Geneeskunde

Unsplashed background img 2

Om dokter te worden moet je de opleiding "geneeskunde" volgen en een specialisatie kiezen. De studie geneeskunde is de langst durende opleiding van Nederland. De studie is ook erg intensief. Je bent het grootste deel van je week bezig met studeren, leeropdrachten, practica en colleges. Hoe lang het duurt voordat je als dokter aan de slag kunt hangt af van de specialisatie die je kiest.

Fases in de opleiding tot dokter

De opleiding tot dokter bestaat uit de volgende onderdelen:
  1. bachelor
    Een 3-jarige bacheloropleiding. In de bacheloropleiding staat met name de basistheorie centraal. Je leert hoe het lichaam functioneert en welke ziektes er zijn. Je hebt ook al geregeld contact met patiënten, onder andere in colleges.
  2. master
    Een aansluitende 3-jarige masteropleiding. De masteropleiding gaat in op de toepassing van de kennis in de praktijk. Je krijgt dus meer contact met patiënten. Aan het einde van de masteropleiding loop je "co-schappen". Dit bestaat uit praktijkstages in ziekenhuizen en in huisartspraktijken, maar bijvoorbeeld ook binnen de sociale geneeskunde met onder andere verzekeringsgeneeskunde, bedrijfsgeneeskunde en jeugdgeneeskunde. Je laatste co-schap kan je zelf kiezen in een vakgebied naar wens. Met het afronden van de master ben je basisarts
  3. specialisatie
    Als basisarts ben moet je je specialiseren.

Opleidingsplaatsen

instelling # plaatsen   max
deelnames
aanmelden
voor
UU
Universiteit Utrecht
Geneeskunde
304 2 bekijk
Radboud Universiteit
Radboud Universiteit
Geneeskunde
330 1 bekijk
Universiteit Leiden
Universiteit Leiden
Geneeskunde
315 1 bekijk
Amsterdam UVA
Universiteit van Amsterdam
Geneeskunde
350 1 bekijk
Erasmus
Erasmus Universiteit Rotterdam
Geneeskunde
410 1 bekijk
RUG
Rijksuniversiteit Groningen
Geneeskunde
0 1 bekijk
Amsterdam VU
Vrije Universiteit Amsterdam
Geneeskunde
350 1 bekijk
Maastricht University
Maastricht University
Geneeskunde
316 2 bekijk
Maastricht University
Maastricht University
International Track in Medicine
0 2 bekijk
Universiteit Twente
Universiteit Twente
Technische Geneeskunde
150 bekijk

Toelating tot de bachelor geneeskunde

Je kan je via Studielink aanmelden voor de opleiding. De uiterste aanmelddatum is 15 januari.

Met een bachelor geneeskunde ben je direct toelaatbaar tot de master geneeskunde. Voor de bachelor geneeskunde is het aantal plaatsten helaas beperkt. Melden teveel studenten zich aan voor de fixusopleiding? Dan moet u meedoen aan een selectie voor een plek. De onderwijsinstelling doet deze selectieprocedure zelf. Er wordt niet meer geloot.

Maximaal 2 aanmeldingen per studiejaar
Per studiejaar mag je je voor maximaal 2 fixusopleidingen aanmelden. Dit mag dezelfde opleiding zijn op 2 verschillende onderwijsinstellingen. Voor de studies geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie en mondzorgkunde geldt een uitzondering. Hier mag je maar voor 1 onderwijsinstelling kiezen.

Deelnemen vanuit het buitenland
Wilt je vanuit het buitenland deelnemen aan de selectieprocedure? Informeer dan bij de onderwijsinstelling naar de mogelijkheden.

