1/7 Universiteit Leiden
Biologie
€ 350 gemiddelde kamerhuur
101 eerstejaars
50% vrouw
? uur contacttijd/week
50% Nederlandstalig
50% Engelstalig
geen unieke kenmerken opgegeven door opleiding
2/7 RUG
Biologie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
141 eerstejaars
56% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
  • Binnen de opleiding heb je de keuze uit een breed palet aan afstudeerrichtingen. In het eerste half jaar van de studie werk je aan een brede basis om daarna een gefundeerde keuze voor een van deze richtingen te maken.
3/7 UU
Biologie
€ 336 gemiddelde kamerhuur
245 eerstejaars
54% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
Veel keuze
De studie Biologie in Utrecht staat bekend om haar keuzevrijheid. Tijdens je studie kun je kiezen uit meer dan veertig verschillende biologievakken. Ook kun je gemakkelijk vakken bij andere studies volgen, bijvoorbeeld bij Scheikunde of Psychologie. Na je bachelor zijn er minimaal 10 masterprogramma's die direct aansluiten, maar door het kiezen van specifieke vakken zijn er nog meer vervolgmasters mogelijk.
4/7 UU
Molecular Life Sciences
€ 336 gemiddelde kamerhuur
245 eerstejaars
54% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
geen unieke kenmerken opgegeven door opleiding
5/7 Amsterdam UVA
Biologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
42 eerstejaars
47% vrouw
? uur contacttijd/week
65% Nederlandstalig
35% Engelstalig
  • Biologie studeren aan de UvA houdt in dat je zelf veel onderzoek doet op het laboratorium en in het veld.
  • In de eerste anderhalf jaar bouw je een stevige biologische basis op, daarna kies je pas een specialisatie.
  • In je derde jaar kun je kiezen voor specialisaties binnen de biologie.
  • De opleiding is praktijkgericht en kleinschalig.
  • Je leert ook zelfstandig onderzoek te doen in het veld en in verschillende practica.
  • Studievereniging CONGO zorgt voor veel gezelligheid.
6/7 Amsterdam VU
Biologie
star Keuzegids topopleiding 2018
€ 424 gemiddelde kamerhuur
25 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
geen unieke kenmerken opgegeven door opleiding
7/7 Wageningen University
Biologie
star Keuzegids topopleiding 2020  84
€ 282 gemiddelde kamerhuur
168 eerstejaars
49% vrouw
? uur contacttijd/week
60% Nederlandstalig
40% Engelstalig
geen unieke kenmerken opgegeven door opleiding
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Studenten aan het woord

Alice Blok
Wageningen University & Research
Na de middelbare school had Alice Blok totaal geen idee wat ze wilde doen. “Ik heb nagedacht over modeacademie, conservatorium, psychologie en nog veel meer, maar dat was het allemaal net niet. Toen bedacht ik me dat ik dieren ook altijd superleuk vind. Dus ik besloot de open dag voor de opleiding Dierwetenschappen aan Wageningen University te bezoeken. Daar zei iemand, dat ik misschien beter de opleiding Biologie kon gaan doen.

Ik heb nog heel lang getwijfeld en nagedacht, maar uiteindelijk toch voor Biologie gekozen...
“In de eerste paar periodes waren er wat mindere vakken, zoals Wiskunde en Organische Chemie. Maar de periodes daarna waren echt leuk! Vooral Flora en Fauna was een leuk vak. Bij dit vak moesten we planten en insecten gaan determineren. Het is echt leuk als je alles herkent. Ook de excursies van Flora zijn supergezellig. Daarnaast was ook Mens en Dierkunde heel gaaf om te doen, vooral het haaienpracticum. Dan zie je echt hoe alles in de haai in elkaar zit, en hoe het er in het echt uitziet. Toekomstplannen heeft Alice nog niet. “Ik leef eigenlijk meer met de dag, ik denk nooit heel erg na over de toekomst. Het lijkt me wel erg leuk om een jaar in het buitenland te gaan werken.” Binnen de opleiding Biologie neigt Alice op dit moment naar de specialisatie Ecologie en Biodiversiteit. “Het lijkt me gaaf om de interactie tussen dieren en planten en hun omgeving te bekijken. Maar ik weet het nog niet precies, dat komt allemaal nog wel!” Naast haar studie heeft Alice nog tijd genoeg voor al haar hobbies. “In Wageningen doe ik niet zo veel, omdat ik hier nog niet woon. Ik doe aan basketbal en probeer af en toe ook te gaan hardlopen, dat vind ik soms wel moeilijk om vol te houden! Verder speel ik piano en vind ik het leuk om te schilderen, kleding te maken en te bakken. En ik spreek natuurlijk graag heel veel af met vrienden!”


