Tandheelkunde

Unsplashed background img 2

De studie tandheelkunde duurt zes jaar. Met het halen van je bachelor+mastertitel mag je aan het werk als tandarts.

Fases in de opleiding tot tandarts

De opleiding tot tandarts bestaat uit de volgende onderdelen::
 1. bachelor
  Een 3-jarige bacheloropleiding. In de bacheloropleiding wordt de theorie en de praktijk behandeld.
 2. master
  Een aansluitende 3-jarige masteropleiding. De masteropleiding gaat in op de wetenschappelijke kant van de tandheelkunde en in de master kies je ook al een specialisatie
 3. specialisatie
  Na de master kan je al aan het werk als tandarts. Je kunt echter ook specialiseren.

Toelating tot de bachelor tandheelkunde

Je kan je via Studielink aanmelden voor de opleiding. De uiterste aanmelddatum is 15 januari.

Met een bachelor geneeskunde ben je direct toelaatbaar tot de master geneeskunde. Voor de bachelor geneeskunde is het aantal plaatsten helaas beperkt. Melden teveel studenten zich aan voor de fixusopleiding? Dan moet u meedoen aan een selectie voor een plek. De onderwijsinstelling doet deze selectieprocedure zelf. Er wordt niet meer geloot.

Maximaal 2 aanmeldingen per studiejaar
Per studiejaar mag je je voor maximaal 2 fixusopleidingen aanmelden. Dit mag dezelfde opleiding zijn op 2 verschillende onderwijsinstellingen. Voor de studies geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie en mondzorgkunde geldt een uitzondering. Hier mag je maar voor 1 onderwijsinstelling kiezen.

Deelnemen vanuit het buitenland
Wilt je vanuit het buitenland deelnemen aan de selectieprocedure? Informeer dan bij de onderwijsinstelling naar de mogelijkheden.

3 pogingen selectie fixusopleiding
Je mag maximaal 3 keer meedoen aan de selectieprocedure van een opleiding. Maar het verschilt per instelling hoe vaak je aan hun selectie mag meedoen. Een universiteit kan dus zelf regelen dat iemand maar 1 keer mag meedoen aan de selectieprocedure aan die instelling.

aangepast van DUO.nl

Opleidingsplaatsen

instelling # plaatsen   max
deelnames
aanmelden
voor
Rijksuniversiteit
Rijksuniversiteit Groningen
Tandheelkunde
48 1 15 Jan 2019 bekijk
Amsterdam VU
Vrije Universiteit Amsterdam
Tandheelkunde
68 1 15 Jan 2019 bekijk
UvA
Universiteit van Amsterdam
Tandheelkunde
68 1 15 Jan 2019 bekijk
Radboud Universiteit
Radboud Universiteit
Tandheelkunde
67 1 15 Jan 2019 bekijk

Mogelijke specialismen na de opleiding

 • Endodontologie

  De endodontologie is het onderdeel van de tandheelkundige wetenschap dat zich bezig houdt met de bestudering van de anatomie, histologie en fysiologie en met het behandelen van het endodontium ofwel het doorbloede weefsel in het binnenste van de tand, in casu de tandpulpa.
  Het werkterrein van de tandarts-endodontoloog omvat de bekende wortelkanaalbehandeling van patiėnten die door de behandelend tandarts daartoe zijn verwezen.
  De opleiding tot endodontoloog duurt 3 jaar fulltime na de voltooiing van tandheelkunde.

 • Implantologie

  Implantologie is het snelstgroeiende onderdeel van de tandheelkunde en heeft tot doel een of meerdere tanden te vervangen door tandimplantaten. Implantaten zijn kunstmatige wortels, meestal vervaardigd uit Titanium, die in het bot geplaatst worden.
  Een beoefenaar van de implantologie heet een implantoloog, dus de tandarts of kaakchirurg die implantaten plaatst.
  Om implantoloog te worden dien je na je tandartsenopleiding een drie-jarige partime opleiding te volgen.

 • Orale Kinesiologie

  Orale Kinesiologie bestudeert in het bijzonder de normale bewegingsfuncties van het kauwstelsel en de diagnose, behandelmogelijkheden en behandelplanning ten behoeve van patiėnten met pijnlijke kauwspieren en/of kaakgewrichten, en de tandheelkundige implicaties van slaap-gerelateerde orale bewegingsstoornissen. Orale Kinesologie staat ook bekend als Gnathologie.
  Om kinesoloog of gnatholoog te worden dien je na je tandheelkundeopleiding een drie-jarige parttime opleiding te volgen.