3 pogingen selectie fixusopleiding
Je mag maximaal 3 keer meedoen aan de selectieprocedure van een opleiding. Maar het verschilt per instelling hoe vaak je aan hun selectie mag meedoen. Een universiteit kan dus zelf regelen dat iemand maar 1 keer mag meedoen aan de selectieprocedure aan die instelling.

aangepast van DUO.nl

studievergelijker

1/9 Erasmus
Geneeskunde
star Keuzegids topopleiding 2015
€ 342 gemiddelde kamerhuur
382 eerstejaars
68% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/9 Universiteit Leiden
Geneeskunde
€ 350 gemiddelde kamerhuur
318 eerstejaars
59% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/9 RUG
Geneeskunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
370 eerstejaars
65% vrouw
? uur contacttijd/week
75% Nederlandstalig
25% Engelstalig
4/9 Radboud Universiteit
Geneeskunde
€ 315 gemiddelde kamerhuur
265 eerstejaars
70% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/9 Maastricht University
Geneeskunde
€ 308 gemiddelde kamerhuur
321 eerstejaars
73% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
6/9 Maastricht University
International Track in Medicine
€ 308 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/9 UU
Geneeskunde
€ 336 gemiddelde kamerhuur
209 eerstejaars
66% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/9 Amsterdam UVA
Geneeskunde
€ 424 gemiddelde kamerhuur
226 eerstejaars
66% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/9 Amsterdam VU
Geneeskunde
€ 424 gemiddelde kamerhuur
271 eerstejaars
78% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Open dagen geneeskunde

Studenten aan het woord

Frank Koolen
Warren Lasten
Ik zit nu in mijn 3e jaar en we zijn bezig met meelopen op de polikliniek. Na dit jaar, wanneer ik mijn bachelor heb afgerond, beginnen de coschappen. Geneeskunde is een studie waarbij de Probleemgestuurd Onderwijsmethode maximaal tot zijn recht komt. Je bent continu interactief met de stof bezig en verinnerlijkt echt alle kennis. Nu het inhoudelijk niveau van de studie echt heel snel omhoog gaat, werkt dat fantastisch.
Nakhari Alberto
Janani
Bertram de Kleijn
Hoe gaat het eigenlijk met studenten in het buitenland? Wat doen ze daar? Wat maken ze mee? Bertram de Kleijn is 24, studeert geneeskunde en loopt coschappen in Moshi.

Bij geneeskunde mag je enkele coschappen invullen. Je kunt ook kiezen voor een stage in het buitenland en die kans heb ik gegrepen. Samen met een studiegenoot ben ik toen vertrokken naar Tanzania. == Cultuur en natuur == Een maand voordat ik aan mijn stage begon ben ik het land gaan verkennen. Ik ben onder andere in de Serengeti geweest en langsgegaan bij twee studiegenoten...
Omdat ze zo arm zijn draait elk gesprek uit op geld. Dat is lastig want ze willen je met liefde overal mee helpen, máár ze willen er altijd iets voor terug. == Patiënten == Omdat het overgrote deel van de bevolking zo weinig geld heeft, duurt het lang voordat ze met een klacht naar de dokter gaan. Je ziet dan ook veel patiënten pas in een laat stadium van het ziekteproces. Zo kwam er laatst een vrouw op consult met een zwelling van 10 cm op haar kaak. De huid stond helemaal strak en ze kon haar mond niet eens meer open doen. Tijdens het consultatiegesprek bleek dat ze er al drie jaar mee rondliep. == Districtziekenhuis == Op dit moment werk ik op de KNO-afdeling in een vrij groot ziekenhuis in Moshi. Over twee weken begin ik in een districtziekenhuis. Dat is een stuk kleinschaliger en de afdelingen zijn heel anders verdeeld. Je hebt dan 3 à 4 afdelingen: mannen, vrouwen, obstetrie en soms een kinderafdeling. In Tanzania word ik gezien als dokter en niet als coassistent. Je hebt hier veel meer verantwoordelijkheid dan in Nederland. In het districtsziekenhuis heb ik straks een hele afdeling onder me en mag ik zelfstandig rondes lopen. == Doctors compound == Op het ziekenhuisterrein staan dertig huisjes waar gemiddeld zes mensen wonen. Er wonen op de compound mensen uit alle windrichtingen. Zo zijn er mensen uit Nieuw-Zeeland, Denemarken en Engeland. Met hen heb ik goed contact. Er wordt elk weekend wel een tripje of een feestje gepland.


lees verder ...