit het oog verliezen. Ook heb ik veel contact met de universiteit en andere verenigingen, waardoor ik veel leer over verschillende soorten organisatiestructuren. Ik kan het aanraden om naast je opleiding actief te worden. Het maakt niet uit of je dan bij een commissie of een bestuur gaat, of een student-assistentschap bij de universiteit doet. Vanuit eigen ervaring kan ik zeggen dat zo’n ervaring enorm leerzaam is en sterk bijdraagt aan je persoonlijke en organisatorische ontwikkeling. Wat ik vooral wil benadrukken, is dat iets doen naast je studie ook gewoon ontzettend leuke ervaringen met zich meebrengt.


lees verder ...