 • Parodontologie

  Parodontologie (ook wel periodontologie) is een term uit de tandheelkunde. Het betekent de leer (=logie) van hetgeen de tanden (=donto) omringt (=paro). Met andere woorden zijn dit de steunweefsels van de tanden en kiezen. Oftewel: het kaakbot, het tandvlees en het parodontale ligament.
  Parodontologie is een zogenaamde horizontale specialisatie binnen de tandheelkunde. Na de studie tandheelkunde kan een specialistische studie van drie jaar gevolgd worden tot tandarts-parodontoloog. Dit is een tweede universitaire mastertitel (om tandarts te worden dient men al een eerste mastertitel te behalen). De tandarts-parodontoloog wordt in Nederland dan erkend door de Nederlandse vereniging voor Parodontologie.
  In de parodontologie legt men zich toe op het behandelen van gingivitis (tandvleesontsteking) en parodontitis (ontsteking van de weefsels rondom de tand) of het corrigeren van defecten na genezing hiervan.

 • Pedodontologie

  Pedodontologie is de tandheelkundige behandeling (=odontologie) van kinderen (=pedo), oftewel de kindertandheelkunde.
  Kinderen vereisen een speciale aanpak om verscheidene redenen. Allereerst heeft 25% van hen schrik van de tandarts. De psychologische aanpak is dus totaal verschillend.
  Anderzijds vereist kindertandheelkunde speciale technieken. De pulpa van melktanden is veel groter dan in het definitieve gebit. De kans op fouten is dus groter. Ook dienen tanden soms te blijven zitten als ruimtehouder voor de definitieve opvolgers. Ook ontzenuwen is soms onmogelijk, doordat de worteluiteinden vaak nog niet afgevormd zijn. Om kindertandarts te worden volg je na de tandheelkundestudie de 3-jarige fulltime kindertandheelkunde opleiding.

 • Mondziekten & kaakchirurgie

  opleiding tot kaakchirurg

 • Orthodontie & orale kinesiologie

  opleiding tot orthodontist (plaatsen van beugels, plaatjes, etc)


bron: ikwiltandartsworden.nl

studievergelijker

1/4 Rijksuniversiteit
Tandheelkunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
4.0/5 studenttevredenheid
32 eerstejaars
90% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
2/4 Radboud Universiteit
Tandheelkunde
star Keuzegids topopleiding 2016
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? studenttevredenheid
54 eerstejaars
64% vrouw
? uur contacttijd/week
3/4 UvA
Tandheelkunde
€ 424 gemiddelde kamerhuur
3.7/5 studenttevredenheid
56 eerstejaars
83% vrouw
18-24 uur contacttijd/week
4/4 Amsterdam VU
Tandheelkunde
€ 424 gemiddelde kamerhuur
3.9/5 studenttevredenheid
56 eerstejaars
83% vrouw
12-24 uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Open dagen tandheelkunde

Open Dag
Rijksuniversiteit Groningen Groningen
Breng een bezoek aan de bacheloropleidingen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
VU Bachelordag
Vrije Universiteit Amsterdam Amsterdam
Bezoek tijdens de open dag van de Vrije Universiteit Amsterdam onze campus en maak kennis met verschillende bacheloropleidingen. Stel je vragen aan studenten en docenten op de informatiemarkt. Door het jaar heen kun je ook komen Proefstuderen bij een opleiding van jouw keuze.
UvA Proefstudeerweek
Universiteit van Amsterdam Amsterdam
In de UvA Proefstudeerweek kun je je, een dagdeel, verder verdiepen in een studie. Volg een hoorcollege of werkgroep en ontmoet docenten en studenten van de opleiding. Proefstuderen is voor 5 en 6 vwo-ers die zich al georiƫnteerd hebben tijdens een Bachelordag.
Open dag
Radboud Universiteit Nijmegen
Wil je je oriƫnteren op een studie na het vwo? Op de Open dag krijg je alle informatie over de Radboud Universiteit en over alles wat met studeren te maken heeft: wonen, studentenleven, cultuur, sport en studentenverenigingen. En alle opleidingen presenteren zich in aparte voorlichtingsrondes.
UvA Minormarkt
Universiteit van Amsterdam Amsterdam
Weet jij al welke minor je wilt gaan doen? Begin op tijd met je te oriƫnteren. Op de UvA Minormarkt ontmoet je de mensen achter de minors, kun je al je vragen stellen en ontdekken wat bij je past. Op de UvA Minormarkt zijn bijna alle UvA-minors aanwezig.
Uva Studiekeuze Kick-off
Universiteit van Amsterdam Amsterdam
Ontdek welke studies bij je passen en maak kennis met de UvA. De Studiekeuze Kick-off is een goede start van je keuzeproces, zeker als je nog helemaal niet weet wat je wilt. Tijdens de kick-off ontdek je aan de hand van actuele thema's welke studies zich daar mee bezighouden. Zo kom je erachter wel
UvA Masterdag
Universiteit van Amsterdam Amsterdam
Tijdens de UvA Masterdag presenteren bijna alle masteropleidingen zich tijdens verschillende voorlichtingsbijeenkomsten en kun je spreken met studenten, docenten of studieadviseurs.