lees verder ...
Joris Geurts
Wageningen University & Research
Voordat Joris besloten heeft om de opleiding Biologie aan Wageningen University te gaan doen, heeft hij eerst getwijfeld. “Ik heb onder andere gekeken naar Scheikundige Technologie en Farmacie, maar deze opleidingen waren het toch net niet.” Daarna heeft hij gekeken naar de opleiding Biologie aan Wageningen University.

...
“De eerste periodes kregen we vooral abstracte vakken en genetica, vakken die buiten mijn interessegebied vallen. De echte biologie-vakken kregen we pas aan het einde van het jaar, maar toen die eenmaal kwamen was ik weer helemaal gelukkig! De leukste vakken vond ik 'Flora en Fauna van Nederland' en 'Mens- en Dierkunde'. Bij deze vakken ben je heel veel bezig met dingen die je kunt zien en aanraken, dat is toch echt wat ik het mooiste vind aan biologie. Daarom wil ik me ook specialiseren in ecologie.” Joris heeft nog geen idee wat hij na zijn opleiding Biologie wil gaan doen. “Misschien ga ik er een lerarenopleiding achteraan doen, misschien ga ik wel naar het buitenland. Allemaal wilde ideeën, maar nog niks concreets. Ik denk dat ik dat tegen die tijd wel ga bekijken.” Naast zijn studie is Joris actief bij de studievereniging Biologica. “Ik zit in een commissie, de BIKcie. Wij organiseren het introductiekamp voor eerstejaars biologen. Dit is een superleuk weekend waarin je leuke spelletjes gaat doen met elkaar, lekker gaat feesten en als afsluiter met z'n allen de bioloog gaat uithangen in de dierentuin! Verder zit ik ook in een commissie bij mijn sportvereniging SZV Aquifer, de studenten zwem vereniging in Wageningen. We hebben de eer gekregen om één van de vier Nationale Studenten Zwem Kampioenschappen te organiseren. Volgend jaar ga ik in het bestuur. Al met al ben ik dus lekker druk bezig naast mijn opleiding.


lees verder ...
Marloes Eerelman
Rijksuniversiteit Groningen
During high school, I developed an interest in the antibiotic crisis and became increasingly curious about the underlying biological mechanisms of this problem. Biology with the major biomedical sciences or medicine seemed like a good next step for me. I ended up studying neither. The biology programme in Groningen has a broad first year with mandatory course units before you pick a major. During this time I took some courses in molecular biology that convinced me to take the Molecular Life Sciences (MLS) major instead...
Most of the time, my coursework was divided into full-time 3 week courses. I have experienced the pros and cons of this model. On the one hand, it allowed me to focus on one subject at a time. On the other hand, there is little time for relaxation during the course and you must start studying on day 1 if you want to succeed. There is less lab work in the programme than I anticipated. Most of my days involve a 2-hour lecture and 4-6 hours of independent study, with the occasional lab or tutorial. I enjoy spending those hours in the University library, in one of Groningen’s cozy cafes or on campus.Next semester I am going on an international exchange programme through the international office of our faculty. I look forward to applying what I have learned thus far in a new environment.


lees verder ...
Jorn Claassen
Rijksuniversiteit Groningen
Ella Rees-Baylis
Rijksuniversiteit Groningen